Interrail pas
Tijdens interrailen is er heel veel mogelijk. Je stapt de trein in en reist naar de mooiste plekken, terwijl je onderweg geniet van prachtige landschappen! Het lijkt daarom erg aantrekkelijk om met een interrailpas heel Europa te willen zien. Je kunt immers overal naartoe waar je heen wilt. Toch is het beter om voor het boeken van je ticket na te denken over welke landen je wilt zien. Zo voorkom je dat je een te duur ticket aanschaft waar je niet optimaal gebruik van kunt maken.
De regio waar je heen wilt gaan is allesbepalend voor je vakantie. Wil je graag een land uitgebreid bekijken tijdens je vakantie? Dan zou je moeten overwegen om voor een One Country Pass te gaan. Deze pas geeft je de mogelijkheid om, afhankelijk van welke pas je koopt, 3, 4, 6 of 8 dagen binnen een maand door het land te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld op je gemak een paar dagen rondhangen in Rome voor je besluit door te reizen naar Napels en een dagtrip te maken naar Pompeii.

Als je meer vrijheid wilt en meer van Europa wilt zien, ben je beter af met een Global Pass. Met dit ticket reis je door heel Europa. Let wel: niet alle landen in Europa doen mee, maar met een keuze uit 30 landen hoef je je niet te vervelen. Wanneer je een Global Pass wilt aanschaffen is het belangrijk dat je goed nadenkt over de reis die je wil maken.
Wil je rustig steden bekijken en soms een dagje reizen? Dan kun je het beste kiezen voor een ticket waarmee je 5 reisdagen binnen een periode van 10 dagen of 7, 10 of 15 dagen in een periode van een maand in de trein kan stappen. Er zit nog wel een fijne 7 p.m.-regel aan deze pas: pak je na 19:00 de trein en kom je na 04:00 aan op je bestemming dan telt alleen de dag van aankomst als een reisdag.
Bij deze pas is het van belang dat je invult op welke dagen je reist. Zonder deze informatie kan een conducteur de pas ongeldig verklaren. De pas invullen doe je gemakkelijk via de reiskalender: hier vul je de datum, vertrek- en aankomsttijd en vertrek- en aankomststation in.
Als je van plan bent om overdag een stad te bekijken en ‘s avonds de nachttrein te pakken naar de volgende bestemming past een Continuous Pass beter bij je. Met die pas kun je 15, 22 en 30 dagen aangesloten reizen en ben je tussen de 325 en 461 euro kwijt. Ook bij deze pas wordt het door conducteurs zeer op prijs gesteld dat je de reiskalender invult. Vooral bij reserveringen is dit een extra bewijs. Daarnaast is het voor jezelf ook leuk om terug te kunnen lezen waar je allemaal geweest bent!
Ben je jonger dan 26 jaar, dan is er ook de mogelijkheid om een Youth Pass te kopen. Je kunt deze pas kopen wanneer je op de eerste dag dat je gaat reizen 25 jaar of jonger bent. Dit scheelt je 25% op de prijs van een volwassenenticket! Mooi meegenomen dus. Ben je 26 jaar of ouder? Dan zul je een volwassenenpas moeten kopen.
Treinen reserveren

Echter zit er nog wel een klein haakje aan de Interrail Pass: het reserveren van treinen. Bij internationale trajecten en nachttreinen moet je bij de balie van het treinstation een extra ticket halen. Er zijn vrijwel altijd kosten aan de reservering verbonden die kunnen verschillen van 1 euro tot zo’n 40 euro. Bij treinen in Oost-Europa zijn de kosten vaak laag, terwijl je voor treinen in West-Europa dieper in de buidel moet tasten.
De reserveringen die je doet zijn om jezelf te verzekeren van een zit- of slaapplek. Deze kun je in de meeste gevallen gemakkelijk zelf online maken. Vaak is het een verplichting om een stoel of bed te reserveren. Vooral bij het instappen in een nachttrein controleert de conducteur of je een extra bewijs bij je hebt.
Maar is het het waard? Niet altijd. Op drukke trajecten is het fijn om voor een paar euro de zekerheid te hebben dat je een eigen stoel hebt. Vooral als je je bedenkt dat je minstens zeven uur in de trein zit. Maar er zijn ook plekken waar je echt je omgerekende euro’s aan reserveringen verspilt. Een slaapplek in de Bulgaarse nachttrein kost je omgerekend negen euro. Voor dit bedrag krijg je slechts een bed: kussens en een bedlinnen zitten hier niet bij inbegrepen. Kans is dus groot dat je gewoon met je hoofd op je rugzak moet slapen en een handdoek als deken moet laten functioneren.
In West-Europa zijn nachttreinen vaak duur en kunnen de reserveringskosten snel oplopen. Alleen voor een zitplaats betaal je maar enkele euro’s. Een slaapplek kost je al gauw veel meer dan een bed in een hostel. In dat geval kun je beter overwegen om de nachttrein te skippen.
Eersteklas en tweedeklas
Wanneer je een avontuurlijke reis door Europa gaat maken met de trein is het aan te raden om voor een tweedeklas interrailpas te gaan. Met dit ticket zit je bij zowel de lokale bevolking als andere backpackers en heb je binnen no time een leuk gesprek. Daarnaast is de tweedeklas in vrijwel heel Europa prima geregeld. Er is genoeg beenruimte en ook je bagage komt niets te kort. Vaak zijn de coupés groot en bevatten ze zes of acht zitplaatsen, waardoor je tijdens een lange reis languit over de stoelen kan liggen en een dutje kan doen.
Losse treinkaartjes
In de Balkan en Oost-Europa is reizen met de trein relatief goedkoop. Voor een negen uur durende treinrit van Thessaloniki naar Sofia ben je maar 16 euro kwijt. Ben je van plan om daar met je rugzak rond te treinen, kun je overwegen om losse treinkaartjes te kopen. In de meeste gevallen ben je dan veel voordeliger uit dan met een interrailpas. Dit komt mede door de reserveringen die bovenop de pas komen. Daarnaast maakt de valuta in veel balkanlanden het mogelijk om voor minder dan 10 euro een verre treinreis te maken. Let wel: in veel balkanlanden is busvervoer beter geregeld dan treinvervoer. In dat geval ben je met de bus voor minder of evenveel geld in een kortere tijd op de plaats van bestemming.
Wijzigingen
Tot 31 december 2015 was het nodig dat je een los kaartje tot de grens moest kopen bij een Interrail Global Pass. Je kreeg weliswaar 50% korting op het treinkaartje maar niet iedere reiziger was zich hiervan bewust. Gelukkig is dat sinds 1 januari 2016 veranderd en mag je op de eerste en laatste dag van je reis wél gewoon gratis binnen Nederland reizen. Mooie en goede stap van Interrail om het reizen weer wat leuker en goedkoper te maken.
Alle Interrail Global Passes zijn dan geldig om 1 keer Nederland in of uit te reizen. Het is daarnaast ook toegestaan om gebruik te maken van meerdere treinen, zolang de reis maar dezelfde dag voltooid is.
Ook is het sinds 1 januari 2016 mogelijk om je treintickets verder vooruit te boeken. Was dit voorheen 3 maanden is deze periode nu verlengt tot 11 maanden. Je kunt nu dus 8 maanden eerder dan voorheen je treintickets vastleggen.
Michellevh91 10 Jan 2016 12:39
Beste Aroundtheglobe,
Op 4 januari postte Lisa Ruigrok een erg leuk artikel over de Interrail passen. Echter viel het mij op dat zij het had over "Wil je rustig steden bekijken en soms een dagje reizen? Dan kun je het beste kiezen voor een ticket waarmee je 5 reisdagen binnen 10 reisdagen of 10 reisdagen binnen 22 reisdagen in de trein kan stappen." Naar mijn weten zijn deze tickets niet meer beschikbaar. Dit waren voorheen inderdaad wel de opties, maar toen ik vandaag de nl.interrail.eu-site bezocht viel het mij op dat de opties gewijzigd zijn. Deze opties zijn nu 15 dagen of 1 maand. Het artikel van Lisa Ruigrok is verder wel erg actueel en helder, daarom vraag ik mij ook af hoe zij aan deze informatie is gekomen.
Ik betreur het persoonlijk dat de passen van 22 dagen niet meer bestaan, vandaar dat het mij opviel.
Vriendelijke groet,
Michelle van Heijst
Erik 10 Jan 2016 22:31
Er zijn inderdaad wat veranderingen doorgevoerd sinds 1 januari. We zullen het artikel opnieuw bekijken en indien nodig wijzigingen aanbrengen.
@lisaruigrok weet jij zo of het nog klopt?