Klimaat en beste reistijd voor de Filipijnen

Seizoenen

Er zijn 2 seizoenen in de Filipijnen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen duurt grofweg van november tot mei en het regenseizoen is van juni tot september. In bepaalde regio's zoals zuid leyte, oost samar zuid-oost luzon is het seizoen echter omgedraaid.

De laatste jaren is het weer onvoorspelbaarder geworden (onder invloed van El Niño) en is er doorgaans sprake van behoorlijk minder regenval met alle kans op bosbranden en mislukte oogsten van dien. De heetste maand in de laaggelegen gebieden is mei. Temperaturen van 38 graden Celsius zijn geen zeldzaamheid. De koelste maanden zijn december en januari met temperaturen van rond de 25 graden. Houd rekening met een hoge vochtigheidsgraad. Regen valt meestal in stortbuien waarna de lucht vaak weer openbreekt. Die enorme stortbuien zorgen af en toe voor landverschuivingen wat weer oponthoud onderweg kan betekenen.

Bepaalde gebieden in de Filipijnen o.a. Bohol, Negros en Cebu in het midden van het land zijn minder afhankelijk van de seizoenen.

Tyfonen

Elk jaar wordt de Filipijnen getroffen door een aantal tyfonen, die lokaal bekend zijn als bagyo. Ze gaan gepaard met heftige regenval en zeer krachtige wind. De jaarlijkse schade loopt in de miljoenen. Tyfonen kunnen het land het hele jaar door teisteren maar komen het meest voor in het regenseizoen in de maanden juni - september.

Dit is geen zekerheid zo trof in in 2011 al in begin mei een zware tyfoon "Bebeng" het land. Een tyfoon kan het klimaat in het hele land beïnvloeden. Door de enorme hoeveelheid regen werden veel vluchten o.a. die vanuit Cebu afgelast. In Manilla stonden wijken onder water en in het gebied (Samar en Camarines) waar de tyfoon aan land kwam vielen bijna 50 doden. Veel bewoners gaan erg laconiek om met tyfonen en maken zich niet zo druk, dit omdat er vaak tyfoon waarschuwingen worden uitgegeven die uiteindelijk toch niet doorzetten. Als toerist is het dan ook heel lastig om concrete informatie te krijgen. Als je wat hoort over een tyfoon alert is het het beste een internet cafe op te zoeken. Veel ferry's worden al bij een tyfoon alert niveau 1 uit de running gehaald, het charteren van een vissersboot is dan nog een optie als je toch uit een gebied weg wilt komen. Bij niveau twee mogen er helemaal geen boten meer de zee op.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Filipijnen is november tot en met mei. Van eind november tot en met april is het toeristisch hoogseizoen voor westerse en Aziatische toeristen. In april en mei hebben Filipijnse schoolkinderen vakantie en rijkere ouders gaan massaal met hun kroost op vakantie.

De periode rondom kerst is het allerdrukst en ook de week voor Pasen Semana Santa is superdruk. Als het kan ga je dus buiten deze periode's, ben je dan toch in de Filipijnen dan is het ruim van te voren reserveren van accommodatie een must. Maar tijdens het hele hoogseizoen moet je voor bepaalde (duik) bestemmingen waar maar een of enkel hotels zijn eigenlijk altijd reserveren

De mindere toeristische maanden zijn een aanrader als je geld wilt besparen en een beetje regen je vakantie of langere reis niet laat verpesten.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 29 30 31 33 32 32 30 31 30 31 30 29
Neerslag (mm) 23 23 13 18 33 130 254 432 422 356 193 145

Geschreven door Tikva .. op 07 Apr 2016 12:47.