Hoogtepunten van Turkije

Er is in Turkije echt onnoemlijk veel te zien. In Istanbul alleen kan je al met gemak een week doorbrengen. Denk aan de Blauwe moskee, De Aya Sofia, het Topkapi paleis, de nieuwe moskee, de grote Bazaar, de Bizantijnse Cistern, Galata toren, Dolmahbahce Paleis enzovoorts.

De rest van het land is ook 1 groot openlucht museum.  Er is heel veel bewaard gebleven uit de Grieks-Romeinse oudheid zoals de restanten van de stad Troje (het Turkse Truva)en Efeze, de vroegere hoofdstad van de provincie "Asia" onder de Romeinen (Ephesus).Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Efeze is het stadje Selçuk(op 3 km afstand).

Wanneer tempels en amfitheaters een glimlach op je gezicht toveren bezoek dan zeker Priene,Milete en Didyma in de buurt van Selçuk (Efeze). In de voormalige handelssteden Priene en Milete zijn resten van tempels en openbare ruimtes te zien en beiden bezitten ook een amfitheater. Didyma daarentegen was geen stad maar een heilige orakelplaats waarvan de tempel omwille van zijn grote afmetingen nooit voltooid werd. De 3 opgravingen kunnen op 1 dag met een toertje bezocht worden.

Verder landinwaarts ligt Pamukkale,de ‘katoenburcht’, met zijn kalkterrassen. De Romeinse stad Hierapolis kom je automatisch tegen wanneer je een wandeling maakt langs de terrassen. Als je naar het meer van Egirdir gaat is de recente opgraving van Sagalassos op 1500 m hoogte een echte must. In het zuiden van Turkije, in de buurt van Antalya kan je je archeologische fantasieën uitleven  in de opgraving van Termessos en een bezoek brengen aan de archeologische site van Pergeen het Romeinse theater van Aspendos.

Door het hele land zijn er boeiende musea en gerestaureerde Ottomaanse huizen, kerken in grotten, restanten van Hans langs de oude zijde route en nog veel meer. En de natuur heeft ook een aantal bijzondere dingen gedaan. Denk aan de sprookjesachtige "feeentorens" in Cappadocië en het "katoenkasteel" of kalkterrassen van Pamukkale.

Er zijn ook veel buitensportmogelijkheden voor natuurliefhebbers: Zo kan je een leuke maar lastige,16 km lange, wandeling maken in de Sarikaya kloof in het Dilek Milli Parki nabij Selçuk/Efeze. Nadien trakteer je jezelf op een duik in het verfrissende water van de Egeïsche Zee met uitzicht op  het Griekse eiland Samos.

In de buurt van het meer van Egirdir kan je wandelen en leuke fietstochten maken (oa. Naar het Kovada meer – 60 km heen en terug) en het is er ook heerlijk zwemmen.

Cappadocië is perfect geschikt om te wandelen of paardrijdtochten te maken. 

Selçuk

In Selçuk kan je je perfect enkele uren vermaken. Breng zeker een bezoekje aan het archeologisch museum waar je veel beelden,sarcofagen en tempelfriezen te zien krijgt. Een kleine wandeling door de oude zijde van het dorpje voert je langs de Isa Bey Camii, een 14e eeuwse moskee;de gerestaureerde Johannesbasiliek uit de 6e eeuw en de burcht van Ayasoluk. Onderweg zie je talrijke nesten van ooievaars. Wanneer je echt een ‘oude stenenfreak’ bent kan je ook nog naar de vlakte gaan waar de  Artimision-tempel,één van de 7 wereldwonderen, zich bevond. Alles, behalve één zuil die nog rechtop staat, ligt in puin.

Efeze

Op 3 km van het stadje Selçuk ligt de schitterende ruïne van het Grieks-Romeinse Efeze. Je kan er zowel te voet als met een dolmus heen. Zowel het theater met een capaciteit van 25.000 personen en de Celsusbibliotheek zijn echte pareltjes. Voorts vind je op het terrein resten van poorten,winkeltjes,praalfonteinen,openbare toiletten en tempels. Je kan ook een bezoekje brengen aan de terrashuizen van de vroegere inwoners van de stad. Dit is echter niet inbegrepen in de prijs van je toegangsticket.

Pamukkale

Een natuurfenomeen bestaande uit waterbekkens en sneeuwwitte tot veelkleurige kalkheuveltjes gevormd door afzetting van mineralen uit warmwaterbronnen. In tegenstelling tot vroeger mag je niet meer in de waterbekkens van deze kalkterrassen baden. Gecombineerd met de opgraving van Hierapolis is het echter nog steeds een leuk uitje.

Hierapolis

Een uitgestrekte opgravingssite van een Romeinse stad (plattegrond inbegrepen bij je toegangsticket) waarbij de necropolis met zijn talrijke tumulusgraven (grafheuvels),sarcofagen en graven in de vorm van een huis een echte aanrader is. Je kan hier ook zwemmen in de voormalige thermen van de stad,waarbij je baadt in het warme mineraalhoudende water dat de terrassen vormde (extra te betalen). Wij vonden dit in 2007 nogal prijzig.

Sagalassos

In 1990 startte de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL) de opgravingen in deze op 1500 m hoogte gelegen Romeinse stad. De oppervlakte die hij beslaat is een pak groter dan deze van Efeze maar echter nog niet zo goed gereconstrueerd. Het is zalig om hier rond te dwalen aangezien de grote massa hier niet heen komt. ’ s Zomers krijg je de kans om archeologiestudenten aan het werk te zien en krijg je een gratis rondleiding (indien je dit wenst). Op die manier krijg je een beeld van de technieken die gebruikt worden om de gebouwen in kaart te brengen, op te graven en te restaureren.www.sagalassos.be

Vanuit Egridir namen wij een taxi naar Sagalassos en bleven er een 3tal uur.

Termessos

Op 34 km van Antalya en te midden van het gebergte (1600 m) vind je de weinig bezochte vindplaats van Termessos. Al wandelend kom je voorbij theatertje (capaciteit 4200 personen), verschillende godsdienstige en openbare gebouwen, het rijkelijk versierde maar jammerlijk genoeg geplunderde graf van Alcetas en de beneden- en bovennecropool. Prachtige sarcofagen versierd met gebeeldhouwde Medusahoofden om rovers af te schrikken. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op de necropool en de omliggende omgeving. 

Aspendos

Uitstekend bewaard Romeins theater  uit de 2e eeuw met een capaciteit van 15.000 toeschouwers. In tegenstelling tot de andere theaters zijn het podium en de achterliggende ‘gevel’ en versieringen heel goed bewaard gebleven. Er worden nog steeds operavoorstellingen gegeven.

Antalya

Antalya kon ons niet bekoren aangezien het er volgepakt zit met souvenirwinkeltjes en heel toeristisch is. Toch is er voor elk wat wils: je hebt  er talrijke bars en restaurants,(dikwijls te betalen) stranden en het is een goede uitvalsbasis voor de omgeving.

In de oude stad zelf is er de Yivli Minare (de minaret met de geribbelde schacht),de Kesik Minare (de ‘onthoofde’ minaret),de klokkentoren en restanten van Romeinse stadsmuren. Het archeologisch museum biedt wel een zeer ruime en interessante collectie.

Meer van Egirdir

Egirdir is een rustig plattelands dorpje op een schiereiland in het 4e grootste meer van Turkije. Er zijn enkele pensionnetjes, een buurtwinkeltje,een wekelijkse markt en enkele tavernes. Je kan er heerlijke zwemmen, lekker niets doen en Backgammon spelen. Als je het actiever wil huur een fiets en maak een tocht naar het meer van Kovada of ga wandelen in de Candir Canyon. Tevens is het een perfecte uitvalsbasis voor de opgravingen van Sagalassos. Vanuit Antalya bereik je het met de bus op een 3tal uur. Het kan ook een stopplaats zijn vanuit de westkust onderweg naar Cappadocië

Helaas worden de officiele bezienswaardigheden steeds duurder. Wij waren in Turkije met een 1 jaar oude Lonely Planet. De prijzen waren in dat jaar echter al 2 keer verhoogd. Dit tot groot ongenoegen van zowel de toerist als de locale bevolking. Bij de meeste bezienswaardigheden mag je vrij rond lopen maar bij sommige dingen ben je verplicht om met een gids mee te lopen, vaak zit dit bij de prijs inbegrepen.

Geschreven door Rudi B. op 04 Oct 2014 15:31.

vliegtickets

  • Voor slechts €148.74 naar Antalya Nu boeken
  1. bolletjeom 31 Dec 2011 10:25

    "Antalya kon ons niet bekoren"
    Ons wel! maar we zaten dan ook hartje centrum in een klein pensionnetje in oktober. Geen toerist te zien. Dan is het zeker een schattig plaatsje om je reis te starten!