Demilitarized Zone (DMZ)

Misschien is dit wel de meest bizarre plaats ter wereld. Aan de ene kant is de demilitarized zone de 240 kilometer lange grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, waar de spanning heden ten dage tussen beide landen te voelen is. Aan de andere kant is het een toeristische attractie geworden omdat het juist deze plek is waar je een glimp van Noord-Korea kan opvangen zonder er daadwerkelijk geweest te zijn. Het is niet te beschrijven wat je voelt op het moment dat je aan de grens staat. Het stil is en recht voor je, aan de overkant van de grens, staat een Noord-Koreaanse soldaat voor een hoog gebouw. Het is bijna surrealistisch. Het is alleen mogelijk om met een  georganiseerde tour naar de grens af te reizen. Dit gaat het makkelijkste vanuit Seoul.

The Third Tunnel

 

The Third Tunnel ligt 44 kilometer van Seoul en is gegraven onder de Demilitarized Zone. Er zijn nog drie van deze tunnels gevonden. De tunnels zijn gegraven om een verrassingsaanval te plegen vanuit Noord-Korea op Zuid-Korea. Noord-Korea ontkent dit en meent dat het tunnels zijn voor het afgraven van kolen. Het vermoeden is dat er nog zo'n 20 tunnels onder de grens zijn gegraven. Er zijn er dus nog een flink aantal niet ontdekt.

The Third Tunnel is heden ten dagen een toeristische bezienswaardigheid. De tunnel is geblokkeerd tot aan de daadwerkelijke grens  zodat vanuit het Noorden deze niet meer gebruikt kan worden om het Zuiden binnen te komen. Vanuit het Zuiden kunnen toeristen tot aan de eerste barricade komen. De tunnel is behoorlijk steil en het is dan ook best pittig om weer terug omhoog te lopen. Daarnaast zullen lange mensen regelmatig voorover moeten lopen. Je krijgt bij de ingang een helm ter bescherming van je hoofd. Voor claustrofobische mensen en mensen die slecht ter been zijn, is deze tunnel minder geschikt. Het is verboden foto's te maken in de tunnel.

Op het terrein vind je verder nog een giftshop en een tentoonstelling over de DMZ. Daarnaast is er ook een kleine beelden tuin.

Dora Observatory

Vanaf Dora Observatory heb je zicht op Noord-Korea. Om nog beter te kunnen kijken, kun je tegen betaling door de verrekijkers kijken (circa 500W). Je ziet onder meer Kaesong city en Kaesong Industrial Complex liggen en zogenaamde 'Propaganda village'. Je mag vanaf dit punt geen foto's maken.

Dorasan station

Dorasan station staat symbool voor de hoop op een hereniging tussen Zuid- en Noord-Korea. Dit station is het laatste station in Zuid-Korea voordat je Noord-Korea in gaat. De spoorlijn zou door moeten lopen tot aan Pyongyang. Mocht het tot een hereniging komen dan betekent dit ook dat er een nieuwe Eur-Azië treinroute is ontstaan omdat Zuid-Korea ook per spoor is verbonden met de rest van het continent en dus ook richting Europa per trein kan reizen. Het station is in 2000 gebouwd en is - op wat toeristen na - totaal uitgestorven. Je kunt het platform op voor 1000 W en krijgt dan ook een speciaal kaartje als herinnering. Er rijdt dagelijks een trein tussen Seoul en Dorasan en terug. Dit wordt ook wel de DMZ train genoemd.

Joint Security Area

De Joint Security Area is de plek waar de DMZ daadwerkelijk ligt. Een bezoek aan deze zone begint met een 20 minuten durende briefing over de zone in Camp Bonidas, de regels en de mogelijke gevaren, meestal gegeven door een Amerikaanse soldaat. Luister goed want er zijn flink wat regels waar je je aan moet houden. Zo mag je geen losse spullen meenemen, moet een jas aan zijn en mag deze niet over je arm gedragen worden en zul je ook in "formatie" naar de daadwerkelijke grens lopen en in rijen moeten opstellen. Je wordt in een aparte bus vervoerd en tassen e.d. blijven daar achter.

Enkele minuten sta je op de trap en is de spanning waarneembaar. Aan de ene kant de soldaten uit Zuid-Korea en aan de andere kant soldaten uit Noord-Korea. Dikwijls staat er maar één soldaat aan de kant van Noord-Korea. Soms - zoals in ons geval - hoor je muziek uit de luidsprekers komen vanaf 'de andere kant'. Iets wat een surrealistisch gevoel geeft. Even later mag je de conference room in. Dit is de enige plek waar je letterlijk in Noord-Korea staat. Belangrijk is wel dat je mag fotograferen zolang je maar niet richting Zuid-Korea fotografeert. Ook kun je op de foto met een van de soldaten uit Zuid-Korea. Doe wel voorzichtig en raak ze niet aan.

 

Na een bezoek aan de daadwerkelijke zone, krijg je nog een korte rondleiding langs onder meer een uitkijkpunt richting Noord-Korea waar je Propaganda Village beter ziet. Je ziet ook een de plek waar twee Amerikaanse soldaten zijn vermoord met een bijl door Noord-Koreaanse soldaten terwijl ze een boom probeerden te kappen. Verder zie je de brug waar geen weg meer terug is. Dit is de brug waar gevangenen tussen beide landen werden uitgewisseld na de Koreaanse Oorlog. Een enkele keer - zeer incidenteel - zie je aan de andere zijde van de grens in één van de uitkijkposten een Noord-Koreaanse soldaat naar buiten komen. 

Het boeken van een tour

Een bezoek aan de DMZ kan alleen via een georganiseerde tour. Vanuit Seoul zijn er meerdere aanbieders van deze tours. Zorg altijd dat je een tour boekt waarbij ook een bezoek aan de Joint Security Area is inbegrepen. De best aangeschreven tour is Koridoor Tours. Deze tours worden georganiseerd door de United Service Organisations en je gaat dan ook mee met de Amerikaanse soldaten. Dit is één van de aanbieders waarbij je ook daadwerkelijk de JSA bij Panmunjeom in gaat en dus op de bewuste plek staat waar de soldaten van beide kanten elkaar nauwlettend in de gaten houden op de grens. Koridoor Tours biedt tours aan met verschillende vertrektijden. Hierdoor kan het programma wisselen maar de onderdelen zijn wel altijd hetzelfde. Er bestaat echter altijd een risico dat delen van de tour niet toegankelijk zijn afhankelijk van de situatie met Noord-Korea en mogelijke risico's.

De tours van Koridoor Tours vertrekken vanaf Camp Kim. Camp Kim ligt in Yongsan en is te bereiken met de metro. De dichtstbijzijnde stop is Samgakji (LIjn 4 en 6, Exit 10). Vanaf daar is het ongeveer nog 7 minuten lopen naar Camp Kim. Voor een tour naar de DMZ heb je een paspoort nodig en dien je je ook uiterlijk 30 minuten voor vertrek in te schrijven. Hierbij dien je tevens een verklaring te tekenen dat je je er bewust van bent dat er risico's aan een bezoek aan de DMZ zitten. Als je niet op tijd bent, vertrekt de bus zonder jou. Kom dus ruim op tijd! Daarnaast is er een strikte dresscode. Deze ontvang je bij het boeken van je tour. Kortweg komt deze dresscode er op neer dat je netjes gekleed dien te zijn waarbij je geen schoenen met open neuzen aan mag en ook korte broeken dan wel shirts zonder mouwen zijn verboden. De lijst is behoorlijk lang dus bestudeer deze goed alvorens je op pad gaat!

Een lunch is doorgaans voor 10.000 W mogelijk in een restaurant onderweg. In je schema kun je zien wanneer de lunch gepland is. Omdat je zo'n 8 uur onderweg bent, doe je er goed aan wat te drinken en te eten mee te nemen voor onderweg. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Een bezoek aan de DMZ is natuurlijk niet zonder risico's. Bij toegenomen spanningen tussen beide landen, worden tours meestal aangepast dan wel afgelast. Dat betekent echter niet dat er nooit wat kan gebeuren. Luister dus altijd goed naar je gids en Amerikaanse soldaten. Je tekent tevens een verklaring dat als je iets overkomt door toedoen van Noord-Koreaanse soldaten, je geen claims zal indienen tegen de organisatoren van de tour en het Amerikaanse leger.

Geschreven door Lisan Kerstens op 13 Jan 2017 20:06.