Hluhluwe-Imfolozipark National Park
Hluhluwe-Imfolozipark National Park, is het tweede oudste natuurpark van Zuid-Afrika dat ongeveer 300 km van Durban en 550km van Johannesburg ligt waar je een gamedrive safari kunt maken. In dit park komen alle grote landzoogdieren van Zuid-Afrika voor; de zogenaamd Big Five. Het nationale park is met name bekend doordat hier de grootste populatie witte neushoorns ter wereld te vinden is. Dankzij een uitgebreid fokprogramma is het Hluhluwe gelukt dit dier van uitsterven te redden. Inmiddels zijn er meer dan 1.500 witte neushoorns in het park te vinden, dus de kans is groot dat je er eentje te zien krijgt. Behalve de witte neushoorn komen er ook zwarte neushoorns, olifanten, giraffen, buffels, wilde zwijnen en tal van andere dieren voor. Het park is dan ook zeker een aanrader tijdens je reis door Zuid-Afrika.
Het park wordt doormidden gesneden door autosnelweg R618. Aan de ene kant ligt Hluhluwe met het Hilltop kamp en aan de andere kant ligt Imfolozi met het Mpila kamp. Het oudste park van Zuid-Afrika heeft een afwissend bos- en savanne gebied van ruim 1.000 vierkante kilometer, heerlijk afwisselend om daar door rond te rijden en proberen de dieren te spotten.
Het Hluhluwe park is ontstaan uit de vroegere jachtgronden van de koning van de Zulu’s en is na Kruger het oudste park van Zuid-Afrika. Eens per jaar moesten jongen mannen zich bewijzen door met een speer een van de machtig grote dieren uit het park te doden. Mede dankzij die jacht werden de eerste wetten aangenomen om het aantal dieren op pijl te houden. Het Imfolozipark diende een soortgelijk doel. In 1895 werden de twee verschillende parken samengevoegd en in 1989 kwam daar het Corridor Reserve nog eens bij zodat het park nu meer dan 96.000 hectare goot is.
Welke dieren kun je zien in Hluhluwe National Park?
Veel reizigers komen met de verwachting alles te zien, maar is het geen dierentuin. Wil je veel dieren spotten dan heb je twee dingen sowieso nodig. Namelijk veel tijd in het park en (of) geluk. Het klinkt logisch dat hoe langer je er blijft hoe meer je kan zien, maar het is helaas geen garantie. Volgens de gidsen in het park zouden er in het zuidelijk gedeelte vooral de roofdieren zitten en in het noordelijke deel olifanten, neushoorns en andere grote dieren. Toch houden dieren zich niet altijd aan deze stelregel. Het moment van de dag kan bepalend zijn waar je bepaalde dieren kunt spotten. Sommige zijn juist actief in de ochtend en anderen in de middag. Ook het weer heeft een behoorlijke invloed en laat zich hier niet altijd even gemakkelijk voorspellen. Weerberichten kunnen er compleet naast zitten. Hier heb je dus ook al een beetje van je geluk voor nodig. Soms zie je tijden niets en dan ineens alles tegelijk, houd dus moed tot het laatste moment.
Bijna alle dieren in het park leven in groepen dus als je ergens één dier ziet zitten er vaak meerdere dezelfde en andere dieren in de buurt. Wil je graag leeuwen of andere katachtigen zien dan heb je de grootste kans in het zuidelijke gedeelte, omdat ze van open vlaktes houden met hoog gras. Olifanten en neushoorns zijn vaak te vinden in de buurt van de drinkplassen. In tegen stelling tot leeuwen blijven ze nooit lang op dezelfde plek en trekken, in kuddes, door het park.
Wanneer je een hele dag bijna geen dieren ziet betekent dit meestal dat er slecht weer op komst is. Zelfs al is de dag perfect met stralend blauwe lucht dan nog kun je er vanuit gaan dat er ergens later op de dag een fikse onweersbui of erger voorbij gaat komen. Volgens de rangers kunnen dieren dit aanvoelen en zoeken al tijdig een schuilplekje tegen het naderende slechte weer. Het kan de dagen daarna ook lastiger zijn sommige delen van het park te bezoeken door overstromingen.
Het absolute minimum om zo veel mogelijk te zien is één volle dag in het park. Dan heb je ook bij slechter weer (regen, of extreme hitte) kans om toch heel wat dieren te zien. Heb je geluk dan zie in je tijdens een tour van 3 a 4 uur bijna alle dieren, al is de kans niet heel groot. De dieren die het lastigste te spotten zijn, zijn de leeuw en de luipaard. Met name die laatste is zeer zeldzaam om te zien en is vooral in de avond actief.
Goedkope Game Drive Safari Tours
Vanuit St Lucia kun je verschillende tours boeken naar het zuidelijke gedeelte van het Hluhluwe-Imfolozipark National Park. De wegen in dit deel van het park zijn niet zo goed als in het noorden dus zelfs als je een eigen auto hebt is een tour het overwegen waard. Er zijn nog meer redenen waarom een tour, ten opzichte van een selfdrive, nuttig kan zijn waar we later nog even op terug komen.
Wanneer je op een tour boekt heb je de keuze uit half day tours en full day tours. Je verblijft dan ongeveer 4 of 8 uur in het park. Wel moet je daar de retour reistijd van ongeveer twee uur van St. Lucia naar de Nyalazi Gate nog bij optellen. Hoewel het geen garantie is heb je een grotere kans om meer dieren te zien wanneer je langer in het park verblijft. Wij raden daarom zeker een full day tour aan.
Heritage Tours and Safari’s staat goed aangeschreven met goede recensies. Verblijf je in St Lucia en boek je de dag-tour met Heritage Tours and Safari’s, dan komen ze je om 5:00u in de ochtend ophalen om naar het park te rijden en bent om ongeveer 15:30 weer terug. Eenmaal in het park krijg je veel uitleg over de verschillende planten en dieren en spot je hopelijk veel mooie dieren. Vlak na aankomst in het park is er een kleine break en wordt er een rustig plekje voor een ontbijtje gezocht, waarna je daarna verder het park gaat verkennen. Rond de middag vlak voor je weer naar St Lucia rijdt gaat eerst de typisch Zuid-Afrikaanse braai nog aan voor een flinke en heerlijke lunch. De prijs voor deze tour is R935,- (± €55,-) waarbij je een volle dag in het park verblijft en het ontbijt en een stevige lunch zijn inbegrepen.
Een alternatief is het Isinkwe Backpackers Bushcamp, een backpackers hostel. Hier kun je ook terecht voor goedkope safari's naar het Hluhluwe-Imfolozipark National Park. Voor 1300 rand ben je 13 uur op safari waarbij ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Je vertrekt om 06:00u en keert rond 18:00u weer terug in het hostel. Het backpackershostel ligt ook nog eens op een hele mooie locatie en wat dichter bij dan St Lucia.
We kunnen iedereen aanraden om een game drive tour te maken. De gidsen kennen het park namelijk goed en kunnen je leren waar je op moet letten om dieren te spotten. Wanneer je later met eigen vervoer terug zou gaan komt deze kennis zeker van pas. Ook zit je over het algemeen hoger door de grote truck waardoor je verder weg over personenauto’s en struiken en boompjes kunt kijken. Door de tour zie je ook snel genoeg hoe de conditie van de weg er aan toe is en of je dit met je 2WD auto dezelfde route kunt afleggen. Met een tour kun je vrijwel overal komen. De gidsen staan onderling met elkaar in contact waardoor als één gids een bijzonder dier heeft gevonden je een grotere kans hebt deze ook te zien. Dit is deels op te lossen door deel te nemen aan een speciale Whatsappgroep. Een klein nadeel van een tour is dat je aan een tijdschema vast zit. Je blijft dus niet overal heel lang staan, maar meestal lang genoeg om de dieren goed te bekijken. Ook moet je geluk hebben waar de dieren ten opzichte van jouw zit plek verschijnen. Met eigen voervoer kun je de auto zo plaatsen als je wilt bijvoorbeeld om een mooie foto te maken.
Self Drive Safari
Zoals al eerder gezegd zijn er heel veel verschillende dieren te vinden in het Hluhluwe-Imfolozipark National Park. Wanneer je voor een self drive safari naar het park gaat kun je het beste de keuze maken voor het noordelijk gedeelte óf het zuidelijke. Het park is namelijk zo gigantisch groot dat je beter je tijd zo efficiënt mogelijk kunt besteden.
Voor je het park binnengaat is een kaart van het Hluhluwe-Imfolozipark National Park onmisbaar. Hoewel de routes en verschillende uitgangen goed zijn aangegeven kun je jezelf na een tijdje niet meer oriënteren zonder een goed overzicht te hebben. Een kaart helpt daarbij. Ook om te zien welke wegen voor jouw voertuig geschikt zijn en welke niet.
Een groot deel van de hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar niet overal. Dankzij deze geasfalteerde hoofdwegen kun je relatief snel grote afstanden binnen het park afleggen. De wegen zijn in het zuidelijk gedeelte niet altijd even toegankelijk voor een normale personenauto. De wegconditie is afhankelijk van welke route je neemt, het weer en de staat van onderhoud op dat moment. Je zal de situatie ter plekken even moeten beoordelen en omdraaien wanneer je denkt dat het niet verstandig is om verder te rijden. In het noorden zijn de wegen een stuk beter. Vraag bij de gate waar je binnenkomt even hoe de wegen zijn, zodat je weer welke plekken je moet vermijden.
De wegen in het park zijn over het algemeen goed en zelf rijden is erg leuk en zeer goed te doen. Ook voor een normale 2WD auto’s. Toch zal je zowel op de asfalt wegen als op de gravelwegen obstakels en lastige situaties tegenkomen. Olifanten die bomen hebben omgeduwd op de weg, gaten in de weg, dieren die plotseling oversteken, onder water gelopen wegen en nog tal van andere situaties. In het gehele park mag je 40km per uur rijden en houd er rekening mee dat ook hier snelheidscontroles gehouden worden. Op de gravelwegen haal je die snelheid niet met een normale auto.
Wanneer je een dier tegenkomt, zet dan even je alarm lichten aan of sein met handgebaren anderen in zodat anderen vaart kunnen minderen en de dieren niet wegjagen. Stilstaande auto’s op een kluitje zijn meestal een goede indicatie dat er wat te zien is. Zo kun je gemakkelijker dieren vinden. Het is wel hopen op sociale mede reizigers die nadat ze de dieren gezien hebben ook weer aan de kant gaan voor anderen. Ook moet je opletten voor kleinere dieren zoals de Dung Beetle ( mestkever). Deze kleine kever wordt met uitsterven bedreigd en rolt olifantenpoep en zijn vrouwtje over de wegen in het park. Leuk om te zien en zonde om plat te rijden.
In geval van pech aan je auto wordt verwacht dat je deze zelf oplost (zoals een lekke band). Dit lijkt logisch en gemakkelijk maar bedenk ook dat er roofdieren in het park lopen. Als je kunt probeer dan naar een van de “veilige” plekken te komen. Als het niet lukt en je moet een band vervangen ga dan niet bij een struik staan, maar bij een zo open plek waar je zo veel mogelijk zicht van de omgeving hebt. Er zijn verschillende stopplaatsen waar geen hekken staan, maar waar je relatief veilig bent. Er zijn ook plekken waar je een braai kunt gebruiken. Meestal in de buurt van het kamp. Als je rustig rijdt is de kans klein dat er wat gebeurd, maar we hebben het tijdens onze reis auto’s met bandenpech gezien. Afgezien van bandenpech / nood mag je de auto niet verlaten, alleen op de daarvoor aangewezen plekken. Ook uit de auto hangen is niet toegestaan. Tegen beide overtredingen wordt hard opgetreden.
Er zijn verschillende plekken in het park waar je naar het toilet kan waaronder het Mpila en Hilltop kamp. Ook kun je hier wat basis producten kopen. Beter en goedkoper koop je dit soort spullen buiten het kamp.
Wanneer je wat langer in het park blijft kun je jezelf laten toevoegen aan een Whatsapp groep waarin je de meest bijzondere dieren kun vinden in het park. Het toevoegen kan door middel van een SMS of Whatsapp bericht te sturen naar nummer +27 71 673 0915 met daarin je voor en achternaam en het verzoek om aan de Whatsapp groep toegevoegd te worden. Na enkele uren wordt je aan de groep toegevoegd. In de groep delen rangers, gidsen en toeristen waar zij een bepaald dier of een groep dieren hebben gespot. Op die manier kun je als je een selfdrive safari doet kijken of het in de buurt is en er naar toe rijden. Het heeft geen zin om naar de andere kant van het park te rijden, aangezien de kans groot is dat de dieren dan al weer weg zijn. De Whatsapp groep is echt enorm handig en je zal er dieren mee kunnen vinden die je anders nooit zelf zou spotten. Op moment van schrijven werd er aan een iOS app gewerkt. Mocht je deze willen gebruiken informeer daar dan even naar. Er zijn geen Wi-Fi plekken in het park, dus je zal voor deze berichten een lokale simcard voor Zuid-Afrika moeten aanschaffen of moeten roamen. Dat laatste is gezien de kosten niet aan te raden.
Tanken in het park is voor grofweg dezelfde prijs als op andere plekken in het land. Je kunt ongelood 95 en diesel tanken in Hluhluwe bij het Hilltop resort. Ook in het zuiderpark Imfolozi bij Mpila kun je deze brandstoffen tanken. Het beste is om met een volle tank het park binnen te komen en genoeg reserve te houden om naar de uitgang of een van de kampen te komen.
Entree tot het park kost 175 Rand waarvoor je een dag permit krijgt. Met dit permit mag je meerdere keren het park in en uitrijden die dag.
Overnachten in Hluhluwe-Imfolozipark National Park
Overnachten in het park is een ervaring op zich. De kosten voor een overnachting liggen wel wat hoger dan buiten het park, maar wanneer je het jezelf kunt veroorloven raden we je aan tenminste één nachtje te blijven. Je kunt je overnachtingen boeken op de KZN Wildlife website. Wanneer je in het park overnacht koop je de permit niet bij de binnenkomst aan de gate, maar in het kamp waar je verblijft.
Hilltop is het meest luxueuze kamp met een restaurant en ruime mogelijkheden aan accommodatie. Iedere accommodatie heeft ook een eigen braai. Het unieke aan het Mpila kamp is dat het kamp niet afgezet is met een hek. Er is enkel een hoge schrikdraad om de olifanten buiten te houden, maar alle andere dieren kunnen vrij rondlopen door het kamp. De bungalows zijn voldoende voorzien van luxe en ook een barbecue is voorzien.
Wanneer je in het Hilltop resort verblijft zijn deze dingen handig om te weten:
- Er is wifi bij de receptielounge en niet in de kamers.
- Iedere avond moet je vooraf aangeven of je mee wilt dineren. Dit kan van 19:00 tot en met 21:00 waarbij je uiterlijk nog om 20:30 mag aanschuiven.
- Het eten is in buffetvorm met een voor-, hoofd- en nagerecht en een kop thee of koffie om de maaltijd af te sluiten. Hiervoor betaal je (zonder drankjes) 200 Rand per persoon voor. Een wijntje of wat fris kost ongeveer 35 Rand.
- Ontbijten kan van 07:00 tot en met 9:30 en is ook een buffet.
- Wanneer je overnacht in een Rondavel is er meestal geen en suitekamer mogelijk maar deel je de badkamer met een aantal anderen. De faciliteiten zijn schoon en netjes.
- De Rondavels kunnen niet worden afgesloten met een sleutel. Je waardevolle spullen neem je dus het beste mee, laat je in de afgesloten auto of in de kluis die kosteloos gebruikt kan worden.
- De Rondavels zijn voorzien van een waterkoker, koelkast, airco, ventilator en wasbak.
- Je kunt het water uit de kraan drinken in het park bij de Rondavels.
Het park ligt ongeveer op een uur rijden van Nyalazi Gate.
marije 05 Dec 2008 23:14
Ik ben het hier helemaal mee eens!
Hluhluwe is echt een fantastich park wat je niet moet missen!
Isinkwe is een super uitgangsplek, met deskundige en gezellige gidsen en inderdaad waar voor je geld met een volle dag in het park!
goedkoopvliegenclub 20 Nov 2010 22:01
Gisteren was ik daar. Is inderdaad een heel mooi park
mechas 17 Jul 2018 20:23
Weet iemand hoe de kamp in Mpila is?