Sumatra
Ga je voor de natuur natuur naar Indonesië? Dan is Sumatra de plek waar je moet zijn. Dit prachtige eiland zit vol ongerepte natuur. Je kan hier orang-oetans spotten, een jungle trek maken, een vulkaan beklimmen en genieten van de mooie natuur om je heen. Sumatra is het meest westelijke eiland van Indonesië. Het is het op vijf na grootste eiland ter wereld en het op twee na grootste eiland van Indonesië. Alleen Kalimantan op Borneo is groter. Sumatra heeft acht provincies. Noord Sumatra wordt door toeristen het meest bezocht. Het is met Borneo de enige plek waar nog orang-oetans leven en te zien zijn. Hier leeft ook de Sumatraanse tijger.
Veel reizigers kiezen er tijdens een rondreis door Indonesië voor om naar de bekendere eilanden zoals Bali, Java of de Gili eilanden te gaan. Dat is jammer, omdat Sumatra echt uniek is. Vol prachtige natuur en veel minder druk dan veel andere eilanden in Indonesië. Tijdens een rondreis zie je veel verschillende soorten natuur en op Sumatra kan je het echte Indonesië nog zien.
Bezienswaardigheden Sumatra
In Sumatra vind je allerlei bezienswaardigheden. Je kan hier dieren gaan spotten, trektochten maken en bijzondere steden bezoeken. Daarnaast is het ook mogelijk om lekker te relaxen op dit eiland.
Medan
Medan is de grootste stad op Sumatra en de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra. Er wonen ruim 3 miljoen mensen. Een leuke stad om een paar dagen te vertoeven en een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Als je per vliegtuig naar Sumatra gaat is Medan een logische eerste stop, omdat het vliegveld hier niet ver vandaan ligt.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Medan zijn de grootste moskee van het eiland: Majid Raya. Een mooie moskee om een bezoek aan te brengen. Daarnaast is de Istana Maimoon ook nog een bezoekje waard. Dit is het voormalige paleis van de sultan van Deli. Inmiddels wordt het gebruikt als museum, dus je kan hier ook naar binnen.
Ook bijzonder om te zien is het oude postkantoor in Medan. Dit stamt nog uit de Nederlandse tijd. Hier in de buurt vind je nog meer mooie oude koloniale panden. Een leuke buurt om doorheen te lopen dus. Hier vind je ook verschillende leuke restaurants waar je terecht kan voor een avondmaaltijd.
In Medan vind je accommodatie in alle prijsklassen; van budget guesthouses tot chique hotels. Medan heeft twee busstations buiten het centrum van de stad. In het zuiden van de stad ligt Amplas, voor bestemmingen naar het zuiden, en in het noorden ligt Pinang Baris voor de noordelijke bestemmingen.
Banda Aceh
In de provincie Aceh vind je de meest noordelijke stad van Sumatra: Banda Aceh. Er zijn in dit gebied veel spanningen geweest in het verleden. Sinds de Tsunami in 2004 is de situatie iets verbeterd en komt er ook een handjevol toeristen naar dit gebied. In het centrum vind je een grote moskee.
Tijdens de Tsunami op Tweede kerstdag in 2004 werd 60% van deze stad vernietigd met als gevolg meer dan 61.000 doden op de 260.000 inwoners. Het totale dodental van alle landen bij elkaar was 290.000. Dus je kunt je wel voorstellen hoe ernstig dit gebied getroffen is. Dit is op sommige plekken nog heel duidelijk te zien. Zo ligt er in de stad een speciaal monument. Een groot vrachtschip is door de tsunami 5km landinwaarts komen te liggen. Dit vrachtschip ligt er nu nog steeds en is een soort museum geworden (gratis entree). Bijzonder om een kijkje te nemen.
Daarnaast is er ook een tsunamimuseum. Hier worden foto’s van de ramp tentoongesteld, die goed laten zien hoe verwoestend de tsunami was. Er draait ook op vaste tijden een film over de ramp en er is een ruimte met alle namen van de slachtoffers en vlaggen met de tekst "vrede" in de talen van alle landen die hebben geholpen tijdens de ramp (waaronder ook Nederland).
Voor koffieliefhebbers is het bedrijf Rumoh Aceh een leuke bezienswaardigheid. Dit bedrijf verkoopt een van de duurste koffiesoorten ter wereld: Kopi Luwak. De luwak, een civetkatachtige, eet koffiebessen. Door fermentatie in de maag en darmen krijgt deze zijn bijzondere smaak. De pitten worden hierna uit de ontlasting van de Luwak gehaald. Omdat deze bessen moeilijk te vinden zijn is de prijs van deze koffie zo hoog. Als je hier koffie gaat drinken, krijg je een heel klein sterk bakje koffie en je wordt overladen met lekkere hapjes die je er gratis bij krijgt.
Je kunt het beste een taxichauffeur regelen die je in een ochtend of middag de highlights van de stad laat zien. Openbaar vervoer is er hier zo goed als niet aanwezig.
Banda Aceh is op verschillende manieren te bereiken. Je kan er in ongeveer een uur heen vliegen vanuit Medan. Vanaf Medan vertrekken dagelijks vluchten naar Banda Aceh. Je kan ook een rechtstreekse nachtbus nemen in Medan, deze doet er ongeveer 9 tot 13 uur over.
Pulau Weh
Dit schitterende kleine tropische eiland ligt voor de kust in het uiterste noorden van Sumatra. Hier begint Indonesië officieel. Er is op het uiterste puntje van het eiland ook een verschrikkelijk lelijk roze monument, symbolisch het 0 km punt.
Je kan dit eiland bezoeken vanaf Aceh stad. Met de ferry vaar je in ongeveer 45 minuten naar Sabang, de grootste stad van Pulau Weh. Pulau Weh staat bekend om de mooie koraalriffen, je kan hier dan ook goed duiken en snorkelen. Op het eiland vind je daarnaast veel mooie hagelwitte stranden. Verwacht geen hotels met ligbedden op de stranden en een bruisend nachtleven. Vanwege het strenge moslim geloof mag je niet in badkleding op het strand liggen/lopen of in de zee zwemmen. Er zijn op het hele eiland maar twee stranden waar dit wel is toegestaan. Aan de oostzijde van Sabang op Santai Sumurtiga en op het strand in het badplaatsje Gabang. Alleen op vrijdag uit respect liever niet. Een ander leuk strandplaatsje is IBoih. Verder is er in de omgeving van het dorpje Pria Laot een mooie waterval.
De makkelijkste manier om het eiland te verkennen is op een gehuurde scooter. Er is één hoofdweg, met wat kleine zijwegen. Verdwalen kan dus bijna niet. Het noorden van het eiland is voornamelijk bedekt met oerwoud. Je mag niet overal komen omdat er een militaire basis gevestigd is. Als je het eiland gaat verkennen kom je heel veel apen tegen. Ook grote varanen zijn geen uitzondering.
Guning Leuser Nationaal Park
Hier moet je zijn voor de oerang oetans. Vanuit Medan kun je gemakkelijk het nationaal park Guning Leuser bezoeken, waar het rehablitatiecentrum voor oerang oetans is gevestigd. Dit centrum ligt in het dorp Bohorok. Het is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanaf busstation Pinang Baris ten noorden van Medan. Je reist dan naar het busstation van Bukit Lawang, dat ligt circa 1 km van het dorp Bohorok. Vanaf het bussation kan je een busje naar het dorp nemen. Je kan dit gewoon ter plekke regelen.
In het weekend komen er veel lokale dagjesmensen vanuit Medan dit dorp bezoeken vanwege het koele klimaat en de rivier die door het dorp loopt. Het kan in het dorp dan ook heel druk zijn, terwijl het dorp op andere dagen wel uitgestorven lijkt. In het dorp vind je redelijk veel betaalbare accommodaties. Als je in het weekend hierheen wil komen, is het wel verstandig om je hotel of guesthouse van tevoren al te reserveren zodat je zeker weet dat je onderdak hebt. Langs de rivier vind je een aantal leuke restaurantjes.
De meeste toeristen komen voor de voederplaats van de orang-oetans in het rehabilitatiecentrum Bohorok. Op vaste voedertijden kun je de orang-oetans zien. Als je liever orang-oetans in het wild wil zien kan je hier een lokale gids huren die je meeneemt voor een wandeling door de jungle van het nationale park Gunung Leuser. Naast orang-oetans vind je hier ook nog andere apensoorten, slangen, vogels en heel veel vlinders. Er leven ook beren en tijgers maar die zul je niet snel tegen komen.
Aan de andere kant van het dorp ligt de Catcave. Een grot met 4 kamers die je met of zonder gids kunt bezoeken. Doe goede schoenen aan en neem een zaklamp mee. Als je geluk hebt kun je een zaklantaarn huren bij de entree van de grotten. Het is overigens aardig wat klimmen en klauteren om de grotten te bereiken. Maar zeer de moeite waard.
Lake Toba
Toba is een supervulkaan op het eiland Sumatra. De laatste uitbarsting was zo’n 70.000 à 75.000 jaar geleden – wees niet bang, het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dit de komende 300.000 nog eens gaat gebeuren. De krater is zo’n 100 km bij 30 km groot en in deze krater bevindt zich Lake Toba(Danau Toba). In dit meer ligt het schiereiland Samosir, dat zo’n 45 km bij 20 km groot is. Op dit schiereiland kun je overnachten.
Bukittinggi
Je kunt vanaf Toba Lake richting Bukittinggi in de provincie West Sumatra. Je kunt met de bus (14 à 18 uur) of een taxi (12 à 15 uur) naar Bukittinggi. Je rijdt door de bergen op hele slechte wegen zonder straatverlichting. Echt veilig is deze nachtelijke rit niet. Als je over land reist, ga je bij het plaatsje Bonjol de evenaar over. Hier staat een dikke streep op de weg die de evenaar aangeeft.
Bukittinggi is een leuke niet al te grote stad die je gemakkelijk te voet kunt verkennen. Je ziet hier ook de typische huizen in Minangkabaustijl. Met schitterende tweepuntige zadelachtige daken. Er zijn veel mogelijkheden om goedkoop te overnachten en heerlijk te eten. Als je van het rundvleesgerecht Rendang houdt ben je hier op het goede adres.
De beroemde klokkentoren op het centrale plein van Bukittinggi is het middelpunt van de stad. Leuk detail is dat in 1920 de toren is gebouwd om de klok een plaats te geven, de klok was een gift van koningin Wilhelmina. Er is een dagelijkse markt en 's avonds zijn er veel eetstalletjes waar je lekker lokale gerechten kan halen.
De bedjaks rijden hier nog met paarden. In de buurt van de markt staat een fort dat nog door de Nederlanders is gebouwd: Bentang de Kock. Het Fort stelt niet veel voor maar je hebt hier een heel mooi uitzicht over de omgeving van Bukittinggi.
In het zuiden van de stad ligt Taman Panorama, ook wel het Karbauengat genoemd. Hier heb je een schitterend uitzicht over een gigantische kloof: Sianok Canyon. Je kunt er een wandelingen doorheen maken met een gids. Ook vind je hier de Japanse tunnels (Gua Jepang) die je kunt bezoeken.
45 kilometer buiten Bukittiggi ligt het Pagaruyung Palace van de Sultan. Het paleis is geheel in traditionele stijl gebouwd. Ook zijn er in de omgeving veel koffiebrand-, houtsnijwerk-, zijdespin- en weefbedrijfjes die je kunt bezoeken.
Minangkabaudorpen
Vanuit Bukittinggi kun je diverse tours regelen. Een Minangkabau cultuur tour is een aanrader. Je bezoekt traditionele Minangkabaudorpen en hun bewoners. Je bezoekt tijdens deze tour ook het oudste Minangkabau huis. Lopend door de rijstvelden kom je de vriendelijke locals tegen. Veel rijke Minangkabauers hebben hier een buitenhuis.
Herau Vallei
Bij Bukittinggi in de buurt vind je de schitterende Herau vallei. Een schitterende vallei met adembenemende natuur. Om je heen zie je allerlei hoge steile rotswanden begroeid met allerlei planten en bomen. Daarnaast vind je hier verschillende watervallen, de een nog mooier en hoger dan de ander. Neem ook je badkleding mee want je kunt een heerlijk verkoelende duik nemen in de kleine meertjes onder de watervallen.
Mentawai
De Mentawai eilanden liggen voor de westkust van Sumatra. Hier wonen, voornamelijk op het eiland Siberut, Mentawai stammen. Zij leven heel geïsoleerd. De jongere Mentawai gaan tegenwoordig vaak naar het vasteland om daar hun geluk te zoeken, maar de oudere bewoners houden zich nog strikt aan de traditionele leefwijze.
Vanuit Bukittinggi en Padang is het mogelijk om een trip van 5 dagen te maken naar onder meer het eiland Siberut. Verwacht geen luxe overnachtingsmogelijkheden, je slaapt hier bij de mensen thuis. Vaak betekent dat niet meer dan een hutje op wat houten palen. Misschien niet chic, maar zeker een bijzondere ervaring die je de cultuur echt van dichtbij laat zien. Er mag maar een handjevol toeristen per keer de eilanden bezoeken. Je moet je aanmelden als je op een van de eilanden aankomt.
De Mentawai eilanden zijn ook een paradijs voor surfers. Voor de mensen die niet willen surfen vind je hier ook schitterende parelwitte stranden, waar je lekker kan zwemmen en zonnen. Betaalbare overnachtingsmogelijkheden zijn er wel maar zijn dan ook echt heel basic. De meeste aanbieders maken vaak pakketprijzen van minimaal 5 of 7 dagen die aan de prijzige kant zijn.
Padang
Padang is een grote stad met bijna 1 miljoen inwoners. Het ligt in de provincie West Sumatra. Vanwege de gunstige ligging aan de kust heeft de haven altijd een belangrijke rol gespeeld. In de haven zie je nog veel pakhuizen in Hollandse stijl.
Uit Padang komt ook de het bekende padang food. Je krijgt in een restaurant wel 20-25 gerechten op je tafel, wat je eet dat betaal je. De rest wordt weer in de glazen vitrine teruggezet voor de volgende klant. Op de rijst na, wordt alles koud geserveerd. In 2009 was er een zeer zware aardbeving 7,6 op de schaal van richter die meer dan 530 doden ten gevolg had. De stad was zwaar beschadigd en dat is hier en daar nog te zien.
Padang staat ook bekent om de mooie stranden. De populairste stranden liggen ten zuiden van de stad waar je kunt zwemmen of gewoon even lekker relaxen. In de weekenden is het hier erg druk met lokale toeristen. Het meest bezochte en mooiste strand is Bungus op ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Padang. Je kunt hier redelijk goedkoop overnachten in een van de stenen of houten bungalows die bijna op het strand staan.
Pulau Pagan
Je kunt vanuit Padang een of meerdere nachten op een onbewoond eiland (Pulau Pagan) doorbrengen. De boottocht ernaartoe is schitterend. Hagelwitte verlaten strandjes, en zeewater dat alleen maar blauwer wordt naarmate je verder van Padang verwijderd bent. Het snorkelen valt hier een beetje tegen omdat er vroeger veel met dynamiet is gevist. Gelukkig zijn er nog genoeg mooi gekleurde vissen over, maar het koraal is erg aangetast.
Beste reistijd Sumatra
Je wil het natuurlijk zo veel mogelijk droog houden tijdens een rondreis. De beste tijd om naar Sumatra te gaan is dan ook in juni t/m augustus. In deze maanden valt hier de minste regen. Dit is wel het hoogseizoen, dus in deze periode moet je rekening houden met meer drukte.
Vervoer van en naar Sumatra
Sumatra heeft meerdere vliegvelden en is daardoor makkelijk bereikbaar vanaf andere plekken in Indonesië. Zo kan je hier bijvoorbeeld vanuit Java of Bali heen vliegen. Dit is veruit de snelste optie. Je kan vanuit Java ook per bus en ferry naar Sumatra reizen.
tiketturindo 27 Apr 2016 09:32
padang is ticketing air plan tiketturindo.com