Bezienswaardigheden Zuidereiland
Nieuw-Zeeland bezoeken staat bij veel mensen op de bucketlist. Het land heeft dan ook ontzettend veel mooie bezienswaardigheden te bieden. Je vindt hier prachtige natuur: van bergen waar je kan wandelen tot mooie stranden om lekker te relaxen. De natuur van Nieuw-Zeeland is zo mooi dat hij vaak gebruikt is als decor voor films en televisieseries. Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland een heel vriendelijke bevolking en zit het vol bruisende steden waar je je goed kan vermaken. Nieuw-Zeeland bestaat uit het Noordereiland en het Zuidereiland.
Noorder- of zuidereiland Nieuw-Zeeland?
Er is in Nieuw-Zeeland ontzettend veel moois te zien, maar welk eiland kan je nou het beste bezoeken? Beide eilanden hebben veel te bieden, dus als het kan zouden we aanraden beide eilanden te bezoeken. Maar hier heb je wel tijd en budget voor nodig. Vooral als je niet heel lang de tijd hebt in Nieuw-Zeeland, is het handig om voor het noorder- of zuidereiland te kiezen. Dat hangt er helemaal van af wat je graag wil. Het zuidereiland is het grootste van de twee en je hebt hier dan ook ontzettend veel ruimte. Het noordereiland is kleiner en daardoor zijn de afstanden tussen verschillende bezienswaardigheden minder groot. Als je echt maar kort de tijd hebt kan je dus het beste voor het noordereiland kiezen. Voor het zuidereiland heb je namelijk zeker 2 weken nodig (en dan ben je echt aan het haasten). Het zuidereiland is weer aan te raden als je meer tijd hebt (3-4 weken).
Bezienswaardigheden zuidereiland Nieuw-Zeeland
Het zuidereiland van Nieuw-Zeeland zit vol prachtige bezienswaardigheden. Het eiland is vooral bekend door de prachtige natuur en het is dan ook de perfecte bestemming voor mensen die graag outdoor activiteiten doen.
Hanmer Springs
Voor ontspanning moet je in Hanmer zijn. Dit bergdorpje staat bekend om de warmwaterbronnen: de Hanmer Springs. Je kan hier heerlijk tot rust komen en genieten van de baden, sauna’s en een beautycentrum. In de winter verandert Hanmer in een skioord en kan je hier dus ook terecht om te wintersporten. Ook in de zomer kan je hier actief bezig zijn. Je kan hier dan verschillende wandeltochten doen en ook mountainbiken.
Akaroa
Akaroa is een schattig dorpje op het Zuidereiland en is een bezoekje meer dan waard. Het ligt aan de kop van de Akaroa Harbour en het is het oudste stad in de Canterbury regio. Het stadje is vooral bekend omdat je hier kan zwemmen met dolfijnen of kajakken tussen de dolfijnen. Het stadje ligt op een prachtige landtong die Banks Peninsula heet. Het ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Chrischurch. Akaroa is in 1840 gesticht door een kleine groep Franse kolonisten en het dorp voelt daardoor heel Europees aan. Het zit vol gebouwen in Franse stijl, smalle straten en Franse en Engelse straatnaamborden.
Abel Tasman National Park
Het Abel Tasman National Park is één van de mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland. Het is de plek voor schitterende een- of meerdaagse hikes, maar ook voor een dag ontspannen op een van de prachtige stranden. Liefhebbers kunnen hier ook een ritje maken in de watertaxi of bijvoorbeeld op zee kajakken. Het park is gelegen in het noorden van het Zuidereiland op 2 uur van Nelson en kent een relatief zacht klimaat.
Arrow Town
Op 20 km van Queenstown ligt Arrowtown, aan de voet van de ruige heuvels. Het is de schilderachtigste en best bewaard gebleven goudmijnstad in het gebied. Deze spookstad is heel bijzonder om te zien. In 1862 ontdekte een klein groepje mijnwerkers goud in de rivier de Fix. Binnen enige weken hadden ze 113 kg verzameld. De bevolking van Arrowtown groeide tot meer dan 7000. Het is 1 van de weinige groeisteden die toch een spookstad is geworden. In de hoofdstraat met loofbomen staan aan de ene kant veel oude koloniale winkels en gebouwen en aan de andere kant stenen wijnwerkershuisjes uit de jaren 1860 en 1870.
Christchurch
Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland en de belangrijkste toegangspoort tot het landschap van de streek. Veel gebouwen en monument, parken en tuinen herinneren nog aan het koloniale verleden. Toch is er sinds de aardbeving van 2011 ook een hoop veranderd. Een deel van het centrum werd vernield, waaronder de Christchurch Cathedral. Het gevolg was dat veel mensen de stad verlieten, maar de laatste jaren komen er steeds meer mensen bij. Niet gek, want hoewel Christchurch sinds de aardbeving geen goed imago heeft, is er tegenwoordig juist een hoop te doen en te zien.
Doubtful sound
Doubtful Sound een fjord van zo’n 40 kilometer. De fjord kreeg zijn naam van James Cook, toen deze tijdens zijn reis naar Nieuw Zeeland bij het zien van de smalle ingang van de baai twijfelde of hij zijn boot er veilig in en uit kon varen.
Het is een afgelegen, onbedorven stuk wildernis vol bergpieken, fjorden en regenwoud, met een rijke populatie van vogels en zeedieren, waaronder kuif pinguïns, pelsrobben en tuimelaars. Het is al een heel avontuur om bij de fjord te komen. Als het goed is duurt dit uitstapje ongeveer 8 uur en dit kan alleen met een reisorganisatie. Voor een goed uitzicht is de winter het beste seizoen, maar de meeste tours vinden in de zomer plaats en in de lente. Zorg wel dat je warm gekleed bent, want van de 365 dagen in een jaar, regent het er in Doubtful Sound er ongeveer 320 dagen.
Dunedin
Dunedin is na Christchurch de tweede grootste stad van het zuidereiland. Dunedin is een heel gezellige studentenstad en je kan hier dan ook genieten van alle leuke restaurantjes en kroegjes. De stad zit vol Schotse straatjes en hier zijn veel Schotse tradities bewaard gebleven.
Kaikoura
Kaikoura wordt gezien als een van de beste plekken ter wereld om grote walvissen, dolfijnen en orka’s te spotten. Behalve dolfijnen en walvissen vind je in dit fotogenieke kustplaatsje ook overal zeehonden. In de buurt van de mooie Ohau Waterfalls kun je zelfs gratis babyzeehonden spotten. Ontzettend schattig om te zien hoe deze diertjes met elkaar spelen, zonder zich ook maar iets aan te trekken van de kijkende toeristen.
Bluff
Bluff op het Zuidereiland is de (bijna)zuidelijkste puntje van Nieuw Zeeland en het vertrekpunt voor veerboten naar Stewart Island. De meeste toeristen komen hier om op het zuidelijkste puntje te hebben gestaan en een foto te nemen van de bekende wegwijzer.
Bluff heeft een lange historische geschiedenis met Maori-nederzetting. De stad is genoemd naar de 265 m. hoge Bluff Hill. Deze kijkt uit over Foveaux Strait naar Stewart Island, dat ongeveer 30 km verder ligt. Onder aan de heuvel ligt Stirling Point met een veel gefotografeerde internationale wegwijzer.
Marlborough Sounds
De Marlborough Sounds hebben niets te maken met een sigarettenmerk of met geluiden. Het is een prachtig kustgebied vol recreatiemogelijkheden. De Marlborough Sounds liggen in het uiterste noorden van het Zuidereiland. Wanneer je de ferry tussen beide eilanden neemt, vaar je door de Sounds. Dit is één van de redenen waarom veel mensen je zullen aanraden om overdag de ferry te nemen, dan kan je al een deel van dit prachtige gebied zien.
Nelson
Nelson wordt door de meeste reizigers enkel gezien als uitvalsbasis voor of na een meerdaagse track in het Abel Tasman National Park. Onterecht, want Nelson zelf heeft ook veel te bieden, dus je kan je hier zeker een aantal dagen vermaken. Je kan hier lekker genieten op het strand. Als je in een meer actieve bui bent, kan je hier ook kajakken of kite-surfen.
Oamaru
Oamaru is een mooie stad met brede, door bomen omzoomde straten, goed onderhouden tuinen, musea, stranden en kolonies zeldzame pinguïns. Je vindt hier ook de best bewaarde collectie historische openbare en commerciële gebouwen in Nieuw Zeeland.
Die werden eind 19e eeuw gebouwd van Oamaru-steen, een plaatselijke crèmekleurige kalksteen die gemakkelijk te bewerken is. Deze gebouwen zijn een herinnering aan de periode van welvaart toen de pakhuizen en graanopslag net zo groot moesten zijn als de openbare gebouwen die eromheen stonden.
Bij Bushy Beach in Oamaru vind je een schuilhut waar je rond zonsondergang de zeldzame geeloogpinguïns observeren en dwergpinguïns kan observeren.
Queenstown
Queenstown is maar een klein plaatjes met zo'n 10.000 inwoners. Toch is Queenstown heel populair bij reizigers en dan vooral bij thrillseekers. Je kan in Queensland namelijk veel leuke en extreme sporten beoefenen. Zo kun je hier bijvoorbeeld bungeejumpen en skydiven. In de winter kan je hier daarnaast terecht om te wintersporten. Ook als je geen extreme sporten wil beoefenen, is Queensland een mooie plek om te stoppen. De omgeving is namelijk prachtig en je kan hier dan ook heel goed hiken.
Wanaka
Wanaka is een klein stadje dat ligt op het Zuidereiland. Het stadje ligt aan het gelijknamige prachtige meer. Lake Wanaka is het op drie na grootste meer van Nieuw-Zeeland. Ook Wanaka is een stad waar je echt kan genieten van de prachtige omgeving. Het meer is een prachtige plek om te bezoeken en je kan hier uiteraard ook kajakken en zeilen. Daarnaast doen veel mensen hier de Roys peak, een wandeling naar de top van Mount Roy.
duiken bij het zuidereiland
Nieuw Zeeland is niet een hele bekende duikbestemming maar voor de liefhebbers zijn er mogelijkheden genoeg om mooie duiken te maken. Op het Zuidereiland heb je ook enkele duikbestemmingen. Rondom Kaikoura zijn een aantal mooie plekken en ook een scheepswrak. De Malborough Sounds zijn een bijzonder natuurgebied en dat gaat ook op voor de duikmogelijkheden in deze regio. Tenslotte heb je nog het Fiordland National Park gebied waar je ook kunt duiken.
Beste reistijd zuidereiland Nieuw-Zeeland
De beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken is in de zomermaanden. Dit zijn de maanden december, januari, februari en maart. In deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en valt er minder regen. Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om de natuur en outdoor activiteiten dus dan is het ook fijn als het weer aangenaam is.