Leeuwarden

Leeuwarden: de hoofdstad van Friesland. De start en finish van de Elfstedentocht. Thuisbasis van Cambuur. Geboorteplaats van Willem IV van Oranje Nassau, Wilfred Genee en Mata Hari. Leeuwarden is een stad die enorm veel te bieden heeft en waar je veel verschillende bezienswaardigheden kan bekijken. De stad is daarom niet voor niets in 2018 de Europese Culturele Hoofdstad geweest. 

Bezienswaardigheden leeuwarden

In het centrum van de stad vind je een heel legio aan verrassende winkeltjes en eetgelegenheden. De meeste winkels zijn gesitueerd aan de Nieuwestad. Duik ook eens de gezellige zijstraatjes in, zoals de Sint Jacobsstraat of de Kleine Kerkstraat. Laatstgenoemde is uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland en is absoluut een bezoekje waard. De woonwinkel Jolijt, Nieuwestad 29-31, is gesitueerd in twee historische grachtenpanden en heeft heel goed de historie in de panden weten te behouden. Donderdagavond is koopavond, iedere laatste zondag van de maand is koopzondag. De weekmarkt is iedere vrijdag op het Wilhelminaplein. 

Stadswandeling

Koop bij het VVV kantoor een plattegrond van de stad met 4 uitgestippelde wandelroutes. Echt een aanrader, want middels deze wandelroutes kom je op de mooiste plekjes van Leeuwarden. Liever met een gids? Dat kan op woensdagmiddag in juli en augustus. Dan ga je met een gids 1,5 tot 2 uur door de historische binnenstad. Op de site van het Historisch Centrum Leeuwarden kun je meer specifiekere (kosteloze) stadswandelingen vinden. 

De Oldehove beklimmen

Haal een kaartje bij het VVV kantoor en beklim de Nederlandse toren van Pisa! De Oldehove is een kerktoren die bijna 1m70 uit het lood staat. De toren is 40 meter hoog en bevat 183 treden. De klokken in deze toren worden, in verband met geluidsoverlast, alleen nog maar met speciale gelegenheden geluid. Let op: De Oldehove is niet het hele jaar door te bezoeken. 

In de Achmeatoren

Iedere tweede zaterdag van de maand wordt de Achmeatoren, met 114 meter het hoogste gebouw van Leeuwarden, op bepaalde tijdstippen opengesteld voor publiek. Via het VVV kantoor kun je vooraf kaarten kopen. 

Praamvaren

Voor maar 5 euro maak je een rondvaart in een authentieke fluisterpraam, met een gids, door de grachten van Leeuwarden. Op de dag van de vaart koop je een kaartje bij Boekhandel Van der Velde aan de Nieuwestad, waar tevens de opstapplaats is. Dinsdags tot en met zaterdags, van mei tot oktober. 

Relaxen in de Prinsentuin

Op een zonnige dag is even rondslenteren in de Prinsentuin, het stadspark, een must. Geniet van al het groen en het uitzicht op de grachten, de bootjes en de mooie grachtenpanden aan de overkant. Het begin van dit park dateert uit het jaar 1648, toen Willem Frederik van Nassau opdracht gaf om het park aan te leggen. Een ander leuk park is het Rengerspark, net buiten het centrum. 

Zien

Tijdens een rondwandeling mogen in ieder geval de volgende bezienswaardigheden niet ontbreken:

  • De oude Joodse school, Jacobijnerkerkhof
  • Erf van het Boshuisengasthuis, Jacobijnerkerkhof
  • Het Stadhouderlijk Hof, Hofplein
  • Ús Mem, op de rotonde aan de Harlingersingel
  • Paleis van Justitie, Wilhelminaplein
  • Grote of Jacobijnerkerk, Jacobijnerkerkhof
  • Grafkelder van de Friese Nassau's, Jacobijnerkerkhof
  • Het Stadhuis, Hofplein
  • Sint Bonifatiuskerk, Bonifatiusplein

Musea

Leeuwarden kent vele musea, goed voor zeker een meerdaags bezoek. Het Fries Museum is pas geleden verhuisd naar een compleet nieuw gebouw in het centrum van de stad en wordt pas in september 2013 geopend. In dit museum vind je onder andere een grote collectie kunst, archeologische vondsten, het zwaard van Grutte Pier en de bustehouder van Mata Hari. Alles bijelkaar vertelt het de verhalen van Friesland. In dit museum is ook het Verzetsmuseum gesitueerd. Het Verzetsmuseum heeft een collectie van ruim 100.000 stukken, welke vooral een regionale betekenis heeft. 

Winnaar van de prijs 'Museumprijs 2012' van de BankGiro Loterij is het Natuurmuseum Fryslân. Een museum voor jong en oud met zeer diverse objecten, met als hoogtepunt toch wel het skelet van een 15 meter lange potvis, aangespoeld op Ameland in de jaren 90.

Keramiekmuseum Het Princessehof bevindt zich praktisch naast de Oldehove. Dit museum bevat bijvoorbeeld een grote collectie keramiek uit verschillende hoeken van de wereld en Fries sieraardewerk. 

Het Historisch Centrum Leeuwarden is vrij toegankelijk voor publiek. Hier worden allerlei documenten met betrekking tot Leeuwarden en de gemeente Leeuwarderadeel opgeslagen. Je kunt hier exposities bekijken, of rondneuzen in de vele literatuur. 

Even terug naar het verleden.. Dat kan in museum de Grutterswinkel. Het is gevestigd in een herenhuis, gebouwd in het jaar 1596, en het museum is een van de oudste musea van Nederland. Voor een kleine bijdrage kun je de regelmatig wisselende tentoonstellingen bekijken. 

Tresoar, het Fries historisch en letterkundig centrum, heeft ook regelmatig tentoonstellingen die vrij te bezichtigen zijn. Je mag ook gebruik maken van alle faciliteiten in de publieke ruimtes, bijvoorbeeld het raadplegen van het archief en boeken. 

Het zogenaamde 'andere museum', museum pakhuis 'Koophandel', vind je een interessante verzameling objecten: Kantklos benodigdheden, historische auto's uit Amerika en Europa, Europese sportwagens en radio's van voor en na 1940. In de winter is dit museum alleen op zondagmiddag geopend. De rest van het jaar iedere woensdag-, donderdag- en zondagmiddag. 

In de Prinsentuin is het Pier Pander museum en tempel gevestigd. Pier Pander was een Friese beeldhouwer en is vooral bekend door de afbeelding van van Koningin Wilhelmina op de vroegere Nederlandse munten. 

Het meest interessant van alle genoemde musea is misschien wel de Blokhuispoort, ofwel het voormalige gevangenismuseum. Het gebouw dateert deels uit het jaar 1499 en kent een rijke geschiedenis. Tot 2008 werd het nog gebruikt als Huis van Bewaring en sindsdien is het een cultureel centrum. Iedere zaterdag worden er rondleidingen gegeven door een bewaarder in uniform. Het kost 10 euro per persoon, inclusief koffie/thee en gebak. 

Eten en drinken

Op elke hoek van iedere straat en in het centrum vind je wel een eetgelegenheid. Dit varieert van een simpele snackbar en luxe restaurant tot tapas en sushi. Wil je lunchen op een unieke locatie, dan moet je naar restaurant Onder De Kelders. Het terras ligt lager dan de straat (onder de kelders), aan het water. Gezelligheid vind je in restaurants als De Walrus, De Lachende Koe en Humphrey's. Vooral het pand, een voormalige antiekzaak, van Humphrey's is erg bijzonder: het pand is verdeeld in verschillende zalen. Zo kun je bijvoorbeeld eten in een ridderzaal, de bibliotheek of de opkamer. Voor een rustige omgeving ga je naar Grand Café De Koperen Tuin, gelegen in de Prinsentuin. De lekkerste ijsjes in Leeuwarden vind je bij IJssalon La Venezia aan de Voorstreek.

Uitgaan

's Avonds kun je terecht in de vele kroegen en barren die de stad rijk is. Denk aan Club Red, Rembrandt, De Dikke Van Dale of de kroegjes in de Doelesteeg. Er zijn twee bioscopen, beide gelegen in het centrum aan de Nieuwestad en ook de stadsschouwburg, De Harmonie, is in het centrum gesitueerd. Voor live muziek kun je bijvoorbeeld terecht bij Poppodium Romein of in het Schaaf City Theater. Discotheek Fire is helaas gesloten. Het was gesitueerd in een voormalige brandweerkazerne/politiebureau, de oude cellen waren ingericht als toiletten.

Vervoer

Leeuwarden is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er rijden diverse treinen en bussen van en naar de hoofdstad. In Leeuwarden kun je gebruik maken van stadsbussen, maar vanaf het Centraal Station is het maar tien minuutjes lopen naar het centrum. Ook met de auto is de stad goed te bereiken. Er zijn diverse parkeergarages in of net buiten het centrum. Geen zin om met de auto naar het centrum te rijden? Maak dan gebruik van één van de drie P+R locaties. 

Geschreven door Reis meis op 04 Dec 2019 21:08.