Tbilisi
Tbilisi is de levendige hoofdstad van Georgië. Een stad met meerdere gezichten. Zo heb je het oude centrum en het centrum uit de Sovjet-tijd. De stad is booming en is dus behoorlijk in trek geraakt bij toeristen. Dat maakt dat het een levendige stad.
Bezienswaardigheden
Oude centrum
Het oude centrum van Tbilisi ligt links aan de oever van de rivier Mtkvari. Het is een wirwar van straatjes, met afwisselend oude en nieuwere huizen en gebouwen. Er zijn verschillende straatjes met hippe terrassen te vinden maar wie verder dwaalt zal ook de oudere klassieke huizen zien. Het oude centrum heeft van alles te bieden.
Een goed startpunt om te gaan dwalen de Metehki brug. Als je met je rug naar de rivier staat, vind je in het gedeelte aan je linkerhand onder meer een Armeense Kerk uit de 13e eeuw, een moskee en diverse badhuizen. In het Orbeliani badhuis kun je terecht voor de sauna, massages en de klassieke stoombaden. In het Sulphur badhuis kun je terecht voor zwavelbaden. Dit is een relatief klein badhuis en het kan dus zo zijn dat je zult moeten wachten tot je erin mag.
Aan je rechterhand kom je onder meer een synagoge tegen, de Jvaris mama kerk en de Sioni kathedraal. De Sioni kathedraal is één van de bekendste kathedralen in Tbilisi. Oorspronkelijk gebouwd in de 6e eeuw maar net als de vele kathedralen in Georgië, is ook deze regelmatig vernietigd en weer op gebouwd. Wat je vandaag de dag ziet, stamt uit de 13e eeuw. In de kathedraal vind je een replica van het heilige zwaard van Sint Nino, die met haar haren gemaakt zou zijn. Het echte zwaard zou ook hier veilig in een kluis opgeborgen zijn.
Een ander leuk element in het centrum is de klokkentoren in de Shavteli straat. Dit is het gebouw van het Marionettentheater. Je kunt hier nog steeds voorstellingen bekijken. Kijk voor meer informatie op de site van het Marionettentheater in Tbilisi.
Rustaveli boulevard
Naast het oude centrum, is er ook een nieuwer centrum in Tbilisi: De Rustaveli boulevard (Rustaveli gamziri). Deze boulevard is circa 1,5 kilometer lang en loopt van het Rustaveli plein naar het Vrijheidsplein. Dit is een typische Sovjet boulevard, herkenbaar aan de bredere opzet en aan de imposante gebouwen die aan deze boulevard liggen. Een leuke wandeling, waarbij je het beste kunt starten bij één van de twee metrostations.
Aan de boulevard staan een aantal bekende gebouwen. Zo vind je hier het voormalige parlementsgebouw, oorspronkelijk gebouwd voor de Sovjet regering. Tot 2012 was dit de residentie van het Georgische Parlement. Sindsdien is het gehuisvest in Kutaisi. Het is op deze plek waar Saakashvili de Rozenrevolutie uit 2003 begon. Op dit moment heeft dit gebouw geen functie. Er wordt wel nagedacht om er een hotel in te gaan vestigen.
Aan de Rustaveli boulevard staat ook het Paliashvili operahuis. Deze is vernoemd naar de componist Paliashvili. Ernaast staat het Rustaveli theater. Dit is het oudste theater in Georgië. Het is mogelijk om voorstellingen in het Rustaveli theater te bekijken.
Tevens vind je aan deze boulevard verschillende musea en staat hier, om de hoek bij het metrostation Rustaveli, zelfs de eerste McDonalds van Georgië. Het was een hele belevenis voor de bevolking toen deze haar deuren opende.
Nationaal Museum
Het Georgisch nationaal museum is na een lange periode van renovatie in 2011 weer geopend. Het museum heeft een uitgebreide collectie en je kunt er dan ook maar het beste de tijd voor nemen. Werkelijk de hele geschiedenis van Georgië komt aan bod. Zo zie je prachtige archeologische vondsten uit zelfs 3000 jaar voor Christus of prachtige gouden sieraden uit de 8ste eeuw voor Christus. Een ander groot onderdeel is de Sovjet bezetting. Deze duurde van 1921 tot 1991. Aan de hand van persoonlijke documenten, foto's en materialen zoals gevangenisdeuren wordt je meegenomen naar deze voor Georgiërs zwarte tijd waarin veel slachtoffers zijn gevallen. Het museum is geopend van 10:00 tot 18:00 en op maandag gesloten. Het museum ligt aan de Rustaveli nummer 3 entree bedraagt 70 GEL.
Vrijheidsplein
Het Vrijheidsplein (Tavisuplebis moedani) is nu een druk verkeersplein. In de tijd van het communisme heette dit het Lenin plein en tot 1990 stond er in het midden nog een standbeeld van Vladimir Lenin. Vandaag de dag is dit standbeeld vervangen voor een bronzen beeld van Sint-Joris en de Draak. Het staat symbool voor vrijheid en overwinning.
Vrijheidsburg en Rikepark
Over de Mtkvari rivier loopt de Vrijheidsbrug. Dit is een zeer moderne brug die je brengt naar de overzijde van de rivier waar het Rikepark ligt. Dit is een park met in de avonduren een speciale lichtshow bij de fonteinen. In het Rikepark vind je ook het station van de kabelbaan over de Mtkvari rivier. Deze brengt je naar de top van de heuvel. Zowel in de kabelbaan als op het eindpunt heb je een prachtig uitzicht over Tbilisi. De kabelbaan betaal je met een chipkaart (ook wel de METROMONEY genoemd), die je ook voor de bussen en metro gebruikt. Een enkele reis kost 1 GEL. De kaart is ook bij het kabelbaanstation te koop.
Aan deze zijde van de rivier staat ook het Presidentieel Paleis. De gigantische buizen onder het paleis wordt in de volksmond ook wel 'het riool' genoemd.
Nariqala Fort en moeder Georgië
Het Nariqala fort is heden ten dage een ruïne en is gebouwd in de 4e eeuw. De kerk is gerestaureerd, de overige delen zijn in verval gebleven. Het is een klim naar boven maar vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Tbilisi. Als je niet wil klimmen, dan kun je natuurlijk gebruik maken van de kabelbaan. Vanaf het Nariqala fort kun je nog verder naar boven, naar het standbeeld van Moeder Georgië. Zij heet in het Georgisch Kartlis Deda. Ze heeft naast een zwaard, ook een glas wijn in haar handen. Dit glas staat voor de gastvrijheid
Metehki kerk
De Metheki kerk is onlosmakelijke verbonden met het standbeeld van de Koning Gorgasali. Beiden zijn vaak op vele afbeeldingen van Tbilisi te vinden. Gorgasali is de stichter van Tbilisi en op deze plek stond vroeger zijn paleis. In de 13 eeuw is hier de Metehki kerk gebouwd.
Dagtrips vanuit Tbilisi
Mtskheta
Mtskheta is de heilige hoofdstad van Georgië. De Svetitskhoveli kathedraal is de zetel van de patriarch, de baas van de Georgische-Orthodoxe kerk. Op deze plek zou de mantel van Jezus Christus, die hij droeg tijdens de kruisiging, begraven liggen. Om die reden is in de 4e eeuw hier de eerste christelijke kerk van Georgië gebouwd. Het gebouw dat je vandaag de dag ziet is nieuwer want de kerk is op een gegeven moment herbouwd. Op 14 oktober is er jaarlijks een speciale mis va de patriarch. Dan komen Georgiërs vanuit het hele land speciaal naar Mtskheta toe. Vanuit Mtskheta zie je op de top van de heuvel de Dzjvari kerk liggen. Op deze plek zou de heilige Nino een kruis hebben neergezet. Deze kruis hangt inmiddels in de kerk. Vandaar dat deze plek ook veel pelgrims trekt.
Mtskheta is helaas ontzettend toeristisch. Dit begint al bij de parkeerplaats bij de stadsmuren. Zodra je daar loopt, loop je het risico gefotografeerd te worden en niet veel later je eigen foto op een ontbijtbord terug te zien als je weer terugkeert na je bezoek aan de kathedraal. Je mag hem dan tegen betaling meenemen. Deze praktijken en de vele souvenierswinkeltjes zorgen er voor dat de schoonheid van Mtskheta verbogen is en je zult hier echt door heen moeten leren kijken om dit stadje op waarde te schatten. Iets wat soms lastig lukt als je over de hoofden loopt en keer op keer van alles krijgt aangeboden.
Overige dagtrips
Diverse tourbureaus in Tbilisi bieden dagtrips aan in heel Georgië. Zo kun je via de Georgische militaire weg naar Kazbegi, de hoogtepunten van de wijnregio Kakheti zien, naar de geboorteplaats van Stalin, Gori, en meteen de grottenstad Uplistsikhe bekijken. Er gaan zelfs tours naar het afgelegen Davit Gareja of naar Batumi, de stad aan de Zwarte Zee.
Eten en drinken
Wie op zoek is naar eten en dan in het bijzonder Georgisch eten, kan het beste naar de Erekle II gaan. Deze straat is vol met restaurants. In de warmere maanden kun je hier ook heerlijk op het terras zitten of op één van de loungebanken. Het maakt het een leuke straat om kennis te maken met de Georgische keuken. Suggesties zijn onder meer Kala en KGB. Mocht je aan de overzijde van de rivier verblijven, ga dan eens naar het restaurantje naast het Dinamo Tbilisi stadion. Deze zit links van de ingang en het heeft een uitgebreide terrastuin. Hier kun je lekker Georgisch eten en 's avonds ook terecht voor een drankje. Natuurlijk kun je hier beter niet heen gaan als de plaatselijke voetbalclub speelt. Maar buiten dat, is het er heerlijk rustig en zeker tijdens de warme dagen goed vertoeven.
Accommodatie
In het oude centrum van Tbilisi is een goed aanbod van budgetaccommodatie in de vorm van hostels. Mede dankzij de vele budgetvluchten richting Tbilisi. Dit maakt dat de stad behoorlijk in trek is bij backpackers. Een alternatief voor een aardig hotel, is hotel Astoria. Er zijn twee vestigingen. De goedkopere vestiging ligt aan de overzijde van de rivier, vlakbij het Dinamo Tbilisi stadion. Door de goedkope taxi's is dit een prima uitvalbasis en ook zijn er metrostations in de buurt.
Vervoer naar en in Tbilisi
Tbilisi heeft een eigen vliegveld. Dit vliegveld ligt op circa 15 kilometer van de stad. Vanuit Nederland zijn er rechtstreekse vluchten beschikbaar met KLM/Georgian Airways. Het aanbod van goedkope vluchten, met name uit het oostblok, is enorm groot dus er zijn ook interessante opties met een overstap te vinden. De prijs voor een reguliere maatschappij met overstap of rechtstreeks met KLM/Georgian Airways ontloopt elkaar niet zoveel. Vanaf het vliegveld gaat er overdag een bus naar het centrum van Tbilisi. Daarnaast is er tegenwoordig ook een treinstation maar de treinen naar het station in het centrum zijn op dit moment op één hand te tellen.
In Tbilisi is er een metronet aangelegd. Deze bestaat uit 2 lijnen die zowel de rechter als linkerzijde van de Mtkvari rivier met elkaar verbind. Het metrosysteem werkt met een ov-chipkaart "METROMONEY". Deze koop je voor 2 GEL bij het loket. Reizen met de metro is behoorlijk goedkoop. Dit geldt ook voor de bus. Je kunt je kaart opwaarderen bij een van de vele automaten op het metrostation. Tip: Bewaar je aankoopbewijs. Als je de kaart binnen 1 maand terugbrengt naar het loket dan krijg je je 2 GEL ook weer terug.
Een ander fijn vervoersmiddel is de taxi. In heel Tbilisi zie je overal taxi's rijden. Je hoeft maar aan een taxi te denken óf er staat er al een naast je om mee te nemen.
Vanuit Tbilisi kun je met een trein naar onder meer naar Gori en Kutaisi. en andere optie is te reizen met een van de marshrutky tussen Tbilisi (vanaf Didube metrostation) en bijvoorbeeld Kazbegi of Sighnaghi. Lees meer over vervoer in Georgië. Er gaat ook een nachttrein tussen Tbilisi en Yerevan, de hoofdstad van Armenië.
zhanna 17 Dec 2015 16:16
mooi artikel alleen ken ik het geld zelf als lari ipv. gel
Jenny 17 Dec 2015 18:54
Gel is de afkorting van Georgische Laro