Prambanan

Borobudur is niet het enige indrukwekkende tempelcomplex dat je op Java kan bekijken. Prambanan is het grootste Hindoe tempelcomplex in Indonesië. Er staan 11 grote tempels, waarvan de grootste bijna 50 meter hoog is. Daar omheen stonden nog eens 224 kleinere tempels die elk zo’n 14 meter hoog moeten zijn geweest. Een groot deel daarvan is verwoest. 

Prambanan ligt, net zoals Borodbudur, in de buurt van Yogyakarta. Veel reizigers verblijven dan ook in Yogyakarta en gaan vanuit hier naar Borobudur en Prambanan. Je kan de twee tempels in een dag bezoeken tijdens een tour.

De tempels van Prambanan zijn gewijd aan de drie belangrijkste hindoegoden: Shiva, Vishnu en Brahma. Shiva, de belangrijkste god, heeft ook de grootste tempel. Daar omheen staan de tempels van Vishnu en Bramha. Iedere god heeft ook een heilig dier dat ieder ook een eigen tempel heeft gekregen. Nandi de stier voor Shiva, Garuda de adelaar voor Vishnu en Angsa de zwaan voor Brahma.

Net als de Borobudur is het tempelcomplex (gedeeltelijk) bedolven geweest onder een dikke laag vulkanisch as en zijn veel van de tempels beschadigd geraakt door aardbevingen sinds de bouw rond 850 na Christus.

Pas vanaf 1893 is men begonnen met het uitgraven van de tempels en 25 jaar later is men begonnen met het herstellen van het tempelcomplex. Tot op de dag van vandaag wordt er nog gewerkt aan het herstellen van de Prambanan. Dit heeft vooral te maken met het feit dat alleen de originele stenen gebruikt mogen worden en dat ten minste 75% van de stenen gevonden moet zijn voordat aan herstelwerkzaamheden begonnen kan worden. Veel van de stenen zijn onvindbaar waardoor de herstelwerkzaamheden langzaam verlopen.

Prambanan en Borobudur

Prambanan en Borodbudur zijn allebei indrukwekkende complexen, maar wel heel verschillend. Borobudur is een boeddhistische tempel en Prambanan Hindoestaans. Beide tempels liggen dicht bij Yogyakarta. Dit is de ideale uitvalsbasis om de tempels te bezoeken. Je kan ervoor kiezen om een tour te doen waarbij je beide tempels in één dag bezoekt. Meestal zitten de kosten voor het entreeticket niet bij de prijs van de tour inbegrepen. Een tour vanuit Yogjakarta duurt ongeveer 8 uur, vertrek rond 7:45. Aanrader is Great Tours in Yogja.

Het is ook mogelijk om op eigen houtje naar Borodbudur en Prambanan te gaan met de bus of op de scooter.

1 tot 1,5 uur is genoeg tijd om Prambanan goed te bekijken. Bij de uitgang van de tempels is ook een grote markt waar je eventueel nog souvenirs of andere spulletjes kunt kopen.

Entree Prambanan

Om het tempelcomplex te kunnen bezoeken moet je entree betalen. Voor volwassenen is dit 25 dollar, kinderen betalen 15 dollar. Als je een gids wil, kan je die ter plekke inhuren.Ben je van plan om ook Borobudur te bezoeken? Dan is het handig om een combiticket ticket te kopen. Je betaalt dan 45 dollar, voor kinderen is dit 27 dollar.

Openingstijden: Prambanan is dagelijks geopend van 6.00 tot 17.00 uur.

Vervoer naar Prambanan vanuit Yogyakarta

Bus naar Prambanan

Er gaat elke 15 minuten een bus van Yogyakarta naar Prambanan. Je moet dan de Trans Jogja bus route 1A hebben. De laatste halte is Prambanan. Deze bus kan je pakken op de Jalan Malioboro in Yogyakarta. 

Fietsen naar Prambanan

Prambanan ligt op maar 17 kilometer afstand van Yogyakarta, het is dus ook mogelijk om van yogyakarta naar Prambanan te fietsen. Een fiets kun je in de stad huren. Let in de stad wel op het verkeer. De rest van de route is redelijk rustig. 

Op de scooter naar Prambanan

Wil je liever niet fietsen naar Prambanan? Dan is het ook mogelijk om in de stad een scooter te huren en daarmee naar de tempel te rijden. Op de scooter ben je er zo, let alleen wel op in het verkeer, want dat kan nogal hectisch zijn in Yogyakarta. 

Beste reistijd Prambanan

Prambanan wil je natuurlijk het liefst bezoeken als het droog is. Het is daarom verstandig om in het droge seizoen naar Prambanan te gaan. De droge periode loopt hier van mei t/m oktober. Juni, juli en augustus zijn de droogste maanden, maar dit is wel het hoogseizoen. Als je de meeste kans wil hebben op een droge dag zonder in het hoogseizoen te zitten kan je dus het beste in mei, september of oktober gaan.

Geschreven door Erik van Erp op 05 Dec 2019 21:46.