
Werken in Nieuw-Zeeland
Ben je tussen de 18 en 30 jaar en overweeg je om te reizen en werken in Nieuw-Zeeland? Dan biedt dit allesomvattend artikel je de handvatten die nodig hebt bij je voorbereiding voor een zogeheten ‘working holiday’ in Nieuw-Zeeland.
Met haar imposante bergen, regenwouden en fjorden behoort het afgelegen Nieuw-Zeeland tot een van de mooiste landen ter wereld. Maar helaas hangt er ook een prijskaartje aan een reis door het idyllische landschap van de Kiwi’s. Prijzen van accommodatie, bezienswaardigheden en eten en drinken zijn fors hoger dan in de meeste landen. Wil je zo lang mogelijk blijven, dan biedt een working holiday soelaas. Met het werken rek je de reis uit, zonder je spaarrekening te plunderen.
Welk visum heb je nodig?
Het begint allemaal met de aanvraag van een ‘Working Holiday Visa’. Dit visum geeft je als jongvolwassene het recht om een jaar lang te werken en te reizen in Nieuw-Zeeland. Het doel van Nieuw-Zeeland is om de culturele uitwisseling tussen Nieuw-Zeeland en de landen die voor het visum in aanmerking komen, te versterken. Nederland is één van die landen. Ben jij tussen de 18 en 30 jaar, dan kun je het visum online aanvragen. Het aanvragen doe je via de immigration website van de Nieuw-Zeelandse regering. De kosten bedragen omgerekend ongeveer €140. In tegenstelling tot Australië, mag je in Nieuw-Zeeland een heel jaar voor dezelfde werkgever werken.
Wat ga je verdienen?
Het minimumloon bedraagt in Nieuw-Zeeland $15,25 NZD, omgerekend ongeveer €10 per uur. In de horeca verdien je niet veel meer dan dit bedrag, maar werk je in de bouw, dan kan je uurloon een stuk hoger zijn. Per sector lees je wat je gemiddeld kan verdienen in Nieuw-Zeeland. In Wellington en Auckland worden backpackers doorgaans het beste betaald voor horecawerk. De lonen zijn in kleinere plaatsen over het algemeen fors lager. Soms wel tot 25% ten opzichte van steden als Christchurch en Auckland. Overigens zijn de kosten van levensonderhoud wel een stuk hoger in deze grotere steden.
Doe werkervaring op in Nederland
Nieuw-Zeeland is een zeer open en vriendelijk land en ontvangt graag internationale werkers. Hoe snel je in Nieuw-Zeeland werk vindt, is grotendeels afhankelijk van je werkervaring. Wil jij graag een poosje in de horeca werken, dan is het belangrijk dat je in Nederland zoveel mogelijk ervaring op doet. Hoe meer ervaring je hebt in de sector waarin je zoekt, hoe groter je kansen op de arbeidsmarkt. Een baantje achter de bar vind je dus sneller als jij in Nederland barman of vrouw geweest bent. Dat geldt ook voor ervaring in de zorg of detailhandel. In de laatste sector is weinig werk, maar heb jij een indrukwekkend cv opgebouwd, dan biedt dat zeker perspectief in de grotere steden.
Netwerken in Nieuw-Zeeland
Het is ook zaak om zo snel mogelijk een netwerk op te bouwen in Nieuw-Zeeland. Ongeveer tweederde van de werkzoekenden in steden als Auckland en Christchurch, vindt via via een baan. Voor 70% van de functies wordt niet eens een advertentie geplaatst. Zorg dus dat je zoveel mogelijk mensen, van hostel-eigenaren tot nieuwe vrienden, vertelt naar wat voor werk je op zoek bent: spread the word!
Je cv in het Engels
Handig is ook, om al in Nederland je cv op orde te maken. Natuurlijk moet dit in het Engels, dus zorg dat jouw exemplaar feilloos is. Het is slim om verschillende cv’s voor verschillende sectoren te maken. Ga je solliciteren op horecawerk, dan is het handig om in je cv de nadruk op die specifieke sector en jouw eventuele ervaring te leggen. Wil je graag in de bouw werken, spits je cv dan toe op de bouwsector. Wil jij je kansen spreiden, maak dan verschillende cv's. Laat je cv door een vriend(in)/familielid of collega met kennis van de Engelse taal doorlezen. Vanzelfsprekend geldt: hoe minder fouten, des te beter de indruk die je op een potentiële werkgever maakt. Print je cv pas uit wanneer je in Nieuw-Zeeland bent. Op je cv moet immers een adres en Australisch telefoonnummer staan en die zaken kun je pas regelen als je eenmaal in Nieuw-Zeeland bent. Zet geen Nederlands adres of telefoonnummer op je cv.
Websites en Facebook
Nog vóór je aan je reis begint, kan je alvast een profiel aanmaken op vacaturesites en lid worden van relevante Facebookgroepen. Word bijvoorbeeld lid van Facebookgroepen voor backpackers. Daar kun je met al je vragen over werken in Nieuw-Zeeland terecht. Ook stuit je er op interessante informatie en tips van mede-backpackers. Voorbeelden van actieve groepen zijn Backpackers New Zealand, New Zealand Work and Travel, en Auckland Jobs. Trade me is een praktische website bij je zoektocht naar een baantje. Maar ook op Seek Jobs vind je veel uiteenlopende vacatures. Maak een profiel aan en vul je voorkeuren in, zodat je per e-mail op de hoogte wordt gehouden van passende vacatures. De Nieuw-Zeelandse overheid helpt je ook een handje, met een speciaal stappenplan voor nieuwkomers.
Hoe vind je werk in Nieuw-Zeeland?
Het ligt voor de hand, maar begin op tijd met het zoeken naar werk in Nieuw-Zeeland. De zoektocht kan veel tijd in beslag nemen, zeker in het laagseizoen, dus zorg dat je bankrekening niet leeg is voordat je start met je zoektocht. Het is immers prettig dat je de periode waarin je werk zoekt, financieel kunt overbruggen. Ga ervan uit dat het gemiddeld een maand tot zelfs wel drie maanden duurt voordat je werk gevonden hebt. Het duurt vooral lang op populaire plekken, waar het krioelt van mede-backpackers. Dat geldt bijvoorbeeld voor het drukke Queenstown: een kleine plaats met veel werkgelegenheid, maar nog veel meer werkzoekenden. De concurrentie is moordend, zeker voor backpackers. Heb je eerder werk gevonden, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Praat veel met andere backpackers: via via kom je immers het snelst aan werk in Nieuw-Zeeland. Bekende uitzendbureau’s waar je je kan inschrijven zijn len Eden (Auckland), Providore, In Work NZ en Terence Cox & Assoc. Doe dit wel pas wanneer je in Nieuw-Zeeland bent. Deze uitzendbureau’s nemen namelijk telefonisch contact met je op zodra je je hebt ingeschreven.
Horecawerk
Zoek je werk in een lunchcafé, bar of restaurant, kies dan voor een toeristisch oord. Queenstown, Wellington, Auckland en Christchurch hebben veel horecagelegenheden. Besef wel dat ervaring de sleutel tot succes is. Kiwi’s nemen het liefst mensen van eigen bodem aan, maar als jij als backpacker ervaring, een vlotte babbel en goede beheersing van de Engelse taal hebt, dan maak je zeker kans om snel iets interessants te vinden. Raak niet in paniek als het even duurt; werk zoeken is altijd een beetje stressvol en het vergt geduld en doorzettingsvermogen. Het uurloon in bars en restaurants schommelt tussen de $15 en $17, afhankelijk van je ervaring.
Laat je gezicht zien!
Dit geldt eigenlijk voor vrijwel alle sectoren, maar zeker voor horecawerk. Kiwi’s hebben veel minder met online solliciteren dan Europeanen. Kom je aan in een stad en wil je direct beginnen met je zoektocht, print dan een stapel cv’s uit, zet je beste glimlach op en klop bij horecagelegenheden aan. Een enthousiaste, proactieve houding is belangrijk: in de horeca is men veel hartelijker dan in Nederland. Ben je van nature introvert en lukt het niet om spontaan en energiek over te komen, dan wordt het heel lastig om een horecabaan te vinden. In plaatsen zoals Wellington, Christchurch en Queenstown geven backpackers voortdurend hun cv af. Jij moet zorgen dat een werkgever een reden heeft om jou aan te nemen. Een vrolijke houding, professionele cv en doortastendheid zullen je hierbij helpen. Houd de moed erin en probeer zelfverzekerd en gemotiveerd over te komen. Vraag bij het persoonlijk afgeven van je cv altijd of de manager aanwezig is, zodat je een babbeltje met hem of haar kan maken en je je cv direct aan de juiste persoon kan overhandigen. Werknemers hebben nogal de neiging om te vergeten jouw cv aan hun werkgever door te geven. Bovendien maak je natuurlijk meer indruk als je een praatje met de manager hebt gemaakt.
Werken in de bouw
Zou je het liefst in de bouw aan de slag gaan, dan kom je in Nieuw-Zeeland vrij gemakkelijk aan werk. Zelfs zonder jarenlange ervaring zal het niet lang duren; Kiwi’s hebben een structureel tekort aan spierballen. De beste locatie voor werkgelegenheid in de bouwsector is Christchurch. Vanwege de aardbeving van 2011 wordt er nog steeds gerenoveerd in Christchurch. Ook Auckland staat bekend om de veelheid aan werkgelegenheid in de bouwsector. Vergeleken met ander werk, ligt het uurloon voor werk in de bouwsector een stuk hoger. Het bedrag ligt rond de 18 NZD per uur, maar ben je loodgieter of timmerman, dan verdien je zelfs 25 NZD of meer.
Farmwerk Nieuw-Zeeland
Een bijzondere manier om wat extra geld te verdienen, is het doen van zogenaamd 'regional werk' ofwel farmwerk in Nieuw-Zeeland. Het gaat hier om uiteenlopende baantjes op boerderijen, zoals het plukken van druiven in een wijngaard, het scheren van schapen op een ranch en bijvoorbeeld het inpakken van fruit en groente in een fabriek. Vind je een betrouwbare boerderij, dan is dit vaak relatief goedbetaald werk, tussen de 15 en 17 NZD per uur. Laat je goed informeren voordat je afreist naar een dergelijk boerderij; helaas zijn er veel oplichters die je lokken met mooie beloftes, maar vervolgens weigeren uit te betalen. Je vindt dit soort werk vooral in afgelegen gebieden, waar weinig te beleven is. Het grootste deel van Nieuw-Zeeland is eigenlijk rustig, maar dit komt je spaardoel natuurlijk alleen maar ten goede. Het soort werk varieert per streek. Kijk dus op het handige backpackerboard voor farmwerk en wijnbouw per regio.
WOOFF en andere vrijwilligerswerk
Heb je meer interesse in vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland, waarbij je ook nog bespaart op kost en inwoning? Dan is WWOOF misschien wat voor jou. WWOOF is een netwerk van (verantwoorde) boerderijen over de hele wereld waar je tegen kost en inwoning als vrijwilliger kunt werken. Het werk kan variëren van boerderijen en hostels tot hobby-tuintjes. Je werkt ongeveer vier tot zes uur per dag - afhankelijk van wat je afspreekt met de boer - en in ruil daarvoor mag je deelnemen aan het echte Australische leven. Ook hier geldt weer dat je goed onderzoek moet doen naar een potentiële werkplek. Helaas worden mensen nogal eens uitgebuit. Zo werken ze bijvoorbeeld soms veel meer dan is toegestaan. Op WWOOF.com zijn er gelukkig ook reviews beschikbaar. Lees deze goed door, voordat je een definitieve beslissing maakt.
Waar kun je werk vinden in Nieuw-Zeeland?
Waar moet je zijn als je een poosje wilt werken in Nieuw-Zeeland? Het antwoord ligt een beetje voor de hand: dat is namelijk afhankelijk van het soort werk dat je zoekt. Wil je graag aan de slag in een wijngaard, dan is de regio Marlborough interessant. Ook Nelson en bijvoorbeeld de omgeving van Wanaka zijn goede goede uitvalbasissen. Wil je liever aan de slag in de horeca, dan kan dit in Wellington, Auckland, Queenstown, Christchurch, maar ook in kleinere toeristische plaatsen, zoals Picton en Tanaraki. De meeste banen in de bouwsector vind je in Christchurch en Auckland.
Werken in Nieuw-Zeeland: waar moet je op letten?
- Bij aankomst kan er op het vliegveld een kopie van een bankafschrift gevraagd worden waarmee je kan aantonen dat je tenminste 4200 NZD, omgerekend ongeveer €2734, op je rekening hebt. Het wordt zelden gevraagd, maar het zou natuurlijk vervelend zijn als je het land niet binnenkomt omdat er niet voldoende geld op je rekening staat.
- Zorg dat je een Nieuw-Zeelandse bankrekening opent voordat je aan de banenjacht begint.
- Regel ook je New Zealand IRD number voordat je start met de zoektocht naar werk.
- Zoals eerder gezegd: zorg dat je cv in orde is. Print een hoop exemplaren van je cv, want je gaat er hoogstwaarschijnlijk veel uitdelen voordat je beet hebt. Vaak kun je relatief goedkoop printen in hostels.
- Zorg dat je gekleed gaat naar de bedrijfscultuur van de door jou uitgekozen werkgever. Ga je naar boerderij dan hoef je natuurlijk niet in pak. Solliciteer je bij een chique restaurant, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld in een blouse en nette broek te gaan.
Ben je na een jaar werken en reizen door Nieuw-Zeeland nog niet klaar om terug naar Nederland te gaan? Dan kun je zo’n working holiday ook in buurland Australië doen! Lees alle praktische informatie hierover in ons artikel over werken in Australië.
LaosFan 11 Apr 2017 10:26
Erg leuk artikel. Ooit gaan we (nog) eens naar NZ en wie weet gaan we er ons dan wel vestigen. Wel 30+ en dus een stuk lastiger..
NazTaha 17 Apr 2017 11:57
Leuk om te horen @laosfan
The sky is the limit, er zijn een hoop vakgebieden waarbinnen Kiwi's een werknemerstekort hebben!
LaosFan 18 Apr 2017 12:37
We gaan het zien. In onze ideale situatie (in een verre toekomst) zouden we dan graag zelf wat opstarten daar (guesthouse/hostel/restaurant) en ook in Laos wat aanhouden. Maar dat is allemaal toekomst. We gaan het zien...Roosmarijn 02 Nov 2017 20:34
Duidelijk artikel!
Ik kan echter nergens vinden of je het Work and Holiday visum ook in NZ nog kan aanvragen. Ik ga in februari zeer waarschijnlijk naar NZ. Wil graag eerst met het gratis 3 maanden toeristenvisum. Maar stel dat het ZO goed bevalt, dan zou ik alsnog het Work and Holiday visum willen aanvragen. Kan dit dan in NZ? Of moet ik eerst terug naar NL, het hier aanvragen, en na goedkeuring weer terug naar NZ?
Alvast bedankt!
LaosFan 08 Mar 2018 05:08
Ik reageer even (ik weet dat het een wat oudere reactie is maar voor de toekomst wellicht).Voor zover ik weet kan alles online in NZ en werkt dat allemaal prima. Het kan allemaal online en Google even met trefwoorden 'working holiday visa' en 'New Zealand' en de links zijn er met duidelijke informatie.
Intussen blijven onze plannen er maar helaas maken vele landen onderscheid in afkomst/ nationaliteit en mag een Nederlander van 28 wel fruit komen plukken in NZ maar als mijn Laotiaanse vrouw (28) dat wil kan dat niet.
Roosmarijn 08 Mar 2018 06:32
Dank voor je bericht! Inmiddels zit ik in Nieuw Zeeland en voordat ik wegging nog navraag gedaan bij de NZse ambassade; inderdaad, je kan in NZ nog een aanvraag indienen voor een Work and Holiday visum. Voor de tussenliggende periode krijg je dan een 'interim-visum'.

Balen voor jullie dat er zoveel onderscheid wordt gemaakt tussen landen. Toeristenvisum is wel een optie? Ik raad het land zeker aan om te bezoeken namelijk!
LaosFan 08 Mar 2018 09:04
Ja, een super land. Ik was er in 2009 en 2011 en vond het er heel erg fijn.Toeristenvisum voor nu geen optie (niet genoeg geld om aan te tonen) maar later wellicht. Voor mij wederom een stuk makkelijker dan voor mijn Laotiaanse vrouw vrees ik.
Geniet van het (prachtige) land. Waar werk je nu?