Land en bevolking India

Het is moeilijk om iets te zeggen over India. Elke keer als ik in India ben, denk ik het land te begrijpen. Denk ik door te hebben hoe het land in elkaar zit en hoe het werkt, maar elke keer kom ik weer tot de ontdekking dat in een ander dorp, een ander gezin, een andere streek, India weer een andere definitie krijgt. India is niet “dit” of “dat”. India moet je beleven.

Maar ondanks alle tegenstrijdig heden kan je wel zeggen dat  India groot is. Heel groot. Regelmatig liep ik te vloeken als ik weer eens naar mijn zusje in Rotterdam moet. Een uur in de auto vond ik een drama, totdat ik in India was geweest. Daar is een uur rijden niks. Een uurtje rijden? Dat is dichtbij! 

Ligging

India ligt in Zuid-Azië, op het Indische Subcontinent. In het noorden grenst India aan Pakistan, Nepal, China (Tibet), Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Voor het overige deel is India een schiereiland, met in het zuidoosten Sri Lanka en in het zuidwesten de Malediven. 

Het noorden van India is zeer bergachtig met een gedeelte van de Himalaya bergketen. In de Himalaya ontspringen verschillende grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra die het oostelijke deel zeer vruchtbaar maken. In het westen ligt de Thar woestijn. In het zuiden ligt de Deccan Hoogvlakte, die het Indiase schiereiland vormt. Dit plateau ligt tussen de Golf van Bengalen in het oosten en de Arabische Zee in het westen.

Met 1.251.695.584 (2013) inwoners (hoe spreek je dat uit??), is het na China het land met de meeste inwoners ter wereld. In India woont zelfs een vijfde deel van de wereldbevolking. Persoonlijk zeggen al die nummertjes me niet zo veel, maar toen ik hoorde dat India bijna net zo groot is als Europa, kreeg ik er pas een beeld bij. Sommige zeggen ook wel: India is 80 x Nederland. Je kan dus met recht zeggen dat India GROOT is.

Mumbai (Bombay, Maharashtra) is de grootste stad van India. Een niet officiële schatting uit 2016 geeft aan dat er 20,7 miljoen inwoners in Mumbai (stad) wonen. 

Steden met meer dan 5 miljoen inwoners in India zijn(2011): 

  • New Delhi (Delhi)
  • Calcutta (Kolkata, West-Bengalen)
  • Madras (Chennai, Tamil Nadu)
  • Bangalore (Bengaluru, Karnataka)
  • Haiderabad (Hyderabad, Andhra Pradesh) 

Ghanges India

De Ganges is een grote en heilige rivier die door India en Bangladesh stroomt. De rivier is circa 2700 km. lang. Jaarlijks trekken miljoenen Hindoes naar steden naast de Ganges om hun ziel te reinigen door zich te wassen in de rivier. Ook de as van de dode mensen die gecremeerd zijn, wordt over de Ganges uitgestrooid. Indiërs nemen als ze de Ghanges bezocht hebben ook vaak een beetje van het water mee naar huis. Door hun huis schoon te maken met dit water reinigen ze hun huis van kwaad. 

Meer dan 400 miljoen Indiërs zijn straatarm. Ze moeten met minder dan een euro per dag rondkomen. Voor deze mensen is er geen onderwijs, geen gezondheidszorg, geen huis, geen werk. Ze sturen hun kinderen de straat op om te bedelen of kinderen moeten al jong werken.

Mensen met weinig of geen opleiding zijn vaak aangewezen werk te zoeken binnen de informele sector (mensen beginnen voor zichzelf, ze werken bv als taxichauffeur of ze openen een winkeltje op straat). Dit houdt in dat ze geen sociale voorzieningen hebben en buiten bescherming van de wet vallen. Zij doen los werk, waarbij ze nooit zeker weten of ze de volgende dag werk en dus geld hebben.

Meer dan 60% van de Indiase bevolking werkt in de agrarische sector. 40% hiervan heeft geen eigen land.  Voor veel landarbeiders is er niet meer dan 3 tot 6 maanden per jaar werk. De rest van het jaar proberen ze te overleven met losse klussen.

Daarnaast zijn er miljoenen Indiërs die het goed hebben. Ze zijn opgeleid en hebben een goede baan. 61% van de mensen ouder dan 15 jaar kan lezen en schrijven.

In 1947 werd India onafhankelijk van Engeland. De Indiërs wilde ook economisch afhankelijk zijn, daarom gingen ze alle producten zelf maken. Het nadeel hiervan was dat er geen keus in de producten was. Pas sinds 1991 mogen er spullen van buiten India worden ingevoerd.

Inmiddels breidt de industrie zich steeds meer uit. Tegenwoordig besteden veel westerse bedrijven delen van hun werk uit aan India, zoals administratieve werkzaamheden, programmeren en werk in callcenters. Daarnaast gaan steeds meer bedrijven in India producten produceren omdat het goedkoper is en omdat de mensen langer werken voor minder geld. De dienstensector is een sterke groeisector dankzij het hoge opleidingsniveau in India. India is een van de belangrijkste software-exporteurs van de wereld. In 2014 is de Indiase economie gegroeid met 6,9%. Sinds 2015 heeft India China ingehaald en is het de snelst groeiende economie ter wereld. Kinderarbeid is in India bij de wet verboden, maar toch komt het nog vaak voor. Officieel morgen kinderen onder de  14 jaar niet werken, maar het afschaffen van kinderarbeid is moeilijk. Door de armoede moeten kinderen werken. Als de ouders de regels volgen dan is er  geen geld dus geen eten. Uit onderzoek blijkt dat kinderarbeid meer voorkomt bij meisjes dan bij jongens, omdat de ouders de jongen liever naar school sturen dan het meisje.

Armoede

India wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. 33% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Doordat er veel mensen van het platteland naar de stad trekken, neemt de bevolking in de steden sterk toe. Dat brengt grote problemen met zich mee: drinkwaterleidingen en rioleringen kunnen niet voor iedereen aangelegd worden. Het afval wordt niet opgehaald in de krottenwijken en openbaar vervoer ontbreekt er meestal ook. De voorzieningen in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn ontoereikend. 75% van de krottenwijkbewoners leeft onder de armoedegrens. Sommigen hebben een baantje als vuilraper of rijden een (gehuurde) riksja, maar de meeste hebben geen werk.

Helaas bestaat er ook corruptie in het land waarbij de rijken rijker worden en de arme worden uitgebuit, dit terwijl de overheid dit juist probeert te voorkomen. Dit gebeurt met name in de bouw, waarbij aannemers het liefste vrouwen in dienst nemen aangezien ze die minder hoeven te betalen. Vaak worden er dan ook meer vrouwen aangenomen dan officieel geregistreerd staat of worden vrouwen tegen een (hoger) mannen salaris weggezet.  Zowel de mannen als de vrouwen weten vaak niet wat ze zouden moeten mogen verdienen voor het werk dat ze doen. Vaak wordt ze dus ook een lager salaris aangeboden waardoor de winst voor de aannemer verder toeneemt.

Er bestaan grote verschillen in welvaart per staat. De staten rond de Ganges en die ter zuiden daarvan gelden als de armste gebieden van India. De vijf armste staten waren in 2004 en 2005 Orissa (46,4% onder de armoedegrens), Bihar (41,4%), Chhattisgarh (40,9%), Jharkhand (40,3%) en Uttarakhand (39,6%). Het noordwesten, de noordoostelijke staten en het zuiden kennen de minste armoede.

Kleding in India

Kleding in India is niet samen te vaten onder een enkele noemer. India is groot, heeft vele inwoners en kent verschillende klimaatzones. Dit alles heeft erg veel invloed op de kleding die de mensen dragen. Daarom dragen ze in het noorden meer wol en Kasjmir en in het zuiden meer katoen, kunststof en zijde. Daarnaast is er ook het verschil tussen arm en rijk, tussen ouderwets en modern en tussen culturen en religies wat een invloed heeft op de kleding.

Een aantal authentieke kledingstukken zijn:

  • Sari: een lap stof van vijf tot zeven meter lang en één meter breed
  • Salwar kameez: een kledingstuk dat wordt gedragen door moslima's en sikh vrouwen
  • Kurta: een lang overhemd dat de mannen dragen
  • Dhoti: een witte lap stof die de mannen om hun taille knopen en die reikt tot aan hun enkels. Soms wordt de stof door de benen omhoog getrokken en achter in de boord gestopt
  • Longhi: Als de Dothi gekleurd is noem je het een Longhi  

Door de rijkere Indiërs wordt ook veel moderne westerse kleding gedragen. Veel van die kleding wordt in India zelf gemaakt. Sommige merkkleding in India is echt en wordt dan verkocht in speciale zaken tegen hogere prijzen dan namaakkleding. De neppe kleding wordt meestal op de markt verkocht.

De rijke Indiërs hebben een wasmachine, maar de meeste Indiërs doen het nog met de hand. De was gebeurt bij een rivier, openbare kraan of bij een put, waar ze het water met de hand of met een pomp uithalen. Op een betonnen plaat of vlakke steen slaan en boenen ze de was schoon.

Welke kleding trek je zelf aan in India?

Waar ik voor mezelf altijd rekening mee probeer te houden is dat mijn broeken of rokken over mijn knieën komen. Tevens draag ik shirtjes met mouwen en die niet te strak zitten. Verder heb ik altijd een sjaal bij me om mijn borsten te bedekken. Uiteraard is het allemaal afhankelijk van de plek waar je zit. In de grote steden zijn ze veel gewend, ook qua kleding, maar in de kleinere plaatsen wordt het vaak al een ander verhaal. Broeken die ik wijd vindt zitten, zitten in hun ogen nog strak, enkel omdat ze de vormen van je lichaam blijven zien. Ik heb er wel eens een discussie over gehad met mijn Indiase vriend. Zelf verbaas ik me er over dat ze een sari niet sexy vinden, terwijl je vaak hele stukken buik ziet en ook de rondingen van de borsten naar voren komen. Toch zien zij dit helemaal niet zo. Een sari is voor hun gewoon, inclusief de blote buik, maar toen ze een keer een streepje van mijn rug zagen toen ik ging zitten, was er grote paniek om me heen en werd mijn shirt aan alle kanten naar beneden getrokken. Vaak zullen ze zeggen dat het ze niks uitmaakt wat je draagt, maar ondertussen heb ik geleerd dat er verschillende situaties zijn geweest waarbij mijn Indiase vrienden zich enigszins schaamden voor mijn “te strakke” kleding. Persoonlijk ben ik van mening dat als je in het land van een ander reist dat je respect moet hebben voor hun cultuur, dus ook in het dragen van je kleding.

Je kan je kleding tijdens het reizen prima laten wassen bij je guesthouse of bij de kleine zaakjes op de hoek van de straat voor niet al te veel geld. Verwacht alleen niet dat de vlekken er altijd uitgaan of dat het heerlijk ruikt. Soms lijken er zelfs meer vlekken in te zitten, maar voor het idee is het weer even schoon. Een andere keer ruikt het heerlijk maar hebben ze alles bij elkaar gegooid waardoor alles wat licht was, een roze gloed heeft. Wees niet te kritisch en neem vooral niet je beste kleding mee als je die goed wilt houden (of was het lekker zelf).

Geschreven door Marije op 26 Sep 2016 16:15.

  1. Ralph 09 Apr 2009 16:01

    Ik mis plaatjes. Verder netjes en informatief geschreven.

  2. Ralph 30 May 2009 12:16

    Leuk stukje, vooral het onderste ^O^

  3. Wendy 14 Oct 2009 19:16

    Zéér Indrukwekkend!

  4. Veer. 09 Aug 2010 12:30

    Heel erg mooi. Dan krijg je pas het besef hoe slecht mensen het hebben.

  5. laura 28 Oct 2010 13:39

    genoeg informatie maar ik mis de plaatjes.