
Schoorlse Duinen
De Schoorlse duinen liggen in Noord-Holland ten westen van het dorpje Schoorl. Het is het hoogste duingebied in Nederland. Je kunt er niet alleen fietsen maar ook prachtige wandelingen maken.
Het gebied
Het gebied bestrijkt ongeveer 1875 hectare en is op zijn breedst 5 kilometer. De hoogste duintop is 54,5 meter. Het is een afwisselend gebied. Je vindt er zowel naald- als loofbossen. De bossen worden afgewisseld door open zandgronden en prachtige heidevelden. De heide is op haar mooist als zij in bloei staat. Dit is vanaf half augustus tot begin september. Ook natte gebieden komen voor waaronder het Vogelmeer en De Kerf. De Kerf is een bijzonder staaltje kustbeheer. Het is een inham waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen. De inham is in 1997 gegraven en zorgt voor een mooi stukje natuurgebied. Aan de rand van Schoorl bevindt zich de Klimduin. Deze duin is 51 meter hoog.

Een tocht door de Schoorlse Duinen is door de afwisselend nooit saai en heeft elk jaargetijde eigen unieke schoonheden. Zo kun je in herfst op zoek gaan naar een van de vele paddenstoelen (pas op! Er zitten hier ook giftige soorten). In de zomer kun je genieten van de heide die in bloei staat. In de lente hoor je vele vogels en in de winter is het met name in de vroege ochtend prachtig als de rijp nog op de bomen zit.
Wandelen in de Schoorlse Duinen
In de Schoorlse Duinen ligt ongeveer 60 kilometer aan wandelpaden. De routes starten bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen (Oorsprongweg 1 te Schoorl). Staatsbosbeheer heeft 7 wandelroutes uitgezet. Je hoeft dan alleen maar de pijlen te volgen van de door jouw gekozen kleur wandelroute.
- Gele route: Deze route is 4,4 km lang. Hoewel het een familieroute wordt genoemd, is de route toch wel wat zwaarder dan de naam doet lijken. Je komt namelijk deels over de hoogste duintop van 54,5 kilometer. Dit is een wat steilere trap. Je kunt er ook om heen lopen overigens, maar doordat je grotendeels door de duinen loopt, zul je toch wat hoogteverschillen moeten overbruggen.
- Zwarte route: Deze route is 5 km lang en heft de toepasselijke naam ‘Roetroute’. In 2009 woedde er een enorme duinbrand in de Schoorlse Duinen. Deze wandeling leidt je door dit het gebied dat zwaar getroffen werd. Je ziet tussen de zwartgeblakerde bomen ook weer nieuwe natuur ontstaan.
- Blauwe route: Deze route is 10 km lang. De kleur blauw is niet geheel toevallig gekozen. Deze route brengt je naar de zee. Het wordt ook wel de Noordzeewandeling genoemd. De route is relatief zwaar omdat je grotendeels ook over onverharde paden loopt en natuurlijk door het mulle zand van het strand.

- Paarse route: Deze route is 11 km lang. De route loopt deels door de heidevelden, die half augustus tot begin september in bloei staan. Vandaar de kleur paars. Het is een zeer afwisselende route. In het begin wandel je door het bos om vervolgens een tijd over open vlakten te lopen voordat je weer wat meer beschutting krijgt. Het is een zware route. Je moet veel klimmen en dalen en loopt vooral over onverharde paden. Eventueel kun je deze route iets verkorten. Na het Vogelmeer scheiden de blauwe en paarse route van elkaar maar op het punt waar ze elkaar tegen komen, kun je via de blauwe route sneller weer naar het startpunt. Dan kom je op ongeveer 8,5 kilometer uit.
- Groene route: Deze route is 12 km lang. Deze route leidt je voornamelijk door de bossen van de duinen. Het is dus een schaduwrijke route. Je loopt tijdens deze route door de bossen die in de 20ste eeuw zijn gepland om het zand ‘vast te leggen’. Het stuivende zand was namelijk een bedreiging voor de dorpsbewoners.
- Witte route: Deze route is 17 km lang. Aanvankelijk vraag je je af waarom de kleur wit voor deze route is gekozen. De route heeft de naam Stuifduinentocht maar het eerste gedeelte loop je door het bos. Op een gegeven moment kom je bij de stuifduinen. Hier heeft het zand vrij spel. Waar vroeger vooral werd geprobeerd om het zand ‘vast te leggen’, bleek dit niet altijd een positief effect te hebben op de flora en fauna. Op een gegeven moment is besloten om op enkele plekken het zand weer vrij spel te geven. Deze route komt langs De Kerf.
- Rode route: Deze route is 23 km lang. Dit is de langste uitgezette route in de Schoorlse duinen. De route gaat voornamelijk over de hoge duintoppen. Dit betekent veel klimmen. Waarschijnlijk meer voor de geoefende wandelaar.

De wandelroutes staan ook op de Falk Wandelkaart Schoorlse Duinen (nr 14). Deze kaart geeft een mooi overzicht van het gebied. Met deze kaart kun je ook naar eigen inzicht wandelroutes combineren of je eigen routes maken.
Tip: Voor de allerkleinsten is er een kabouterpad van 2 kilometer. Je kunt bij het buitencentrum voor 5 euro een kaboutermuts, koekje en drinken regelen waardoor het lopen van dit pad een extra belevenis wordt.
Regelmatig organiseert Staatsbosbeheer speciale wandeltochten. Zo kun je wandelen bij Volle Maan of juist een Stiltewandeling doen. Ook zijn er regelmatig wandelingen in de donkere avonduren. Dit allemaal onder begeleiding van een boswachter. Op de website van Staatsbosheer vind je meer informatie over de excursies.

Tips voor een bezoek aan de Schoorlse Duinen
- De toegang tot de duinen is gratis. Je mag het gebied alleen betreden tussen zonsopgang en zonsondergang.
- Het startpunt van de wandelroutes is het Buitencentrum Schoorlse Duinen.
- Je kunt parkeren bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen (tegen betaling). In de zomermaanden en op warme dagen staat het er echter snel vol. Er is ook een fietsenstalling. Vanaf station Alkmaar brengt buslijn 151 je vlakbij het startpunt.
- Bij het buitencentrum is een brasserie waar je kunt eten en drinken. Ook is er een tappunt om water te vullen. Voor je route onderweg kun je het beste voldoende water en eten meenemen.
- Hou er rekening mee dat een groot deel van de wandelroutes over open vlakten gaan. Tijdens zomerse dagen is een petje en zonnebrandcrème geen overbodige luxe.
- Het viel ons op dat in het begin er in de bossen relatief veel picknicktafels en bankjes zijn. Naar mate je verder het duin in gaat, neemt het aantal aanzienlijk af.
- Op zonnige dagen en in de maanden juli en augustus is het altijd druk in de Schoorlse duinen. Kom dan zo vroeg mogelijk. Verder is het drukker in de bossen dan op de langere wandelroutes van 10 kilometer of verder omdat deze grotendeels door de duinen gaan en rustigere gebieden.
- Wandelen in de Schoorlse Duinen is door de hoogteverschillen relatief zwaar. Verkijk je hier niet op. Kies dus voor goed schoeisel.
- Er loopt een mountainbikeroute dwars door de duinen. Deze kruist op enkele plekken ook de wandelroutes. Let dus goed op!