Eten en drinken in China
Eten en drinken is iets waar je een aantal keer per dag mee te maken krijgt. Dus ook in China. Misschien verwacht je op ieder hoek van de straat de gerechten die je thuis ook bij de afhaal chinees kan krijgen of denk je dat het een grote beproeving wordt van mysterieuze onderdelen van dieren die in Nederland zelfs de frikadel niet halen. De waarheid ligt in het midden.
Eten
Ga daar eten waar veel lokale mensen zitten. Chinezen staan bekend om hun super vers bereide eten. In een druk restaurant is een hoge omloop dus alles is super vers. Kijk niet vreemd op als je mensen met levende vissen of kippen rond ziet lopen (zelfs in een eettentje). Misschien wil je er niet over nadenken, maar dat is dus hoe vers je voedsel is!
Een traditioneel ontbijt bestaat uit rijstsoep. Dat is niet voor iedereen ideaal maar er zijn andere opties. Op straat kan je allerlei soorten fruit kopen. Ook zijn er vaak bakkers die prima koekjes verkopen. Niet geheel verantwoord als ontbijt, maar soms wel lekker voor de afwisseling. Er zijn stalletjes die een soort harde deegstengels verkopen en een soort spinazie ommeletjes.
Wat kun je doen om te voorkomen dat je varkensstaarten voorgeschoteld krijgt? Communicatie is het grootste probleem. Je komt maar zelden een menukaart in het Engels tegen en als je er 1 vindt wil het nog niet zeggen dat het klopt. Een onmisbaar boekje in China is Point-It. Dit is een klein boekje met meer dan duizend foto’s waar je op kunt wijzen. Er zijn foto’s van alle dieren, groenten en drinken. Dit boekje is aan te schaffen voor minder dan 7 euro.
Al het begin is moeilijk, maar met de volgende tips moet je toch binnen een week veilig en lekker eten onder de knie hebben. Ok, dus je bent binnen gestapt in een eettentje. Nu moet er iets bestelt worden. Je opent je Point-it boekje en wijst op bijvoorbeeld de kip. De bediende wijst dan meestal het hoekje van de kaart aan waar de kip staat. Nu doe je een wilde gok en je wijst iets aan. Dit herhaal je nog eens tot je dus zo’n drie gerechten per twee personen hebt besteld. Het is zeer aan te raden minimaal 1 a 2 gerechten uit de groentesectie aan te wijzen. Hier kan namelijk eigenlijk niets mee mis gaan en zo heb je dus altijd iets te eten.
In China is het gebruikelijk dat je met 2 personen zo’n twee á drie gerechten bestelt. Die worden dan op schotels tussen jullie in gezet en je krijgt een kommetje met stokjes. Je pakt dan zelf wat je wilt hebben.
Deze methode heeft een paar grote voordelen. Ten eerste kan je dus makkelijk iets laten staan als blijkt dat je het niet lekker vind. Je hebt nog twee schotels voor je om uit te kiezen. Met hoe meer mensen je eet, hoe meer kans op een schotel die je lust. Let wel op dat het in China zeer ongebruikelijk is om rijst te serveren bij deze gerechten. Als je rijst bestelt dan krijg je dit tegelijk met de rekening. Rijst is namelijk bedoeld als maagvulling als de maaltijd niet voldoende was. Op het moment dat je schotels geserveerd worden moet je dus nog eens nadrukkelijk om de rijst vragen als je die dan wilt hebben. Ze zullen je gek vinden, maar je krijgt je rijst wel.
Nu ben je klaar met eten en er waren een paar dingen erg lekker. Je pakt een klein notitie blokje en een pen en vraagt aan de bediening of ze de naam van dat gerecht voor je op willen schrijven in het Chinees. Met wat handen en voeten gebruik lukt dit wel. Je wijst op het bord met de lekkere zoetzure varken. Meneer of mevrouw schrijft het op. Je vraagt je notitie boekje terug en schrijft er in het Nederlands achter wat het is.
Na een week heb je dan al een aardig lijstje. Als je nu een eettentje binnenstapt wijs je 1 á 2 gerechten aan van je eigen favorieten lijstje en kies je nog een verrassingsgerecht van de kaart. Op die manier word je lijstje langer en leer je de lokale keuken kennen.
Voor de prijs hoef je het niet te laten, want een schotel kost zelden een euro. Wel kan je in iedere regio een andere variant van je favoriete schotel krijgen. Zo kan zoet zure kip in de ene regio heel heet zijn en in de andere regio met heel veel knoflook.
Met uitzondering van de bij ons bekende fastfood ketens is het eten van westers voedsel niet aan te raden. In toeristen gebieden willen ze nog wel eens het een en ander op de kaart zetten. Toch zijn dit meestal de gerechten die maag en darm bezwaren geven. En zelden lijken ze op wat we gewend zijn. Zo zal een steak op gehakt lijken. Het probleem is dat er niet genoeg omloop in deze producten zit. Je eten kan dus al makkelijk maanden in de vriezer liggen ( die ondertussen door stroomstoringen 4 keer is uitgevallen). Of ze weten niet hoe ze het moeten bereiden waardoor het niet voldoende verhit is.
Omdat China zeer regelmatig getroffen word door stroomstoringen is de kans groot dat je ijsje al meerdere keren is ontdooid en opnieuw ingevroren. Dit komt de smaak niet ten goede. En mocht het een westers ijsje zijn met room of een ander melkproduct er in is de kans op bederf groot!
Drinken
Water uit de kraan is niet veilig. Flessen water kun je overal krijgen. Kijk wel of de fles niet eerder open is geweest. Nu kan het geen kwaad om een beetje weerstand op te bouwen tegen een paar bacteriën als je lang gaat reizen in Azië, je zou kunnen overwegen wel je mond te spoelen na het tanden poetsen met kraanwater.
Ga om bovenstaande reden ijsblokjes en afgespoelde rauwe groente uit de weg! Men spoelt jouw salade echt niet af met een flesje Evian. Ze gebruiken gewoon kraanwater.
Melkproducten zijn bijna onvindbaar in China. Wil je ze toch kijk dan uit naar de luxere supermarkten en dan nog is de kans groot dat het een soja product is. Yoghurt kom je nog wel eens tegen. Pasteuriseren kan een ander probleem zijn. Koop je een stenenpotje yoghurt op de straat dan weet je niet hoe veilig dit is.
sebas 23 May 2009 09:55
Hallo, we zijn al een paar weken door west china aan het reizen. Wij worden meestal meteen bij binnekomst gevraagd om door telopen naar de keuken waar we aan kunnen wijzen wat we willen eten. We noemen het de point it restaurantjes.
In de tibetaanse dorpjes vooral bij de nomads word je dood gegooid met melkproducten van de yak. Ook meer omdat ze niets anders voorhanden hebben. Het is voor ons goed te doen , we hebben geen darmklachten gehad. Verder is vegetarisch eten geen probleem in China er zijn veel groente gerechten. En erg lekker. In het prhase boekje van LP staat ,ik ben vegetarier,eet geen vlees,ben boedhist dat laatste is niet zo maar vaak begrijpen ze dan pas wat je bedoeld.
Groetjes en eet smakkelijk
Niels 08 May 2010 10:32
Vegetarisch eten gaat prima op het eerste gezicht.. maar geloof toch niet dat al je groentes niet gekookt zijn in een groente bouillion.. Overal zitten sporen van vlees/vis in je eten.. NIet dat ik het erg vind want ik ben gek op vlees/vis..