Eten en drinken in Israël
In Israël kun je erg lekker eten. Heel uitgebreid in restaurants of lekker bij kraampjes op straat! Eigenlijk is er voor iedereen wat wils. Ook de vegetariër hoeft geen honger te lijden wanneer hij naar dit land afreist.
Drinken
In Israël kun je het kraanwater drinken. Het is echter niet lekker en de kans bestaat dat je ziek wordt van dit water. Sommige hotels bieden flessen water aan die in de zon hebben gestaan. Hierdoor zouden eventuele bacteriën zijn gedood. Deze flessen kun je dan inruilen tegen jouw lege fles. Een andere optie is om water te kopen in de supermarkt. Daarmee sluit je alle risico’s uit. Voor een fles betaal je meestal 5 Shekel. In de meeste steden, zoals Jeruzalem kun je overal op straat water kopen en ook frisdranken worden in de vele stalletjes verkocht.
Er zijn in Israël een aantal verschillende lokaal gebrouwen bierensoorten, waarvan Goldstar en Maccabee de populairste zijn. Ook internationale biermerken zijn verkrijgbaar. In Israël zijn ook vele wijnproducenten en lokale wijn is meestal van goede kwaliteit en redelijk geprijsd.
Bier en wijn is op de meeste plaatsen in Israël makkelijk verkrijgbaar. Maar er zijn uitzonderingen, zoals in Jeruzalem, waar je voor bier of wijn echt naar een supermarkt of restaurant zal moeten. In de oude stad zijn diverse guesthouses en eetgelegenheden waar alcohol helemaal verboden is.
Liefhebbers van koffie zullen blij zijn te horen dat je in Israël prima koffie kan krijgen. Je betaalt echter wel net zoveel als in Europa.
Eten
De Israëlische keuken heeft vele invloeden, van Europees tot Arabisch. Omdat Moslims en Joden geen varkensvlees eten, zul je dit vlees zelden aantreffen op het menu. Veel Joden, maar lang niet allemaal, eten Kosher. Ook zijn er speciale gerechten die op bepaalde Joodse feestdagen worden gegeten. Wanneer een restaurant Kosher is, ontvangt het een speciaal "keurmerk". Op die manier kunnen de klanten zien dat het eten aan alle eisen voldoet. Een restaurant zal de regels strikt naleven, anders verliest het zijn keurmerk. Dit betekent ook dat deze restaurants op zaterdag (Sabath) gesloten zijn. Gelukkig blijven er nog voldoende andere restaurants over waar je als toerist wel kunt eten.
Alle soorten Westerse restaurants zijn ook te vinden in Israël, maar wel met Europese prijzen. Dankzij de vele immigranten in Israël kun je ook speciale restaurantjes vinden, zoals Ethiopisch. Israëli's bestellen vaak gezamenlijk verschillende gerechten en eten dan met zijn allen met de vork van het bord. Op die manier kun je verschillende gerechten uitproberen en met elkaar delen. Uiteraard kun je zelf kiezen welke gerechten je bestelt en of je ze wilt delen. Een bijzonder en lekker gerecht is gefrituurde bloemkool. Probeer het zeker eens uit. Zoete gerechtjes zoals baklava worden in stalletjes op straat verkocht.
Wanneer je als budgetreiziger in Israël bent, ben je of aangewezen op falafel/kebab etc. of je moet een hostel hebben waar je zelf kunt koken. Falafel, Shoarma en Kebab zijn budgetmaaltijden die je vrijwel overal kunt kopen. Westers eten is over het algemeen het zelfde geprijst als in Europa. Voor een klein stuk pizza betaal je 30 Shekel. Een broodje kebab o.i.d. heb je vaak voor 25-30 Shekel, en een maaltijd (meer eten + frietjes) voor 35-40 Shekel.