Wetenswaardigheden en tips voor Vietnam
We hebben hier een opsomming gemaakt van allerlei wetenswaardigheden en tips die handig kunnen zijn voor als je naar Vietnam gaat.
- Staan er schoenen voor een deur in Vietnam, dan is het de bedoeling dat jij ze ook uittrekt. Binnen is de vloer brandschoon omdat niemand vuil mee naar binnenloopt en ze veel schoonmaken.
- Vietnam is een van de weinige Aziatische landen waar je brood kunt krijgen. Met dank aan de Fransen verkopen ze hier nu stokbrood. Maar niet echt broodbeleg, behalve het Franse smeerkaasje 'La vache qui rite', dat hier mateloos populair is. Verder is het brood zoutloos wat voor ons een beetje gek is. ook zijn avacado's en bananen spotgoedkoop en deze doen het ook prima op brood. Daarnaast heb je in de grote steden (bijvoorbeeld in Hanoi, Hue en Ho chi Minh City) vaak ook grote supermarkten (de zogenaamde hypermarche) waar je ander broodbeleg kan halen, zelfs Gouda! De Broodjes kan je ook belegd op straat kopen. Dit heet bahn mi. Je krijgt dan een broodje met pathe, varkensvlees, groente en veel koriander.
- Je kan fantastisch van straatstalletjes eten! Of ga eens naar de hele kleine "restaurantjes" bij mensen thuis. Alles is vers dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken. Kijk waar veel locals zijn! Daar is het eten goed en ligt het niet te lang!
- Hotels en toeristische restaurants zetten vaak 5-10% extra op de rekening dus een fooi geven is dan niet nodig. Dit betekent overigens niet dat het personeel hier iets van krijgt dus je kunt overwegen om alsnog een fooi te geven. Deze extra toeslag staat vaak onder aan de menukaart vermeld. Er zijn ook restaurants waar deze toeslag niet geldt, maar die zijn moeilijk te vinden.
- In gewone restaurants wordt het erg gewaardeerd als je een fooi achterlaat. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi en het is beleefd om na een bezoek aan een pagoda een kleine donatie achter te laten.
- Afdingen is heel gebruikelijk maar drijf het niet tot het uiterste. Onderhandel met een glimlach! Bepaal voor jezelf wat je aan iets uit wil geven (en wat nog een redelijke prijs is, zodat de verkoper er ook nog iets aan verdient) en probeer het voor die prijs mee te krijgen.
- Het Vietnamese nieuwjaar (Tet) is iets om rekening mee te houden. Het vindt plaats eind januari of begin februari en alles is minstens een week dicht. Het is geen nieuwjaar zoals wij gewend zijn. De meeste Vietnamezen vertrekken naar huis en hebben een week vrij. Hierdoor is het moeilijk/ bijna onmogelijk om tours en bussen en dergelijke te boeken. Daarnaast zijn grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh city een stuk leger. Houd hier dus rekening mee tijdens het plannen van je reis.
- Wandering souls day wordt gehouden op de vijftiende dag van de zevende maan (augustus). Tijdens dit festival worden kado’s en voedsel geofferd voor de vergeten doden.
- Het afval dat je op straat ziet liggen wordt diezelfde dag nog opgeruimd. Het is dus meer een tijdelijke verzamelplaats zonder zakken er om heen dan dat het een permanente afvalberg is.
- Vietnamezen zijn zeer lichamelijk ingesteld. Zowel mannen als vrouwen zullen je aanraken door bijvoorbeeld je hand of onderarm vast te pakken als ze met je praten. Ook in winkels is dit heel normaal. Pas als je echt ergens naar binnen wordt getrokken dan is het niet meer normaal. Doordat iedereen elkaar zo vrij aanraakt begrijpen ze niet goed waarom wij daar moeite mee hebben. Er zit immers helemaal niets achter!
- In kleine winkeltjes en guesthouses kan het gebeuren dat het personeel op de grond ligt te slapen als je binnenkomt. Voel je niet bezwaard om ze wakker te maken. Het is maar een dutje dat ze doen en ze kunnen het geld dat jij bij ze uit wil geven vaak hard gebruiken.
- In de toeristische gebieden van Vietnam probeert de bevolking je nogal eens op te lichten, wees dus allert!
Veelvoorkomende trucs om geld te verdienen aan die rijke toeristen
- Zeggen geen wisselgeld te hebben maar je geld terug krijgen is ook onmogelijk. Mocht je in een dergelijke situatie terecht komen is het zaak om aan te geven dat jij niet verantwoordelijk bent voor het wisselgeld. Probeer er samen uit te komen door bij een andere winkel/chauffeur geld te wisselen.
- De grote verdwijntruc: Ook als jij je geld 2 keer telt voordat je het geeft hebben zij bij het tellen altijd tekort (Geen idee hoe ze dat doen). Wat werkt is je geld tegelijk oversteken of nadrukkelijk in de hand uittellen.
- Wees er op bedacht dat men de juiste koers Dollar - Dong gebruikt. Menigmaal zullen de verschillen klein en acceptabel zijn, i.e. 10,- of 15,- cent. Bovendien zal de koers vaak naar boven afgerond worden. Dit maakt het berekenen tussen de verhouding tussen Dollar - Dong eenvoudiger. Ongelukkigerwijze komt het zo af en toe voor dat mensen en bedrijven grote verschillen tussen Dollar - Dong berekenen, i.e. 40,- cent verschil. Let op! Bij grote bedragen tellen de kleine verschillen hoog op. Wees hierbij op je hoede.
- Postzegels verkopen voor veel te hoge tarieven: kijk welke waarde je zegel heeft en vraag nadrukkelijk om normale postzegels! Het kan soms even voordat je deze krijgt, en vaak zie je de hele collectie 'speciale' postzegels die ze voor een veel te hoge prijs aan je proberen te verkopen.
- En als laatste natuurlijk de overbekende truc, soms tot 10 keer meer vragen voor een artikel. Hard onderhandelen dus. Bepaal van tevoren wat jij voor hetgeen over hebt en bied lager! Gaan ze niet akkoord? Loop weg en kijk wat ze je als laatste prijs meeschreeuwen! Vaak is er ineens heel wat mogelijk! Bedenk ook dat veel van de tentjes dezelfde producten verkopen, als het bij het ene tentje niet lukt, kun je altijd door naar de volgende.
Denk na het lezen van deze trucs niet dat alle Vietnamezen je proberen af te zetten en gemeen zijn. Dit is absoluut niet het geval. De mensen in dit land zijn in vergelijking met jou arm en zien jou dus als heel rijk. Voor hen is het heel normaal meer te vragen aan iemand die meer heeft. Hier zit natuurlijk wat in maar laat geen misbruik van je maken! Ga je naar minder toeristische gebieden, dan zul je zien dat de ware Vietnamees enorm gastvrij en vriendelijk is! Blijf zelf dus ook altijd beleefd!
- In Vietnam kun je overal met Dong en US dollars betalen. Toen wij er waren kreeg je ongeveer een miljoen dong voor 50 euro. De meeste guesthouses geven hun prijzen in dollars aan, maar het maakt niet uit waar je mee betaalt. Het is altijd handig om een app op je telefoon te hebben waarmee je ter plekke de koers van de dollar en de dong kan zien. Op die manier kun je controleren of je ook het goede bedrag in dong betaalt als het in dee eerste instantie in dollars aangegeven stond.
- In Vietnam kan je overal kopieën van de LP kopen voor maar 4 of 5 euro!! Een prima plek dus om ze goedkoop aan te schaffen. En dus niet alleen die van de regio, echt ieder land dat je maar kan bedenken.
- Ook verkopen ze kopieën van leesboeken die verhalen over de geschiedenis en de oorlog. Een echte aanrader om er eentje te lezen wanneer je in het land bent. Het geeft je een beter beeld van het land.
Een aantal tips die eigenlijk voor vrijwel heel Azië gelden
- Let een beetje op je kledingstijl. In sommige gebieden wordt het absoluut niet gewaardeerd als je met blote benen en met een hemdje rondloopt. In Vietnam kan dit op de meeste plekken wel, maar in tempels wordt dit bijvoorbeeld niet geaccepteerd. Bedenk dus goed wat je die dag gaat doen e kleed je daar ook op.
- Toon geen affectie/ intimiteiten in het openbaar. Elkaar gewoon aanraken kan geen kwaad.
- Vraag toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee!
- Verlies je geduld niet, dit zorgt voor gezichtsverlies voor iedereen in je omgeving en dit is een van de ergste dingen die een aziaat kan overkomen.
- Lever geen kritiek op gewoontes, de overheid of de regering in het openbaar.
- Neem een geschenk mee als je iemands huis bezoekt.
- Doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat.
- Gebruik altijd twee handen om belangrijke dingen als geschenken of documenten aan te pakken.
- Gebruik NOOIT je linkerhand om eten aan te pakken, handen te schudden of om documenten aan te pakken (?!?!). Je gebruikt je linker hand namelijk om je af te vegen na toilet bezoek.
Bij het bezoel aan tempels
- Kleed je discreet en trek je schoenen uit.
- Wijs niet richting boedha beelden en zeker niet met je voeten! Zit dus met je benen gevouwen.
- Het is zeer onbeleefd om over iemand heen te stappen die zit. je mag ook niet over offers en beelden stappen.
- Monnikken mogen niet aangeraakt door vrouwen. als een vrouw een geschenk of offer wil geven moet ze het binnen het bereik van de monnik leggen of op zijn offerkleed.
- Vraag toestemming om te fotograferen en maak geen foto's van altaars of boeddha beelden zonder die toestemming!
leen85 13 Apr 2012 13:59
Spreek altijd goed af of de prijs in Dong of USD is. Meestal zeggen ze dat het in USD is en rekenen ze een veel te hoge koers als je wilt betalen in Dong.
Let op voor Vietnamezen die goed Engels spreken, meestal zijn dit de grootste bedriegers. 'My friend...' zijn meestal niet je beste vrienden.
Het is niet zoals in het Westen, dat als je ergens niet tevreden over bent je eventueel over een korting of compensatie kunt onderhandelen. Ze begrijpen daar enkel uit dat je niet wilt betalen met de mogelijke (agressieve) gevolgen.
Als je vervoer regelt moet je heel duidelijk afspreken wanneer ze je oppikken, welk nr je kan bellen indien ze verstek laten, tot waar je wordt gebracht... en dan nog heb je geen garanties.
Meer betalen wil niet altijd zeggen dat je een betere tour krijgt...
Als je eerlijkheid en rechtvaardigheid belangrijk vindt, zet deze principes dan even aan de kant tijdens je reis in Vietnam.
Het is een prachtig land, maar de inwoners kunnen het je verdomd moeilijk maken. Wil je een meer relaxe vakantie ga dan naar Thailand, Laos (en evt Cambodja).
bolletjeom 13 Apr 2012 20:20
ikzelf nuanceer dit altijd door niet te zeggen dat de mensen in vietnam je reis daar tot een uitdaging kunnen maken maar "de mensen die in het tourisme werken"
leen85 27 Apr 2012 01:39
Natuurlijk zijn het de mensen die in het toerisme werken die de grootste oplichters zijn, maar dat zijn ook de plaatsen
waar je als budgetreiziger komt. Ik vind het jammer dat ik niet wat meer geld had om een privé-chauffeur/auto te kunnen huren en zo op afgelegen plaatsen te komen waar de lokale bevolking wel gastvrij is.
Ik begrijp ook dat die mensen het niet breed hebben, maar op zo'n schaal oplichten is gewoon niet meer te rechtvaardigen.
Dit is geen toeristenprijs van 30% extra, nee 300%...
Gewoon es 'scam' 'vietnam' op google intikken en je zal nog veel meer verhalen te weten komen.