Geld en budget Filipijnen

De munteenheid in de Filipijnen is de peso, door Filipino's ook wel piso genoemd. Er zijn briefjes van 1000, 500, 200 en 100 en daarnaast muntjes. Een euro is in 2015 ongeveer vijfenveertig peso's waard. Het is niet moeilijk om aan peso's te komen. Wel is het handig om te zorgen dat je altijd voldoende kleingeld beschikbaar hebt vooral voor tricycle ritjes.

Pinnen

De Bank of the Philippine Islands (BPI) heeft in de meeste steden pinautomaten die voor Nederlandse en Belgische bankpassen werken. De bank rekent wel opnamekosten namelijk 200 peso's. Het kan daarom handig zijn om voorafgaande aan je reis in Nederland geld bij je bank te bestellen. In 2015 rekent de Rabobank voor één bestelling een bedrag dat gelijk is aan 200 pesos.

Het maximum dat je in een keer kunt pinnen is meestal 10.000 peso's. Je kunt maar een keer per dag pinnen met een pas, het is dus wel handig twee bankpassen mee te nemen zodat je per keer wat meer geld kunt meenemen anders blijf je bezig zeker als je duurdere activiteiten zoals duiken gaat doen.

In (kleinere) toeristische plaatsen zijn nog niet altijd pinautomaten aanwezig. Vaak zitten er wel wisselkantoortjes, maar die berekenen een slechtere koers. Ook kun je soms bij restaurants middels je creditcard geld verkrijgen. Hier wordt vaak wel een flinke fee voor gerekend. Het is dus verstandig om altijd een voorraadje peso's bij je te hebben en van te voren in je reisgids te checken of de plaats waar jij heen gaat wel een pinautomaat heeft.

Budget

Reizen in de Filipijnen is duurder dan in de meeste andere landen in zuidoost Azië. Je grootste kostenpost zal accomodatie zijn. Een bed in een dorm zal je tussen de 250 en 350 php kosten. Reken voor een kamer minimaal 500 php. De goedkopere slaapplekken kosten tussen de 400 en 600 php per kamer. Kamers met een airco zijn vanaf 750 php te vinden.

In veel plaatsen zoals Manilla zijn de prijzen de afgelopen jaren echter flink gestegen en betaal je voor een beetje redelijke kamer (met gedeelde badkamer) al snel minimaal 750php. Wil je airco en eigen badkamer reken dan toch op prijzen vanaf 1500php. Lees voor meer informatie ook ons artikel over overnachten in de Filipijnen.

Maaltijden in restaurants kosten ongeveer 300php , en in kleine eettentjes slechts 100php. Op de markt kan je soms al een broodje hamburger komen voor maar 10php. Bier en frisdranken zijn spotgoedkoop, vaak maar 40 peso voor een flinke fles. Een fles rum is vaak goedkoper dan een flesje bier, omdat dit veel door de lokals gedronken wordt.

Lokals betalen voor een ritje met een tricycle binnen het centrum van een stad / dorp over het algemeen tussen de 10 en 20 php. Aan toeristen wordt vaak veel meer gevraagd. Als je dit niet wilt betalen check je de echte prijs het beste eerst bij een lokal. Op de prijzen van een tricycle kan je dus afdingen. Gebruik je een taxi's dan kan je er het beste op aandringen dat ze de meter gebruiken. Vervoer voor korte afstanden kost vaak niet meer dan enkele tientallen peso's. Hoewel een stuk duurder is ook net reizen met een lange afstandsbus met goede beenruimte nog steeds goedkoop. Reken hiervoor afhankelijk van de afstand tussen de 120 en 800 php. Het huren van een motorbike zal tussen de 350 en 500 php per dag kosten.

Binnenlandse vluchten boek je het beste ruim van te voren. Tickets zijn met name rond feestdagen erg goedkoop, omdat deze als cadeautje voor familie en vrienden gekocht worden. Het kan dan meer dan honderd euro per ticket schelen. Ga je veel met de boot reizen dan is dit ook een kostenpost om rekening mee te houden.

Entreeprijzen voor musea en bezienswaardigheden zijn ook erg goedkoop, meestal rond de 50 php. Ook activiteiten zoals huren van snorkel spullen zijn vaak mogelijk voor minder dan 200 php.

Al met al is een budget van €25,- euro per dag voldoende om rond te reizen. Ben je op vakantie en wil je veel zien in een korte tijd dan is een dagbudget van €30 euro per dag realistischer. Daar zijn eventuele kosten voor veel vliegen of echt dure activiteiten zoals duiken nog niet bij inbegrepen.

Afdingen op prijzen is niet heel gangbaar. De meeste Filipino's laten hun mond van verbazing openvallen als je probeert de prijs wat naar beneden te krijgen.

Geschreven door op 07 Apr 2015 20:02.

  1. Hans 10 Aug 2010 15:22

    Op bovengenoemde informatie wil ik graag even reageren.
    Ben al 3 keer op de Filippijnen op vakantie geweest en sinds een half jaar woon ik daar definitief op het eiland Luzon in de provincie Zambales.
    Wat ik effe recht wil zetten met al mijn ervaringen dat je hier voor 600 peso echt geen kamer van goede kwaliteit hebt.
    Zelfs onder de 2000 peso (ong 32 euro ) is het moeilijk om hier een kwaliteitskamer te vinden. Daarboven die prijs uiterlijk wel. Bier spotgoed ? 30 peso is ong. 45 eurocent per flesje dus net zo duur als in europa. Maaltijden prijs is correct, maar daarintegen handelen en afdingen is hier aan de orde van de dag. Deze bevolking doet niets liever dan geld verdienen aan westerse mensen maar handelen kunnen en doen ze wel om zo toch aan hun inkomen te komen. Deze info mag U gerust corrigeren. Hans

  2. Erik 10 Aug 2010 15:27

    @Hans, neem even contact met ons op, wellicht zijn er nog meer dingen die wij kunnen verbeteren.

  3. cornelisA 11 Apr 2013 16:03

    Beste Hans,
    Wat voor documenten heb je nodig om voorgoed op de filipijnen te verblijven?
    Heb je je ziektekostenverzekering nog?
    Grrag antwoord
    groetjes
    Cees

  4. Erik 11 Apr 2013 16:07

    Hans is al sinds 2010 niet meer op de website geweest. Dus ik verwacht niet dat hij de vraag kan beantwoorden. Wellicht dat andere bezoekers ook het antwoord weten?

  5. Bart65 02 Jan 2016 07:12

    Ik ben in december 2015 voor de 2e keer op de Filipijnen geweest. Met mijn ABN-pas pinnen bij een ATM van BPI lukte niet bij het opnemen van php 5.000, reactie ATM: het bedrag is te hoog. Met 4.000 php was het geen probleem, en twee keer achter elkaar pinnen ging ook prima. Metrobank lukte ook, maar de ATM was vreselijk langzaam. Reken op 5 minuten pintijd. Alle andere ATM's, waaronder die van Banco de Oro, weigerden mijn bankpas. Voor mensen die liever contant geld meenemen op reis: houdt er rekening me dat je maximaal 10.000 php het land mag invoeren. Voor hogere bedragen heb je toestemming nodig van de centrale bank. Ik denk dat je wel Euros of dollars mag invoeren tot een hoger bedrag, maar het is aan te raden dit vooraf te controleren.

  6. Bart65 02 Jan 2016 07:16

    "Er zijn briefjes van 1000, 500, 200 en 100 en daarnaast muntjes."
    Er zijn ook briefjes van 50 en 20...