'Aan een jet lag valt niet te wennen'

Na een lange vlucht waarmee je verschillende tijdszones bent overgestoken, is een jetlag geen uitzondering. Als je slaapritme verstoord is en je biologische klok niet langer strookt met het dag- en nachtritme van je omgeving, heb je een jetlag.

Het effect van een jetlag

Het lijkt erop dat men niet kan wennen aan lange-afstandsvluchten en het bijkomende tijdsverschil. Dit blijkt uit een onderzoek waarin vliegpersoneel dat regelmatig van tijdzone verandert bestudeerd werd.

Naast slapeloze nachten en vermoeidheid overdag kun je last hebben van uitdroging, gebrek aan eetlust, honger op rare tijdstippen, maag- en darmklachten, hoofdpijn, misselijkheid en overmatig transpireren. Daarnaast kun je prikkelbaar zijn, last hebben van stemmingswisselingen en gebrek aan concentratievermogen. Probeer belangrijke afspraken, inspannende of ingewikkelde activiteiten daarom later in de week te plannen.

Bewezen is dat de jetlag die optreedt wanneer tussen meerdere tijdzones gevlogen wordt, ook invloed heeft op het fysieke vermogen van atleten. Wanneer je ouder wordt, neemt de intensiteit van de klachten en de duur van de jetlag toe. Wanneer je minder dan drie tijdzones kruist, is de kans groot dat je weinig zult merken van het jetlag-effect. Ook de richting waarin je vliegt kan invloed uitoefenen op het effect van een jet lag; de kans op een jetlag is groter wanneer je naar het oosten vliegt dan wanneer je vlucht richting het westen gaat.

Hoelang duurt een jetlag?

Een jetlag veroorzaakt door naar het oosten te vliegen kan enkele dagen duren. Ruim gezien is het aantal dagen gelijk aan twee derde maal het aantal tijdzones welke je kruist, voor vliegen naar het westen is dat ongeveer een half keer. Dit geldt natuurlijk ook bij thuiskomst van een reis. 

Jetlag tegengaan

Op dit moment zijn er geen medicijnen die het effect van een jetlag onderdrukken of wegnemen. Voor je vliegreis kun je je slaapritme alvast een beetje aanpassen aan de tijdzone van je vakantiebestemming. Ga je naar het oosten, probeer dan een paar uur eerder te gaan slapen en op te staan. Voor een reis naar het westen, geldt het tegenovergestelde. In het zuiden en noorden van de wereld zijn de tijdszones nagenoeg hetzelfde als in West-Europa.

Tijdens de vlucht

Cafeïne en alcohol zijn geen goed idee voor, tijdens en na de vlucht. Ze stimuleren eventuele uitdroging. Ook slaapmiddelen verbeteren de toestand van je lichaam niet. Water drinken is wel aan te raden. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Probeer tijdens en voor de vlucht af en toe te bewegen en slaap zo min mogelijk als je vlucht 's avonds arriveert. Komt je vlucht 's ochtends aan, probeer dan juist wel te slapen in het vliegtuig. Neem eventueel oordopjes en een oogmaskertje mee en draag comfortabele kleding om het jezelf wat gemakkelijker te maken.

Op bestemming

Probeer je slaap- en eetritme direct aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Verzet je horloge, doe het rustig aan en drink veel water. Ook als je van Zuid- of Noord-Amerika naar huis vliegt, kun je een stevige jetlag ervaren. Het is dan geen goed idee om direct na thuiskomst aan het werk te gaan.  

Sinds kort zijn er apparaatjes op de markt die je hersenen van licht voorzien via oordopjes. Dit zou je volgens de makers niet alleen sneller over je jetlag heen helpen, maar je zou er ook winterdipjes mee kunnen voorkomen.

Melatonine

Zijn je jetlags echt rampzalig, dan kun je overwegen melatonine in te nemen. Het helpt je slaapritme aan te passen. Melatonine neem je in voordat je gaat slapen.

Gezondheidsproblemen door frequent vliegen

Mensen die regelmatig in verschillende tijdzones verblijven, kunnen op den duur te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Voorbeelden daarvan zijn korte periodes met psychische klachten vanwege slaapgebrek en verstoring van de menstruatiecyclus.

Meer info over vliegen? Lees bijvoorbeeld "wat mag er niet mee in het vliegtuig" of tips om goedkoop te vliegen.

Geschreven door Erik van Erp op 13 Sep 2017 14:26.

  1. rudi 21 Apr 2007 10:22

    ik heb wel eens gehoord van een stewardess dat ze aangeraden wordt om in blokken van 3 kwartier te slapen om niet vermoeid wakker te worden.
    dus 3 kwartier, 1.5 uur , 2 uur en 1 kwartier

  2. Mark 21 Apr 2007 18:52

    Ik denk dat het jet lag probleem bij veel mensen tussen te oren zit. Het bestaat natuurlijk wel, maar veel mensen maken het erger dan het is. Men roept vaak al dat ze een jet lag hebben voordat ze in het vliegtuig zitten!
    Dan gaan er veel ook nog eens bij aankomt meteen naar bed voor uren.. dat is echt verkeerd. Een kort slaapje kan maar verder moet je gewoon het nieuwe ritme aanhouden.
    Ik was wel moe, maar als ik een feestje heb en ik moet de volgende dag werken ben ik dat ook..

  3. Simon 26 Oct 2008 11:49

    Net uit New-York, Nacht daardoor overgeslagen. Kwamen om 08:00 aan op schiphol. eventjes naar bed. Gewoon de dag doorgelopen. Volgende dag 08:00 weer aan het werk en wat gebeurde daar? Ik kon niet op gang komen. Helder denken was er niet bij. "Jert Lag"? Het bestaat dus toch wel.

  4. bolletjeom 26 Oct 2008 12:06

    ik had nog nooit een jetlag gehad. en al wel veel gevlogen. en toen kwam ik terug uit Ecuador en zat ik 4 nachten lang tot 5.00 recht op in mijn bed! overdag ging het trouwens wel behalve dat ik op de verkeerde tijden trek had in het verkeerde eten :Y

  5. leonie 28 Feb 2010 10:41

    een jetlag bestaat zeker weten.
    Ik ben woensdag terug gekomen uit Nieuw zeeland en reken maar dat ik mij knap kut voel momenteel.
    3 tijdzones voorgevlogen en dat is niet makkelijk kan ik je vertelen. De tijd van Hongkong is anders, dan in Nieuw zeeland en dan de reis nog van 22 uur.
    Slapen is moeilijk, rond half 5 in de middag wrd ik zo moe dat ik door de benen zak en niet veel meer kan doen.
    Wel normale tijd naar bed, roond half 11 en dan de volgende ochtend om half 6 alweer beneden
    Erg beroerd kan ik je melden

  6. fred 01 Mar 2010 21:18

    omdat ik mijn vakantie tot de laatste minuut wilde benutten ben ik wel eens rechtstreeks na 12 uur vliegen gaan werken, heb me wel eens beter gevoeld!

  7. El Niño 02 Mar 2010 20:28

    Helemaal mee eens. Maar man....wat een taalfout!!! Vermeiden?!.......

  8. ankeosterloh 03 Mar 2010 16:12

    Nou, mijn jetlag zat zeker niet tussen m'n oren! Ik had het de eerste dagen niet zo door totdat het me toch begon op te vallen dat ik dagelijks rond 21:00 ronduit misselijk werd van vermoeidheid en rond 4:30 wakker werd met honger!? Terwijl ik vanaf dag 1 m'n normale ritme aan heb gehouden. Het zal van persoon tot persoon wel erg verschillen. Waarschijnlijk ook is ook van invloed of je een redelijk dagritme had voordat je op het vliegtuig stapte. Wat mij erg heeft geholpen is een weekend flink op stap waardoor alle (latent) aanwezige ritmes doorbroken werden. Vervolgens flink bijslapen en dan het gewenste (of minder gewenste) ritme weer oppakken. Geen succes verzekerd, wel lol!

  9. Johan 23 Apr 2010 02:55

    Ik vlieg regelmatig op en neer tussen Europa en de VS, en de jetlag bij thuiskomst zit echt niet tussen mijn oren. Soms heb ik er maar weinig last van, maar soms is het ook een dag of vier echt afzien. Ik zit op dit moment weer in Amerika, benieuwd hoe het over twee weken is!

  10. LadyHeather 24 Apr 2010 09:45

    Eigenlijk is het best wel fascinerend hoe dit van mens tot mens verschilt! Nu is dat natuurlijk met veel dingen in het leven zo... maar waar zou het precies aan liggen? Zeker als het ook bij mensen per keer anders is, heb je dan iets anders gedaan?

    Ik heb nog nooit last gehad van een jet lag, en ik geloof dat ik daar wel blij om ben als ik soms verhalen hoor van mensen...

  11. bolletjeom 24 Apr 2010 10:22

    het is bij mij ook verschillend. ben nu al meerdere keren van Ecuador en van Cuba richting huis gevlogen. (vanaf Azie heb ik eigenlijk geen last) en lang niet alle keren even sterk last van gehad. Ik functioneer overdag gelukkig goed. ik kan alleen niet in slaap komen 's nachts en heb op de verkeerde momenten honger.
    Het is inderdaad gek dat het de ene keer erger is dan de andere keer. Ik zit ter plekke toch meestal in een normaal dagritme.

  12. Ron 24 Apr 2010 14:21

    ben donderdag thuis gekomen van uit nieuw zeeland, had er zo'n 40 uur reizen en wachten op zitten.
    had aan het einde meer moeite met stil zitten in mijn stoel. jet lag, nee geen last van. zit direct weer in het nl schema.
    wat ik wel probeer is om op iedere vlucht een paar uur te slapen, dat helpt mij goed.

  13. El Niño 23 Dec 2011 18:53

    Naar het westen minder erg? Nou, eh, ik vind het knap irritant als ik om 03.00 AM m'n nest uit moet om een mooie bolus in een locale porseleinen pony te deponeren. GRrrr.