Cambridge

Een verrassend leuke en relatief onbekende stad in Engeland is Cambridge! Cambridge is echt een universiteitsstad en dat is aan alles te zien; leuke, betaalbare lunchtentjes, veel jonge mensen op straat en indrukwekkende architectuur. Daarbij hangt er een gezellige sfeer in de stad.

De stad heeft zijn naam te danken aan de vervoegingen van twee woorden; Cam en Bridge. Cam is de rivier waaraan de stad is gesticht en de bridge verwijst naar de enige brug over de rivier de Cam destijds.

De collegezalen in Cambridge zijn zeker zo indrukwekkend als in bijvoorbeeld Oxford, maar in Cambridge kun je punten door het water aan de achterzijde van de universiteiten waardoor je relaxend vanaf het water een deel van de stad kunt bekijken. Mocht je punten nog niet kennen, we vertellen er later wat meer over.  

Cambridge is gemakkelijk te bereiken, al helemaal wanneer je naar Londen Stansted vliegt. Binnen een halfuur reis je met de trein van het vliegveld naar het centrum van de universiteitsstad Cambridge. Mocht je in Londen verblijven, dan kun je er ook voor kiezen een dagtrip naar Cambridge te maken.

Bezienswaardigheden Cambridge

Samen met Oxford staat Cambridge bekend als één van de beste plekken ter wereld om te studeren en de twee steden worden soms dan ook wel Oxbridge genoemd. Cambridge werd gesticht door studenten uit Oxford die naar aanleiding van onvrede met de lokale bevolking besloten te verhuizen. Het is dan ook niet vreemd dat er veel gelijkenissen zijn en daarmee ook al jarenlang rivaliteit is tussen de twee universiteitssteden. De universiteiten en studenten doen hun best zich te onderscheiden én om de beste universiteit van de twee te zijn.  

Cambridge University is geen specifiek gebouw dat je kunt bezoeken, maar wel de verzamelnaam van de verschillende panden van de universiteit in de stad. De bekendste van deze campussen zijn Kings College, Trinity College, en St John's College. Cambridge University heeft al 82 Nobelprijswinnaars voortgebracht, wat de universiteit volgens sommigen de betere universiteit maakt.

Punting op de Cam in Cambridge

Punten of punting, zoals ze het in Cambridge noemen, is één van de populairste activiteiten in Cambridge. Op een Venetiaanse manier, dus met een smal bootje met platte bodem en een man die deze vooruitduwt met een stok, vaar je over de rivier de Cam. In de middeleeuwen werden deze bootjes gebruikt om een weg te banen door de wetlands in het noorden van Cambridge.

Zeker wanneer het zonnig is, is het heerlijk om je voeten even te laten rusten in een van de bootjes terwijl je langs de verschillende campussen van de universiteit vaart. Hoewel je ook grotendeels langs dezelfde route kunt wandelen, is het perspectief vanaf het water anders. Ook krijg je tijdens het punten meer informatie over de stad, de universiteit en de studenten. Zo zie je bijvoorbeeld waar de best presenterende studenten terechtkomen en leer je dat zij net zoveel betalen voor een heel appartement als de andere studenten voor een kamertje.  

Er zijn drie manieren om te gaan punten. De verschillende colleges bieden boottochtjes aan die worden geleid door studenten. Je kunt met een gids via Scudamore’s gaan punten of je kunt alleen een bootje huren, waarmee je zelf gaat punten. Hoewel de mensen op de bootjes de indruk geven dat het varen heel eenvoudig is, valt het stiekem vies tegen om in een rechte lijn en constant te varen. Het is een leuke ervaring, maar onze tip is dat je met voldoende mensen in een boot stapt om het punten af te wisselen.

De punting tours die door de colleges worden gegeven, zijn vaak wat korter en varen minder ver over de rivier. Heb je dus niet zo veel tijd en wil je toch een idee krijgen van de rivier en de campussen, dan is dit de beste optie.

Via Scudamore’s vaar je vanaf Queens College naar Magdalena Collage of andersom. Een tochtje duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor punting is sterk afhankelijk van de tijd van het jaar, het weer en de beschikbaarheid. Zo kun je op verschillende plekken (soms) korting krijgen ten opzichte van de prijs aan de kassa. Ook online je kaartjes bestellen kan gunstiger zijn.

Reken voor een “Chauffeured Punt Tour” op ongeveer tussen de £14- en £16,- per  volwassene. Ben je jonger dan 16, dan betaal je £9,50.

Zelf een bootje huren kost tussen de £29,50 en £36,75 voor 90 minuten. De omgeving is erg romantisch om met z’n tweeën een stukje te varen. Houd er wel rekening mee dat punting niet gemakkelijk is.

Mathematical Bridge

De Mathematical Bridge is een voetgangersbrug die bedacht is door William Etheridge en gebouwd werd door James Essex. Door het slimme ontwerp, ondersteunde de brug zichzelf zonder dat er spijkers nodig waren. Zwaartekracht en de slimme constructie waren voldoende om deze brug te laten functioneren. Enkele jaren na de bouw waren delen van de brug verrot en moest de brug uit elkaar gehaald worden voor restauratie. Helaas is hierbij ook het geheim van de brug verloren gegaan en is het niet meer gelukt om de brug zonder spijkers te construeren. Nu blijft dus alleen het mooie verhaal over de brug over. Wanneer je een boottochtje over de Cam-rivier maakt, heb je goed zicht op de brug.

Cambridge University Botanic Gardens

Een stukje buiten het centrum, aan Trumpington Road, vind je de Brookside Gate van de Cambridge University Botanic Gardens. In deze botanische tuinen zijn meer dan 8000 plantensoorten te vinden die voor onderzoek door de Universiteit van Cambridge gebruikt worden. Je vindt de meest uiteenlopende planten in de tuinen en in de grote kas in het midden van de tuin. De botanische tuinen zijn het hele jaar door te bezoeken maar in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat, is de tuin het indrukwekkendst.

De openingstijden veranderen door het jaar heen. Grofweg is de tuin 's winters van 10.00 tot 16.00 uur geopend en de rest van het jaar tot 17.00 of 18.00 uur. Toegang kost £5,50 voor volwassenen en £4,95 voor studenten en ouderen. Tot en met 16 jaar is toegang gratis.

The Backs

Het mooie natuurgebied achter de universiteiten heet The Backs. Omdat Cambridge niet zo groot is, heb je het grootste deel van de stad gezien in een wandeling van één à twee uur. Eenmaal aangekomen aan de achterzijde van de universiteitsgebouwen, kun je de panden vanaf een afstandje bekijken. Een aantal universiteiten is sowieso een bezoek waard.

Great St. Mary’s

Al meer dan 800 jaar biedt Great St. Mary's het beste panoramische uitzicht over Cambridge! Deze kerk aan de rand van Market Hill, steekt een heel eind boven de meeste gebouwen uit en was het eerste onderkomen van de universiteit toen geleerden vanuit Oxford hier bij elkaar kwamen. In deze kerk werden colleges gegeven, diploma’s uitgereikt en ook de vieringen vonden in deze kerk plaats. Sinds de 15de eeuw was het gebouw in dusdanig slechte staat dat de activiteiten moesten verhuizen en de kerk moest worden opgeknapt.

Nu kun je veilig en wel de 123 treden de toren beklimmen en kijk je op 35 meter hoogte uit over onder andere Kings College, Trinity College en Market Hill. Het beste moment om de toren te beklimmen is aan het begin of het einde van een zonnige dag. Er worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten tot de toren, dus bij drukte kan het even duren voor je naar boven mag.

Toegang tot de kerk is gratis, maar het beklimmen van de toren kost £3,90 voor volwassenen en £3,40 voor studenten.

King’s College Cambridge

Kings College in Cambridge, The King's College of Our Lady and St. Nicholas in Cambridge, zoals de universiteit officieel heet, is een van de meest iconische universiteitsgebouwen van Cambridge. Het is een hele mond vol, daarom houden wij het bij King’s College. Wanneer je een foto van de stad ziet, dan staat King’s College er meestal op. Om het plaatje helemaal compleet te maken, zie je mensen punten over de Cam. Ook wij hebben zo’n foto gemaakt.

Een bezoek aan King’s College is de moeite waard, zeker in combinatie met de kapel. Een kaartje kost £9,- voor volwassenen en £6,- voor kinderen en studenten. Het ticket geeft toegang tot het college en de kapel, die erg indrukwekkend is. Mocht je door tijd of budget gebrek maar één college kunnen bezoeken, dan raden we deze aan. Het is aan te raden je ticket vooraf online te kopen.

St. John’s College Cambridge & Bridge of Sighs

Ook om de St. John’s College kun je bijna niet heen. Het is dan ook het tweede college dat we aanraden te bezoeken. St. John’s College mag dan wel geen grote kathedraal hebben als King’s Collega, maar het heeft wel een Bridge of Sighs, net als Oxford University. Deze brug werd gebouwd in 1831 en maakte het mogelijk om gemakkelijk over de Cam van St. John's College naar de New Court te gaan.

Voor toeristen is de brug enkel van de buitenkant te bezichtigen. Docenten mogen 'm wel gebruiken. Volgens de verhalen proberen de studenten er zo nu en dan ook gebruik van te maken. De tralies die je achter de ramen ziet, dienden te voorkomen dat studenten 's nachts via de brug het collegeterrein verlieten.

Market Hill

Midden in Cambridge ligt Market Hill; het marktplein van de stad. Dagelijks vind je hier marktkraampjes waar fruit, verse sapjes en lekkere lokale hapjes verkocht worden. De beste plek voor een snack vind je dus hier op de markt. De markt is bijna niet te missen, want bijna iedere (winkel)straat leidt er naartoe.

All Saints Garden

De All Saints Garden markt is een piepkleine markt waar je handgemaakte spulletjes en sieraden kunt kopen. Tijdens ons bezoek aan Cambridge liepen we hier toevallig tegenaan. Volgens de website zouden de kraampjes er tijdens de zomermaanden elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur staan en laten de marktkramers zich niet tegenhouden door een buitje.

Fitzwilliam Museum

Hoewel we dit museum niet bezochten in verband met tijdgebrek, werd het museum ons meerdere keren aangeraden. In het Fritzwilliam Museum in Cambridge kun je de kunst en oudheden van de Universiteit van Cambridge bekijken. Toegang tot het museum is gratis. 

Restaurants en pubs

Zoals we in het begin al aangaven is Cambridge een echte studentenstad en dat zie je terug in de restaurants en bij andere eetgelegenheden. Het zijn vaak gezellige tentjes en de prijs voor een lunch en diner zijn er zeer schappelijk. Zoals wel vaker in studentensteden, zijn de populairste en beste restaurantjes het snelst vol. Heb je een leuk plekje gevonden waar je zeker wilt eten, dan doe je er goed aan een reservering te maken.

Gelukkig zijn er meer dan voldoende restaurantjes waar je terecht kunt, dus er is altijd wel ergens plek. In Bridge Street vind je een heel aantal restaurants die dichtbij elkaar liggen en waarvan er een aantal erg populair bleken. Aan het einde van Bridge Street aan de Cam ligt Las Iguanas. Las Iguanas is het best te omschrijven als een pub/restaurant waar veel jongeren in het weekend naartoe gaan om eerst wat te drinken en vervolgens een hapje te eten. Prijzen van de maaltijden zijn aantrekkelijk. Bridge Street Hamburgers is ook populair bij de studenten.

Ben je bereid iets meer uit te geven aan een diner, dan zijn Wildwood Cambridge en Côte in Bridge Street interessante opties.

Voor heerlijke broodjes of een kopje English tea, kun je bij Fitzbillies terecht. Wijnliefhebbers zullen Cambridge Wine Merchants - recht tegenover Fitzbillies - direct opmerken. Hier kun je aan het einde van de middag een van de vele wijnen proeven en socializen met mensen uit Cambridge.

Ben je meer van de biertjes en English Pub food, dan ben je bij The Eagle aan het juiste adres. Dit restaurant heeft zijn bekendheid te danken aan Francis Crick en James Watson die hier de ontdekking van DNA bekendmaakten. In het café wordt de trots van de bekendmaking niet onder stoelen of banken gestoken. Er is zelfs een heus DNA-biertje of -pint zoals ze dat hier noemen. 

Overnachten

Je kunt in Cambridge tal van overnachtingsplekken vinden. De prijzen van privékamers liggen rond de €100,- (afhankelijk van de wisselkoers). Tijdens ons verblijf sliepen wij in Christ’s College. Je overnacht daar in een van de vele grote kamers van Christ Collage tussen de studenten en andere toeristen. Het hotel ligt super centraal. Daarnaast is het leuk en bijzonder om te overnachten op een universiteit tussen de studenten. Ontbijt is niet altijd bij de overnachting inbegrepen, maar je kunt het vaak wel los bijboeken.

Vervoer

Cambridge is een relatief kleine stad die je gemakkelijk te voet kunt verkennen, zeker wanneer je het afwisselt met een punting boottochtje.

Vanuit Londen is Cambridge gemakkelijk te bereiken met de trein. Het treinstation van Cambridge ligt ongeveer 1,6 kilometer van het centrum. Mocht je dit stukje niet willen lopen, dan kun je een bus of taxi nemen. Van Londen naar Cambridge ben je ruim een uur onderweg. Vlieg je naar het vliegveld Londen Stansted, dan reis je per trein rechtstreeks in 30 minuten naar Cambridge.

Geschreven door Erik van Erp op 10 Dec 2018 14:29.