Wat te doen bij een lange overstaptijd?

Er zijn mensen die er alles aan doen om het te vermijden, sommige mensen proberen er maar het beste van te maken en sommige mensen boeken hun vliegreizen juist graag met een langere overstap. Of je het nou leuk vindt of niet; sommige vliegroutes (met bijbehorende lange wachttijden) zijn nu eenmaal tijdrovender dan anderen. Het scheelt vaak flink wat geld als je ervoor kiest om niet rechtstreeks naar een bestemming te vliegen, maar om een overstap te maken. Hoe lang een overstap duurt verschilt natuurlijk altijd. Wij geven je meer informatie en tips voor als je een lange overstaptijd hebt. 

Waar moet je op letten bij een overstap?

Als je ergens heen vliegt met een overstap is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

  • Overstaptijd: let bij het boeken goed op de overstaptijd. Is deze wel lang genoeg of vind je hem juist te lang? Als je graag rustig aan doet op een vliegveld is het handig om voor het overstappen genoeg tijd te nemen. Je hebt al vluchten met een overstap van maar 1,5 uur. Heel fijn dat je niet lang hoeft te wachten, maar 1,5 uur is uiteindelijk maar heel kort en je hebt bijna geen marge als je eerste vlucht vertraging oploopt. Probeer dus altijd voor een route te gaan die je iets meer ademruimte geeft. Elk vliegveld heeft een Minimum Connection Time (MTM). Hiervoor is gekeken naar de minimale tijd die je nodig hebt voor een overstap op een vliegveld. Hoe groter het vliegveld, hoe langer de MTM. Kijk hier dan ook naar als je losse tickets gaat boeken, zodat je weet hoeveel tijd je minimaal nodig hebt. 
  • Bagage: Als je de vluchten in 1 keer boekt, wordt er bijna altijd voor gezorgd dat je bagage bij een overstap automatisch wordt doorgezet naar de volgende vlucht. Let wel op! Bij sommige overstappen is dit niet het geval. Zo zijn er bijvoorbeeld veel budgetmaatschappijen die dit niet doen en waarbij je dus je bagage zelf moet ophalen en opnieuw inchecken. Dit is ook het geval als je met tickets reist die je los hebt geboekt. Zorg in dit geval dat je genoeg tijd hebt om over te stappen, want het ophalen en inchecken van je bagage kan een tijdrovend klusje zijn. Ook is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je naar de Verenigde Staten reist. Vaak moet je bij een overstap op een Amerikaans vliegveld zelf je bagage ophalen en op een andere bagageband plaatsen voor je volgende vlucht. Vraag bij het inchecken altijd na of je dit zelf moet doen, of dat je bagage automatisch wordt doorgezet, zodat je zeker weet wat je moet doen. 
  • Inchecken: Als je losse tickets hebt geboekt zul je opnieuw in moeten checken. Als je alle vluchten met dezelfde maatschappij vliegt wordt je meteen ingecheckt en krijg je vaak meteen je ticket voor alle vluchten. Als je met verschillende maatschappijen vliegt, maar je de boeking in één keer hebt gedaan, word je vaak meteen ingecheckt voor alle vluchten. Vaak moet je dan wel op het tweede vliegveld je ticket laten printen bij de balie van de maatschappij die je tweede vlucht uitvoert. 

Wat te doen bij een lange overstaptijd?

Als je een lange overstaptijd hebt, kan je ervoor kiezen om op het vliegveld te blijven of om het vliegveld te verlaten en de stad in te gaan. Sommige mensen kiezen juist voor een lange overstaptijd, zodat ze een extra plek mee kunnen pikken tijdens hun reis. Perfect als je graag zo veel mogelijk wil zien dus. Als je het vliegveld wil verlaten zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Visum: In sommige landen kan je zonder problemen het vliegveld verlaten en de stad in gaan. In sommige landen heb je daarvoor wel een visum nodig. Als je binnen het Schengengebied  bent, heb je geen visum nodig en kun je het vliegveld verlaten. Ook voor sommige Aziatische landen hoef je niets te regelen. Zo krijg je met je Nederlandse paspoort in bijvoorbeeld Maleisië, Thailand  en Dubai  een gratis visum, waarmee je het vliegveld kan verlaten. Voor andere landen kun je een visum nodig hebben. Zoek dit van tevoren uit, zodat je zeker weet dat je het vliegveld af kan. Voor de Verenigde Staten heb je bijvoorbeeld een ESTA-application nodig. Je vraagt deze makkelijk online aan. Perfect als je bijvoorbeeld via Atlanta vliegt, een overstap die veel mensen hebben als ze naar Zuid-Amerika vliegen. Hier lees je wat je tijdens een stopover in Atlanta allemaal kan doen. 
  • Tijd: Wees voorbereid! Bekijk van tevoren goed hoe lang je onderweg bent naar de stad vanaf de luchthaven. Als de stad echt ver weg ligt, is het in sommige gevallen handiger om op het vliegveld te blijven. Lees je dus van tevoren goed in. Het scheelt ook veel als je van tevoren al opzoekt hoe je makkelijk in de stad kan komen, dat scheelt weer tijd als je er eenmaal bent. 

In sommige gevallen is het handiger om op het vliegveld te blijven. Dit is vaak niet je favoriete bezigheid, maar hier een aantal tips om die uren op een vliegveld toch iets makkelijker door te komen.

  • Doe een dutje. als je midden in de nacht een stopover hebt, heeft het ook niet heel veel nut om de stad in te gaan. Niet de ideale situatie, maar probeer toch het beste te maken van je tijd. geen zin om op zo'n vliegveldbankje te gaan liggen? Bij veel luchthavens zit er direct een (aantal) hotel(s). Boek van te voren een kamer en maak op deze manier het beste van je nachtje vliegveld. Vind je dat toch te duur? Op sommige vliegvelden kan je ook goedkoper slapen. Zo heb je op de luchthaven van Dubai bijvoorbeeld de Snoozecube; een pod waar je een paar uurtjes rustig in kan slapen. Op andere vliegvelden vind je dit soort bedden ook, zoek dus van tevoren op wat je mogelijkheden zijn. 
  • Blijf veel drinken en eet een lekkere maaltijd. Op vliegvelden barst het vaak van de eettentjes. Vaak aan de prijzige kant, maar goed je zit nu eenmaal een aantal uur vast op deze plek dus je kan er maar beter het beste van maken. Neem je tijd om een leuk tentje uit te kiezen (ben je ook weer even mee bezig) en kies een plek uit waar je een tijdje kan blijven rondhangen om de tijd te doden. 
  • Lees een goed boek. Geen beter moment om die e-reader of dat boek erbij te pakken, dan dit. Je zit nog wel een tijdje op dat vliegveld dus dit is het perfecte moment om dat ene boek erbij te pakken waar je maar niet aan toe komt of om die whodunnit waar je geen tijd voor had in één ruk uit te lezen. Geniet ervan!
  • Zorg dat je je laptop en oplader bij de hand hebt en zorg voor een voorraadje snacks. Download van te voren genoeg leuke films/series om de tijd mee door te komen. Of zet je netflixaccount aan en kijken maar (via netflix kan je series en films van tevoren downloaden, zodat je ze later offline kan kijken, mocht de vliegveldwifi niet je van het zijn).
  • Sport een beetje. Je zit tussen twee (waarschijnlijk lange) vluchten in. Dat betekent dat je al veel tijd zittend in een vliegtuig hebt doorgebracht. een lange stopover is dus het ideale moment om toch een beetje beweging te krijgen. Ga lekker wandelen en kies een rustig plekje uit om even te stretchen. 
  • Zorg er in ieder geval van tevoren voor dat je alles bij hebt om een lange overstap door te komen. Vergeet niet om opladers, laptops, e-readers, boeken etc in je handbagage te doen. Ook is het handig om een sjaal, oordopjes en een oogmasker in je handbagage te doen, als je wil gaan slapen.  

 

 

 

Geschreven door Kaja Coenen op 12 May 2018 18:25.

Cached Page - Parse time: 0.0021169185638428