Jerash

De oude Romeinse stad Jerash is een absolute aanrader. Jerash was in de Romeinse tijd één van de tien grootste steden op de wereld en er is ongelooflijk veel van bewaard gebleven. Wanneer je door de stad wandelt kun je je inbeelden hoe het 2000 jaar geleden zou zijn geweest. Hoewel dit zo’n bijzondere plek is, zul je niet veel toeristen tegenkomen waardoor je relaxed door de stad kan dwalen. 

Bezienswaardigheden

De archeologische site met Grieks/Romeinse overblijfselen is meteen de belangrijkste toeristische attractie van de stad en zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Het is een stuk minder bekend dan Petra en ook een stuk kleiner, maar vergis je niet, het is nog een aardige wandeling voor je alles gezien hebt. Ook is er weinig beschutting waardoor het zeker aan te raden is ruim voldoende water mee te nemen. De dag dat wij er waren was het er namelijk ongeveer 52 graden en dan red je het niet met 1,5 liter water per persoon.

De toegang van de archeologische site vonden wij nog redelijk aan de prijs met ca. 8JD. Echter bleek dit nog niets in vergelijking met Petra. Na binnenkomst kom je allereerst door de triomfboog van Hadrianus (Hardrianus Arch), waarna je aan je linker kant het Hippodrome vindt. Dit is een soort circus waar vroegen spelen werden georganiseerd. Dit Hippodrome staat nog ongeveer half overeind, maar je kunt je nog goed voorstellen hoe het hier vroeger zou moeten zijn geweest.

Als je verder door loopt ga je onder een volgende boog door, waarna je een rondtocht kan maken over allereerst de Cardo Maximus, een vroeger belangrijke verkeersas en ook nu nog een imposante laan met vele sokkels en ruïnes aan de zijkanten. Later ga je via paden langs de overige overblijfselen van tempels, kerken en een Romeins theater. In mijn ogen één van de mooiere tempels was de hoger gelegen Zeustempel, waar je zelf even Hercules uit kunt hangen voor je weer verder loopt.

In totaal denk ik dat je voor de archeologische site toch zeker 3 uur moet uittrekken, maar zorg dat je dit goed afstemt met je chauffeur. 

De verkopers in Jerash kunnen opdringeriger zijn dan je gewend bent (want dat zijn ze normaal helemaal niet). Dit komt mogelijk doordat er veel minder toeristen komen. Ook zijn er mannetjes die wel foto's voor je willen maken (natuurlijk tegen betaling). Hier hebben we verder geen slechte ervaringen mee gehad.

Eten en overnachten

Goed om te weten is dat er voor de ingang van de archeologische site van Jerash er een prima lokaal restaurantje is waar je kunt eten en ze heerlijke Polo maken, een citroen/munt drankje met veel ijs erin. Wel is het restaurantje voor Jordaanse begrippen niet goedkoop. Al kun je voor dat geld wel zoveel eten als je wilt. Betreft het overnachten in Jerash heb ik zelf geen ervaring mee. Bij een combinatie met een bezoek aan Ajlun ligt er een hotel met prachtig uitzicht vlakbij het Ajlun forest reserve.

Vervoer van en naar Jerash

Het is mogelijk om vanuit Amman met de bus naar Jerash te reizen, dit is slechts 45 kilometer. Echter zijn de bussen (ook de Jetbusses) niet heel betrouwbaar qua tijd. Het is dan ook aan te raden met een (prive)chauffeur te gaan. Deze zijn prima te regelen vanuit je hotel in Amman. Vaak hebben hotels zelf een eigen chauffeur die in te huren is voor dagtripjes. Zorg dat je zelf in overleg met de chauffeur kan bepalen hoe lang je ergens blijft, dan ben je minder snel teleurgesteld. Zelf hebben wij een combinatie tour gedaan waarbij we al vroeg vertrokken naar Ajlun en van daar door gingen naar Jerash. Dit is goed op één dag te combineren en ik meen dat we hiervoor tussen de 10 en 15JD voor hebben betaald per persoon. We gingen dan wel met zijn vijven vanuit het hostel en na een goed vergelijk bleek dat wij het niet duur hadden geboekt. Wel moeten hier de entree gelden nog bij gerekend worden.

Foto's: Geoplay

Geschreven door Nick Althuizen op 09 Jun 2019 12:11.