Gewoonten en gebruiken in Egypte

Wanneer je bekend bent met de gebruiken en gewoontes van een land en daar naar handelt, openen zich de deuren van gastvrijheid voor je. Egyptenaren zijn erg gastvrij, ook tegen vreemden. 

Egyptenaren zijn niet zo direct als westerlingen. Ook hebben ze niet zoveel haast als wij. Een veelgehoord antwoord is dan ook ‘Insha Allah’; als Allah het wil.

Wanneer je iets wilt dan is het niet gebruikelijk om meteen ter zake te komen. Of het er nu om gaat of je wat wilt kopen in een winkel of om hele andere contacten. Meestal zal je eerst een kopje koffie of thee aangeboden worden. Ook is het gebruikelijk om een praatje te maken over het weer, de familie of andere dingen die op dat moment gebeuren en ga daarna pas over op het onderhandelen. In Egypte is het zakelijke gedeelte en privé veel minder gescheiden dan in Nederland.

moskee bezoeken in egypte

Wil je een moskee bezoeken in Egypte? Dan moet je rekening houden met je kleding. Zowel mannen als vrouwen kunnen het beste armen en benen bedekken. Als vrouw is het aan te raden om daarbij ook rekening te houden met de wijdte van je kleding. Je armen en benen bedekken met zeer strakke kleding, kan namelijk nog altijd tot ongewenste aandacht leiden. Het is daarom verstandiger om wat wijdere kleding te dragen en ook in verband met het klimaat is dit prettig. De aandacht die je als vrouw dient te hebben voor je kleding komt niet alleen van pas bij het bezoek aan een moskee, maar ook in het algemeen. Heb je als man een korte broek aan dan mag je soms nog wel een moskee binnen, maar over het algemeen niet. Zelfs een broek tot de knieën kan in sommige gevallen nog te kort zijn, maar dit hangt af van het moment en hoe streng er gecontroleerd wordt. Voor vrouwen is het ook belangrijk een hoofddoek te dragen. Bij sommige moskeeën kun je die bij de entree krijgen, het is echter wel makkelijk om je eigen sjaal mee te nemen. Je schoenen trek je uit voor je de Moskee binnengaat en laat je bij de ingang staan. De moskee is verdeeld in een gedeelte voor mannen en een gedeelte voor vrouwen. Het mannengedeelte is een stuk groter dan het vrouwengedeelte.

Wat voor ons de zondag is, is in islamitische landen de vrijdag. Niet-moslims mogen vaak niet in de moskee komen tijdens het vrijdagmiddaggebed. Ook tijdens andere gebeden is het vaak niet gewenst dat je aanwezig bent in een moskee.

Als je geluk hebt word je bij een Egyptenaar thuis uitgenodigd. In dit geval is het beleefd een cadeautje mee te nemen voor de gastheer. Gepaste cadeautjes zijn gebak, snoepjes of bloemen. Je schoenen trek je bij binnenkomst uit. Wees niet verbaasd als gast wanneer je alleen met de gastheer eet (ook als vrouw), eet niet alles op want de restjes gaan naar vrouw en kinderen. Denk eraan om niet met je linkerhand te eten, die gebruik je namelijk na je toiletbezoek. Ook voor het aanpakken en aangeven van dingen, kan je het beste niet je linkerhand gebruiken.

Lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen is in Egypte niet gepast. In toeristische plaatsen zijn ze nog wel wat gewend maar je zult een Egyptisch koppel nooit op straat zien kussen of zelfs maar hand in hand lopen. Liefkozingen bewaar je dus liever voor je hotelkamer. Overigens wordt een verloofd Egyptisch koppel veelal vergezeld door een broertje of zusje, zodat de twee in kwestie geen 'verkeerde dingen' zullen doen. Egyptische mannen gaan in onze ogen wel heel intiem met elkaar om, mannen die samen hand in hand op staat lopen is heel gewoon. 

alcohol

Het nuttigen van alcohol is volgens de Islam niet toegestaan. In de praktijk zijn er echte een behoorlijk aantal Egyptenaren die wel eens wat drinken. Dit gebeurt echter erg discreet. In Egypte worden meerdere biermerken geproduceerd, Stella is het bekendste en populairste merk.

koffiehuis

Een populaire plek voor mannen om in ieder geval een deel van de dag door te brengen is het koffiehuis. Egyptische vrouwen zul je hier niet snel vinden, maar in sommige koffiehuizen worden westerse vrouwen wel getolereerd. Overigens zijn er ook genoeg koffiehuizen waar Egyptische vrouwen wel naar binnen gaan en rustig wat drinken (en roken). De niet-traditionele zaken zoals de Costa Coffee worden bijvoorbeeld veelvuldig door meisjes en vrouwen bezocht. Een van de bezigheden in een koffiehuis is het roken van een waterpijp, ook wel een Shisha genoemd. Een shisha is wat anders dan even een sigaretje opsteken, alleen al het aansteken van een shisha neemt als de nodige tijd in beslag. Een shisha roken doe je zelden alleen en het is dan ook erg normaal om een shisha te delen. Je krijgt allemaal je eigen mondstuk om op de pijp te klikken. Bij het doorgeven van de pijp wordt de slang dubbelgevouwen en het mondstuk naar beneden gericht. Een omhoog gerichte pijp is schunnig, vooral in gemengd gezelschap. In Egypte is waterpijp roken eigenlijk een mannending, dit in tegenstelling tot andere landen zoals Syrië, Jordanië en Libanon waar ook vrouwen waterpijp roken. Daarbij moet wel vermeld worden dat er ook Egyptische vrouwen zijn die waterpijp roken. Dit gebeurt af en toe in een traditioneel koffiehuis, maar ook in bijvoorbeeld de Costa Coffee.

Geschreven door Rudi B. op 05 Feb 2020 17:23.