Gevaren en irritaties reizen in de Filipijnen
Natuurrampen zoals tyfonen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen komen in de Filipijnen regelmatig voor. Los hiervan is het een veilig land om doorheen te reizen, ook als je solo aan het reizen bent. Er zitten namelijk veel backpackers in de Filipijnen. Je grootste irritatie tijdens het reizen door de Filipijnen zal waarschijnlijk de geluidsoverlast zijn en de enkele oneerlijke taxichauffeur. Voor het eiland Mindanoa en de Sulu-eilandengroep (Basilan, Tawi Tawi en Sulu) is wel een negatief reisadvies van kracht.
Natuurrampen
De Filipijnen liggen op een breuklijn in het aardoppervlak. Er komen daardoor in de regio dan ook regelmatig aardbevingen voor. Daarnaast zijn er nog een aantal natuurrampen die voor kunnen komen.
vulkaanuitbarstingen
De meeste eilanden van de Filipijnen zijn van vulkanische oorsprong en je bent in het land nooit ver van een vulkaan af. Op dit moment zijn er 26 actieve vulkanen en enkele honderden inactieve vulkanen.
De grootste vulkaan uitbarsting van de afgelopen 200 jaar (volgens de Volcanic Explosivity Index) vond in 1991 plaats in de Filipijnen. Mount Pinatubo, een vulkaan waarvan tot een paar maanden voor de uitbarsting gedacht werd dat deze inactief was blies zichzelf helemaal op. Er werden 60.000 mensen in een straal van 30 km geëvacueerd, maar helaas vielen er toch nog honderden doden. De vulkaan blies zoveel materiaal de lucht in dat de wereldtemperatuur hierdoor met 0,5 graden daalde.
De Filipijnen hebben door alle ervaring met vulkaanuitbarstingen gelukkig een erg goed systeem waarbij de meeste vulkanen constant in de gaten gehouden worden. Als je jezelf goed laat informeren is het risico om bij een uitbarsting betrokken te zijn dus klein. De meest actieve vulkanen op dit moment zijn Mount Mayon, Bulusan en Mount Taal. De eerste en laatste zijn onder toeristen populair om te beklimmen, met het huidige waarschuwingsniveau is het momenteel niet toegestaan om de drie vulkanen en het gebied eromheen te bezoeken.
tropische stormen en vulkanen
De Filipijnen hebben niet alleen te kampen met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het land wordt ook elk jaar getroffen door diverse zware tropische stormen en tyfoons. De meeste treffen het land tussen juli en oktober. Maar het kan ook buiten deze periode gebeuren.
In het zuiden van Luzon en op de eilanden Samar, Leyte en Biliran heb je de meeste kans getroffen te worden door een tyfoon. Het is wanneer je in deze regio reist dan ook verstandig het nieuws in de gaten te houden.
Bij een tyfoon warning 1 wordt er binnen 36 uur een storm met minimaal windstoten tussen 30-60 km per uur verwacht. Alle veerboten in het gebied stoppen vaak met varen, lokale vissers gaan bij niveau 1 nog wel de zee op. Deze kan je eventueel charteren om toch nog het gebied uit te komen. Bij een tyfoon waarschuwing 2 wordt een storm met windkrachten tussen de 60-100 km per uur binnen 24 uur verwacht.
Een tyfoon heeft in grote delen van het land vaak enkele dagen van continue zware regen tot gevolg. Dus ook wanneer je niet naar de genoemde gebieden gaat, maar bijvoorbeeld naar Cebu of Manilla moet je hier rekening mee houden. De paar dagen regen kan een domper zijn op je vakantie maar vervelender is het als je je vlucht naar huis mist omdat de binnenlandse vluchten geannuleerd zijn en je niet op tijd in Manilla kunt zijn.
Scams en Irritaties
De grootste irritatie van het reizen in de Filipijnen zal ongetwijfeld geluidsoverlast zijn. Het verkeer is een grote boosdoener. Elk vervoersmiddel maakt lawaai en iedereen toetert maar raak. In de bus moet natuurlijk ook altijd muziek aanstaan of een film. Buschauffeurs lijken allemaal fan te zijn van gewelddadige films of van de meest zoetsappige klassieke liefdesliedjes. Dat bewoners van de Filipijnen gek zijn op muziek blijkt ook uit de vele karaokebars in het land. In cafés in het land hoor je de laatste westerse muziek die op het hoogste volume gedraaid wordt. Feesten zoals een huwelijk worden uitbundig gevierd. Het hele dorp kan dan tot 7 uur in de ochtend mee genieten van de muziek. Neem dus zeker oordopjes mee als je op reis gaat naar de Filipijnen.
Tijdens het snorkelen en duiken moet je rekening houden met het onderwaterleven. Op de Filipijnen komt onder andere de zeer giftige zeeslang voor, deze kan je ook tijdens het snorkelen tegenkomen. De slang zal je niet snel aanvallen, maar het is wel handig om erop te letten (en kan alleen in je vinger of oorlel bijten). Je moet wel uitkijken voor grote triggerfishes. Deze vissen beschermen vaak hun nest en hebben een reputatie zeer agressief te zijn, ze bijten duikers en snorkelaars. Vooral op bepaalde plekken zal je gewaarschuwd worden om goed uit te kijken. Word je toch aangevallen door een triggerfish, ga dan zo snel mogelijk het territorium van de vis uit door je om te draaien en weg te zwemmen.
Bewoners van de Filipijnen zijn vrijwel allemaal erg eerlijk en vriendelijk en willen je als toerist graag helpen. Groepen waar je waar ook ter wereld voor op moet letten zijn mensen die geld wisselen en taxi chauffeurs. Deze maken graag gebruik van de onwetendheid van de toerist, vooral in Manilla, aangezien daar veel toeristen rondlopen die net pas zijn aangekomen in de Filipijnen. Taxi’s hebben een meter, sta er dan ook op dat de chauffeur deze aanzet voor een ritje. Je bent dan eigenlijk altijd goedkoper uit dan als je over een prijs gaat onderhandelen. Meestal gaan taxi chauffeurs wel akkoord na wat gesteggel, zo niet kan je het beste op zoek naar een andere taxi.
Terroristisch dreiging Mindanoa en Sulu
Op de eilanden Mindanao en diverse eilandjes in de Sulu archipel zijn verschillende groepen rebbelen actief. Er zijn dan ook regelmatig gevechten tussen het leger en de rebellen. Ook worden soms burgerdoelen aangevallen en worden soms reizigers en locals ontvoerd. Om deze reden wordt reizen in het grootste gedeelte van deze regio afgeraden. Kijk voor vertrek altijd even op de site van het ministerie van buitenlandse zaken om het actuele reisadvies voor het land te bekijken.
marcel70 15 Jul 2011 00:54
Het negatief reisadvies geldt voor het eiland Mindanao en dan voor het uiterste zuiden. Dit is islamitisch en hier zijn aanhangers van Abu Sharaf Militie actief. Het noorden en westen van Mindanao zijn hele mooie gebieden met veel natuurschoon en prachtige kleinere eilanden om te bezoeken. Vanuit de stad Surigao kun je bijvoorbeeld diverse mooie eilanden bezoeken, oa naar Siargao Island (surfers capital) met zijn wereldberoemde Cloud 9 surfersspot. Ook mooi om te bezoeken is de stad Cagayan de Oro in het westen, op de gelijknamige rivier kunnen diverse raft tochten gemaakt worden. En op een half uur rijden van de stad staat een gigantisch groot Christus beeld. Het eiland Camiguin ligt hier voor de kust en is een prachtig eiland met diverse vulkanische warmwater bronnen. Er gaat een snelle vleugelboot rechtstreeks van Cagayan de Oro naar toe. De vulkaan kan beklommen worden (even informeren bij het observatie station) en het eiland biedt nog diverse andere mooie attracties, zoals daar zijn watervallen, bronnen, een in de zee gezonken begraafplaats, etc. Kortom het doet eiland Mindanao geen recht om op basis van een onrustige provincie in het uiterste zuiden het hele eiland links te laten liggen. We praten namelijk wel over het op één na grootste eiland van de Filipijnse archipel met een oppervlakte van 95.500 km2!