Vaticaanstad
Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld, maar wel een van de machtigste staten. Als de leider van de katholieke kerk spreekt, dan luisteren honderden miljoenen katholieken over de wereld naar de woorden van de paus. Vaticaanstad heeft ongeveer 800 officiële inwoners en wordt dagelijks bezocht door vele duizenden toeristen.
Deze toeristen bezoeken Vaticaanstad voor de verschillende attracties, zoals de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea met de beroemde Sixtijnse kapel. De officiële taal van het Vaticaan is Italiaans en de munteenheid is de euro. Vaticaanstad in een enclave in de Italiaanse hoofdstad Rome.
Bezienswaardigheden vaticaanstad
Vaticaanstad is niet groot, maar heeft ondanks de beperkte oppervlakte toch veel indrukwekkende bezienswaardigheden. Een deel van Vaticaanstad is gratis te bezoeken en om sommige gebieden te bezoeken, moet je entree betalen.
Sint Pietersbasiliek
De Sint Pietersbasiliek is de op een na grootste kerk ter wereld. De kerk is 136 meter hoog, 220 meter lang en 150 meter breed. In 1506 startte de bouw die uiteindelijk meer dan 100 jaar in beslag nam.
De kerk is niet alleen heel groot, maar ook rijkelijk versierd. Kunstenaars zoals Bramante, Rafaël, Peruzzi, Sangallo en Michelangelo hebben bijgedragen aan de bouw en/of aankleding van de basiliek. Er staan in de basiliek bijna 400 verschillende marmeren beelden. Het is mogelijk naar de koepel van de basiliek te klimmen, dit is een flinke klim, via vele smalle trappen, die beloond wordt met een mooi uitzicht.
Entree: De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Voor een bezoek aan de koepel moet je wel betalen. Je kan tegen een gereduceerd tarief de hele klim naar boven maken. Voor een iets hoger bedrag, kan je een deel van de weg naar boven per lift doen. Let op: Je kan de Sint Pietersbasiliek alleen betreden met gepaste kleding, wat inhoudt dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn.
Open van 7:00 tot 19:00 uur. Van oktober tot en met maart zijn de openingstijden van 7:00 tot 18:00 uur.
Sint Pietersplein
Het Sint Pietersplein is een enorm indrukwekkende plek. Het plein voor de basiliek werd ontworpen door Bernini, die er tussen 1655 en 1667 aan gewerkt heeft. Het grote plein wordt omringd door 284 zuilen. Bovenop de zuilengalerij staan prachtige marmeren beelden. In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk die in het jaar 36 naar Rome werd gebracht. Het plein is meestal gedeeltelijk afgesloten. Binnen de omheining staan duizenden stoeltjes opgesteld. De stoeltjes zijn stuk voor stuk bezet wanneer de Paus op zondagmiddag om 12:00 uur zijn wekelijkse praatje houdt.
Vaticaanse graftombes
In Vaticaanstad vindt je ook de graftombes van verschillende pausen. Deze graftombes zijn te bekijken. Vooral het graf van de laatste Paus, Johannes Paulus II, trekt veel bekijks.
Entree: De graftombes zijn gratis te bezoeken.
Open van 9:00 tot 16:00 uur. Van oktober tot en met maart zijn de openingstijden van 9:00 tot 17:00.
Onder de Sint Pietersbasiliek is nóg een begraafplaats, die wat minder bekend is. Om hier te kunnen komen, moet je toegang aanvragen via de site van het Vaticaan en dan zoeken op 'scavia' . Voor een bezoek aan deze begraafplaats moet je entree betalen. Vanwege het beperkte aantal toegangsbewijzen moet je er er wel rekening mee houden dat je er vroeg bij moet zijn om een kaartje te bemachtigen. Denk aan een paar maanden.
Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel
Een hele lange rij is het eerste wat je zult zien van de Vaticaanse Musea (Musei Vaticani), en ook als je eenmaal binnen bent, blijft het druk. Ga je van de standaardroute af, wordt het wel wat beter. De standaardroute is zo snel mogelijk richting de Sixtijnse kapel. Overigens is het in de ochtend (van 9:00 tot 11:00 uur) beduidend drukker voor de ingang dan na 12:00 uur.
De Vaticaanse musea beslaan verschillende gebouwen en onderwerpen, onder andere Egyptische kunst en mummies, Italiaanse antieke vazen, Griekse en Romeinse beelden, christelijke kunst, kunst uit de twaalfde tot 18de eeuw, kunst uit de 19de tot 21ste eeuw, decoratieve kunst uit de zevende tot de 20ste eeuw, wandtapijten, kunst en voorwerpen van verschillende beschavingen wereldwijd en een muntencollectie. Ook is er een fotogalerij, een museum over missionarissen, een hal met rijtuigen en een profaan museum. Het volledige complex met alle musea is ontzettend groot. Je kunt hier een paar uur doorbrengen als je een aantal musea en de Sixtijnse kapel bezoekt of je kunt zoveel mogelijk bekijken en er de hele dag spenderen.
De Sixtijnse kapel
Het beroemdste stukje van de Vaticaanse musea is natuurlijk de Sixtijnse kapel. Dit is de beroemde kapel waar de kardinalen vergaderen over wie de volgende paus gaat worden (het zogenoemde conclaaf). Het plafond in de kapel is geschilderd door de beroemde Michelangelo die hier enkele ware meesterwerken heeft gemaakt, zoals De schepping.
Entree: Als je de tickets via de officiële site koopt betaal je 17 euro. Zorg dat je je tickets op tijd koopt, zeker in de vakantieperiodes. Er is maar een beperkt aantal tickets beschikbaar en zo weet je zeker dat je de musea ook echt kan bezoeken.
Open van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur. Geen toegang na 16:00 uur.
Cimetero Tedesco
In het kleinste land ter wereld is ook een stukje Nederland. Dit hele kleine kerkhofje in Vaticaanstad is namelijk geen eigendom van het Vaticaan maar van Nederland, België en Duitsland. Je vindt Cimetero Tedesco helemaal links naast de Sint Pietersbasiliek. Om er te komen, moet je toegang vragen aan de Zwitserse Garde die voor de poort staat. De kans is groot dat deze in het Duits antwoordt, dus het is wel handig als je zijn vragen kunt beantwoorden.
Entree: Cimetero Tedesco is gratis te bezoeken. Dagelijks geopend van 7:00 tot 12:00 uur
hhyams 26 Feb 2015 13:02
Nog wel een leuke tip voor Vaticaanstad en dan de Musea in het bijzonder: van april t/m juli en in september en oktober hebben ze elke vrijdag avondopenstelling. Je kan dan tot 23.00 het museum bezoeken. Je moet dan wel kaartjes online reserveren maar ze zijn niet duurder dan normaal. Het grote voordeel is dat ze 's avonds maar een maximaal aantal bezoekers binnen laten dus dat het lang niet zo druk is als overdag. Vooral prettig als je toch wel een beetje de tijd wil nemen voor de schitterende Sixtijnse kapel...