
Praag
Praag is een topbestemming voor een weekendje weg. Tijdens een stedentrip van een weekend heb je genoeg tijd om de meeste highlights van de stad te zien. Of je nu graag een museum wilt bezoeken of liever een biertje wilt drinken in een van de biertuinen aan de Moldau, in Praag kan het allemaal. Ook rondom de stad zijn tal van bezienswaardigheden te bezoeken en te bekijken zoals Terezín, Kutná Hora en het Karlštejn kasteel.
Bezienswaardigheden praag
Praag is ontzettend populair onder toeristen en als je er rondloopt, snap je meteen waarom. De stad heeft met de mooie oude gebouwen, smalle straatjes, bruggen en parken een heel romantische uitstraling. De stad is dan ook een prachtige plek om doorheen te slenteren.
Praag is een grote stad waarin veel verschillende bouwstijlen uit de afgelopen eeuwen gecombineerd worden. De oude gebouwen worden goed onderhouden, waardoor de stad er nog steeds prachtig bij ligt. De omvang van de stad maakt dat je er dagen rond kunt lopen en nog steeds niet alles gezien hebt. De vier belangrijkste wijken voor toeristen zijn Malá Strana, Hradcany (Praagse Burcht), Staré Mêsto met de Joodse wijk Josefov, en Nové Mêsto.
Als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken, kan het voordelig zijn om een Prague Card aan te schaffen, waarmee je verschillende bezienswaardigheden gratis of met korting kan bezoeken.
Kasteel van Praag

Een van de hoogtepunten van Praag is het Kasteel van Praag ofwel de Praagse Burcht. Het is de must see van de wijk Hradcany en een plek die je zeker niet moet overslaan als je in Praag bent. De Praagse Burcht bestaat uit, anders dan de naam doet vermoeden, een heel complex van kerken, paleizen en andere indrukwekkende bouwwerken. Het is officieel het grootste en oude kasteel ter wereld. Naast alle gebouwen zijn er binnen het complex veel galerieën waar je tentoonstellingen kunt bezoeken en vinden er, bijna dagelijks, concerten van klassieke orkesten plaats.
St. Vitus Kathedraal
Een van de highlights van de Praagse Burcht is de St. Vitus Kathedraal: een prachtige kathedraal met gotische torens. Je kunt hem beklimmen en als je na 287 treden een klein wenteltrapje op gaat, zie je meteen waarom de klim enorm de moeite waard is; waarschijnlijk is dit de plek met het allerbeste uitzicht over Praag. Verder kun je ook het oude kasteel zelf bezoeken en een aantal andere gebouwen. In ‘The story of Prague Castle’ vind je een tentoonstelling over het ontstaan van de Praagse Burcht en hoe deze in de loop van de jaren is uitgebreid tot het complex dat het nu is.
het gouden straatje
Binnen het burchtcomplex kun je ook het Gouden Straatje bezoeken. Dit is een klein straatje met kleine gekleurde huisjes waar tot het begin van de 20ste eeuw nog mensen woonden. In een aantal huisjes kun je zien hoe deze ingericht waren. Het is een ontzettend populaire plek en dat komt onder meer doordat in één van de huisjes de beroemde schrijver Franz Kafka een tijdje heeft gewoond. Bij 'the Golden Lane' kun je ook een museumpje bezoeken over de riddertijd, met harnassen en een martelkamer. Ook kun je de toren die als gevangenis diende ingaan.
Voor de hele Praagse Burcht geldt dat je het best zo vroeg mogelijk op de dag een bezoek kunt brengen, omdat het dan nog rustig is. Vooral voor het Gouden Straatje is dat een aanrader, aangezien dat vol met mensen toch minder mooi is.

Wisseling van de wacht
Dagelijks kun je om 12.00 uur bij de ingang van de burcht de wisseling van de wacht aanschouwen. Op de eerste binnenplaats verschijnen trompettisten in rode kostuums die de wisseling muzikaal begeleiden. Het ritueel duurt ongeveer tien minuten.
Kasteeltuin
Het gebied ten zuiden van de Praagse Burcht bestaat uit een aantal tuinen waar je kunt wandelen. Recht onder het kasteel loopt een stuk kasteeltuin naar beneden, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de rest van Praag.

Bereikbaarheid Praagse burcht
De Praagse Burcht is vanaf bijna alle plekken in de stad te zien, gelegen op een heuvel. Je kunt vanuit Mala Strana naar het kasteel lopen, je moet dan een aantal trappen op.
Metrohalte: A Malostranská en tram 22, halte Prazsky hrad
entree praagse burcht
Je kunt zonder kaartje binnen de muren van de burcht lopen. Indien je de gebouwen van binnen wilt bekijken, moet je wel een kaartje kopen. Je kunt kiezen voor een ‘long’ of ‘short visit'. Een kaartje voor de ‘short visit’ geeft toegang tot de St. Vitus Kathedraal, het Gouden Straatje, de St. George Basiliek en de Old Royal Castle. Een kaartje voor de ‘long visit’ geeft daarnaast ook toegang tot de ‘Story of Prague Castle’ en een aantal andere plekken binnen het kasteel.
Met de Prague Card is de ‘short visit’ gratis. Voor een ‘long visit’ betaal je met een Prague Card een extra toeslag. Zorg dat je voor de ‘long visit’ wel het meegeleverde kortingsbonnetje meeneemt, alleen laten zien van je Prague Card is hier niet voldoende. Hetzelfde geldt voor het beklimmen van de toren van de kathedraal. Je krijgt hierop 20% korting met het bonnetje dat hoort bij de Prague Card.
Malá Strana
Malá Strana is een van de mooiste wijken in Praag en je vindt hier verschillende prachtige bezienswaardigheden.
Karelsbrug (Karluv Most)

De Karelsbrug is één van de vele bruggen die Praag rijk is. Deze brug over de rivier de Moldau verbindt de wijk Hradcany - waar de Praagse Burcht ligt - met de oude stad van Praag. De brug is een van de meest bezochte attracties in Praag en staat altijd erg vol met toeristen. Een mooie foto maken op de brug zonder mensen gaat je dus waarschijnlijk niet lukken, tenzij je vroeg op de dag komt. Op het midden van de brug vind je een standbeeld met een gouden hondje. Als het je lukt om dit gouden hondje aan te raken, zegt een oude legende, dat het zeker is dat je nog een keer terug zult komen in Praag. Op de brug staan verschillende kraampjes waar je bijvoorbeeld sieraden of foto’s van Praag kunt kopen en waar je voor een paar euro jezelf kunt laten tekenen.
Aan beide kanten van de brug vertrekken ook bootjes waarmee je een rondvaart kunt maken over de rivier en door smallere kanaaltjes. Tijdens de rondvaart wordt er informatie gegeven over de gebouwen aan de oever, de brug, en de geschiedenis van Praag. Verwacht hier echter niet te veel van, de informatie is summier. Met de Prague Card ontvang je bij Prague Venice 50% korting. Je krijgt bij een bootticket ook een kaartje voor het Karelsbrug Museum.
Naast een rondvaart kun je ook waterfietsen huren om zelf over de Moldau te ‘fietsen’ en te genieten van het prachtige uitzicht.
Petrín Lookout Tower en Funicular railway
In dit deel van Praag ligt de heuvel Petrín, met daarop een look-a-like van de Eiffeltoren. Je kunt deze toren beklimmen voor een fantastisch uitzicht over Praag. Echt een aanrader, vooral bij mooi weer. Het zijn 299 treden omhoog, maar tegen bijbetaling kun je ook met de lift.
Vlakbij de toren vind je de Funicular railway. Dit is een kabelbaantje dat de heuvel op gaat vanaf onderaan de Petrínheuvel. Je kunt hiervoor een gewoon OV-kaartje gebruiken, dat ook geldig is in de metro, bus of tram. Tramlijnen 12, 20, 22 en 57 stoppen vlakbij het laaggelegen station van de Funicular railway.
Vanaf de Petrín Lookout Tower kun je ook naar beneden lopen. Je loopt dan op een gegeven moment over een onverhard (bos)pad, heel apart midden in zo’n grote stad. Sowieso is dit stuk van Malá Strana erg groen. Er liggen verschillende parken en tuinen waar je doorheen kunt wandelen of even uit kunt rusten.
Staré Mesto
Old Town Square en Astronomische klok
Een andere toeristische attractie waar Praag bekend om staat is de astronomische klok op het oude stadsplein (Staromêstské námêstí). De klok hangt aan de buitenkant van de Old Town Hall, het gebouw met de hoge toren op het plein. De plek is niet moeilijk te vinden; er staan altijd grote groepen mensen voor de klok te wachten. Op het hele uur verschijnen er namelijk twaalf kleine houten beeldjes uit de klok, dit stellen de apostelen voor. Nogal wat drukte voor dit korte schouwspel, maar toch grappig om gezien te hebben.

Je kunt de toren van de Old Town Hall op, met een lift. Vanaf de toren heb je en mooi uitzicht over Praag. De toren is tot 22.00 uur open. Je kunt tot 21.30 uur een kaartje kopen om de toren op te gaan, en dat is een aanrader. Op dit tijdstip is het al donker - wat een sprookjesachtig uitzicht betekent - en aangezien er na 21.30 uur niemand meer naar boven mag, is het ook rustig. Met de Prague Card is entree gratis. Om hier te komen neem je metro Staromestská of Mustek.
Powder Tower en Municipal House
Aan de rand van de oude stad staat de Powder Tower, wat voorheen de hoofdpoort van de stadsmuur van Praag was. Deze poort was het begin van de ‘koninklijke route’ die afgelegd werd vanuit hier tot de Praagse Burcht, bijvoorbeeld voor kroningen. Je kunt de Powder Tower beklimmen.

Naast de Powder Tower staat een andere eye catcher, namelijk Obecní Dum (Municipal House). Dit gebouw is helemaal in Jugendstil gebouwd en vandaag de dag kun je er chique lunchen en dineren. Een glaasje wijn kost hier zo’n 12 euro. Voor lunch betaal je 20 euro (valt dus nog mee!) en voor diner zo’n 80 euro per persoon. Wil je dus nog eens chique uit eten gaan, dan is dit nog een enigszins betaalbare optie. Het metrostation Námestí Republiky ligt tegenover het Municipal House.
De Joodse wijk (Josefov)
De Joodse wijk in Praag is ook een interessante plek om te bezoeken. De wijk is ontstaan toen alle Joden in Praag werden gedwongen om hier te gaan wonen. Rond de overgang tussen 19e en 20e eeuw is de bezem door deze wijk gehaald, waar toen vooral krotten stonden. Er zijn toen mooie gebouwen neergezet, die er nog staan. Bizar feit is dat de nazi’s in WOII deze wijk en de synagogen bewust niet hebben vernietigd. Het verhaal gaat dat ze dit deden om er na de oorlog ‘Het museum van een uitgestorven ras’ van te maken. De synagoges en andere gebouwen hier vallen nu allemaal onder het Joods Museum. Onder andere zes synagogen, een begraafplaats en een stadhuis zijn bewaard gebleven en zijn nu te bezichtigen. Er zijn ook rondleidingen door de Joodse wijk mogelijk.
De ‘Old-new Synagogue’ is de oudste nog bestaande synagoge in Europa en de oudste synagoge die nog in gebruik is wereldwijd (buiten Israël). De synagoge dateert uit de 13e eeuw. Je kunt deze synagoge bezichtigen.

De Joodse begraafplaats bij de Pinkas synagoge is de moeite waard om te bekijken. Het is een heel oud kerkhof waar op een kleine oppervlakte zo’n 100.000 graven liggen, zeker 10 lagen diep. Vroeger mochten Joodse mensen alleen binnen de Joodse wijk hun overledenen begraven, daarom werd er ‘gestapeld’. Het kerkhof was tussen begin 15e eeuw en 1787 in gebruik. De begraafplaats is dan ook al lang niet meer in gebruik, maar er liggen nog steeds behoorlijk veel oude grafstenen schots en scheef op de begraafplaats. Je kunt de begraafplaats bereiken via de synagoge. Met de Prague Card krijg je 15% korting. Een kaartje voor de Old-New Synagogue koop je apart van het entreeticket voor het Joods museum.
Let op: Het Joods museum is gesloten op zaterdag en op Joodse feestdagen.
Bij de Joodse wijk ligt de duurste straat van Praag, de Parijzerstraat. Hier vind je alle dure modemerken, zoals Gucci en Hugo Boss. Aan het eind van deze straat op een heuvel staat een kunstwerk. Tijdens de bezetting door de Sovjetunie stond hier een 30 meter hoog beeld van Stalin, wat na de val van het communisme is opgeblazen.
Metrostation Staromestská ligt dichtbij de Joodse wijk Josefov.
Nové Mesto (De ‘nieuwe’ stad)
In dit deel van de stad vind je wat meer moderne gebouwen. Er ligt een grote winkelstraat (Narodní trída) waar alle grote modeketens vertegenwoordigd zijn maar ook de wat kleinere Tsjechische winkels een kans krijgen. Aan deze straat ligt ook het Wenceslas Square, waar in november 1989 het einde van het communisme werd uitgeroepen. Daarnaast is er nog een enorm (modern) winkelcentrum, het Palladium, waar je je als je van shoppen houdt gerust wel een dag kunt vermaken. Bovenin zit een grote 'foodcourt' die doet denken aan Amerikaanse 'malls'.
Nationaal Museum
Aan het Wenceslas Square ligt ook het indrukwekkende gebouw van het Nationaal Museum. Het museum heeft een uitgebreide collectie die zeker de moeite waard is om te bekijken. Met een Prague Card is de entree gratis.
Museum van het Communisme
Een interessant museum in dit deel van de stad is het Museum van het Communisme. In dit museum wordt de opkomst en ondergang van het communisme in het huidige Tsjechië in beeld gebracht. Er zijn vooral veel informatieve displays die een uitgebreide beschrijving hiervan geven. Ook zijn er foto’s, spullen en propagandaposters uit die tijd. In een indrukwekkende film is te zien hoe het communisme ten val kwam. Veel Tsjechen hebben deze periode nog meegemaakt en dat maakt het extra bizar om te zien hoe het er in deze periode aan toe ging.

Het museum ligt aan de Na Príkope, een grote winkelstraat. Ironisch genoeg is het gevestigd in een gebouw waarin ook een casino zit, boven de McDonalds.
The City of Prague museum
Een ander museum in dit deel van Praag is het The City of Prague Museum (Muzeum hlavního mesta Prahy), vlakbij het Centraal Station. Grootste publiekstrekker hier is het papieren schaalmodel van Praag zoals het eruit zag tussen 1826 en 1837. Bijzonder is dat het ook in die tijd gemaakt is. Ook is er een 3D animatie van Praag zoals het er in deze periode uit zag, gebaseerd op het model. Verder wordt de hele geschiedenis van Praag in beeld gebracht, van de prehistorie tot eind 18e eeuw.
Met de Prague Card mag je gratis naar binnen. Elke eerste donderdag van de maand is het museum tot 20.00 uur open en mag je voor slechts 1 Kc naar binnen.
Het ‘Dansende huis’
In de nieuwe stad kun je ook het ‘Dansende Huis’ kunt vinden, een gebouw dat volgens de inwoners van Praag doet denken aan een dansend koppel, al heb je daar wel een beetje fantasie voor nodig. Vooral het zuidelijke deel van deze wijk bestaat uit modernere gebouwen, niet echt een must om te bezoeken.
De meest centrale metrostations in deze wijk zijn Námestí Republiky, Muzeum of Mestek. Het centraal station van Praag ligt ook in deze wijk.
Prague Card
Als je in Praag veel bezienswaardigheden en musea wilt bezoeken, kan de Prague Card veel voordeel opleveren. Dit is een kaart die waarmee je twee, drie of vier dagen gratis met het openbaar vervoer in Praag reist en waarmee je op veel plekken de entree gratis is of met korting. Zo kun je bijna alle delen van de Praagse Burcht gratis bezoeken, kun je bij veel verschillende musea en kerken gratis naar binnen en kun je gratis met de ‘hop on hop off-bus' mee. Met de Prague Card krijg je korting op verschillende andere leuke dingen om te doen als toerist, zoals een rondvaart en klassieke concerten. De kaart is ook te gebruiken voor de airport shuttlebus die tussen 5.30 en 22.30 uur tussen de luchthaven - Prague Airport - en het grootste treinstation - Hlavní nádrazí - pendelt.
De kaart kost €62 voor twee dagen (voor kinderen en studenten €46), drie dagen kost €72 (voor kinderen en studenten €53) en vier dagen kost €83 (voor kinderen en studenten €61). Je kunt de Prague Card op verschillende plekken kopen, zoals bij travel agents, in de museumshop van de Praagse Burcht, bij het PIS Information Centre bij de Old Town Hall en op het vliegveld van Praag (PIS Information Centre, luggage area). Je kunt de kaart ook vooraf online bestellen, deze wordt dan in je hotel bezorgd.
Nederlandstalige gids in Praag
In Praag is veel te zien en er is veel over te vertellen. Het kan dan ook interessant zijn om je rond te laten leiden door een gids. Heb je graag een Nederlandstalige gids in Praag, dan is Ladislav Ríha leuk. Deze Tsjechische gids spreekt heel goed Nederlands. Het is daarbij een aardige man met gevoel voor humor, die veel weet van Praag en er leuk over kan vertellen.
Uitgaan in praag
Praag staat bekend als een stad waar je goed kan uitgaan en je vindt er dan ook veel kroegen en clubs, er is voor ieder wat wils. Je kunt beginnen in een pub of in een bierhal, wat veel leuker is dan het klinkt. De bierhallen zien eruit als grote kroegen met lange tafels waaraan iedereen mag aanschuiven, zowel de locals als de toeristen zie je hier gezellig een biertje drinken. Een van deze gelegenheden is de Lokal, midden in het centrum (Dlouhá 33, metrohalte Námestí Republiky, of tram 5, 8, 14).
Meteen hiernaast zit een van de bekendste clubs van Praag, de Roxy. Dit is een vrij grote club met een gemengd publiek. Om de Roxy in te komen betaal je entree. De muziekstijlen kunnen wisselen van avond tot avond, maar vaak wordt er in het weekend house gedraaid. Naast de dansvloer, de bar en een groot balkon is er ook een chill-out, waar je kunt neerploffen op een bankje en onder het genot van je drankje even kunt uitrusten van het dansen. Metrohalte Námestí Republiky, of tram 5, 8, 14.
Karlovy Lázne ligt naast de Karelsbrug en is ook een echte aanrader. De club is met zijn 5 verdiepingen de grootste club in centraal Europa. Op elke verdieping is er een andere muziekstijl. Omdat het een oud badhuis is, dans je in de lege baden. De discotheek wordt bezocht door toeristen en door Tsjechen.Bij het ‘info point’ in de passage naast de club kun je een kortingsbon krijgen. De drank is niet duur. Er geldt een dresscode dus laat je sportschoenen thuis. Metro: Staromestska.
Geld en budget praag
In Tsjechië wordt betaald met de Tsjechische Kroon (CZK of Kc). In principe betaal je overal met kronen maar bij sommige winkels, restaurants en hotels worden ook euro’s geaccepteerd. Geld opnemen is nergens in Praag een probleem, overal in de stad en op het vliegveld zijn voldoende geldautomaten. De prijzen in Praag liggen niet veel lager dan de prijzen in Nederland. Een uitzondering op deze regel zijn de prijzen van eten en drinken, dat is in Praag dan weer erg goedkoop. Een hoofdgerecht kun je krijgen vanaf 5 euro, een halve liter bier kost ongeveer 1,50 euro. Let wel op, in de oude binnenstad liggen de prijzen flink wat hoger. Vooral als de prijzen van de drankjes niet op de kaart staan, kan het zijn dat je ineens twee of drie keer meer betaalt dan net buiten de hoofdstraten.
Eten en drinken in praag
Pivo (bier) is waar de inwoners van Praag (en de hordes toeristen) op lijken te leven. Het bier is in Praag (letterlijk) goedkoper dan water en wordt ook met hetzelfde gemak achterover geslagen. Sterker nog, je wordt raar aangekeken als je je halve liter bier na vijf minuten ‘nog’ niet op hebt.
Mocht je uiteindelijk genoeg hebben van al dat bier, dan kun je je nog eens wagen aan het lokale drankje Becherovka, een soort kruidenbitter.

Lekker eten is in Praag geen probleem. Je kunt op elke straathoek een eettentje of terras vinden. Voor wie echt een mooie locatie zoekt (en voor wie geld geen grote rol speelt) is Mlýnec Restaurant echt een aanrader. Dit is een Tsjechisch (Boheems) restaurant dat vlakbij de Karelsbrug aan het water ligt. Met mooi weer heb je op het terras aan het water vrij uitzicht op de brug. Een betere plek vind je bijna niet.
Een typisch Tsjechisch gerecht is ‘veprová pecene s knedlíky zelí’, varkensvlees met zuurkool en een soort aardappelkroketjes. Een goede bodem mocht je nog op stap willen. Een ander, misschien iets bekender gerecht dat veel gegeten wordt in Tsjechië is goulash. Zowel de soep- als de stoofpotvariant is een goede keus als je iets lichters wilt eten of even op wilt warmen in de winter. Wil je de maaltijd afsluiten met iets zoets, dan is de Tsjechische strudel misschien iets om te proberen. Het is gebak dat het beste valt te omschrijven als een gevulde appelcake. In elk restaurant te krijgen, maar ook bij kraampjes op straat.
Als je uit eten gaat in Praag, zul je op je rekening bijna altijd een paar euro extra betalen voor je ‘couvert’, oftewel voor bestek en een mandje brood. Dit hoort schijnbaar gewoon bij de kosten van een etentje. Soms wordt de fooi al opgeteld bij het totaal, maar niet altijd.
accommodatie in praag
In Praag zijn meer dan 200 hotels, meer dan genoeg keuze dus. Het aanbod varieert van hostels waar je (buiten het centrum) voor een paar euro een bed hebt tot luxe vijf sterrenhotels. Gezien het goed werkende metronetwerk is het niet noodzakelijk om in het centrum te verblijven, maar dat is natuurlijk wel het leukst.
Een leuke locatie is in de oude stad. Een aanrader is het Ibis Praha Old Town in het centrum van Praag. Dit ligt vlakbij het Námestí Republiky metrostation op de grens van de oude en de nieuwe stad. Het heeft nette kamers met gratis internet en je kunt tegen betaling gebruik maken van het uitgebreide ontbijtbuffet en de parkeergarage.
Een wat rustigere en voordeligere locatie is vlakbij de Praagse Burcht in de buurt Hradcany. Hier ligt bijvoorbeeld hotel Jelení dvur. Het hotel ligt op 5 minuten loopafstand van de Praagse Burcht, met de halte van tramlijn 22 naar de oude stad recht voor de deur. Het hotel is rustig, oogt gezellig en de medewerkers zijn vriendelijk. Bij de overnachtingen zit een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis internet inbegrepen en er is een parkeerplaats.
Vervoer naar praag
Vanaf Schiphol of Eindhoven kun je rechtstreeks naar Praag vliegen. Ticketprijzen beginnen, een beetje afhankelijk van wanneer je vliegt, tussen de 50 en 100 euro. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. De tijden van Czech Airlines zijn over het algemeen het gunstigst, met ochtendvluchten heen en avondvluchten terug, zodat je zoveel mogelijk uit je bezoek aan Praag kunt halen.
Vanaf het vliegveld naar het centrum van Praag
Bij aankomst op het vliegveld van Praag zijn er verschillende manieren om in het centrum te komen. Je kunt natuurlijk een taxi nemen, dat is de duurste optie. Er gaat ook een Airport Shuttlebus. Een goedkopere optie is om de gewone bus te nemen (lijn 119) en uit te stappen bij het metrostation Dejvicka, dit is de eindbestemming van deze bus. Vervolgens kun je met de metro overal in Praag komen waar je maar wilt. De gewone bussen stoppen om de 10 minuten voor de hoofduitgang (Uitgang C) van het vliegveld. Vanuit het metrostation kun je dan verder reizen naar je bestemming. Voor je koffer moet je een apart kaartje kopen (een ‘half’ kaartje). Kaartjes kun je kopen op het vliegveld bij een speciale desk. Wanneer je in de bus instapt, stempel je de kaartjes in het automaat in de bus af. Je hoeft je kaartjes maar één keer af te stempelen, bij een overstap blijft je kaartje geldig. Wanneer je dus met de metro verder reist, moet je het stempelen overslaan.
Met de trein naar Praag
Geen zin om te vliegen? Dan is het ook mogelijk om met de nachttrein naar Praag te reizen. Je kan via de NS International een kaartje voor de nachttrein naar Praag boeken, zodat je de volgende dag uitgerust aankomt midden in de stad.
Openbaar vervoer in praag

In Praag kun je verschillende kaartjes kopen voor het openbaar vervoer. Je hebt reguliere kaartjes waarmee je 30 minuten kunt reizen binnen drie zones. Je kunt hiermee wel van tram overstappen maar niet naar een andere metrolijn. Het ‘transfer’ kaartje is iets duurder, maar hiermee mag je 90 minuten reizen en mag je binnen vier zones overstappen in metro, trams en bus. Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer te reizen dan kun je ervoor kiezen om een dagkaart te kopen (24 uur), een drie-dagen-pas of een vijf-dagen-pas. Hiermee kun je door heel Praag reizen. Als je een kaartje wilt kopen voor bus, tram of metro moet je er op letten dat je muntgeld bij je hebt. Er zijn niet altijd loketten om kaartjes te kopen en de automaat neemt geen briefgeld. Vergeet niet om je kaartje af te stempelen voor je instapt, anders is je kaartje niet geldig.
Er zijn in Praag drie metrolijnen (A, B & C) die gemakkelijk te overzien zijn. Ook rijden er trams en bussen. Alle bezienswaardigheden zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Als je wilt lopen is het handig een kaart mee te nemen. Er staan op verschillende plekken wegwijzers, maar als je buiten de hoofdstraten komt staan deze er niet altijd. Let er wel op dat je een kaart hebt waarop de straatnamen in het Tsjechisch staan vermeld, want anders zal je moeite hebben de straatnamen te herkennen.
Het is ook mogelijk in Praag verschillende varianten van de ‘Hop on/Hop off’ bus te nemen. Deze is behoorlijk prijzig en geen aanrader. Hij rijdt namelijk om het centrum van Praag heen waardoor je vooral de ringweg van Praag te zien krijgt. Wanneer je een Prague Card hebt, kun je gratis mee met de twee uur durende rondrit in een bus met open dak door Praag.
Per trein kun je gemakkelijk vanaf het hoofdstation in Praag doorreizen naar Brno of dagtripjes maken naar Kutná Hora (1 uur) of Karlštejn (50 minuten). Treinkaartjes koop je op het station, er is ok een grote ruimte waar je informatie kunt krijgen over bijvoorbeeld de treintijden.
Per bus is een uitstapje naar Terezín de moeite waard (1 uur). Buskaartje koop je in de bus.
Taxi's in Praag
Gezien het efficiënte openbaar vervoer in de stad is een taxi nemen waarschijnlijk niet nodig. Mocht je toch een taxi nemen, kijk dan goed bij welk bedrijf deze is aangesloten. Niet alle taxi bedrijven zijn aan te raden in Praag. Een aantal chauffeurs verdient een aardige zakcent bij door aan toeristen het driedubbele tarief door te rekenen. Wil je een goede betrouwbare taxi, neem dan de AAA Radio Taxi.
Tikva 17 Apr 2011 21:10
Interessant artikel, ik moet zeker ook eens naar praag toe als ik dit zo lees.
Nescio 30 Jul 2012 19:44
Ik vertrek binnenkort ook naar Praag voor een weekje, maar al liftend. Heb jij toevallig weet van enkele goede campings voor een tent? De Lonely Planet zegt dat er campings zijn net buiten de stad, maar geeft verder geen gegevens.