Ik ga backpacken, wat neem ik mee
Lang op reis gaan is vaak spannend, vooral als het je eerste keer is. Van tevoren moet je veel regelen. Het is belangrijk om te bedenken welke spullen je mee wil nemen op reis. Wat zijn de juiste spullen om mee te nemen? Wat koop je daar? En vooral: welke spullen laat je thuis? Je wil niet te weinig mee nemen op reis, maar ook zeker niet te veel.
Wij hebben een lijst met spullen opgesteld, die we altijd meenemen als we lange tijd op reis gaan. Alle andere dingen kun je rustig thuis laten.
Hoeveel Kilogram neem je mee?
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, omdat je vooral bezig bent met welke spullen je mee moet nemen. Toch is het heel belangrijk om ook bewust te kijken naar het aantal kilo's dat je meeneemt. Bij veel vliegmaatschappijen mag je ruimbagage niet meer wegen dan 20 kg. Het is dan ook handig om dit als grens aan te houden. Vooral als je eenmaal op reis ook een aantal keer wil vliegen. Je zult anders telkens bij moeten betalen voor die extra kilo's.
Ook is het belangrijk om te bedenken wat je met je rugzak wil doen als je op reis bent. Als je gaat backpacken zul je toch vaak moeten rondlopen met je backpack. Als je dit van plan bent en dus niet onderweg bent naar een stageplek of (vrijwilligers)baantje, moet je wel beseffen dat 20 kilo echt heel veel is! Ervaren reizigers zitten ergens tussen de 10 en 14 kilogram wanneer zij voor langere tijd op reis gaan. Houd hier dan ook rekening mee bij het inpakken van je rugzak. Test thuis met hoeveel kilogram jij nog comfortabel rond kan lopen. Houd er dan ook rekening mee dat je onderweg waarschijnlijk ook nog spullen zal kopen.
Mocht je hier nu wel overheen gaan, zoek dan een persoon op met een rugzak die erg licht lijkt en check samen in, je hebt dan kans dat ze het niet merken, omdat je dan met 2 rugzakken toch niet boven de 40 kg uitkomt.
Rugzak / Backpack of koffer
Een backpack of rugzak is misschien wel het belangrijkste dat je meeneemt op reis, omdat je al je spulletjes hierin mee moet zien te slepen. Gelukkig hoef je niet per se een dure rugzak te kopen om een goede te hebben, zolang de rugzak maar stevig en solide is. Het is erg belangrijk om te kijken of de rugzak die je wilt kopen bij je past. Kijk of je geen last van je rugzak krijgt en of dat je het gewicht goed op je heupen kunt dragen en niet met je schouders. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je tot de keuze van je backpack kunt komen.
Rugzak of koffer?
Allereerst moet je kiezen of je voor een backpack of koffer gaat. Het hangt er maar net vanaf wat je gaat doen. Als je je veel gaat verplaatsen kunnen we een backpack aanraden. Die is nou eenmaal makkelijker mee te nemen, vooral over moeilijk begaanbaar terrein (denk aan het strand of rotsen). Ga je stage lopen of werken? Dan kan je prima een rolkoffer meenemen als je dat fijner vindt. Je zult deze dan niet om de paar dagen hoeven te verplaatsen.
Welk formaat backpack?
Hoe groot moet je rugzak zijn? Hierover zijn de meningen verdeeld, de een wil hem zo klein mogelijk, de ander weer wat ruimer. Ik denk dat deze vraag dus persoonlijk is. Zorg er in ieder geval voor dat hij tussen de 50 en de 70 liter aan inhoud heeft als je voor een langere periode op reis gaat. Er zijn rugzakken waarbij je gemakkelijk de inhoud kunt aanpassen door bandjes losser of strakker te trekken, ik vond dit erg makkelijk, omdat de inhoud van je rugzak naarmate je verder reist toch wat groter moet worden, omdat je overal dingen mee wil nemen als herinnering.
Handige spullen voor je backpack
Wat ook erg handig kan zijn om je backpack overzichtelijker te maken zijn pakzakken. Dit zijn luchtdoorlatende zakjes met een rits. Je kan dan al je alle verschillende kledingsoorten die je hebt apart in een zakje doen. Hierdoor vind makkelijker waar je naar op zoek bent. Je kan dit natuurlijk ook met plastic zakken doen, maar dit is minder milieuvriendelijk en de kans is groter dat ze kapot zullen gaan. Ook bestaan er zogeheten ‘wardrobes’, die je compact kunt maken en in je backpack stopt. Aan de zijkant zitten twee banden, waarmee je de wardrobe samentrekt. Je zet de banden vast met gespjes. In de wardrobe blijft je kleding netjes geordend, en je kunt 'm makkelijk ophangen aan de deur of in een kast.
Omdat je rugzak overal mee naartoe moet, kan het handig zijn om een flightbag te kopen. Dit is een zak die je om je rugzak heen kunt doen zodat je rugzak niet beschadigt of erg vies wordt en dat hij nergens achter blijft hangen. Misschien nog wel het belangrijkste punt voor een flightbag is dat geen drugs of andere zaken in je rugzak kunnen stoppen, nadat je je rugzak op de lopende band hebt gezet. Op sommige vliegvelden is een flightbag zelfs verplicht.
Men zegt vaak dat je het ook voor in de bus moet gebruiken. Niet iedereen zal dit standaard doen omdat het niet altijd even praktisch is. In sommige landen zoals in Afrika wordt het vaak aangeraden om wél te doen.
Daarnaast is een slotje voor je backpack of koffer ook aan te raden. Op die manier kan je je spullen altijd veilig achter laten in een hostel en weet je zeker dat je bagage niet opengemaakt kan worden bij een vlucht. Een extra slotje meenemen is handig voor kluisjes in hostels.
Waar koop je een backpack?
Er zijn veel winkels waar je een rugzak en flightbag kunt kopen, laat je bij het oriënteren ook eens adviseren door verschillende mensen om een beeld te krijgen wat belangrijk is om op te letten. Enkele zaken waar goed advies gegeven wordt, zijn:
- Decathlon. Een zaak waar je backpacks in alle prijsklassen kan vinden.
- De Wit Schijndel. Een ruime keus (ook voor andere zaken) en niet duur.
- Bever. Een winkel speciaal voor zwerfsporten. Deze winkels zijn vrij prijzig, maar hebben een groot assortiment.
Kleding
Dit is een vraag die vaak gesteld wordt: welke kleding (en hoeveel) neem je mee als je gaat backpacken? Dat verschilt natuurlijk per persoon en per reis. Voor een lange reis heb je meer spullen nodig dan voor een reis van een paar maanden. Ook neem je andere dingen mee als je alleen naar warme plekken gaat dan als je ook op koudere bestemmingen komt. Deze dingen zijn in ieder geval handig om mee te nemen:
- 2 of 3 korte broeken.
- 2 lange broeken of leggings. Leggings zijn heerlijk om in rond te lopen als je op reis bent. Een thermolegging kan ook fijn zijn, als je een tocht in de bergen gaat maken. Probeer spijkerbroeken te vermijden. Ze nemen veel ruimte in beslag in je tas, en drogen niet snel.
- Sokken voor ongeveer 10 dagen.
- Ondergoed voor ongeveer 10 dagen.
- 1 warm(e) sweater of vest (2 of 3 als je naar meerdere, koudere plekken gaat).
- 1-2 keer een nette blouse. Een blouse is in een warm klimaat vaak koeler en luchtiger dan een t-shirt en lange mouwen.
- Een aantal t-shirts.
- Een aantal hemdjes.
- 2 lichtgewicht handdoeken.
- Bikini of zwembroek.
- Windstopper.
Probeer je kleding zo uit te zoeken dat je op koude dagen verschillende laagjes over elkaar heen aan kunt trekken. Want ook al lijken vrijwel alle bestemmingen er tropisch uit te zien in de foldertjes, toch heb je vrijwel overal koude plekken of maanden. Ook is het handig om kleding uit te zoeken die comfortabel zit en waar je je makkelijk in kan bewegen. Dat is fijn voor lange busreizen, maar ook als je bijvoorbeeld gaat wandelen. Ook een windstopper of regenjas is fijn. Die zijn veel dunner dan een gemiddelde jas en houden je minstens net zo warm. Heb je het écht koud omdat je in de Snowy mountains of in de Andes zit dan wil je daaronder nog een dun fleece vest aan. Denk bij fleece nu niet gelijk aan een onhandig dik ding, ze zijn er net zo dun als een gewone long sleeve. Terwijl ze een stuk warmer zijn. Voor je kleding hoef je echt niet allemaal hi-tech outdoor spullen te kopen. Investeer in een aantal goede kledingstukken.
Het is niet handig om kleding mee te nemen waar je erg aan gehecht bent. Je laat de spullen vaak door anderen wassen en het risico zit er dan ook in dat er spullen kwijtraken. Ook kunnen ze verkleurd of gekrompen terugkomen. Veel wasserettes stoppen je spullen namelijk in de droger. Verder is wit een fijne kleur om in rond te lopen in warme landen, maar niet de handigste kleur om mee te nemen als je gaat backpacken. Witte kleding wordt snel vies en is daarna vaak moeilijk weer schoon te krijgen. Ook heb je sneller het risico dat iets zal verkleuren in de was.
Schoenen
Neem stevige schoenen, liefst met profiel, mee! Een paar om mee te werken en een paar om mee te wandelen. Wandelschoenen of bergschoenen zijn handig. Je zult meer kilometers maken dan je denkt, vooral als je aan het werk bent. Gelukkig kun je in de grote steden goedkope schoenen kopen die redelijk goed zijn en die je later weer weg kunt gooien als ze helemaal versleten zijn. Er zijn genoeg mensen die enkel op slippers een vulkaan beklimmen, of het verstandig is dat is een geheel andere vraag.
Slippers
Uit hygiënisch oogpunt is het verstandig om tijdens het douchen badslippers te dragen. Deze zijn ook handig als je je voeten niet wilt verbranden op het strand. Bovendien is het altijd fijn om in de hitte rond te lopen op slippers en ze nemen toch bijna geen plek in, in je bagage.
Hoed of pet
Kies een leuke hoed of pet die je mee wil nemen op reis of koop er eentje als je aangekomen bent. Heel fijn als het warm is, zodat je je hoofdhuid niet verbrandt. Zeker als je gaat werken in de zon.
Handdoek en sarong
Je kan natuurlijk een fijne dikke handdoek meenemen van thuis maar die droogt voor geen meter en neemt veel ruimte in beslag. Neem gewoon een snel-droog handoekje mee. Verder is een sarong of wat voor lap stof dan ook ideaal om mee te hebben. Je gebruikt hem om jezelf mee te bedekken als je van en naar de badkamer loopt, als je je wilt omkleden in een gemengde dorm, om een gordijntje te maken in de stapelbed als je behoeft hebt aan een beetje privacy en als badlaken op het strand! Een onmisbaar item dus. Als je naar Azië gaat kan je de sarong het beste ter plekke aanschaffen. Veel goedkoper en je vindt ze echt in alle kleuren en maten. Een sarong is ook handig als je naar een tempel gaat waar je je moet bedekken.
Slaapzak en lakenzak
Het hangt van je wensen en de soort reis die je gaat maken af of je een slaapzak mee moet nemen. Wil je graag zo licht mogelijk pakken? Dan is een slaapzak niet handig en kan je voor de hygiëne beter voor een lakenzak kiezen.
Als je ruimte genoeg hebt kan het erg verstandig zijn om een slaapzak mee te nemen. Niet overal hebben ze lakens waar je lekker onder kunt gaan liggen. Vooral als je meerdaagse tripjes gaat maken is een slaapzak heel handig. Daarnaast is het altijd fijn in een soort van eigen bedje te slapen. Je kunt een slaapzak natuurlijk ook ergens huren dus het is handig om van tevoren uit te zoeken hoeveel dat huren kost, om te kijken of dat niet te duur wordt.
Een lakenzak zou ik zeker meenemen. Deze vind je in allerlei verschillende prijsklassen. Zoek er eentje uit waar je lekker in kan slapen. Een lakenzak is een zak die je in je slaapzak stopt en waarin je zelf ligt. Deze kun je dan uitwassen wanneer je denk dat dit nodig is, en dat gaat een stuk makkelijker dan een hele slaapzak wassen. De lakenzak is ook heel handig als je het idee hebt dat het bed waarin je ligt niet heel fris is. Je ligt dan toch in je eigen cocon.
Afhankelijk van waar je naar toegaat heb je een slaapzak nodig die ook warm is voor onder de 0 graden. Ga je naar Australië dan is 0 graden voldoende. Maar in Nieuw-Zeeland zal je in de winter een betere slaapzak nodig hebben. Voor de overige landen hangt het vooral af van de periode waarin je het land bezoekt. Normaal gesproken kom je niet zo snel onder het vriespunt. Maar vergeet ook niet dat je 10 graden ook al heel koud kunt vinden als het overdag tegen de 40 graden was!
Daarnaast is het in sommige landen fijn om een muskietennet bij je te hebben. Het is geen overbodige luxe om in gebieden waar malaria voor komt een muskietennet mee te nemen. Let er bij de aanschaf op of het net geïmpregneerd is of niet.
Belangrijke papieren en creditcard
Zorg voor een plastic mapje of tasje dat waterdicht is waar je je belangrijke papieren in op kan bergen. Zo blijven die spullen in ieder geval droog. Bewaar hier je vaccinatieboekje in (voor sommige landen nodig en daarnaast is het voor jezelf handig om te zien welke vaccinaties je precies hebt gehad en wanneer je nieuwe nodig hebt).
Zorg dat je ook altijd een lijst met belangrijke telefoonnummers bij je hebt. Op die manier kun je snel met de juiste persoon of instantie contact leggen als dat nodig is. Het is handig om deze lijst ook even naar jezelf te mailen, zodat je de gegevens nog hebt als je het lijstje kwijtraakt.
Bij sommige vliegmaatschappijen moet je verplicht een geprint vliegticket hebben. Het is handig om deze tickets ook in je waterdichte map te doen. Bewaar ook de gegevens van andere vluchten goed, zodat je altijd snel de juiste bewijzen bij elkaar hebt om te kunnen vliegen.
Een creditcard maakt reizen heel gemakkelijk. Je kunt hiermee makkelijk vliegtickets online boeken, hotelovernachtingen reserveren en auto's huren. Als je een creditcard kan krijgen zouden we het dan ook zeker aanraden om deze mee te nemen op reis. Ook is een creditcard erg fijn als je opgenomen moet worden in het ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben vaak een soort borg nodig, voordat ze contact hebben kunnen opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Ook zul je in sommige gevallen eerst zelf moeten betalen waarna je het geld naderhand terug kan krijgen van je verzekering. Een creditcard kan in dat geval dus heel handig zijn.
Aankoopbewijzen van dure apparatuur mogen ook in je mapje. Bijvoorbeeld van je camera of laptop. Op die manier kun je aantonen dat ze in Nederland gekocht zijn en hoef je niet nog een keer belasting te betalen. Dit is ook handig als je schade hebt aan de spullen en een claim wil opsturen naar de verzekering. Zorg voor een kopie op je computer.
Moneybelt
Altijd handig zo’n ding, het is een soort portemonnee die je op je lichaam kunt dragen. Probeer dan nog maar eens te zakkenrollen, dit word dan een stuk moeilijker. Bij de aanschaf van een moneybelt zou ik er op letten dat er ook een plastic zak in zit waarmee je documenten tegen water kunt beschermen. Hierin kun je dan al je belangrijke documenten (vliegticket, traveler checks ) in bewaren zonder dat ze beschadigen, van het zweet of regen. Zorg dat je van al de documenten die je bij hebt ook een kopie thuis hebt liggen. Komt het nu toch voor dat deze documenten kwijt raken of onleesbaar zijn geworden dan kunnen ze je thuis nog verder helpen. Als je naar een echt onveilige bestemming reist dan zijn er nog een aantal andere producten die je kunt overwegen die je spulletjes veilig houden op reis.
Een goed alternatief voor de moneybelt is een klein tasje die je om je nek kunt hangen. Je kan hier je geld en belangrijke documenten in doen. Dit tasje kan je dan onder je kleding dragen, waardoor het niet zichtbaar is.
Diploma’s / Engelstalig CV
Als je hebt besloten dat je gaat werken tijdens je reis, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland of Australië, kan het handig zijn om van tevoren een Engelstalig CV voor jezelf te maken en deze een aantal keer uit te printen en mee te nemen. Op Sollicitatie Info kun je enkele voorbeelden vinden van Engelstalig CV's. Deze zijn namelijk iets anders opgebouwd dan wij hier gewend zijn.
Wat betreft je diploma is het natuurlijk handig om genoeg kopieën hiervan mee te nemen en om een kopie hiervan op je computer thuis te zetten. Mocht het nodig zijn, kan het thuisfront je dan de kopie opsturen. Plaats je CV en alle andere documenten ook ergens (veilig) online, zoals in je mailbox of op een online harde schijf zodat je er gemakkelijk bij kunt en nieuwe printjes kunt maken.
Bij sommige studies krijg je tegenwoordig een internationaal diploma naast je officiële diploma. Zo'n internationaal diploma is op zichzelf geen geldig document en het kan daarom verstandig zijn een kopie hiervan bij een notaris te laten waarmerken. Op deze manier wordt jouw kopie van het internationale diploma een rechtsgeldig document. En gezien het feit dat het bij bijna alle notarissen gratis gedaan kan worden, is het dus best de moeite waard!
Pasfoto’s
Neem minimaal 4 pasfoto’s mee (liever meer, wanneer je een aantal maanden weg gaat), je hebt ze echt nodig! Ga je bijvoorbeeld duiken dan ben je er al twee kwijt. Ga je nog wat anders doen waarvoor een foto vereist is dan heb je er al snel geen meer over. Moet je tijdens je reis een visum aanvragen dan zal je ook snel door het aantal pasfoto's gaan. In Azië en Afrika kan het dan erg hard gaan met je pasfoto's. Pasfoto's kun je natuurlijk ook in het buitenland maken, maar het gaat niet altijd zo gemakkelijk als in Nederland, dus daarom raden we aan om er een aantal mee te nemen. Op die manier heb je er altijd eentje bij je, mocht het nodig zijn.
Internationaal rijbewijs
Een internationaal rijbewijs is eigenlijk een vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Wil je in het buitenland rijden? Dan het je in veel gevallen het Internationale rijbewijs in combinatie met je Nederlandse rijbewijs nodig. Neem je rijbewijs in dat geval dus ook mee op reis. Ga je een camper huren, op een safaritour (waarbij je zelf mag rijden) of wat anders doen waarvoor je een rijbewijs nodig hebt? Dan gaat dit een stuk makkelijker. Daarnaast kun je het internationaal rijbewijs ook gebruiken als onderpand bij hostels als je zegt dat het je rijbewijs is. Verlies je dit is dat een stuk minder erg dan bijvoorbeeld je paspoort of je echte rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kost ongeveer 19 euro en je moet je echte rijbewijs meenemen en een pasfoto. Een internationaal rijbewijs kan je kopen bij de ANWB-winkel. Wanneer je een auto huurt wordt er vaak een onderpand gevraagd. Dit kan een groot geldbedrag zijn of je creditcard nummer. Heb je een van deze 2 niet dan kun je in sommige gevallen toch niets huren, ondanks dat je een internationaal rijbewijs hebt.
Reisdagboekje
Een reisdagboek is een heel leuk souvenir waar je al je avonturen in terug kan lezen als je eenmaal terug bent van je reis. In het begin is het vaak even wennen om te schrijven, maar het is zeker de moeite waard. Koop dus een reisdagboekje dat je er leuk uit vindt zien (je hebt ze in alle soorten en maten) en houd bij welke dingen je allemaal meegemaakt hebt op reis.
EHBO setje en medicijnen
Altijd handig. Er zijn EHBO setjes die je dun kan opvouwen, waardoor ze makkelijke overal in en bij passen. Stop er in ieder geval een hoop losse pleisters in, deze zitten er meestal niet bij maar zijn wel ontzettend handig. Jodium kan ook van pas komen maar verder zit alles er meestal wel in. Daarnaast is het handig om blarenpleisters, ibuprofen, paracetamol, diarreeremmers en zakjes ORS mee te nemen. ORS is een zout/suikeroplossing die je kan gebruiken als je veel vocht bent verloren tijdens een flinke wandeling of als je last hebt van diarree. Een extra tip is om een klein thermometertje mee te nemen. Mocht je voedselvergiftiging krijgen of een mug draagt een virus over, dan moet je bij koorts vaak direct naar de dokter. Zo'n kleine thermometer komt dan goed van pas.
Persoonlijke bezittingen
Vroeger zou je een ipod mee nemen, maar tegenwoordig heb je aan je telefoon vaak al genoeg. Vergeet je oordopjes en je oplader niet. Een powerbank is ook handig voor de momenten dat je je mobiel niet op kan laden. Het niet nodig om meer dan 1 (misschien 2) boeken mee te nemen op reis. Ze nemen vaak veel ruimte in beslag en je kan onderweg makkelijk aan nieuwe boeken komen. In veel hostels hebben ze kasten staan waar je boeken kan ruilen. Ook vind je op veel plekken winkels waar je tweedehandsboeken kan kopen voor weinig geld. Wil je het echt handig doen? Dan is een e-reader de beste optie. Een kleine wekker is handig als je niet in de gelegenheid bent geweest om je mobiel op te laden.
Toiletspullen
Het is voor iedereen persoonlijk wat er in zijn of haar toilettas zit. De meeste spullen zijn ook niet heel belangrijk, omdat je die makkelijk op de plek van bestemming kan kopen (tandenborstel, tandpasta en deodorant). Denk daarnaast bijvoorbeeld aan een luchtje, lenzenvloeistof en -bakje, een pincet, nagelschaartje en haarborstel.
Een tip van ons: neem liever geen shampoo en douchegel in flessen mee. Ze nemen veel ruimte in beslag en kunnen kapot- of opengaan in je tas. Kies liever voor een shampoo bar of body bar: dit is een klein, compact zeepje waar je vaak evenveel wasbeurten uit haalt als wanneer je twee flessen shampoo mee zou nemen. Je koopt deze shampoo-, conditioner- en bodybars bij de drogist of Hema, en je bergt ze op in handige, kleine bakjes. En een bonus: geen flessen = geen plastic waste!
Een flesje desinfecterende handgel is ook heel fijn op plekken waar je geen zeep hebt. Verder zijn pakjes tissues of vochtige doekjes heel handig (ook op plekken waar geen toiletpapier is). Make-up kan je ook meenemen, maar zal je in warme gebieden waarschijnlijk amper opdoen, dus maak hier niet te veel ruimte voor vrij.
Zaklamp
Erg fijn zijn de zogenaamde hoofdlampjes. Zeker erg handig als je twee handen vrij wilt houden om te koken tijdens het kamperen. In veel winkels hebben ze ook de normale zaklampjes. Die van Maclite zijn erg goed en geven veel licht. Ze werken op twee pen-lite batterijen en hebben een extra halogeen pitje als reserve in de zaklamp zitten. Ze zijn wel wat duurder dan de gewone zaklamp maar zeker de moeite waard, ook na het reizen.
Zakmes
Neem een handig zakmes waarbij minimaal de volgende dingen op het zakmes zitten: kurkentrekker, opener, mes en een pincet. Zorg ervoor bij iedere vlucht voor dat je het zakmes niet in je handbagage zit en berg deze tegelijkertijd op met het nagel- of EHBO schaartje wat je misschien altijd bij je hebt!
Naaispulletjes
Altijd handig om even een knoop terug aan je shirt te zetten of om even snel wat te repareren.
Zonnebrand en aloë vera
Zonnebrand kun je bijna overal kopen. Toch is het wel aan te raden om in Nederland alvast een grote tube aan te schaffen als je naar Azië of Zuid-Amerika gaat. Vooral in Azië is zonnebrandcrème in veel landen vooral een product voor toeristen en daardoor ontzettend duur. Ook zit er in sommige Aziatische landen een stofje in de zonnebrand om je huid witter te maken, niet fijn dus. Check dat altijd goed bij de drogist of supermarkt waar je bent. Vaak kunnen zij de ingrediënten vertalen voor je. Zorg er voor dat je de zonnebrand goed gebruikt, zelfs wanneer je denkt het niet nodig te hebben. Koop altijd minimaal factor 30. Neem daarnaast ook een potje aloë vera mee. Ook al ben je maar een klein beetje verbrand, het geeft veel verkoeling en heelt je huid.
WasBLOKJE
Als je tussendoor even iets wil wassen, maar niet gelijk naar een wasserette wil gaan, is een wasblokje echt ideaal. Je vindt ze in Nederland, maar ook in het buitenland (vaak in een supermarkt) en ze zijn niet duur. Neem een ziplock tasje mee om hem in te bewaren.
Wastas
Neem een waterdichte tas mee, waar je je wasgoed in kan bewaren. De geur van je vuile kleding blijft zo in een afgesloten omgeving, waardoor je andere kleding schoon blijft. Ook kun je zo'n waterdichte tas gebruiken als je zelf wat kledingstukken wil wassen. Kleding, water en zeep er in, en schudden maar! We hebben de Scrubba wash bag getest, als je er meer over te weten wilt komen.
Waslijntje
Het klinkt gek maar ook dit kan ontzettend handig zijn om bij je te hebben. Soms hangen de waslijnen vol of is er geen, wanneer je je eigen lijntje bij hebt kun je altijd vooruit. Daarnaast kun je het ook voor andere dingen gebruiken. Er zijn speciale waslijntjes waarbij je geen knijpers nodig hebt. Hetzelfde systeem kun je ook maken door twee draden tegen elkaar in te draaien.
Kooptips
Zoals je ziet zul je best veel spullen moeten kopen voor je reis. Het is dus handig om goed na te denken waar je die spullen wil gaan halen. Word een koopjesjager! Winkelen tijdens de uitverkoop ligt is een voor de hand liggende tip, maar vaak erg de moeite waard. Je kunt honderden euro's besparen door tijdens de uitverkoop je spullen bij elkaar te zoeken. Koop zoveel mogelijk dingen aan het eind van het seizoen en zorg dat je een mooi lijstje hebt van de dingen die je nodig hebt. Op deze manier kun je gericht gaan winkelen en kom je thuis met dingen die je ook echt nodig hebt. Let ook op de speciale weken waar het tweede artikel de halve prijs is. Op deze manier kun je aan slaapzakken, luchtbedden en lakenzakken komen. Sommige grote merken, zoals Nomad, hebben ten minste één keer per jaar een fabrieksverkoop. Ook een ritje naar de outdoor outlet stores zijn nuttig om op de duurdere uitgaven te besparen.
Wat moet je thuis laten?
Zo veel mogelijk! Je wil niet te veel kilo's hoeven tillen, dus het is belangrijk om te kijken welke spullen echt nodig zijn. Ook kan je veel dingen op de plaats van bestemming kopen.
Kijk voor je reis even deze actuele lijst door met wat je mee mag nemen in je (hand)bagage, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Natuurlijk zijn er nog heel veel meer dingen die je mee kunt nemen en daarom hebben wij een meeneemlijst samengesteld. Hierin staan nog veel meer dingen waar je hopelijk wat aan hebt. Succes met de voorbereidingen!
wim van brink 26 May 2016 19:54
Samen met mijn vrouw heel wat reizen gemaakt. Eenmaal met een rugzak de rest met een tas. Een rugzak begin ik niet meer aan. Onoverzichtelijk ten opzichte van een tas. Wij reizen in hoofdzaak door Azië. In die landen ga je niet met een rugzak lopen sjouwen. Daarvoor hebben ze riksja's en taxi's uitgevonden. Altijd betaalbaar als je goed uit je doppen kijkt. Mocht je eens een paar honderd meter moeten dan is dat ook met een tas te doen, miste je er voor gezorgd hebt dat je niet meer dan 10 a 12 kg bagage met je meedraagt. Meer als voldoende in Aziatische landen maar ook in het Midden-Oosten. Overigens bestaan er heel veel tassen met wieltjes en dan maakt het gewicht helemaal niets uit. Ik zie ze wel lopen de backpackers, het zweet op de rug en hoofd, zeulend met hun onhandige rugzak. Het schijnt tot de standaard uitrusting te behoren. Geen rugzak, dan ben je een toerist. Laat mij dan maar lekker die toerist zijn.Weet trouwens niet wat het verschil is, maar misschien kan iemand mij dat uitleggen.
Travelator 26 May 2016 20:04
Ik was een keer op Bali met een vriendin, ik met rugzak, zij met rolkoffer. Dat ging allebei prima, tot we ergens accommodatie hadden gevonden op een afgelegen strandje. Weet niet meer precies waar het was, maar ik heb me rot gelachen om haar met die rolkoffer in het zand!
En het was nog echt een eind ook!
Verder kan het inderdaad meestal allebei wel. Toch heb ik liever de rugzak. Het zal wel tussen de oren zitten, maar ik voel me er flexibeler mee.
En wat die taxiprijzen betreft; wat voor de een goedkoop is, is voor de ander duur. Ik neem nooit een taxi, tenzij het echt niet anders kan. Meestal staat de prijs daarvan gelijk aan 1 nacht accommodatie en dan loop ik liever. Met rugzak. Is nog goed voor de kediesie ook
wim van brink 26 May 2016 20:30
Tja een rolkoffer, daar zeg je me wat. Samsonite? Bali is inderdaad niet het eiland waar je lekker goedkoop met de taxi kan reizen. Pakte daarom altijd busjes en dat koste geen drol zoals al het openbaar vervoer in Azië. Zie mijzelf niet van het vliegveld naar Ubud lopen. Hoeft ook niet want de busjes rijden af en aan. Zie de rugzakkers wel eens in zo'n busje in klauteren. Kreng zit altijd in de weg. Of zich omdraaien en dan vergeten dat er zo'n ongelukkige bult op hun rug zit. O sorry, hoor je dan. Ik weet niet welke accomodaties jij boekt, maar voor de prijs een taxiritje kan ik niet makkelijk een accommodatie boeken. Zit zelf altijd in de categorie € 10,00 en soms minder.