Marrakesh
Marrakech (ook wel Marrakesh genoemd) is een van de koningssteden en een must see in Marokko. Het wordt ook wel de roze stad genoemd; veel gebouwen hebben de kenmerkende roze/rode kleur van de aarde van de omgeving.
Veel reizigers arriveren in Marrakesh vanuit Nederland en staan dan plotseling in een compleet andere wereld. De mensen hier zijn veelal traditioneel gekleed in lange gewaden met mutsen (djellaba) en er zijn veel gesluierde vrouwen. Allerlei geuren komen je tegemoet in de steegjes en met grote regelmaat moet je aan de kant voor een ezeltje of een scooter.
Omdat de medina autovrij is, kan je je het best naar het centrale plein Djemaa el-Fna laten brengen. Het plein is een handig punt om je te kunnen oriënteren. Omdat het plein een rare vorm heeft die er op de kaart anders uit ziet dan wanneer je er zelf staat, is het handiger om even het postkantoor op te zoeken op het plein en daarna op je kaart. Anders haal je noord en zuid waarschijnlijk compleet door elkaar!
De bezienswaardigheden van Marrakesh
Binnen de centrale Medina kun je alles te voet afleggen. De afstanden zijn klein en bovendien kun je zo meer van de stad zien. Indien je grote afstanden wilt afleggen of naar het nieuwe deel van de stad wilt, kun je de bus nemen (die is erg goedkoop!). Ook de taxi's zijn redelijk goedkoop; taxichauffeurs weigeren wel vaak een taximeter aan te zetten. Je dient dus vooraf goed te onderhandelen over de prijs die je maximaal gaat betalen. Wat je ook kunt en doen en zeker de moeite waard is; een koets nemen! Voor een uur op een koets betaal je 100 dirham. Dit is echter veel te lang!
Djemaa el-Fna
Djemaa el-Fna is het kloppende hart van Marrakesh. Het is een overweldigend en druk plein. Maar op een erg prettige en ontspannen manier. Overdag zitten mensen hier verhalen te vertellen, kan je bij dames een hennatatoeage laten zetten, zijn er slangenbezweerders en mannen met aapjes. Wil je de apen een plezier doen, besteed dan geen aandacht aan die mannen en ga al helemaal niet op de foto met de aapjes. Er wordt gezegd dat deze mannen ook geld moeten verdienen, maar in één oogopslag kan je op het plein al minstens honderd andere beroepen zien die ze hadden kunnen kiezen waarbij geen aapjes in de volle zon aan een touwtje hoeven te zitten. Op het plein staan ook een hoop kraampjes waar je verse sinaasappelsap, noten en olijven kunt kopen. Alles tegen hele schappelijke prijzen. De meeste mensen op het plein zien de toeristen als een geldbron, daarom zullen ze je constant benaderen om verschillend waar aan te smeren.
's Avonds verandert het plein in een avondmarkt. De slangenbezweerders maken plaats voor groepjes muzikanten en een hele rits van etenskraampjes gaat open. Eten op de avondmarkt is gezellig in Marrakesh. Het is veilig en je zit aan lange tafels met locals en toeristen. In vergelijking tot de vele restaurants om en nabij het plein is het eten op de avondmarkt heel goed, vaak is het veel lekkerder en een stuk goedkoper! Tussen de eetstalletjes en de rest van het plein staan karretjes met grote koperen ketels. Hier verkopen ze een zeer kruidige thee (2 dirham). Vaak krijg je er ook een schaaltje zoetigheid bij. Een soort suiker met gember en koffiepoeder. Niet erg lekker maar wel heel leuk om te proberen (2,5 dirham). De thee is zoet en pittig. Er zit zoethout en gember in en heeft een soort peperige bijsmaak. Als je aan de drukte wilt ontsnappen, kan je thee gaan drinken op een van de dakterrassen waarop je uitkijkt over het grote plein. Let op; probeer hier voor de zonsondergang al te zitten. De drukte begint meestal tijdens de zonsondergang, omdat dat een erg mooi gezicht is vanaf zo'n terras!
Oude medina
De medina van Marrakesh is een grote doolhof. Hier is nog geen handige bewegwijzering zoals in Fes. Ook zijn er zo goed als geen straatnaamborden, zoals in Fes. De jongens die je willen helpen zijn dan ook in grote getale aanwezig en kunnen knap vervelend zijn. Ben je niet geïnteresseerd in een gids, vertel hen dat dan onmiddellijk. Doe dit nog voordat je antwoordt op de vraag waar je vandaan komt. De jongens willen weleens vragen om geld als niet je niet eens een woord met ze gewisseld hebt maar gewoon een steegje ingelopen bent waar ze toevallig naar stonden te wijzen.
Wanneer je je hier op instelt en je niet gek door laat houden, is ronddwalen in Marrakesh geweldig. Als je van de poort in de muur (Bab Doukkala) via de Rue de Bab Doukala naar de Rue Dar el Bacha loopt, zul je groentemannen, eierverkopers, slagers, verkopers van levende kippen en kruidenverkopers passeren. Verder vind je in Marrakesh allerlei werkplaatsjes waar je kunt zien hoe ambachtslieden mozaïektegeltjes snijden en schaakborden en leren slippers maken. De verkopers hopen natuurlijk dat je iets koopt nadat ze uitgebreide uitleg hebben gegeven over hun producten. De uitleg van sommige winkeliers is erg leerzaam, zoals die van kruidenverkopers.
Ali ben Youssef Medersa, Cistern en Marrekech museum
Een Merdesa is een godsdienstschool. De Ali ben Youssef Medersa als school is gesloten, maar is wel open voor bezoekers. Het is een indrukwekkend gebouw dat is gevuld met rust en stilte. Het is mooi versierd met middenin een een binnenplaats met vijver. Rondom liggen de super kleine kamertjes van de studenten.
Cistern is een oude ondergrondse wateropslag. Cistern ligt aan hetzelfde plein als het Marrekech museum, dat zich huisvest in een voormalig paleis. Het gebouw is vanbinnen rijkelijk gedecoreerd. De entree voor Medersa, het Marrekech Museum en Cistern bedraagt 60 dirham. Entree voor één van die drie is 50 dirham per stuk.
Soeks (marktjes)
De befaamde soeks bevinden zich binnen de medina. Dit is een verzameling van veel overdekte marktkraampjes die vaak gegroepeerd zijn in branches. Zo heeft men een soek speciaal voor textiel. Waarschijnlijk raak je verdwaald als je voor het eerst naar een soek gaat. Desondanks is dit een onmisbare ervaring als je Marrakesh bezoekt. Er zijn veel ambachtelijke producten te koop. Van leuke schaaltjes tot leren slippers en jassen. Om een indicatie te krijgen van de prijzen kan men eerst langs de Centre Artisanal, dit is een winkelwarenhuis in de medina met vaste prijzen waar je dus niet hoeft te onderhandelen! Eenmaal op de hoogte van de prijzen, kun je beginnen met het onderhandelen, want Marrakesh is de stad waar over alles onderhandeld wordt. Voor de een verschrikkelijk en voor de ander een heerlijk spel!
Fotografiemuseum
Het fotografiemuseum - Maison de la photographie - beschikt over een collectie foto's die door verschillende fotografen gemaakt werden tussen 1870 en 1960 in Marokko. Ook wordt het eerste videomateriaal dat van Berbers gemaakt werd getoond in de vorm van een documentaire. Op het dak van het museum, is een cafeetje met goed uitzicht over Marrakesh. Het fotografiemuseum is dichtbij de Ali ben Youssef Medersa.
Om aan de drukte van Marrakesh te ontsnappen, kun je een hammam bezoeken. Marrakesh telt heel veel hammams waar fijne scrubs en massages aangeboden worden.
Buiten de centrale medina
Ook buiten de centrale medina is er van alles te zien. Zo kun je de wijken Kasbah en Mellah bezoeken. Beide wijken bestaan uit een doolhof van kleine steegjes. Vooral de joodse wijk Mellah heeft een wat andere bouwstijl dan de rest van Marrakesh. Tegen een kleine donatie mag je de joodse begraafplaats bekijken. De graven zijn anders dan de graven van Europese joden. In de wijk zelf is nog een synagoge die je kunt bekijken. De synagoge is echter lastig te vinden.
De ruïnes van Paleis El Badi zijn ook te bezoeken. Het is vooral leuk wanneer er ooievaars nestelen op de muren. De toren beklimmen wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad. Royaal versierde graftombes van marmer zijn de Saadian tombes, gelegen in Kasbah.
Een ander paleis is het Bahia Paleis. Hier zijn bovendien een aantal mooie tuinen en ingerichte binnenplaatsen waar je op een warme dag verkoeling kunt vinden.
De nieuwe stad
Marrakesh heeft naast de medina ook een moderne kant. In het nieuwe deel van Marrakesh ligt Jardin Marjorelle. Jardin Marjorelle is een botanische tuin die eigendom was van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurant! De tuin is bereikbaar met een petit taxi.
Het modernere Marrakesh telt veel luxe winkelketens van dure merken, evenals goede restaurants. Je kunt onder andere eten bij de dure maar kwalitatieve restaurant Extrablatt, Bozin of Comptoir. Als je wilt stappen, kan dat ook in de nieuwe stad; Club So, SIlver, Pacha (de grotere versie van de versie op Ibiza!) en Theatro zijn bekende clubs. Alcohol is erg duur in Marrakesh. Voor een wijntje betaal je al snel 90 dirham, wat ongeveer gelijk is aan negen euro.
Accommodatie
Heb je een slaapplek gereserveerd, dan kun je bij het boeken het best vragen of het personeel van de accommodatie je wil oppikken op Djemaa el-Fna (bij het postkantoor bijvoorbeeld). Sommige taxichauffeurs krijgen commissie bij bepaalde hotels en riads (hotel in een huiselijke sfeer met een binnenplaats). Wanneer je weet waar je moet zijn, kun je het best af en toe en hint vragen aan de mannen die een winkeltje hebben. Hun advies is over het algemeen gratis en belangeloos.
Tripjes buiten Marrakesh
Overal in Marrakesh kun je tripjes boeken naar bijvoorbeeld het Atlasgebergte of naar de Sahara. Een tweedaagse trip naar de Sahara inclusief kameel-rijden kost 650 dirham (ongeveer 60 euro). De rit van Marrakesh naar de rand van de Sahara in een mini-busje duurt ongeveer elf uur (dus geen vijf uur, zoals vaak gezegd wordt). De zandvlakte die oneindig lijkt, is indrukwekkend. Bij veel tripjes gaan een lekkere maaltijd en een gezellige avond bij het kampvuur vooraf aan een mooie nacht in de woestijn. De volgende dag heb je wederom een rit van elf uur terug naar Marrakesh voor de boeg. Je passeert onderweg veel dorpen!
Over de driedaagse woestijntour lees je meer in dit tourverslag.
Vervoer van en naar Marrakesh
Vliegveld
Op het vliegveld van Marrakesh - Menara Airport - kun je pinnen en geld wisselen. Wanneer je naar buiten loopt staan de taxi's en hun chauffeurs al klaar. Wanneer je helemaal naar links loopt, zie je een bordje "bus". Misschien vertellen taxichauffeurs dat de bus niet rijdt of dat het nog heel lang gaat duren. Dit zeggen ze omdat ze willen dat je met hen meegaat. Veel taxichauffeurs vragen 170 dirham voor het ritje. Het is bijna onmogelijk een taxi naar de medina onder de 100 dirham te vinden. De bus kost echter 20 dirham en komt elk half uur. Voor 30 dirham koop je een retourtje wat handig is als je binnen twee weken weer vertrekt vanaf deze luchthaven. Het ritje met de bus duurt een half uurtje. De bus stopt onder andere op het centrale plein van het oude centrum.
Taxi's
In Marokko zijn er twee soorten taxi's; petit taxi's en grand taxi's. Een petit taxi mag maximaal drie passagiers vervoeren en doet dit binnen een stad. Grand taxi's nemen maximaal zes personen mee en rijden juist van stad naar stad. De grote taxi's zijn niet bedoeld voor korte ritjes. In Marrakesh zijn taxi's camel-kleurig, daardoor zijn ze gemakkelijk te herkennen. De grand taxi's kunnen je bijvoorbeeld naar de mooie Ourika vallei brengen en naar dorpen in het Atlasgebied, zoals Imlil, dat aan de voet van hoogste berg van Noord-Afrika ligt; de Jebel Toubkal. Ook rijden de chauffeurs je graag naar de filmlocatie Aït Benhaddou, evenals naar de watervallen in Cascades d'Ouzoud.
Trein
Marrakesh heeft een treinstation dat bereikbaar is met een petit taxi. Met de trein kun je naar Casablanca, Fes, Rabat, Meknès, Tangier en Safi. Er vertrekken acht tot tien treinen per dag naar elke bestemming, met uitzondering van Safi en Tangier. Eens per dag rijdt er een trein naar Safi. Naar Tangier gaan vijf treinen per dag, waarvan de laatste een nachttrein is. De treinen zijn schoon en comfortabel. De meeste tweedeklastickets kosten rond de 200 dirham. Een tweedeklasticket naar Casablanca kost ongeveer de helft. Kijk voor de zekerheid even op de website van de Marokkaanse spoorwegen.
Bus
In Marrakesh ligt het busstation naast het treinstation. De bus is goedkoper dan de trein en rijdt naar meer verschillende bestemmingen, zoals de kustplaatsen Agadir en Essaouira, Fes, Ouarzazate en Casablanca. CTM Services biedt ritten naar al deze plaatsen. Supratours Services (onderdeel van de Marokkaanse spoorwegen) rijdt naar Agadir, Essaouira en een aantal andere plekken. De bussen rijden minder vaak dan de treinen.
Auto huren
Als je liever zelf rijdt dan dat je taxi's en het openbaar vervoer dat laat doen, kan dat. Je kunt een auto huren en het land daarmee doorkruisen.
Eric Hart 24 Dec 2010 17:17
Hey,
Ik heb een onvergetelijke week Marrakech achter de rug waarbij ik in een riad (traditionele verblijf) overnachtte met een vriend midden in de medina.
Verder heb ik genoten van een excursie naar de Ourika vallei (30 km van Marrakech) waar je kan genieten van het landschap, omringende berberdorpen en watervallen..werkelijk een aanrader!
Dit alles heb ik geboekt via [verwijderd], waar ze me echt goede tips hebben gegeven. Je vindt ook verschillende soorten verblijven, riads en excursies. Zeker de moeite waard om te bekijken.
Mijn volgende trip is al gepland!
groetjes
Wendy198222 11 May 2011 12:09
Ik heb ook een onvergetelijke week gehad in Marrakech.
Ben naar Zagora geweest, watervallen van Ouzoud en natuurlijk heel Marrakech uitgepluist hahah als tip zou ik in Marrakech een gids nemen dan ben je niet zoveel tijd kwijt met alle monumenten zoeken aangezien alles op elkaar lijkst en persoonlijk ben ik niet zo goed in het lezen van kaarten.
Verder ben ik ook een handige website tegen gekomen [verwijderd] daar staat best veel informatie over wat je allemaal kan zien en doen.