
Rondreis door Europa : interrail, vliegen of auto?
Je hebt besloten dat je Europa beter wilt leren kennen en wel door een rondreis door Europa te gaan maken. Maar goed hoe ga je dan reizen; met de auto, het vliegtuig of ga je interrailen? Er is veel keus, maar wat is de beste keuze?
Allereerst voor je een keuze maakt voor vervoersmiddel is het belangrijk een beetje te weten wat je van je reis verwacht en wat je wilt zien. Wil je vooral lekker kamperen en afgelegen gebieden zien of ga je naar plaatsen die gemakkelijk met de backpack en het openbaar vervoer te bereiken zijn? Daarnaast zal eigen vervoer ook afvallen als je geen rijbewijs hebt. Ook raden we niet aan om direct lange afstanden af te leggen als je pas sinds enkele maanden in het bezit van een rijbewijs bent.
Als je een beetje weet wat je wilt, waar je naartoe kunt gaan, begint het uitzoekwerk. Waar kan ik naartoe? Wat wil ik zien en wat zijn de kosten? We geven hieronder aan wat de voor- en nadelen van elk vervoersmiddel zijn.
Met de trein/Interrail
Europa verkennen met de trein kan voordelig zijn als je de juiste pas koopt. Het is goed te weten dat er voor alle Interrail passen twee prijsklassen zijn; namelijk tot en met 25 jaar en 26 jaar en ouder. Tot en met je 25ste krijg je een aanzienlijke korting. We hebben alle Interrail passen in een apart artikel op een rijtje gezet. Hierin vind je alle voor- en nadelen en hoe je de beste pas kiest.
De prijzen zijn in verschillende groepen ingedeeld. De goedkopere prijzen gelden voor jongeren tot en met 25 jaar en de duurdere prijsklasse geldt vanaf 26 jaar. Er is ook een prijsklasse voor 60-plussers.
Naast de global passen die in heel Europa geldig zijn, is het ook mogelijk om een land-pas te kopen. Hiermee kun je een bepaald aantal dagen binnen een land reizen. Deze kunnen vooral voordeliger zijn in een duur treinland zoals Duitsland.
Met een Interrail-pas kun je voor het aantal gekozen dagen onbeperkt door Europa of een land reizen. Wel is er voor enkele treinen een reservering verplicht, die meestal een paar euro kost. Ook voor langere treinreizen raden we aan een reservering te maken, zelfs als dit niet hoeft. Voor twee euro extra kun je lekker zitten in plaats van uren staan. Dat is ook wat waard. Treinen kunnen al voor de reis gereserveerd worden, als je je reis straks gepland hebt, maar je kunt er ook voor kiezen ter plekke te reserveren. Een aantal treinen, zoals de hoge snelheidstreinen in Frankrijk, hebben maar een aantal goedkope Interrail-reserveringen. Het is verstandig deze van tevoren te boeken of om een langzamere trein te kiezen. Hierdoor heb je de vrijheid om onderweg je globale reisschema aan te passen. Een goede voorbereiding kan je helpen de beste keuzes onderweg te maken.
Ook is het aan te raden om voor langere ritten de nachttrein te nemen. Voor ongeveer hetzelfde tarief als dat van de meeste hostels kun je een bed in een nachttrein reserveren. Doordat je slaapt tijdens het reizen, bespaar je tijd. Met een interrail-ticket kun je naar alle plaatsen die een treinstation hebben reizen. Met de trein reizen is een leuke en bijzondere ervaring. Onderweg ontmoet je veel andere interrailers en andere treinreizigers.
De Interrail app geeft informatie over routes en vertrek- en aankomsttijden.
Met het vliegtuig
Met de goedkope vluchten van Ryanair en andere low cost maatschappijen hoeft Europa verkennen niet duur te zijn. Je kunt er voor kiezen verschillende bestemmingen per vliegtuig aan te doen en zo met goedkope vluchten een deel van Europa te zien. Ook kun je ergens goedkoop naartoe vliegen en van daaruit verder rondreizen. Vooral in Oost-Europa, waar het openbaar vervoer niet schrikbarend duur is, en in landen met goede busverbindingen kan dit een manier zijn om te reizen. Vooral als de busverbindingen beter zijn, zoals in voormalig Joegoslavië, kunnen losse kaartjes interessanter zijn dan een interrail-pas. Met losse tickets ben je vrijer om te kiezen voor een trein of bus en kun je meer zien, omdat de bus op plekken komt waar geen rails ligt.
Met de auto
Met de eigen auto door Europa heb je de ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt en je hoeft geen rekening te houden met dienstregelingen. Dit is vooral fijn als je graag naar plaatsen gaat die lastig met openbaar vervoer te bereiken zijn.
Belangrijk hierbij is wel dat je naast een eventuele GPS ook goede wegenkaarten meeneemt en dat je auto lange afstanden aankan. Ook is het verstandig om Europa service bij de wegenwacht af te sluiten. Verder is het in een auto fijn als je een tweede bestuurder bij je hebt, zodat er als je moe wordt of problemen hebt er doorgereden kan worden. Heb je geen tweede bestuurder dan zijn de afstanden die je kunt afleggen op een dag over het algemeen kleiner. Houd er met een roadtrip met de auto wel rekening mee dat je voor sommige landen vignetten moet aanschaffen om van de snelwegen gebruik te mogen maken en dat je bijvoorbeeld in Duitsland om in de steden te kunnen komen een milieu sticker nodig hebt.
Voor een roadtrip met eigen vervoer zijn Noorwegen, Zweden en Denemarken goede bestemmingen, omdat je er gemakkelijk kunt kamperen. Aangezien in deze Scandinavische landen veel natuur te zien is, geeft het hebben van eigen vervoer de mogelijkheid om snel en gemakkelijk naar de mooiste plekjes te reizen.
menasil 29 May 2011 08:21
Losse kaartjes kan zeker voordeliger zijn dan een interrail pass! Ik heb voor Polen gekozen niet met een pass te reizen omdat op mijn trajecten niet zo veel dure treinen rijden waardoor ik hem er niet uitkrijg.
Ook is het erg fijn dat je tegenwoordig met low coast airlines naar leuke bestemmingen kan vliegen!
matthijsreis 18 Mar 2012 15:42
Ik ga rondreizen door oost Europa. Kroatië, Servië, Bosnië,Hongarije en Tsjechië. Daarna via Berlijn terug naar Nederland. We willen eerste vliegen naar Kroatië. Is in dit geval de interrail pas aan te bevelen?