Treinreizen in Groot-Brittannië

Met de trein reizend door Groot-Brittannië, zie je veel van het land. De meeste steden zijn goed te bereiken met de trein en er zijn vaak meerdere treinritten per dag, waardoor het treinreizen meestal wel in je reisschema past. Wanneer je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, kun je vaak met tours of zelfstandig naar mooie plekken buiten de steden reizen.

Rondreis met de trein door Groot-Brittannië, welk treinkaartje heb je nodig?

Er zijn meer dan 40 verschillende treinmaatschappijen waarmee je door Groot-Brittannië kunt reizen. Afhankelijk van hoe je reis er uitziet krijg je in de meeste gevallen met maar een paar maatschappijen te maken. De informatievoorziening en de aansluitingen zijn allemaal redelijk goed op elkaar afgestemd.

De meeste treinmaatschappijen opereren regionaal. Ook zijn maatschappijen aan verschillende soorten ritten gelinkt, denk daarbij aan Eurolines voor internationale treinreizen en Great Western voor Intercity-treinen. Deze informatie kan van belang zijn wanneer je meerdere plekken met de trein wilt bezoeken. Het kan dan gunstiger zijn om een RailPass aan te schaffen.

Er zijn verschillende BritRail passes :

  • BritRail Londen Plus Pass
  • BritRail England Pass
  • BritRail Pass
  • BritRail Freedom of Scotland Pass
  • BritRail Central Scotland Pass
  • BritRail Scottisch Highlands Pass
  • BritRail South West Pass

Deze RailPasses zijn ook verkrijgbaar als flexipasses. Dit houdt in dat je binnen een maand zelf mag kiezen op welke dagen je de treinreis maakt. Meestal is de flexipass ook geldig voor de Heathrow Express, Gatwick Express en de Stansted Express. Met de flexipass heb je geen toegewezen zitplaats, soms kun je deze wel tegen een kleine meerprijs reserveren. De flexipass is wat duurder dan de BritRail pass. Buiten de spitsuren is er op de meeste trajecten wel zitplek. Wil je graag zitten in de spitstreinen van en naar Londen, dan is een reservering aan te raden.

Op de kaart hieronder kun je zien welke RailPass je het best kunt kiezen als je in een bepaald gebied wilt reizen.

De BritRail passes zijn alleen te koop voor toeristen en ze zijn niet te verkrijgen op treinstations. Gelukkig kun je de kaartjes vooraf bestellen in de online shop van Visit Britain; het Britse VVV.

Een grotere versie van de kaart vind je op http://britrail.com/map.  

BritRail pass: waarop letten?

Wanneer je een BritRail pass ontvangt, moet je eerst een aantal vakjes invullen voordat deze geldig is. Voordat je het perron op mag, wordt je kaartje gecontroleerd en soms gebeurt dit ook in de trein. Voldoet je kaartje niet (helemaal) aan de regels, dan kun je moeilijkheden krijgen. Erg vervelend wanneer je net op tijd op het station aankomt en je die ene trein nog probeert te halen. Daarom maar beter meteen alles invullen en regelen bij je eerste reis zodat je hier geen last van hebt.

Het treinticket is een bepaalde periode geldig. Je moet zelf op de eerste dag waarop je het treinticket gebruikt de datum van die dag én de einddatum invullen (1). Vervolgens moet je het ticket laten stempelen (2). Dit kan vaak bij de visitor desk of het infopunt. Daarnaast moet je steeds als je met de trein reist de datum van die dag invullen, zodat te zien is hoelang het ticket nog geldig is (3). Officieel is het ticket pas geldig als je dit allemaal ingevuld hebt. Omdat je een pass hebt die niet door de poortjesautomaat gecontroleerd kan worden, zoals de dagkaartjes, moet je bij aankomst en vertrek op het perron steeds je ticket aan een conducteur laten zien. Wij hebben een week met de trein gereisd voordat we wisten hoe het ticket ingevuld moest worden. Je wordt er vanzelf op gewezen door oplettende conducteurs op het perron of in de trein.

Goedkoop met de trein in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is niet de goedkoopste reisbestemming in Europa. Door de dalende Pond Sterling wordt het voor reizigers wel steeds aantrekkelijker om juist nu naar Groot-Brittannië te gaan. Gelukkig hoeft reizen met de trein door Groot-Brittannië sowieso niet duur te zijn wanneer je de reis voorbereidt.

Wanneer je vroeg je treinkaartje boekt, bespaar je in bijna alle gevallen veel geld, soms tot wel 40%. Als je enkel voor een uitstapje een treinrit moet maken, zijn losse kaartjes veelal het goedkoopst. Ook dan is het voordeliger om het treinkaartje minimaal één dag voor vertrek én vóór 12.00 uur online te bestellen. Je kunt het kaartje al 90 dagen voor vertrek kopen. De kans op de beste prijs is dan het grootst. Een kaartje aan de kassa op het station betekent bijna altijd dat je de volle prijs betaalt, zeker wanneer je tijdens de spits reist. De spitstijden van de trein zijn vóór 10.00 uur in de ochtend en 's middag van 16.00 tot 20.00 uur. Moet je toch het kaartje op het station kopen, neem dan een retourtje, want vaak kosten die slechts £1,- meer dan een enkeltje.

Wanneer je meerdere bestemmingen in Groot-Brittannië bezoekt, worden de BritRail passen interessant. Deze BritRail passes zijn niet in Groot-Brittannië te krijgen, maar je kun ze voor vertrek wel online bestellen bij Visit Britain. Je krijgt de treinpas per post thuisgestuurd. Wil je niet alleen door Groot-Brittannië reizen maar ook internationaal, dan kun je het best kijken naar een InterRail pass.

Reis je in een groep, dan kun je meestal korting krijgen. De meeste treinmaatschappijen bieden namelijk een Groupsave aan bij minimaal drie en maximaal negen personen. Je kunt hiermee ongeveer 1/3de besparen.

Wees flexibel als je de goedkoopste treinritten wilt boeken. Wanneer je niet op specifieke tijden hoeft te vertrekken en de tijd hebt om te reizen, kun je vaak meerdere losse treinritten vinden voor scherpe prijzen. Het hebben van internet onderweg maakt het zoeken een stuk gemakkelijker en met wat geluk kom je treinkaartjes tegen die voor hele scherpe prijzen worden aangeboden.

Handige websites en apps voor treinreizen Groot-Brittannië

Er zijn verschillende sites en apps die je kunt gebruiken voor het treinreizen in Groot-Brittannië. In veel treinen kun je kosteloos gebruikmaken van WiFi en alvast de rest van je trip plannen. Op de website van NationalRail kun je alle beschikbare treinritten, routes en prijzen vinden. Ook kun je de NationalRail app downloaden om je route te plannen.

De site Trainline.com toont naast prijzen en tijden, ook perrons. Je weet dus precies op welk perron je aankomt en vanaf welk perron je trein vertrekt. In de steden kun je Google Maps gebruiken om je treinreis in combinatie met de Underground (metro) te plannen. De website Seat 61 voorziet je van internationale treinreisinformatie. Zo geeft de site bijvoorbeeld uitgebreide informatie over treinreizen van Ierland naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa.  

Met de trein naar Groot-Brittannië

Vanuit Nederland reis je met de trein altijd via Londen om Groot-Brittannië binnen te komen. Vervolgens kun je vanuit Londen je reis voortzetten. We hebben een apart artikel geschreven waarin staat hoe je goedkoop naar Londen kunt reizen met de trein. 

Geschreven door Erik van Erp op 09 Jul 2018 17:15.