Eten en drinken in Cuba
Cuba staat niet bepaald bekend als een land met een goede lokale keuken. Rijst met bonen vormt het belangrijkste gerecht en de meeste Cubanen eten dit voor zowel de lunch als het avondeten. In de meeste restaurants waar Cubaanse gerechten worden geserveerd kun je doorgaans kiezen uit een gerecht met varkensvlees, kip of vis van de grill, zonder toevoegingen als saus of kruiden. Door de sancties die door de VS aan Cuba zijn opgelegd door hun geschiedenis, is het voor Cubanen vrijwel niet mogelijk om aan kruiden, specerijen en oliën te komen. Wij hebben van de locals gehoord dat áls een restaurant deze wel gbruikt, ze waarschijnlijk het land binnen gesmokkeld zijn. Daarnaast staat er ook vaak garnalen en kreeft op het menu, twee gerechten die gelukkig met wat meer smaak en saus worden klaargemaakt. Over het algemeen zie je weinig groenten in de gerechten, behalve zwarte bonen. Wel worden de meeste gerechten geserveerd met een salade van komkommer, tomaten en kool.
Favoriete gerechten
Toch zijn er een aantal gerechten wel echt de moeite waard van het proberen waard. Zo zul je zeker eens 'ropa vieja' (oftewel 'oude kleren') moeten proberen. Dit is langzaam gegaard rundvlees dat uit elkaar valt in een tomatensaus. Ook ‘camarones enchiladas’ is een aanrader, een flink bord vol garnalen in een rode saus met paprika en tomaat. En natuurlijk de kreeft; waar dit gerecht in Nederland nogal luxe is, kun je in Cuba voor $10 per persoon al een gigantisch bord vol botermalse kreeft krijgen.
Eten in een staatsrestaurant of paladar
Net als met de accommodaties in Cuba, heb je ook bij restaurants de keuze uit staatsrestaurants en privégerunde restaurants. Deze laatste heten ‘paladares’ en sinds enkele jaren springen ze als paddenstoelen uit de grond. Fijn! Want waar het eten in de staatsrestaurants vaak een weinig inspirerend bord met droog varkensvlees of kipfilet is, krijg je in de paladeres meestal écht lekker eten. Mensen die zeggen dat ze het eten in Cuba maar karig vonden, hebben niet de juiste paladares ontdekt. Je vindt in plaatsen als Havana, Vinales en Trinidad tegenwoordig zelfs privégerunde Italiaanse restaurants en tapasbars.
Eten in casas particulares
Een andere goede optie voor lekker eten in Cuba is de casa particular. In deze Cubaanse vorm van een bed&breakfast kun je ’s avonds ook vaak dineren, als je het van tevoren aangeeft. En het is aan te raden dit minstens één keer te doen, want er wordt je zonder uitzondering een waar feestmaal voorgeschoteld. Vaak krijg je naast je gekozen vlees, vis of seafood een schotel met rijst en bonen, schalen met salade, gefrituurde bananenchips en een toetje zoals flan of vers fruit. De maaltijd wordt afgesloten met een kopje koffie. Zorg maar dat je honger hebt voor je aan de maaltijd begint, anders krijg je het nooit op.
Vegetarisch eten in Cuba?
Vegetariërs hebben helaas niet zo veel keus in Cuba. Het land is niet ingericht voor diegenen die geen vlees en vis eten. Vrijwel elke hoofdmaaltijd bestaat uit vlees, vis of seafood. Met wat moeite kun je vaak nog wel een eitje of en bordje met kaas krijgen. Niet echt om over naar huis te schrijven. Door vaker in een casa particular te eten, waar je bij de gastvrouw kunt aangeven wat je wel en niet eet, heb je meer kans op een lekkere maaltijd dan in een restaurant, want vegetarische gerechten staan niet vaak op de kaart. Overigens komt hier de laatste jaren wel wat verandering in; zo komen er hier en daar vegetarische restaurants (de eerste en misschien wel beste is El Romero in Las Terrazas) en ook in Italiaanse restaurants kun je altijd wel een vegetarische pasta of pizza krijgen.
Drinken
Het is aan te raden water in flessen te kopen en te drinken, want het kraanwater in Cuba is niet van goede kwaliteit. Zorg dat je op tijd nieuw water koopt, want soms is het lastig om een winkeltje te vinden! Ook gebeurt het nog wel eens dat een winkeltje een breed assortiment aan bier en rum verkoopt, maar er helaas geen fles water te vinden is. Tja, dat is Cuba zullen we maar zeggen.
Non-alcoholische drank
Door het feit dat er geen open markteconomie is, valt er doorgaans weinig te kiezen in frisdrank. De staat produceert frisdrank en er is maar één merk cola (Tukola), één merk ‘7up’ (Limon) en één merk 'Fanta' (Naranja). Tegenwoordig vind je wel meer en meer geïmporteerde frisdranken, maar om eerlijk te zijn smaken de Cubaanse varianten prima én ze zijn goedkoper. Veel restaurants schenken ook limonade; dat is geen ranja maar echte limonade gemaakt van verse citroen of limoen met veel suiker en veel ijs. Heerlijk verfrissend. Nog een aanrader: guarapo, versgeperst suikerrietsap dat vaak verkocht wordt bij piepkleine winkeltjes langs de straat, te koop voor zo’n 2 lokale pesos.
Bier
Wil je bier drinken? Dan zijn je opties Bucanero of Cristal, de twee soorten staatsbier. Bucanero is het ‘zwaardere’ biertje dat vaak in de smaak valt bij toeristen, maar de Cubanen drinken met name het lichtere Cristal. De leukste plek om bier te drinken: bij Cerveceria Plaza Vieja, op Plaza Vieja in Havana. Deze bierbrouwerij schenkt zowaar verschillende huisgebrouwen bieren, van licht tot donker en zelfs verkrijgbaar in een meterhoge tafeltap.
Sterke drank
En last but not least.... Cuba staat natuurlijk bekend om zijn rum. Wie kent de beroemde mojito-cocktail niet? Maar ook daiquiri en Cuba libre komen van Cuba. Ook worden er cocktails van buiten Cuba geserveerd, maar vaak wordt het hoofdbestanddeel verruild voor rum. Meestal wordt jonge rum gebruikt om te mixen en wordt de oudere rum gebruikt om puur te drinken. Cocktails zijn overigens niet duur in Cuba. Voor ergens tussen de $1,5 en $3 heb je er al een te pakken.
Koffie
Koffie is op veel plekken te krijgen en vaak van goede kwaliteit. In Cuba wordt zelf koffie verbouwd, gebrand en gemalen, bijvoorbeeld rondom Las Terrazas of Baracoa. Wil je ergens koffie bestellen, kijk even of er een espressomachine staat of dat het uit een thermoskan komt. Dat maakt nogal een verschil. Thee is verrassend slecht te krijgen. Als ze al iets hebben dan hebben ze over het algemeen alleen zwarte thee en soms kamillethee; het zijn de enige twee soorten die verstrekt worden door de staat.