Accommodatie in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een paradijs voor reizigers, vakantiegangers en backpackers. Er zijn veel goede hotels, hostels, lodges en guesthouses vele met excentrieke cafés, fantastische entertainment en avonturen 'om de hoek'. Bijna allemaal kunnen ze zorgen voor huurauto's, vluchten, treinkaartjes, tours en safari's. Ook kunnen ze je helpen bij plannen van de dagtrips en hoe je jouw tijd in een bepaalde plaats zo goed mogelijk kunt besteden. Niet alle accommodaties in Zuid-Afrika is even goed. Daarom doe je er goed aan om vooraf even naar de recensies op verschillende sites te kijken.
Op de website van het Tourism Grading Council of South Africa kun je gemakkelijk zoeken naar tal van verschillende accommodatie op basis van type, rating en locatie. Alle accommodaties hebben via een punten systeem een waardering van reizigers ontvangen zodat je wat kunt uitzoeken wat het beste bij je past. Naast bijvoorbeeld booking.com kun je ook kijken op lokale sites als sleeping-out.co.za.
Soorten accommodatie
Hostels
Er is een flink netwerk van hostels in Zuid-Afrika. Ze geven gezamenlijk een boekje uit dat Coast-to-coast heet en dat in de meeste hostels gratis te verkrijgen is. In het boekje staan eigenlijk alle hostels van het hele land en is uitgebreider dan de accommodatie opties die in je Lonely Planet staan.
Zuid-Afrika is niet te vergelijken met Azië waar je in één straat kunt kiezen uit 20 verschillenden slaapopties. Wanneer je aan komt in een stad moet je eigenlijk al wel een idee hebben waar je wilt overnachten. In veel plaatsen wordt het ook afgeraden in de avond en nacht op straat te gaan en je wilt dus niet ’s avonds laat nog op zoek moeten naar een slaapplek. De hostels liggen vaak vrij ver uit elkaar wat het lastig maakt om even snel wat te “shoppen” voor de beste plek. In verschillende dorpjes in Zuid-Afrika heb je maar één overnachtingsplek en daar zal je het mee moeten doen.
De hostels in Zuid-Afrika doen wat luxe en service niet onder voor de hostels in bijvoorbeeld Europa, Noord-Amerika of Australië. Ze hebben eigenlijk altijd een gemeenschappelijke ruimte en een goede keuken. Bij veel hostels kan je ook je tent op zetten. De prijzen zijn, afhankelijk van de wisselkoers van de Rand, betaalbaar en je krijgt waar voor je geld. De meeste hostels bieden dorm-, double, en privaterooms aan. Neem zeker de hostels mee tijdens je zoektocht naar betaalbare accommodatie, er zitten namelijk echt hele mooie accommodaties tussen. Voorzien van zwembad, Wi-Fi, je eigen koelkastje, ruim opgezette kamers en een gemeenschappelijke keuken.
Wi-fi is niet altijd aanwezig in de kamer. Maar meestal wel bij de receptie of in het restaurant. In een enkel geval moet je bij betalen voor internet, maar ook dan heb je het niet (altijd) in je kamer. Wil je wel overal internet hebben kijk dan eens naar een lokaal simkaartje voor mobiel internet in Zuid-Afrika.
Overnachten in een hostel kan vanaf €25,- per nacht. Af en toe zal je wat duurdere accommodatie tegenkomen, maar de standaard en extra’s maken de meerprijs meestal wel goed.
Hotels / Lodges
In Zuid-Afrika is een ruime keuze aan hotels en lodges, in allerlei klassen. Zo kun je je laten verwennen in luxe hotels met grote zwembaden, riante kamers en van alle gemakken voorzien. Heerlijk om even bij te komen maar ook een stukje duurder dan de eerder genoemde hostels. Of je kunt voor een fatsoenlijk middenklasse hotel kiezen.
De kwaliteit van de meeste hotels is goed te noemen, maar je doet er goed aan om even wat research te doen op de verschillende reviewsites om de beste “value for money” deal te vinden. Hou er rekening mee dat de meeste hotels bij het aanleggen van een zwembad één ster meer krijgen maar dat dat niet perse betekent dat de kwaliteit van het hotel ook met één ster is toegenomen. Middenklasse hotels zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met de hotels zoals wij die kennen in Europa.
Prijzen voor typische Zuid-Afrikaanse hotels en lodges beginnen ongeveer bij €40,- per nacht en lopen op tot zo duur je maar wilt.
Appartementen / Self Catering
Op heel veel plekken in Zuid-Afrika heb je accommodatie met je eigen keukentje, braai plek en andere voorzieningen. Erg handig en vaak niet duurder dan de hotels of lodges. Je zal de accommodatie wel vroeg moeten vastleggen, maar dan heb je vaak ook kans op mooie deals. Je zal zien dat de appartementen kunnen verschillen in grootte en er verschillende gradaties zijn. Dit betekent meestal ook dat er een verschil in prijs bestaat. Zo kan een appartement met een eigen zitje en een privébraai op het gras duurder zijn dan een appartement waar geen eigen zitje bij zit. Ook kan het voorzieningenniveau per appartement verschillen. Er zijn dan huisjes waar je alleen een wasbak en bedden met gedeeld sanitair terwijl op hetzelfde park ook huisjes zijn met eigen sanitair en een keukentje.
Heb je een appartement dan wordt deze soms ook dagelijks schoongehouden. Je afwas wordt gedaan je handdoeken vervangen en het bed wordt opgemaakt.
Moet je de accommodatie vastleggen in Zuid-Afrika of niet?
Veel reizigers boeken hun accommodatie al voor vertrek wanneer zij naar Zuid-Afrika gaan. Dit heeft enerzijds met de veiligheid te maken. Je weet dan voor iedere nacht waar je zal verblijven en dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een hotel wanneer je ’s-avonds aankomt. Anderzijds is het aanbod op sommige populaire plekken niet groot en je zal vooruit moeten plannen. Wil je accommodatie in Kruger Park en zit je in het hoogseizoen, dan is de kans zeer aanwezig dat je op de bonnefooi niets meer kan vinden. Dit geldt ook voor populaire uitvalsplaatsen waar weinig accommodatie voor handen is. Dit heeft ook te maken met de vele georganiseerde reizen door Zuid-Afrika. Toch zijn er genoeg reizigers die pas ter plekke bepalen waar ze willen overnachten.
Onze ervaring tijdens een drie weken durende reis was dat de goede betaalbare accommodaties al enkele weken voor vertrek volgeboekt zaten. Wil je dus niet te veel betalen én op een specifieke plek verblijven dan kun je deze nachten beter alvast vastleggen. In het hoogseizoen kan het sowieso snel gaan met de accommodatie. Het hangt dus ook een beetje van je reistijd af welke tactiek het beste werkt.
Voorzieningen
Stopcontacten
Afhankelijk van het type accommodatie en waar je verblijft zal je tegen het probleem van gebrek van stopcontacten aanlopen. Er zijn meestal maar weinig stopcontacten in de kamer waardoor opladen van verschillende apparaten soms een uitdaging kan zijn. Wel bieden ze in verschillende accommodatie soms verloopstekkers aan waardoor je zowel met je Europese als met de Zuid-Afrikaanse stekker apparatuur kunt opladen. Heb je veel elektronica (dus meer dan één of twee telefoons en een camera) mee dat iedere nacht opgeladen moet worden dan doe je er goed aan een klein stekkerdoosje mee te nemen.
Eten en drinken
Hotels, maar ook parken met appartementen beschikken vaak over een restaurant. Hier kun je zowel ontbijten als avondeten. Ontbijten is meestal geen probleem en je kunt op de dag zelf kiezen of je hier van gebruik wil maken. In veel gevallen is het ontbijt niet inbegrepen bij de kamerprijs en dient apart afgerekend te worden. Bekijk dus goed bij het boeken van de accommodatie of ontbijt is inbegrepen of niet. Voor een ontbijtje betaal je ongeveer 80 tot 100 rand. In een enkel geval is het restaurant namelijk niet van het hotel zelf, maar kent deze een andere uitbater. Voor het avondeten kan dat per accommodatie verschillen. Soms moet je één dag van te voren al aangeven dat je gebruik wil maken van het restaurant omdat het anders vol zit. Sommige restaurants hebben een à la carte menu, andere restaurants kiezen voor een buffetvorm. Vraag dit na bij de receptie bij het inchecken of vooraf via email als je al weet dat je er gebruik van wilt maken. Soms geven accommodaties dit ook aan op hun website.
Elektriciteit en water
Wanneer je in een nationaal park of verder in het binnenland verblijft dan is elektriciteit en (warm) water niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Sowieso is er waterschaarste in Zuid-Afrika en zal je overal bordjes zien hangen om er zuinig mee om te gaan. In natuurparken kan dit betekenen dat je maar op bepaalde moment warm water hebt om te douchen of dat elektriciteit wordt afgesloten gedurende de nacht. In de meeste gevallen levert dit zelden een probleem op, je moet er alleen even op letten. Je zal dit soort uitdagingen vaker tegenkomen wanneer je verder van toeristische gebieden afreist.
AnnemiekeinZA 13 May 2018 15:50
niet overal is er water schaarste... en meestal in de buiten gebieden hebben ze eigen water putten. Dat water kan je vanwege de mineralen best gedronken worden, maar smaakt zeker niet altijd goed. Je krijgt vaak dan water in flesjes. Ook de lodges in een natuurgebied lijken soms duur omdat er accomodatie, ontbijt en diner wijze. Je kan dan niet even een restaurantje opzoeken.
De restaurants in de Staats parken (Sanparks) bijvoor Kruger park, zijn niet om over naar huis te schrijven, eten is niet goed helaas.
Er zijn ook veel super leuke B&B 's en ook vaal op super leuke plekken. Heerlijk rustig en goede service omdat deze meestal worden gerund door een familie en niet als een Hotel, door een investering maatschappij en daar ben je als klant een nummer dan.
Inderdaad is de water en de elektriciteit niet altijd aanwezig, zeker niet als het onweert, die slaat namelijk veel in en dan is er weer wat kapot en zit je uren zonder. Als het voor bepaalde uren wordt afgesloten beteken dat men elektra opwekt dmv een generator. (Maakt veel lawaai, dus daarom in de nacht gaat die uit)