Trinidad
Trinidad is waarschijnlijk de meest pittoreske stad van Cuba, met zijn straten vol kinderkopjes, pastelkleurige huizen en glimmende oldtimers. De binnenstad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van Unesco en veel gebouwen zijn prachtig gerestaureerd. Samen met Havana en Viñales vormt Trinidad de toeristische driehoek en de stad trekt veel reizigers die hier graag een of meerdere nachten slapen.
Bezienswaardigheden in Trinidad
De stad Trinidad had zijn bloeiperiode in de 18e en 19e eeuw, toen de kolonisten suikerriet- en tabaksplantages in de omgeving van Trinidad hadden en hier flink geld mee verdienden. Vrijwel alle gebouwen in de binnenstad zijn gebouwd in de koloniale stijl, huizen geschilderd in zuurstokkleuren met houten luiken en smeedijzeren balkons. Ook zijn er in de omgeving enkele leuke dagtrips te maken, naar bijvoorbeeld een natuurpark en het mooiste strand van de Cubaanse zuidkust.
Plaza Mayor
De belangrijke gebouwen van Trinidad liggen rondom de Plaza Mayor. Hier vind je de kerk Iglesia de la Santísima, die in de ochtend soms open is voor bezoekers. De kerk is eind 19e eeuw gebouwd en binnen staat een Spaans altaar dat stamt uit 1731. Ook staat hier het Museo Romantico, gevestigd in een okerkleurig landhuis dat gebouwd is tussen 1740 en 1808. In het museum worden meubels en kunststukken tentoongesteld uit de 19e eeuw, die laten zien hoe populair de ‘Europese’ stijl van wonen in die tijd was in Trinidad. Verder vind je rondom de Plaza Mayor nog het Palacio Ortiz, Casa Padrón en Casa de los Sánchez, stuk voor stuk prachtige gebouwen die de koloniale tijdsgeest goed weergeven en tegenwoordig musea huisvesten zoals de Galeria de Arte Universal en Museo de Arquitectura Colonial.
Convento de San Francisco de Asís
Het meest karakteristieke beeld van Trinidad is de geelgroene klokkentoren van het Convento de San Francisco de Asís. De toren is gebouwd tussen 1726 en 1747 en huisvest tegenwoordig het Museo de la Lucha contra Bandidos. Het museum is maar matig interessant, hoewel er een aantal flinke oorlogsvoertuigen op de binnenplaats staan tentoongesteld. Maar de hoofreden voor een bezoek aan het Convento de San Francisco de Asís is een beklimming van de klokkentoren (entree 1 CUC, geopend van 9-17 uur, gesloten op maandag). Het uitzicht vanaf de klokkentoren is fenomenaal, je kunt aan de ene kant uitkijken over het Sierra del Escambray-gebergte en aan de andere kant de Caribische zee zien.
Museo Municipal de Historia
De klokkentoren van het Convento de San Francisco de Asís is misschien wel het beroemdst, maar eigenlijk is het beklimmen van de stompe toren van het Museo Municipal de Historia nog meer aan te raden. Voornamelijk omdat je vanaf deze toren dus ook uitzicht hebt op de karakteristieke geelgroene klokkentoren van het klooster, die je natuurlijk niet kunt zien als je er bovenop staat! In het museum zelf vind je een tentoonstelling met enkele Cubaanse meubels en een stukje geschiedenis van de stad Trinidad. Entree 2 CUC, geopend van 9-17 uur, gesloten op vrijdag.
Wandeling door de wijk Tres Cruces
Sommige reizigers geven aan dat ze het oude centrum van Trinidad nogal ‘kunstmatig’ vinden; alles is gerestaureerd, bijna elk gebouw is een museum, restaurant of souvenirwinkel en in de straten lopen meer toeristen dan Cubanen. Wie graag een stukje van het échte Trinidad wil zien, kan een wandeling maken door de wijk Tres Cruces. De Lonely Planet geeft een goede wandeltocht in zijn reisgids. Loop vanaf de klokkentoren van het Convento de San Francisco de Asís door naar de wijk die erachter ligt. Hier vind je hobbelige straten, huizen met afbladderende verf en kinderen die op straat vliegeren en een potje honkbal spelen rondom de Plaza de las Tres Cruces.
Playa Ancon
De mooiste stranden van Cuba zijn te vinden aan de noordkant van het eiland, bijvoorbeeld rondom Varadero en Holguín, en bij de noordelijke cayo’s. Hier zijn de stranden parelwit. De zuidkust van Cuba heeft minder paradijselijke stranden, eerder goudgeel van kleur. Het mooiste strand van de Cubaanse zuidkust ligt bij Playa Ancon, op zo’n 10 kilometer ten zuiden van Trinidad. Vanuit Trinidad kun je op verschillende manieren naar Ancon: per gehuurde fiets of scooter, te regelen bij zowat elke casa particular in Trinidad. Per shuttlebus, die ’s ochtends vroeg vertrekt, ’s middags terugkeert en 3 CUC per persoon kost; actuele info is te vinden bij de kantoortjes van Infotur en Cubatur. Of per (oldtimer)taxi, die je gemakkelijk kunt regelen bij Parque Céspedes. Playa Ancon (en naastgelegen Playa Maria Alquilar) ligt aan het einde van een soort lange strip land; hier vind je ook de twee staatsgerunde all-inclusive strandhotels. Het strand is zo’n vier kilometer lang en voor de kust ligt een koraalbank waar je kunt duiken of snorkelen. Er zijn zonnebedjes te huur en je kunt er eten en drinken bestellen. Een prima plek om een dag te relaxen.
Wie met de fiets of scooter naar Playa Ancon gaat, kan onderweg een alternatieve route kiezen via het vissersdorp La Boca. Hier vind je kleurrijke huizen en een ontoeristisch strand, waar de Cubanen zelf graag komen om met de hele familie te relaxen.
Valle de los Ingenios
Trinidad dankt zijn prachtige architectuur aan de tijd van suikerbaronnen en plantages. In de vallei rondom Trinidad waren meer dan 40 suikermolens gevestigd. Helaas was dit ook een behoorlijk donkere periode: op de plantages werden door de kolonisten slaven aan het werk gezet, die zware fysieke arbeid moesten leveren onder slechte levensomstandigheden.
Deze Valle de los Ingenios staat samen met de stad Trinidad ingeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ongeveer 5 kilometer buiten Trinidad vind je een uitzichtpunt met restaurant, waar je een mooi panorama hebt over de vallei. Rijd je verder de vallei in, dan tref je zo’n 15 kilometer buiten Trinidad de Manaca Iznaga, een haciënda uit de 19e eeuw. Het behoorde tot een van de rijkste families van Trinidad. In het huis vind je nog steeds mooie antieke meubelen en tegenwoordig is er een restaurant gevestigd waar je kunt lunchen. Op het buitenterrein staat een 44 meter hoge toren die je kunt beklimmen (entree 1 CUC) voor een geweldig uitzicht over de omgeving. Vroeger werd de toren gebruikt om toezicht te houden op alle slaven die aan het werk waren op de plantages rondom de haciënda. Achter de haciënda staat een suikerrietpers die je zelf kunt uitproberen en je kunt er ook een glaasje ‘guarapo’ proberen, oftewel suikerrietsap.
Wie de Valle de los Ingenios wil bezoeken, kan dat op verschillende manieren doen. Als eerste natuurlijk per eigen auto, zo kun je rijden langs verschillende (vervallen) haciënda’s en uitzichten. Wie niet over eigen transport beschikt, kan een taxi huren voor een tour van een halve dag. Als laatste is er de mogelijkheid om per trein te gaan. Vanuit Trinidad vertrekt elke ochtend om 9 uur een (toeristische) trein die een stop maakt van ongeveer een uur bij Manaca Iznaga en daarna doorrijdt naar een andere haciënda aan de spoorlijn voor een lunchstop. Rond 3 uur keer je weer terug in Trinidad. Onderweg heb je mooie uitzichten over de velden vol suikerriet en je passeert enkele prachtige hoge bruggen. Kaartjes voor de trein zijn te boeken bij de Infotur en Cubatur in Trinidad en kosten 10 CUC per persoon.
Paardrijden in de omgeving van Trinidad
Het is mogelijk om in Trinidad een paardrijdexcursie te doen. Hierbij ga je een stuk de Valle de los Ingenios in, waarbij je onderweg langs een aantal vervallen haciënda’s komt. Ook passeer je kleine houten huizen, geschilderd in bonte kleuren, waar het leven van alledag op het platteland zich afspeelt. Vaak ga je ook naar een waterval buiten Trinidad, waar tijd is om even te af te koelen en te zwemmen. Je kunt er bij een klein standje wat te drinken kopen en een kopje versgebrande koffie krijgen. De meeste paardrijdtours door de omgeving van Trinidad duren 4 uur en kosten 20 CUC per persoon. Wie over het plein Parque Céspedes loopt, wordt waarschijnlijk benaderd door mensen die deze paardrijdtours aanbieden. De meeste starten in de wijk Tres Cruces en ook daar lopen vaak mannetjes rond die deze tours aanbieden. Anders kun je natuurlijk altijd informeren bij de Infotur of Cubatur in het oude centrum.
Topes de Collantes
Vanaf de daken van Trinidad kun je in de verte een groen gebergte zien liggen: de Sierra del Escambray. Het ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad en de hoogste bergtop is 1140 meter hoog. In dit gebergte ligt het Topes de Collantes natuurpark, met een bijzonder microklimaat en verschillende uitgezette wandelingen voor toeristen. Bij het bezoekercentrum kun je informatie vinden over de verschillende trails. Een populaire wandeling is naar de Salto del Caburní, een tocht van zo’n uur bergafwaarts naar een waterval en natuurlijke waterpoel. Je kunt hier zwemmen, maar wees gewaarschuwd: het water is doorgaans héél koud! Wel lekker om even af te koelen na alle inspanning. De weg terug naar boven duurt langer en kan fysiek wat uitdagender zijn, reken op zeker anderhalf uur. Zorg dat je goede stevige schoenen draagt voor de wandeling en klim en trek natuurlijk badkleding aan als je wil zwemmen. Voor de meeste wandelingen moet een entreeprijs van 5 CUC per persoon worden betaald.
Wie Topes de Collantes wil bezoeken, kan dit per eigen huurauto of geregelde taxi doen. Zorg dat de auto in goede conditie is en dat de remmen goed werken, want er zijn een aantal steile en gevaarlijke stukken onderweg. Bezoek het park niet als het veel regent, want dan zijn de wegen glad en de trails vrijwel onbegaanbaar. Je kunt ook een georganiseerde excusie boeken bij de Infotur of Cubatur in Trinidad, je gaat dan met een oude 4x4 legerjeep waar maximaal 6 toeristen in kunnen. Deze excursie kost zo’n 35-45 CUC per persoon.
Dagtrip naar Sancti Spíritus
Zoals gezegd is Trinidad ondertussen flink ontdekt door toeristen. Wie graag een wat ‘authentieker’ stadje wil bezoeken, kan een dagtrip maken naar Sancti Spíritus. Dezelfde rijke geschiedenis, dezelfde koloniale bouwstijl, maar minder gerestaureerd en opgepoetst zoals in Trinidad en met veel minder toeristen. Middelpunt van de stad is het centrale plein Parque Serafín Sánchez, met prachtige gebouwen rondom. Bezoek zeker de blauwe kerk Iglesia Mayor del Espíritu Santo (entree gratis) en het Museo del Arte Colonial (entree 2 CUC). Sancti Spíritus ligt zo’n 70 kilometer van Trinidad; je kunt er heenrijden met je eigen huurauto of neem de Viazulbus, die ’s ochtends om 8 uur of 10 uur naar Sancti Spiritus rijdt. Voor de terugweg moet je dan een taxi nemen. Bezoek Sancti Spíritus niet op maandag, want dan zijn bijna alle musea gesloten.
Eten in Trinidad
Voor zo’n kleine stad heeft Trinidad een uitgebreide keus aan restaurants en bars. En dat kan een verademing zijn, voor wie al een tijdje door Cuba een het reizen is! Hier vind je zelfs internationale gerechten, zoals Aziatische curries en Spaanse tapas.
Taberna La Botija
La Botija is een particulier gerund restaurant dat niet zou misstaan in een Europese setting. Op de kaart vind je brochettes, verschillende tapas, pastas en gerechten met zeevruchten. Er speelt bijna elke avond een leuke originele band en de sfeer is jong en informeel. Het is altijd erg druk bij La Botija, dus het kan zijn dat je moet wachten voordat je er terecht kunt. Het restaurant neemt geen reserveringen aan, dus het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar het is het wachten waard!
Paladar Malibran
Dit is een paladar met traditioneel Cubaans eten. Je vindt ‘em op een paar passen van de Plaza Mayor richting het noorden, in Calle Desengaño naast de kerk. Meestal adverteren ze met een deal van de dag, wat inhoudt dat je een gratis cocktail bij je eten krijgt. Wordt je dit niet aangeboden als je langsloopt, vraag er dan vooral naar want dan krijg je alsnog een drankje erbij. De kaart bestaat uit Cubaanse golden oldies zoals vis, kip, garnalen en varkensvlees. De porties zijn groot en het eten is ook niet echt duur, rond de 8-10 CUC voor een maaltijd met drankje. Vaak speelt er een muziekbandje in het restaurant en de decoratie is in muziekthema, met oude platen die dienen als onderzetters voor de borden.
Restaurante Sol Ananda
Aan Plaza Mayor zit restaurant Sol Ananda. Het is gevestigd in een prachtig oud pand, wat doet denken aan een museum. Het ziet er uit als een echt bewoond huis, met een bed dat midden in het restaurant staat en meubels die je doen vermoeden alsof je midden in iemand’s woonkamer zit. De kaart heeft naast Cubaanse specialiteiten ook wat meer exotische opties, zoals een Dominicaans groententorentje of Indiase curry. Dat is best eens lekker voor de afwisseling, na al die rijst en bonen. Niet goedkoop, zo’n 15CUC voor een hoofdgerecht, maar wel fijn om jezelf hier een keer een etentje te gunnen.
Pasteleria Dulcinea
Misschien geen culinair hoogstandje, maar wel een verrassing: in Trinidad vind je een pasteleria (bakkerij) met heerlijke broodjes en taartjes. Dat is nogal een zeldzaamheid in Cuba! Bij Pasteleria Dulcinea bakken ze hun eigen croissants, maken ze lekkere belegde baguettes en de bladerdeegtaartjes met fruitvulling zijn een aanrader. Voor wie even behoefte heeft aan een Hollandse lunch met brood en kaas, is dit het beste wat je kunt vinden in Trinidad. Prijzen zijn heel prima, met broodjes tussen de 2-4 CUC.
Entertainment in Trinidad
Behalve een mooie stad, is Trinidad ook een swingende stad. ’s Avonds klinkt hier uit vrijwel elk restaurant en elke bar vrolijke muziek. Het maakt dat veel toeristen een goede herinnering aan Cuba houden en je kunt bijna overal een cd kopen als je een bandje leuk vindt.
Casa de la Música
De populairste toeristische plek in Trinidad is de Casa de la Música. Deze vind je vlakbij het centrale Plaza Mayor, op langgerekte trappen in de open lucht. Elke avond speelt hier een lokale band met vrolijke salsa, rumba en merengue en wordt er op los gedanst door Cubanen en toeristen. Wie in de buurt van de dansvloer zit, zal zeker ten dans worden gevraagd…! Kijk je liever toe van een veilige afstand, ga dan op de trappen aan de zijkant zitten, vanwaar je een heel goed uitzicht hebt op de dansvloer. De live band begint meestal rond een uur of negen. Op sommige avonden betaal je entree aan het begin van de trappen, op andere avonden is het gratis. Later op de avond verplaatst het feest zich soms naar binnen, naar de echte Casa de la Música die je bovenaan de trappen vindt.
Disco La Cueva of Disco Ayala
Een discotheek die gebouwd is onder de grond in een grot, en die verschillende namen heeft. Maar het gaat om dezelfde discotheek. Nadat de Casa de la Música zijn deuren sluit, gaat het feest in de grotdisco nog even door. Hier wordt vooral latino popmuziek en reggaeton gedraaid, waardoor het er nogal heet aan toegaat. Niet om het minst omdat het in de grot altijd vochtig en zweterig is.
Toeristische informatie in Trinidad
Wie op zoek is naar toeristische informatie, kan in Trinidad terecht bij de kantoortjes van Infotur en Cubatur. Deze zitten tegenover elkaar, op de hoek van Calle Maceo en Zerquera. Hier kun je de informatie krijgen over bijvoorbeeld de trein naar Valle de los Ingenios en tours boeken naar Topes de Collantes, Playa Ancon of een citytour met gids. Houd er rekening mee dat er meestal een rij is met toeristen die info willen, en het dus soms wel ruim een half uur kan duren voordat je aan de beurt bent.
Geld wisselen in Trinidad
Er zijn banken te vinden met een pinautomaat, maar die accepteert alleen internationale VISA creditcards, en géén Nederlandse bankpassen of andere creditcards. In de CADECA (Casa de Cambio) in Trinidad kun je contante euro’s omwisselen naar CUC. De vindt de CADECA in Calle Martí #164, tussen Calles Lino Perez en Camilo Cienfuegos.
Accommodatie in Trinidad
In Trinidad vind je heel weinig hotels, eigenlijk is alleen het luxe Iberostar Grand Hotel aan Plaza Céspedes een goede optie als je in een hotel wilt slapen. Dit staatshotel telt wel vier of vijf sterren en is de meest comfortabele (en ook dure) optie in Trinidad.
Voor de rest vind je in Trinidad wel honderden casas particulares. Omdat dit voor grote tourgroepen niet werkt – casas hebben vaak maar een stuk of twee, misschien drie kamers – slapen groepen vrijwel nooit in Trinidad, maar bezoeken ze alleen gedurende de dag. Vanaf een uur of 11 stroomt het centrum vol met groepen toeristen, maar wie in een casa particular in Trinidad slaapt kan voor 11 uur al in alle rust het schattige centrum verkennen. Ook in de namiddag, als de tourbussen weer weg zijn, valt er een rust over Trinidad.
De casas particulares in Trinidad zijn vrijwel allemaal gevestigd in koloniale gebouwen, met hoge plafonds en stijlvolle antieke meubels, sommigen hebben een zonnige patio, anderen een dakterras waar je kunt ontbijten en ontspannen. Probeer een casa te zoeken dichtbij de Plaza Mayor, zodat je lopend naar de bezienswaardigheden in het centrum kunt en ook ’s avonds na een bezoek aan de Casa de la Música gemakkelijk terug naar de casa kunt lopen.
Bij het strand van Playa Ancon zijn nog twee staatshotels gevestigd. Je kunt hier op basis van all-inclusive verblijven en vanuit Playa Ancon het tien kilometer verderop gelegen Trinidad verkennen. Deze twee hotels kosten rond de $100-140 per kamer per nacht.
Vervoer in Trinidad
Wie rondreist door Cuba, huurt doorgaans een eigen auto of reist per openbare Viazulbus. Trinidad ligt zo’n 350 kilometer ten oosten van Havana. De meeste reizigers komen vanuit Viñales of vanuit Cienfuegos en de Varkensbaai, voordat ze Trinidad bezoeken. Er gaan rechtstreekse Viazulbussen vanuit Havana, Viñales en Cienfuegos naar Trinidad, dus wie geen huurauto heeft kan toch gemakkelijk naar de stad rijden. Bij het Viazulbusstation in Trinidad hangen ook vaak taxichauffeurs rond, die je een privétaxi naar Havana aanbieden. Als je met z’n vieren bent, is de prijs van een privétaxi evenveel per persoon als de Viazulbus (namelijk 25 CUC). Dan is het dus een goede deal om met een privétaxi te rijden. Meestal nemen de taxichauffeurs graag de taak voor hun rekening om meer medereizigers te zoeken en zo de auto te vullen met vier reizigers.
Internet in Trinidad
Het staatstelecomkantoor van Etecsa zit in Parque Céspedes. Hier kun je gebruik maken van de computers om online te gaan. Ook kun je binnen kraskaarten kopen die je nodig hebt om gebruik te maken van het internet, zowel op de vaste computers als op de wifispots. De kaarten kosten 2 CUC per uur. De eerste wifispot in Trinidad bevindt zich bij de trappen van de Casa de la Música, de tweede is pal voor de deur van het Etecsa-kantoor in het Parque Céspedes (ook wel Plaza Carillo genoemd). Kan niet missen, want je ziet vanzelf tientallen Cubanen buiten rondhangen met hun smartphones om te bellen met hun overzeese familieleden.
menasil 24 Jun 2016 10:02
Wat een goed en informatief artikel!!