Bristol
De stad Bristol ligt op nog geen twee uur reizen van Londen, maar is tot nu toe door maar weinig mensen echt ontdekt. Jammer, want Bristol is zeker het bezoeken waard. De stad is gemakkelijk te bereiken én ideaal te combineren met een citytrip naar Londen of naar het populaire Bath. KLM vliegt zelfs meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bristol.
De gunstige ligging aan de monding van rivier de Lower Avon, heeft Bristol veel goeds gebracht. Het constante waterpijl van de Avon-rivier maakte Bristol uitermate geschikt als havenstad. Door de eeuwen heen heeft het zich dan ook kunnen ontpoppen tot een belangrijke internationale havenstad. De haven speelt nog altijd een belangrijke rol voor de stad; niet meer als scheepshaven, maar als één van de vele indrukwekkende high lights van de stad.
Bezienswaardigheden
Bristol is groot genoeg om een aantal dagen te verblijven en iedere dag een ander deel van de stad te bezoeken. Je hebt minimaal twee volle dagen nodig om een redelijke indruk van de stad te krijgen. Daarnaast zou je nog een extra nacht in Bristol kunnen verblijven en een dagtrip naar Bath kunnen maken. Overnachten in Bristol kan namelijk een stukje goedkoper dan in het drukker bezochte Bath.
Clifton Suspension Bridge en Clifton Village
De Clifton Suspension Bridge is een van de iconen van Bristol. De brug overspant het diepe kloof-dal Avon en verbindt al sinds 1864 Bristol met North Somerset. De Britse ontwerper van de brug, Isambard Kingdom Brunel, overleed voordat de bouw van de brug werd afgerond en heeft de brug nooit voltooid kunnen zien. De naam Isambard Brunel kun je op meerdere plekken in Bristol tegenkomen. Zo heeft hij het schip SS Great Britain ontworpen en was hij betrokken bij de treinverbinding tussen Bristol en Londen, waarmee je nog altijd gemakkelijk met de trein van Londen naar Bristol kunt reizen.
De Clifton Suspension Bridge ligt in Clifton Village, zo’n drie kilometer buiten het centrum. Als je wilt, kun je deze afstand wandelend in 45 à 60 minuten afleggen. Het duurt even, want je moet de heuvel op. Eventueel kun je onderweg verschillende pauzes inplannen en een kijkje nemen bij de andere bezienswaardigheden die tegenkomt. Heb je wat langer de tijd, dan kun je een deel van de Avon Trail bewandelen. Dit lange pad loopt vanaf Pill langs de rivier Avon tot aan de Pulteney burg. De hele trail is circa 23 miles lang maar er zijn meerdere etappes die je kan bewandelen. Vanaf de Clifton Bridge kun je bijvoorbeeld terug naar Bristol. Ook de Woodland walk biedt een mooie, maar stevige wandelroute met verschillende mooie uitzichten op de brug.
Heb je wat minder tijd, dan kun je bus 8 nemen vanaf de Centre Promenade (tegenover het Hippodrome theater en vlakbij het Neptunes beeld). Stap uit in Clifton Village of in Christ Church en loop het laatste stukje naar de brug. De bus vertrekt ongeveer elke tien minuten en is ongeveer 24 minuten onderweg.
Plan voor een bezoek aan de Clifton Suspension Bridge enkele uurtjes in. Voor het beste uitzicht op de brug, volg je het pad richting de Clifton Observatory. In het topje van dit gebouw, vind je één van de twee publiekelijke camera-obscura’s die Engeland telt. In een donkere kamer kun je een projectie van de brug in de Observatory zien en de omgeving verkennen. Vanuit het Clifton Observatory kun je via een smal wenteltrapje naar beneden, naar een uitzichtpunt halverwege de kloof. Vanaf dit punt heb je uniek uitzicht over de brug. Toegang tot de Clifton Observatory en het uitzichtpunt kost £5.
Aan de andere kant van de brug kun je gratis een bezoek brengen aan de Clifton Suspension Bridge Vistors Center. Je kunt wat meer leren over de geschiedenis van de brug.
Vanaf de brug kun je gemakkelijk doorwandelen naar Clifton Village. Volgens sommigen is Clifton Village in Bristol het leukste plekje om te shoppen en door de straten te slenteren. Hier vind je tal van kleine boetiekjes in de vele bruisende straatjes. Ga ook zeker even naar de Clifton Arcade. In deze Victoriaanse winkelgalerij uit 1878 zijn kleine designershops, juweliers en antiekshops gevestigd.
Bristol Harbour
Bristol Harbour is de overkoepelende naam voor tal van (toeristische) bezienswaardigheden en plekjes rondom de haven. Al sinds de 13de eeuw lossen en laden schepen hun vracht in Bristol Harbour. Naarmate de schepen door de jaren heen steeds groter werden en dieper water nodig hadden, werd de haven ontoegankelijker voor de moderne scheepvaart. Langzaam maar zeker veranderde de Bristol Harbour in een toeristische attractie waar nog altijd volop ontwikkeling in zit. De nieuwe haven van Bristol ligt nu een stukje verderop, waar het water wat dieper is.
Rondom de oude haven zijn de laatste jaren allerlei gebieden verder ontwikkeld met galerieën, barretjes en musea, waarbij Wapping Wharf misschien de bekendste is. Neem ook even een kijkje in Underfall Yard. Dit gebied dat net voorbij de SS Great Britain ligt, is een oude scheepswerf waar een veelvoud aan kleinere bootjes ligt en je mooi uitzicht hebt op de gekleurde huisjes van Bristol.
Wapping Wharf
Het idee achter Wapping Wharf is dat de mensen hier kunnen wonen, winkelen, eten en relaxen, terwijl ze uitzicht hebben op het water en de haven. Het is in ieder geval een leuk gebied om te lunchen of dineren en het is nog volop in ontwikkeling. In CARGO, een verzameling omgebouwde zeecontainers, vind je tal van startende restaurants die allemaal een lokale connectie hebben. Zo komen de ingrediënten bijvoorbeeld uit de regio. Dat is ook een van de vereisten om hier een restaurant te mogen starten. De restaurantjes kunnen vaak maar een beperkt aantal gasten ontvangen, want de containers zijn nu eenmaal niet groot. Dit geeft een zeer bijzondere en gezellige sfeer. Reserveren is daarom verstandig. Voor welk restaurant je ook kiest, succes is eigenlijk altijd gegarandeerd. Top-chefs die eerder in sterrenrestaurants werkten zijn terug naar Bristol verhuisd om voor zichzelf te beginnen. Aan kwaliteit dus geen gebrek.
Naast de verschillende restaurantjes, kun je hier ook terecht bij Bristol Cider Shop voor echte cider uit Bristol. De cider-shop heeft een ruim aanbod van lokale ciders en wanneer je vooraf contact opneemt, kun je ook deelnemen aan een cider tasting. Tijdens de proeverij kun je ontdekken welke cider het best bij je past. Wanneer je jouw favoriet hebt gevonden, kun je flesjes cider kopen voor je resterende dagen in Bristol of voor thuis, als je met extra bagage vliegt.
M Shed
M Shed is een gratis museum waar je meer over Bristol en haar geschiedenis kunt leren. Er zijn het hele jaar door veel wisselende tentoonstellingen, maar de drie tentoonstellingen Bristol Places, Bristol People, and Bristol Life zijn het hele jaar door te bezoeken. De tentoonstelling laat je ook zien hoe de verschillende wijken en stadjes rondom de rivier Avon zijn ontstaan. Het dak van M Shed biedt erg mooi uitzicht over de haven. De vier grote kranen voor het museum kun je buiten de bezoektijden bekijken.
SS Great Britain
De SS Great Britain is het eerste luxe cruiseschip dat door de eerdergenoemde meneer Brunel werd ontworpen en dat haar tijd ver vooruit was. Het schip deed dienst als lijndienst tussen Bristol en New York. Een enkele reis duurde destijds zo’n 14 dagen. Het schip bood ruimte aan 120 bemanningsleden en 360 passagiers. Onvoorstelbaar wanneer je de hutten en ruimtes ziet waarin de passagiers verbleven.
Nu is het schip een museum met een indrukwekkend droogdok. Het originele droogdok is omgebouwd tot museum, zodat je ook een idee krijgt hoe reparaties en onderhoud aan de SS Great Britain uitgevoerd werden. Rondlopend in het dok dringt tot je door hoe gigantisch het schip is en wat voor indrukwekkende prestatie het was om in die tijd zo'n schip te bouwen. In de zomermaanden is het mogelijk de masten te beklimmen en van daaruit de haven te aanschouwen.
Mocht je een bezoekje brengen dan kun je hier alvast je kaartjes online bestellen. De tickets zijn 365 dagen geldig. Dat is niet voor niets. Er is zoveel te zien dat veel mensen het niet redden in een middag en graag nog eens terugkomen.
The Old City & Sint Nicholas Markets
Het oude stadscentrum van Bristol heeft middeleeuwse roots. In Corn Street en Highstreet zijn delen daarvan nog altijd bewaard. Hier vind je ook The Exchange. Hier vond vroeger alle handel plaats. Het is nu de plek waar de St. Nicholas Market plaatsvindt. In deze overdekte markt vind je tal van kraampjes waar van alles verkocht wordt. Van lokale producten van boeren uit de streek tot handgemaakte sieraden. De markt is misschien wel het bekendst om de verschillende kraampjes die hier eten aanbieden. Zo zijn er food stalls met lokale, Marokkaanse, Italiaanse en allerlei andere gerechten. De kraampjes zijn erg populair bij werkende mensen uit Bristol. Zij komen er graag hun lunch samenstellen. Mocht je het lastig vinden de markt in het oude centrum van de stad te vinden, volg dan de heerlijke geur van eten. De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 9.30 en 17.00 uur.
Queen square
Queen Square, een plein in het centrum van Bristol, is vooral omgeven door kantoren.
Street art in Stokes Croft en Southville
Bristol is internationaal bekend om de street art die een groot aantal muren in de stad siert. Ironisch is dat de overheid lange tijd met hand en tand alle street art probeerde te verwijderen, terwijl dit nu juist bezoekers uit de hele wereld naar Bristol trekt. Zelfs street art van Banksy werd regelmatig overschilderd met een neutraal kleurtje. Gelukkig was Banksy eigenwijs genoeg om op steeds lastigere plekken muurschilderingen te plaatsen, waardoor het lastiger werd om zijn werk te verwijderen. Op tal van plekken in de stad vind je dus nog altijd een aantal van Banksy's eerste werken. Street art van Banksy en dat van andere bekende en minder bekende artiesten, vind je verspreid over de hele stad.
Het kan lastig zijn zelf street art te vinden als je niet precies weet waar je zijn moet. Je doet er dus goed aan om aan een street art tour deel te nemen of om een gratis kaart bij Upfest (198 North Street, Southville, Bristol) te halen. Wil je toch graag zelf op zoek naar street art, bezoek dan zeker Jamaica Street in Stokes Croft, Nelson Street in Broadmead en North Street in Southville. In juli wordt in Bristol het jaarlijkse, driedaagse street art festival Upfest gehouden. In deze drie dagen worden er op vaste plekken in de stad nieuwe muurschilderingen geplaatst waardoor er ieder jaar weer wat nieuws is.
Bristol Ferry Boats
Alles ziet er anders uit vanaf het water en na al het wandelen, heb je vast behoefte aan een pauze. Tijdens een tochtje met de Bristol Ferry Boats zie je delen van de haven vanaf het water. Voor een paar pond kun je stukjes per boot afleggen. Soms is het pondje de snelste manier om het water over te steken en je tocht door de stad voort te zetten. Je kunt eventueel kun je een dagkaart kopen waarmee je op verschillende plekjes kunt op- en afstappen.
Er zijn ook georganiseerde guided tours per boot te boeken. Bristol Packet Boat Trips is één van de aanbieders. Een tochtje door Bristol duurt 45 minuten maar er is ook een langere tocht beschikbaar over de rivier Avon van circa 3,5 uur.
Wandelen van Bristol naar Bath
Het River Avon Trail is een leuke wandel- en fietsroute tussen Bristol en Bath. Hoewel je voor de hele wandelroute meerdere dagen moet uittrekken, kun je er ook voor kiezen om op een dag een aantal mooie stukjes van de route te lopen. Wil je wat meer informatie, dan helpt dit boekje je alvast op weg.
Leuke restaurantjes in Bristol
In de artistieke wijk Stokes Croft vind je The Canteen, met op de buitenmuur een heuse Banksy. In The Canteen treden 's avonds regelmatig bandjes op. Het is daarmee een plek waar (voornamelijk jonge) mensen naartoe komen. Dat maakt het dan ook een leuke plek om wat te eten of om even binnen te stappen voor een drankje en live muziek. Je hebt al een goede maaltijd voor 5 tot 10 pond. Een biertje of een wijntje is hier ook schappelijk geprijsd.
Aan de andere kant van de stad, bij CARGO, vind je tal van restaurantjes bij elkaar. Eerder in dit artikel haalden we het al even aan. Containers zijn er omgebouwd tot kleine restaurants met ieder een compleet ander aanbod. Tijdens ons verblijf in Bristol hebben we gegeten bij The Jolly Hog of Pigsty. In dit door een familie gerund restaurant kun je van alles krijgen zolang het maar van het varken komt. Zo serveren ze er de Pig Mac; een verrukkelijke Pulled Pork burger. Ben je met een aantal vrienden, dan kun je ook een mix van verschillende gerechten bestellen.
Een wat luxer restaurant is BOX-E. Dit restaurant wordt gerund door een echtpaar. Er worden heerlijke tijdsgebonden, lokale en verse gerechten geserveerd. Het menu verandert bijna wekelijks. Dit concept slaat erg aan bij mensen uit Bristol. Omdat er maar 14 tafeltjes zijn, is reserveren een must.
Wie van een (speciaal) biertje houdt, vindt Wild Beer at Wapping Wharf vast een fijne plek. Dit restaurant / bar zit tegenover CARGO op Wapping Wharf. Je kunt er terecht voor heel veel verschillende speciaal biertjes. Ook hier staan lokale producten hoog in het vaandel, wat ook te zien is op de bierkaart. Wil je een Engelse Fish ’n Chips met een twist, dan zit je hier ook goed voor het diner.
Overnachten in Bristol
Er zijn veel verschillende soorten accommodaties in Bristol; van goedkope hostels tot luxe hotels en alles daar tussenin. Tijdens ons verblijf in Bristol verbleven we in Brooks Guesthouse. De ligging van het guest house is zeer centraal, recht tegenover de St. Nicholas Markets, biedt een heerlijk ontbijt en het personeel is er vriendelijk. De kamers zijn wat klein, maar wanneer je vooral in de stad bent, is dat vast niet erg.
Mocht je een hotel zoeken met fantastisch uitzicht dan is Radisson Blu aan aan Broad Quay een optie. Let wel dat je dan een kamer met uitzicht boekt. Omdat deze kamers wat groter zijn, is de prijs er ook naar, maar tegelijkertijd krijg je er een gunstige locatie en goede faciliteiten voor terug.
Vervoer in en naar Bristol
Bristol is een redelijk compacte stad die je gemakkelijk te voet kunt bekijken. Wanneer je het fijn vind om het openbaar vervoer te gebruiken, zijn er voldoende buslijnen die je naar ieder plekje van Bristol kunnen brengen. Ook kun je gebruikmaken van de veerpondjes of van de Bristol Ferry Boats om in bepaalde delen van de stad te komen.
Vanuit Nederland vliegt KLM meerdere keren per dag rechtstreeks naar Bristol. Met wat geluk kun je een retourvlucht vinden voor ongeveer €125.Vanaf het vliegveld kun je met de bus Bristol Flyer makkelijk naar het centrum. Een ticket koop je online of bij de buschauffeur. Je kunt pinnen. Een andere manier om in Bristol te komen is om naar Londen te vliegen. Je kunt je kunt je bezoek aan Bristol eventueel combineren met een stedentrip naar Londen. De treinreis van Londen (London Paddington station) naar Bristol (Bristol Temple Meads) duurt twee uur. Een retourtje met de trein kost ongeveer £56 (€65).
Vanuit Bristol kun je met de trein een dagtripje maken naar Bath. Enkele reis duurt ongeveer 25 minuten. Een retourtje kost £15.