Workaway
Wil je goedkoop reizen, een cultuur beter leren kennen of een taal leren en ben je hiervoor bereid je handen uit de mouwen te steken? Dan is workaway misschien iets voor jou.
“Een paar uur eerlijke hulp per dag in ruil voor kost en inwoning en een kans om te leren over de lokale levensstijl en gemeenschap, met vriendelijke gastgezinnen in verschillende situaties en omgevingen. “
- Filosofie workaway
Workaway is een website die een databank heeft aan gezinnen en individuen in verschillende landen die op zoek zijn naar vrijwilligers om te helpen bij verschillende projecten. Denk hierbij aan schilderen, tuinieren, babysitten, boerderijwerk of het huishouden bijhouden. Je betaalt geen hoge kosten voor vrijwilligerswerk, maar via de site kun je zelf op zoek naar jouw ideale vrijwilligerswerk. Of je nu die droomreis door Australië wilt maken, in de cultuur van Zuid- Amerika wilt duiken of een trip wil maken door Europa, het is allemaal mogelijk.
Je betaalt €23,00 voor een twee jarig lidmaatschap en als je een koppel of vrienden bent die samen reizen dan betaal je €30,00. Zodra je bent aangemeld kun je je persoonlijke profiel aanmaken en kun je reageren op profielen van hosts. Vraag goed wat er van jou verwacht wordt en wat je van je host kunt verwachten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gemiddeld werk je drie tot vijf uur per dag, vijf dagen in de week. Lees ook vooral de feedback die andere workawayers hebben achtergelaten over de host. Het is ook altijd mogelijk om andere workawayers een berichtje te sturen en vragen te stellen over specifieke hosts.
Ervaringen
Rebecca, 24, Australië:
Ik ben als voorbereiding op mijn reis lid geworden van Workaway. Daar heb ik contact gezocht met hosts in Australië. Van één vrouw kreeg ik positief bericht en zo zat ik een half jaar later op haar boerderij in Toowoomba (twee uur van Brisbane). Ik ben uiteindelijk een maand gebleven. Het was een thuis, ver weg van huis, met een vrouw die een moeder voor me werd. Ik leerde de Australische cultuur kennen en kon de Engelse taal dromen. Daarna ben ik bij meer workaway hosts verbleven in Australië. Sommige gezinnen zijn familie geworden, met anderen heb ik geen contact meer. Ook heb ik een week bij een gezin gezeten waar ik me totaal niet prettig voelde. Het fijne aan workaway is, is dat je niet bent gebonden aan een contract. Heb je het niet naar je zin, kun je gewoon weg en komt er weer iets anders op je pad. Ik heb een jaar door Australië gereisd, waarvan ik ongeveer de helft van de tijd bij gezinnen heb gewoond. Dit heeft me een hoop geld gescheeld, maar het belangrijkste voor mij is dat ik er een hele familie in Australië aan over heb gehouden.
Marijn 17 May 2015 01:09
Klinkt leuk! Dit artikel is echter niet compleet zonder op zijn minst een verwijzing naar WWOOFing, een al langer bestaand en zeer vergelijkbaar programma. Het staat voor Willing Workers On Organic Farms, maar je kunt ook allerlei andere klusjes doen tegen kost en inwoning.
1983CanadianDutchBoy 17 May 2015 06:58
"HelpX" is ook een top programma!
liesbeth van der Meer 17 May 2015 10:34
Waarom kost het een hoop geld?je krijgt toch kost en inwoning en je betaalt toch niet voor je vrijwilligerswerk
rosh-- 17 May 2015 10:50
Ik vroeg me af waarom het je een hoop geld kostte?
Maar het klinkt erg interssant en ik dacht eigenlijk gelijk aan WOOFING!
rugzak 17 May 2015 14:30
Ik denk dat ze bedoelt dat het haar een hoop geld heeft bespaard. Verkeerde formulering.
Travelator 17 May 2015 16:28
Rebec bedoelde denk ik inderdaad dat ze geld heeft bespaard. Rebec, als dit niet zo is, geef dan even een gil.
Heb het artikel even aangepast. Excuses voor de verwarring...
Moses 17 May 2015 20:00
Wij zijn Virginie en Menno. Wij wonen in Zambia,
In South Luangwa op een prachtige plek in de
Natuur en vol wildlife. Echt fantastisch. Wij willen
graag meer doen voor de lokale bevolking en hebben
hiervoor een stichting opgericht. Inmiddels hebben
we al het eea binnen, maar we zouden graag iemand
hebben die ons daarbij helpt. Schoolproject, clinic, winkel
moeten opgezet worden. Wie wil ons daarbij helpen
en een onvergetelijke tijd hebben in de Afrikaanse
bush en met en tussen de lokale bevolking? Graag reacties via deze website of via
Vriendenvanmalama.nl
Rebec 19 May 2015 12:16
Haha, ik heb inderdaad veel geld bespaart. Sorry voor de onduidelijkheid en dank travelator. WWOOFing en HelpX zijn inderdaad vergelijkbaar. Hoewel WWoofing echt alleen op boerderijen is. Er is ook een artikel te vinden hier: https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... si119.html
Spijkertje 26 May 2015 17:32
Klopt het dat je voor Workaway geen werkvisum nodig hebt?
Rebec 26 May 2015 18:02
Klopt! Het is geen betaald werk! Het is allemaal vrijwillig.
Marga 27 Jan 2016 18:53
Is Workaway ook voor 50 plussers?
Rebec 28 Jan 2016 13:02
Zeker Marga! Workaway kent geen leeftijdsgrens. Het is ook maar net waar hosts naar op zoek naar zijn. Het kan zijn dat hosts alleen op zoek zijn naar mensen van in de 20 of juist alleen stelletjes. Toch heb ik zat profielen gezien die iedereen accepteerde. Dit staat duidelijk in de beschrijving van de hosts. Succes!
denbere 25 Jun 2018 00:16
Hallo allemaal,
ik plan in december te vertrekken door oceanie en azie dit door te reizen en via Workaway gratis te werken
ik heb vernomen dat als je ouder als 30 jaar bent (ik be 32j) je nergens in aanmerking komt voor work visa, is dit waar?? of alternatieven waarvan jullie me tips kunnen geven
Erik 25 Jun 2018 09:13
Voor Australië en Nieuw-Zeeland kun je inderdaad tot je 30e een werk visum aanvragen. Hier vind je er wat meer over: https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... si118.html Of vrijwilligerswerk er ook onder valt durf ik eigenlijk niet te zeggen. In Azië is werken (voor geld) een stuk lastiger wel kun je daar weer gemakkelijker aan vrijwilligerswerk deelnemen. Dit is dan vaak tegen betaling en via een organisatie.denbere 25 Jun 2018 13:42
Hey Eric,
Dankjewel voor je reactie
Werken hoeft niet perse voor het geld,daar gaat het niet om voor mij, weet jij moest ik bijvoorbeeld in azie willen vrijwilligerswerk doen via workaway hoe ik dit kan arrangeren/regelen, om met mijn papieren in orde te zijn?
Daarmee spreek ik niet over organisaties waar je moet betalen om vrijwillger te zijn.
grtz
bart
Rebec 27 Jun 2018 17:53
Je kan je heel makkelijk via workaway website aanmelden, een leuke host mailen en vragen of ze een plekje vrij voor je hebben er er naartoe gaat. Workaway gaat buiten visa's om. Je hoeft hier niks voor aan te geven. Je betaalt niks en zij betalen jou niet.
Ook in Australie mag je workaway doen zonder werkvisa.