
Bevolking en godsdienst Filipijnen
Bevolking
Op dit moment wonen er naar schatting 90-95 miljoen inwoners in de Filipijnen. Maar het aantal inwoners neemt snel toe. De meeste inwoners wonen op Luzon het grootste eiland. De grootste stad van het land is Manilla hier wonen ongeveer 1,6 miljoen inwoners.
De Filipijnen is etnisch zeer gemixt. De meeste mensen stamen af van de Indo-Maleiers, Chinezen, Spanjaarden of zijn een mix hiervan. Maar er zijn in het land ook meer dan 100 etnische minderheidsgroepen. De meeste hiervan zijn een (sub) onderdeel van de Negrito, de Igorot en de Manobo.
De Negrito zijn de oudste bewoners van de Filipijnen. De naam Negrito hebben ze gekregen van de Spanjaarden. Die vonden dat deze mensen met hun donkere uiterlijk en kroeshaar veel weg hadden van Afrikaanse negers. Op dit moment zijn er nog maar ongeveer 15.000-20.000 Negrito.
De onder toeriste meest bekende stam zijn een aantal stammen die samen de bekend staan als de “Igorot”. Ze wonen nu nog in het noorden van Luzon. Er wordt nog traditionele kleding gedragen door deze groepen, ook kan je hun mummies bezoeken. De Igorot bouwde ook de beroemde rijstterrassen van Banaue.
Op het eiland Mindanao wonen ook nog veel traditionele stammen. Bijvoorbeeld de Badjao, de zee-zigeuners van de Sulu zee. Deze stammen staan bekend als de Manobo. Een deel van deze stammen zijn animistisch andere zijn in de afgelopen honderden jaren moslim geworden.
Godsdienst
De Filipijnen is het enige voornamelijk katholieke land in Azië. De langdurige Spaanse aanwezigheid in dit gebied heeft duidelijk een stempel achtergelaten op godsdienstgebied. Zo’n 83 % van de bevolking is Rooms-Katholiek en nog eens 3 % maakt deel uit van een kerkelijke afsplitsing hiervan. Ongeveer 6% hangt het protestantse geloof aan en 5% van de bevolking is islamitisch. De moslims wonen vooral op de zuidelijke eilanden Mindanao en de Sulu eilanden. De overige 3% van de bevolking is aanhanger van het boeddhisme of taoïsme(voornamelijk Chinezen) of is niet gelovig.
De mensen in de Filipijnen maken zich niet snel druk. Er is zelfs een woord voor deze vrij algemene houding: bahala na wat grofweg betekent, wat komt, dat komt.
Familie
Wie voor het eerst de Filipijnen bezoekt, krijg bij de aanblik van Manila al snel het idee in een verwesterde maatschappij terecht te zijn gekomen. Niets is minder waar. De Aziatische cultuur is nog steeds diepgeworteld in het dagelijkse leven . Familie en religie vormen nog altijd de rode draad in het leven van de lokale bevolking. Ouderen worden tot aan hun dood verzorgd door de familie. De Filipijnse familiebanden zijn enorm hecht en complex. Men gaat letterlijk voor elkaar door het vuur.
Hiya
Filipino's zijn zich erg bewust van hiya, wat zoveel betekent als “gevoel van schaamte”. Gebrek aan hiya staat gelijk aan gezichtsverlies en is onbegrijpelijk voor de lokale bevolking.
Wie zich publiekelijk te sterk uitspreekt of zijn negatieve emoties uit, krijgt weinig sympathie. Hiya is zo belangrijk dat men zich vaker laat leiden door wat anderen sociaal acceptabel vinden dan wat ze eigenlijk zelf willen zeggen of doen. Wanneer je in de Filipijnen tegen problemen aanloopt, kan je die het beste met een glimlach en een grap tegemoet treden. Wie boos wordt, maakt het probleem vaak erger.
Wanneer je de gebieden rondom Banaue en Sagada in Luzon bezoekt moet je je bewust zijn van de conservatieve levenswijze van de mensen in het gebied en je daar naar gedragen. Men is blij met kleine, bescheiden cadeaus, neem niets opvallends mee want pronken met rijkdom wordt niet op prijs gesteld.