Samos
Samos is een Grieks eiland en ligt vlakbij Turkije, in de Egeïsche Zee. Net als Chios, Ikaria, Limnos en Lesbos behoort Samos tot de Noord-Egeïsche eilanden. Het is een zeer groen eiland, met veel bossen. Dit levert tijdens langdurige warme en droge periodes brandgevaar op. In 2000 is meer dan de helft van het eiland in vlammen op gegaan. Inmiddels is de natuur weer hersteld. Op het eiland zijn ook bergen te vinden. Zandstranden zijn schaars; er zijn er slechts twee op het hele eiland. Het merendeel zijn kiezelstranden. In dit artikel vind je allerlei tips voor je vakantie op Samos!
Samos-Stad (Vathi)
Samos-Stad is de hoofdstad van het eiland. Het is echter niet de plaats waar de meeste toeristen heen zullen gaan. Dit omdat er nauwelijks stranden zijn waar je rustig kunt zwemmen en de meeste toeristen naar Samos gaan voor een zon, zee en strand vakantie. Samos-Stad heeft echter wel veel te bieden. Talloze winkels, terrassen en hier ligt de haven. Interessante bezienswaardigheden zijn de diverse kerken, het raadhuis, het stadspark en het Archeologisch Museum. Dit museum is één van de belangrijkste van heel Griekenland. Je vindt er onder meer een bijna 5 meter hoog standbeeld (marmeren kourus). Vanaf de haven kun je naar het oudste gedeelte van de stad wandelen. Dit deel van de stad heet Ano Vathi en ligt een stuk hoger, tussen twee heuvels in. Je vindt hier de oude karakteristieke Griekse huizen. Bij de haven ligt ook het Samoswijn museum waar je meer leert over de traditionele Samoswijn en ook kunt proeven. In Karlovasi bevindt zich overigens nog een andere wijnkelder waar je ook de wijnen kunt proeven.
Pythagorion
Pythagorion is samen met Samos-Stad één van de plaatsen die het meeste te bieden hebben op Samos. De stad is vernoemd naar Pythagoras en er is dan ook bij de pier een standbeeld van hem te vinden. Ten westen van de haven staat Kastro Logithetis; een koninklijke burcht. Op de helling van de heuvel is de Tunnel van Eupalinos te vinden. Deze tunnel is een paar eeuwen voor Christus gebouwd om de stad van water te voorzien, aangezien de bron aan de andere kant van de bergen lag. Nu kun je deze tunnel bekijken en mag je er door heen wandelen. Een ware belevenis! Hij is zeer smal en op sommige delen maar 50 cm breed. Ook ligt hier het Spilianisklooster. Nabij dit klooster staan ook een grotkerk en een kapel. Bij de kapel is een bron waarvan men zegt dat hier geneeskrachtig water uitkomt.
Het eilandsouvenier, de beker van Pythagoras, is overal op het eiland te koop. Maar mocht je overwegen deze beker te kopen, koop hem dan in de plaats die naar deze wiskundige vernoemd is. Verder zijn er opgravingen te zien en is er een archeologisch museum.
Karlovasi
Karlovasi is de op één na grootste stad van het eiland en heeft als bijnaam ‘de spookstad’. Het merendeel van deze stad was lange tijd niet aantrekkelijk, maar inmiddels wordt er meer geïnvesteerd. Toch zie je nog veel verpauperde gebouwen. In feite bestaat deze plaats uit vijf ‘losse’ delen: Órmos, Meséo, Limani, Paléo en Neo. Het is een zeer uitgerekte stad en je kan dan ook niet lopend alle wijken verkennen. Als je dat wel wil dan kun je het met een brommer, fiets of auto erop uitgaan. Van deze wijken is Paléo het mooiste en aantrekkelijkste, maar deze wijk ligt het verste weg vanaf het busstation gezien. Op de top van de heuvel in Paléo ligt de Agia Triada kerk.
De bus komt aan in Neo. Hier vind je een folkloremuseum. Karlovasi was vroeger bekend van de vele leerlooierijen en tabaksfabrieken. Er is in Néo dan ook een museum over de leerlooierijen te vinden waar je onder meer oude werktuigen en machines kunt bekijken.
De haven ligt in Limáni. In Limáni kan je ook de echte Samoswijn proeven en kopen bij de EOSS-wijnkelder gelegen aan de Kon/Nou Kanari tegenover de haven ter hoogte van ongeveer nummer 87. Karlovasi kent nauwelijks schone stranden, als je zou willen zwemmen, kun je het beste naar Potami gaan. Dit strand ligt 2 km verderop en alleen in de zomer zijn er directe busverbindingen.
Kokkari
Kokkari begon als klein vissersdorpje, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toeristisch oord. Het heeft een gezellig centrum en diverse stranden: Long beach, Lemonakia beach en Tsamadou beach. Een prima uitvalsbasis voor de rest van het eiland. Je gaat hier vooral heen om heerlijk te ontspannen langs een van de stranden of op het terras.
Vourliotes
Vourliotes is een van de populaire bergdorpjes van het eiland. Velen wandelen vanaf Kokkari naar dit dorp. Een pittige wandeling, maar eenmaal op de top, kom je in een prachtig dorp met leuke restaurantjes en terrasjes. Vourliotes staat bekend om de Pera Virsi bron. Je kan zelf ook water “tappen” van deze bron. Vlakbij Vourliotes ligt het Moni Vrontá klooster. Dit is het oudste klooster van het eiland. Helaas is het klooster zwaar beschadigd tijdens de brand in 2000. De meer ervaren wandelaar zal vanaf Vourliotes te voet verder wandelen naar Manolates.
Kampos Vourlioton
Menig buschauffeur zal je raar aankijken als je vraagt of je hier mag uitstappen. Het kleine dorpje Kampos Vourlioton is niet zo heel erg bijzonder. Wat het leuk maakt, is het nabij gelegen strand Svala beach. Het is hier heel rustig en er is een taverne waar je strandbedjes kan huren. Het strand is wel heel winderig en er is geen schaduw, behalve dan van de parasolletjes die je kunt huren. Schrik niet van de geiten die door de herder over het strand terug naar hun hok worden geleid. Ze lopen gerust over je handdoekje heen, maar doen voor de rest geen vlieg kwaad.
Samiopoula
Samiopoula is een klein eilandje ten zuiden van Samos. De naam betekent ‘klein Samos’. Met een uurtje ben je vanaf Pythagorion op het eiland. Er woont maar één bewoner op het eiland, een oudere dame. Toch is het er een drukte van jewelste. Diverse excursies gaan naar dit eiland en proberen een plekje te bemachtigen op het prachtige zandstrand. Hoewel bij ons het relatief rustig was, hebben we ook andere verhalen gehoord dus beslis voor jezelf of je het een leuke dagtocht waard vindt.
Vervoer naar Samos
Samos heeft een vliegveld en dit ligt vlakbij Pythagorion. Er zijn geen lijndiensten vanaf Nederland naar Samos. In het toeristenseizoen (begin mei t/m eind oktober) gaan er chartervluchten. Er zijn nauwelijks busverbindingen vanaf het vliegveld. De verbindingen die er zijn, zijn zeer beperkt. Zo rijdt er slechts enkele keren per dag een bus vanaf het vliegveld op Samos naar Samos-stad of Pythagorion. Je zal dus een auto moeten huren of, indien je met een georganiseerde reis gaat, met de shuttle service naar je verblijf moeten gaan.
Op het eiland rijdt er tussen de meeste grotere steden een bus, maar deze gaat slechts enkele keren per dag en rijden doorgaans op zaterdag en zondag niet. Naast de auto is de scooter ook een populair vervoersmiddel om het eiland te verkennen.
Samos heeft ook een haven met diverse veerverbindingen naar andere Griekse eilanden, maar ook naar Italië. De havens zijn te vinden in Samos-Stad en Karlovasi. Vanaf deze havens kun je met Hellenic Seaways diverse veerboten naar andere Griekse eilanden en het vaste land nemen. Tickets zijn eenvoudig online te boeken. Ideaal om op deze manier meerdere eilanden tijdens een vakantie te combineren en te gaan eiland-hoppen.