Oslo
In het zuidoosten van Noorwegen ligt de hoofdstad Oslo. Met bijna 600.000 inwoners is de stad het dichtstbevolkte gebied van Noorwegen. Oslo is een van de weinige steden ter wereld wat niet alleen mooie culturele bezienswaardigheden, maar ook prachtige natuur op steenworp afstand tot haar beschikking heeft. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum of je kunt er gemakkelijk komen met het openbaar vervoer. Een van de bijzondere bezienswaardigheden is Bygdøy, het museumeiland van Oslo. Dit schiereiland kun je bereiken met de boot vanuit de haven of met de bus vanaf het centrum.
Aker Brygge
Aker Brygge is een populair gebied aan het water ten westen van de Oslofjord waar je kunt winkelen en stappen. Het is de toeristische haven van Oslo, waar de rondvaartboten en de boot naar Bygdoy vertrekken. Aker Brygge is erg gezellig, vooral als het weer wat beter is. Dan zitten de terrasjes en de kade helemaal vol met mensen. Vanaf de terrasjes heb je ook nog eens een mooi uitzicht op het Akerhus fort.
Het Akershus fort is oorspronkelijk gebouwd in 1299 en kent een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen werd het kasteel een heus fort en daarbij één van de moeilijkst te veroveren forten van Noorwegen. Het fort werd van 1637 tot 1648 omgebouwd tot een renaissance kasteel en kreeg toen het uiterlijk zoals we tegenwoordig kunnen zien. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de haven. In het fort is het Forsvarsmuseet gevestigd. Dit museum gaat over de militaire geschiedenis van Noorwegen en je kunt er dan ook veel wapens vinden. Ook kan er in het fort een mausoleum bezocht worden waar een aantal voormalig Koningen en Koninginnen van Noorwegen begraven liggen. Beiden zijn gratis te bezichtigen. In het fort vind je ook het Hjemmefrontmuseet. Dit is een museum over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Noorwegen. Het museum is vrij uitgebreid. Hoewel het overwegend Noorse informatie bevat, is het zeer de moeite waard om een bezoek aan te brengen. De toegang bedraagt 60 NOK.
Aan de kade vind je de beste plek om lekker te eten in een van de vele restaurantjes. 's Avonds is het de the place to be om te gaan stappen. Aker Brygge is ook de plaats waar in de zomer openluchtconcerten gegeven worden. Deze vinden plaats op het plein voor het raadhuis.
Karl Johans Gate
De Karl Johans gate, die de Noren kortweg Karl Johan noemen, is een grote lange (hoofd)straat waaraan de meeste toeristische attracties te vinden zijn. De straat loopt van het Oslo Sentralstasjon naar het Koninklijk paleis, dus gemakkelijk te vinden. Op het plein voor het paleis vindt iedere dag om 13.00 uur de wisseling van de wacht plaats. Ieder jaar op 17 mei is er een grote parade die naar het Koninklijk paleis leidt, wat zeker de moeite waard is. (Bijna) alle Noren lopen op deze dag dan in traditionele Noorse kleding. De parade naar het Koninklijk Paleis is een stoet van alle scholen uit Olso (dit zijn er wel meer dan 100). Alle kinderen lopen mee, zodat ze bij het paleis naar de koning en koningin kunnen zwaaien.
Frognerparken & Vigelandpark
Het Frognerpark is een populaire plek om te wandelen. In het park bevindt zich het City Museum. Dit museum laat de historie van de stad Oslo zien en hoe de stad zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Ook zijn er vaak tijdelijke tentoonstellingen over Oslo of de Noorse cultuur. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 en gratis te bezichtigen. Nabij het park is ook een openluchtzwembad te vinden en in de winter kun je er schaatsen. Het Frognerpark is in de zomermaanden een populaire plek om te barbecueën en te genieten van de zon.
Naast het Frognerpark ligt het Vigelandpark met 212 granieten en bronzen beelden gemaakt door de beeldhouwer Gustav Vigeland. Als kind raakte Vigeland geïnteresseerd in spiritualiteit, houtsnijwerken en tekenen. Een unieke combinatie dat bepalend is geweest voor het werk dat nu in het park te zien is. Veel van de beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Onderaan de brug is de ontwikkeling van een embryo tot kleuter te zien en rondom de 14 meter hoge granieten monoliet zijn alle stadia van de mens te zien. Drie mensen hebben van 1929 tot 1943 dagelijks gewerkt aan de monoliet. De monoliet is uit één gigantisch stenen pilaar gehouwen, die vanuit de Iddefjorden naar de hoofdstad is gebracht. Behoorlijk indrukwekkend en dus zeker de moeite waard om te zien.
Het Frognerpark en Vigelandpark zijn vanaf het centrum te bereiken met tram 12 (Vigelandsparken) of tram 11 of 19 naar Majorstua.
Grünerløkka
De wijk Grünerløkka is ook de moeite waard. Dit is een hippe, multiculturele wijk met veel terrasjes en leuke winkeltjes. Iedere zondag is er een rommelmarkt in het park Birkelunden en bij mooi weer zitten alle parken en terrasjes vol. In deze wijk vind je ook Mathallen, een overdekte open hal met verschillende restaurants, bars en winkeltjes waar speciale etenswaren worden verkocht.
Bygdøy
Bygdøy is het museumeiland van Oslo. Wil je meer leren over de Vikingen of de Noorse poolexpedities dan kom je hier zeker aan je trekken. Op het eiland zijn vijf interessante musea gevestigd.
Het Kon-Tiki Museet herbergt een aantal permanente tentoonstellingen over de expedities van de beroemde Noorse antropoloog en avonturier Thor Heyerdahl. Hij is het bekendst vanwege de diverse boottochten, zoals die met de rieten boten Ra I en II en de Tigris, waarmee hij wilde aantonen dat ook de vroegere mensen al de oceanen konden bevaren. Ook het beroemde balsavlot, de Kon-Tiki uit 1947, waarmee hij aan wilde tonen dat Paaseiland vanuit Zuid-Amerika bevolkt kon zijn, is te bewonderen. In het museum zijn ook aparte ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen, er worden rondleidingen in grotten gegeven en er is een onderwatertentoonstelling met een tien meter lange walvishaai. Er is ook een kleine filmzaal waar elke dag om 12 uur de Oscar-winnende documentaire over de Kon-tiki wordt gedraaid, het is dus de moeite om er rond die tijd te zijn, zodat je de film kunt zien. Het is een interessant en interactief museum.
Het Frammuseum laat verschillende topstukken zien die gebruikt zijn bij Noorse poolexpedities. Ook het expeditieschip Fram, dat in 1893 in gebruik werd genomen, staat hier tentoongesteld. Naast de schepen en documenten over de expedities bezit het museum ook een grote collectie opgezette dieren uit de poolgebieden. Vlakbij vind je ook het Noors Maritiem Museum wat een uitgebreide collectie heeft van diverse schepen en boten. Je leert hier meer over de maritieme geschiedenis van Noorwegen.
Mocht je meerdere musea willen bezoeken dan kun je een combinatieticket kopen voor het Maritieme Museum, het Fram Museum en het Kon-Tiki museum.
Het Norsk Folke museum is het grootste openluchtmuseum van Noorwegen over de culturele geschiedenis van het land. Met collecties uit het hele land laat het museum zien hoe mensen in Noorwegen leefden van 1500 tot heden. Zo zijn er meer dan150 beschermde gebouwen te bekijken uit verschillende regio’s en perioden, waaronder de staafkerk van Gol. In de wintermaanden is het museum wel te bezoeken maar zal het door sneeuwval minder interessant zijn dan in de zomermaanden.
Het eiland is te bereiken per bus (nummer 30, circa 20 minuten vanaf Aker Brygge). Tussen maart en oktober kun je ook met de ferry van pier 3 bij Aker Brygge naar het eiland. De ferry vertrekt om de 20/30 minuten en heeft twee stops. Eén stop bij Dronningen waar je het Norsk Folke museum, Vikingschip museum en de Oscarshall kunt vinden en één stop bij Bygdøynes waar je het Maritiem Museum, het Fram Museum en het Kon-Tiki museum. Voor de ferry dien je een apart kaartje te kopen bij het ticketkantoor bij de pier (65 NOK retour). Een regulier ticket voor het openbaar vervoer is namelijk niet geldig voor de ferry. De Oslo Pass is hier wel geldig.
Holmenknollen
Ten noorden van Oslo kun je ook nog de Holmenkollen (Olympische skischans) met het bijbehorende skimuseum vinden. Dit is ook de place to be voor skiërs en langlaufers. Dit is gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Met tram 1 kun je binnen een half uur vanaf het centrum bij de Holmenknollen zijn.
Ook het Opera House en de eilandjes rondom het centrum van Oslo, Hovedoya, Lindoya en Bleikoya, zijn het bezoeken waard. Al deze eilandjes zijn met de boot vanuit de haven te bereiken.
Sognsvann meer
Nog iets verder uit het centrum, maar nog wel binnen Olso, is het Sognsvann meer. Hier kun je bij mooi weer erg mooi wandelen, joggen of barbecueën. Over dat laatste valt trouwens ook nog wat leuks te vertellen, namelijk dat het in de zomer overal is toegestaan om de barbecueën. Zodra het beter weer wordt zitten alle parken vol met mensen die op hun wegwerpbarbecue een maaltje klaarmaken.
Vervoer van en naar Oslo
Oslo heeft drie vliegvelden. Gardermoen is het grootste vliegveld met meerdere directe vluchten per dag vanaf Schiphol. Torp en Rygge liggen beiden ongeveer een uur vanaf Oslo en worden voornamelijk gebruikt door lowbudget maatschappijen Vanaf Gardermoen rijdt er een directe trein naar Oslo Sentralstasjon: Flytoget. Deze trein doet er zo'n 22 minuten over en kost 180 NOK. Afhankelijk van je bestemming in Oslo, kan het handiger zijn om één van de andere stations te kiezen om uit te stappen. Een kaartje koop je in een ticketmachine of via de app.
Het openbaar vervoer in Oslo is erg goed geregeld en wordt verzorgd door de maatschappij Ruter. Je kunt een pas kopen voor 1 uur, 24 uur, 7 dagen of 30 dagen en daarmee reis je onbeperkt met de tram, metro en de bus. Het beste kun je de Ruter app downloaden voor op je mobiele telefoon. Je kunt met deze app namelijk tickets aanschaffen en betalen met je creditcard. Anders kun je kaartjes kopen via de ticketmachines of bij diverse kiosken. De app is echter erg gebruiksvriendelijk en dan hoef je niet op zoek naar een machine of een kiosk voordat je de bus instapt.