Brussel

Brussel is de hoofdstad van België en een perfecte stad voor een weekendje weg. Brussel is niet alleen de stad van bier, chocolade en wafels, maar heeft ook vele bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Veel mensen kennen de Grote Markt, het Atomium en het bekende beeldje van Manneken Pis, maar er zijn meer mooie plekken. Zo zijn er verschillende soorten musea en kun je lekker slenteren door de verschillende oudere buurten of ga naar de Europese wijk.  Er is veel te doen in Brussel. Wij kwamen zelf tijd te kort. In dit artikel lees je enkele aanraders voor je bezoek aan Brussel maar er is nog veel meer te zien. 

 

Inhoudsopgave

Bezienswaardigheden

Grote Markt Brussel

Centraal in de Vijfhoek, in de Benedenstad, ligt de Grote Markt. Dit is een prachtig plein omringd door barokke gildehuizen en het Hotel de Ville, het stadhuis. In 1695 zijn veel panden gebombardeerd door de Fransen en de meeste panden die vandaag de dag te zien zijn, zijn na deze bombardementen gebouwd. Behalve het stadhuis, dat bleef ongeschonden. Sinds 1998 staat de Grote Markt op de UNESCO werelderfgoederenlijst. 

De Grote Markt in Brussel

De Grote Markt is een erg gezellig en sfeervol plein, zowel overdag als 's avonds. Ook de straatjes rondom het plein zijn leuk. Je vindt hier vooral bonbonwinkels, souvenirwinkels en overheerlijke Brusselse wafels met alles erop en eraan.

Manneken Pis

Tja, wie kent 'm niet. Dit kleine plassende beeldje is het symbool van Brussel. Er zijn dan ook altijd wel horden toeristen die het Manneken op de foto zetten. Heel bijzonder is het beeldje op zich niet, maar het is wel leuk om gezien te hebben. Leuk detail, het Manneken heeft een enorme garderobe, met klederdracht uit heel de wereld en van allerlei beroepen. Een ambtenaar van de gemeente Brussel heeft als taak het beeldje aan te kleden! Je vindt Manneken Pis vlak bij de Grote Markt, op de hoek van de Rue de l'Etuve (Stoofstraat) en de Rue du Chene (Eikstraat).  
 
In de Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers) zit het zusje van Manneken Pis, Jeanneke Pis. Minder bekend dan haar grote broer en vanwege het vandalisme verleden ook wat meer verscholen achter de hekken. 

Brussels Stadsmuseum

Dit museum over de geschiedenis van de stad Brussel is gevestigd in het Broodhuis op de Grote Markt. Je vindt er schilderijen en foto's, en een maquette van de stad in het verleden. Wat ook erg leuk is is de enorme collectie kostuums van Manneken Pis. Er zijn tientallen pakjes uitgestald en in een digitale database kun je de honderden andere pakjes van dit beeldje opzoeken. De entree is 10 euro per persoon maar op de eerste zondag van de maand is de entree gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het Brussels Stadsmuseum.

Sint Michiel en Sint Goedelekathedraal

Op 300 meter van de Grote Markt ligt de Sint Michiel en Sint Goedelekathedraal. De bouw van deze kathedraal is al in de 14e eeuw begonnen en het is een prachtige kerk geworden. Jammer is dat het gebouw is omgeven door kantoorgebouwen en een drukke weg, maar van binnen merk je daar niets van. De kathedraal is vrij toegankelijk en te voet te bereiken vanaf de Grote Markt.

Sint Michiel en Sint Goedelekathedraal in Brussel

Rue Dansart - Place Saint-Cathérine

Het Sint-Katelijneplein is één van de gezelligste pleintjes van de stad. Het ligt ongeveer in het midden van de Dansaertstraat, die nog steeds de slagader van de hippe Brusselse scene is en vele boetiekjes en designers kent. Rockzanger Arno woont hier al heel zijn leven. Op de hoek van het Katelijneplein vind je een bekende visbar, waar steevast veel mensen buiten genieten van oesters of verse zeevruchten met een heerlijk glaasje wijn. Ook de kaaien achter het Katelijneplein zijn gezellig om langs te wandelen, ze herbergen ook heel wat goede visrestaurants en in de zomer is er steeds wat te beleven.

Kunstberg 

De trappen van de Kunstberg verbinden de Bovenstad met de Benedenstad. Je vindt er mooie gebouwen zoals het Congrespaleis en het geeft gegarandeerd een mooi uitzicht over de Brusselse binnenstad. 

Museum Jacques Brel

Op 5 minuten wandelafstand van het Centraal Station (11, Vieille Halle aux Blés) ligt ‘Editions Jacques Brel’. Dit is een klein maar uniek museum over het leven van België's grootste zanger. Dankzij de hulp van zijn dochter wordt het museum beheerd en leer je Brels muziek kennen terwijl je door verschillende kamers van het 'huis' loopt. Een aanrader voor wie wil proeven van zijn stem, zijn liedjes, zijn karakter en zijn liefdes. 

Marollen

De Marollen is de oudste volksbuurt van Brussel en is vooral bekend om de grote rommelmarkt op het Vossenplein. De markt vindt dagelijks plaats en er zijn altijd veel mensen te vinden op zoek naar koopjes. Je vindt er echt alles. Van opgezette vossen tot potten en pannen en kleding.  De Marollen is gelegen tussen het Paleis van Justitie en het Station Brussel Zuid/Midi. 

Een leuke manier om letterlijk af te dalen naar de Marollen is door de openbare lift te nemen. Deze ‘Poelaertliften’, soms ook wel de Liften van de Marollen genoemd, zijn gratis en bevinden zich bij het plein van het Paleis van Justitie. Geniet voordat je de lift neemt, nog even van prachtig uitzicht over Brussel. Bij helder weer kun je soms vanaf hier het Atomium zien liggen!

Uitzicht vanaf Paleis van Justitie met de beroemde 'Marollenlift' 

De Zavelwijk

De Zavelwijk is het tegenovergestelde van de Marollen. Deze wijk was namelijk in het verleden de wijk van de adel. Nu is het vooral een chique wijk.  Hier vind je de bekendste chocolatiers, waaronder Pierre Marcolini die er een winkel heeft geopend van twee verdiepingen groot in een prachtig pand op een hoek van het plein. Verder vind je er ook Neuhaus, Wittamer en de keten Pain Quotidien die naast een gezonde lunch ook heerlijke desserts serveert. Op het plein valt er ook wat te shoppen. Er is een conceptstore van Emporio Armani en van het interieurmerk Flamant. Bovendien zijn er vele gezellige terrasjes die al snel vol zitten als het zonnetje verschijnt. 

Museum van de nationale bank van België

In Brussel is sinds 2018 in een prachtig voormalig bankgebouw het Museum van de Nationale Bank van België gevestigd. Dit museum gaat natuurlijk over het onderwerp geld. 

Het museum bestaat feitelijk uit twee delen. Het eerste deel gaat over de gemeenschappelijke munt van de Europese Unie: de Euro en de rol van de nationale bank in het systeem. De tentoonstelling is interactief en door middel van een audioguide wordt je langs de tentoonstelling geleid. Op de bovenste verdieping staat de geschiedenis van betaalmiddelen en de opkomst van geld als betaalmiddel centraal. Een zeer uitgebreide collectie waarin je niet alleen een oude klassieke wisseltafel ziet maar ook het eerste aandeel van de Nationale Bank. Natuurlijk zijn er ook vele oude munten te vinden.

De toegang tot het museum is gratis. Wij brachten er zo'n 1,5 uur door en vinden het zeker de moeite waard. Het museum is gelegen aan de Warmoesberg 57 /  Rue Montagne aux Herbes Potagères 57 op loopafstand van het Centraal Station. Het is alleen op werkdagen geopend maar soms zijn er ook speciale zondagsopenstellingen. Kijk voor meer informatie op de website van het Museum van de Nationale Bank van België. Er is een toegangscontrole waarbij je spullen en jijzelf door een scanner moeten. In het museum zijn kluisjes beschikbaar voor dagrugzakken.

Atomium

Buiten het centrum van Brussel, in het Heizelpark, ligt het Atomium. Dit is niet alleen het symbool van Brussel maar ook het nationale symbool van België. Het stelt een 165 miljard keer vergroot ijzerkristal voor (bestaande uit 9 atomen) en is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958. Het bouwerk is 102 meter hoog en de diameter van de bollen is circa 18 meter. Het totale gewicht van het bouwwerk is 2.500.000 kilogram. De meeste mensen stoppen hier voor een foto. Het is sinds de renovatie in 2006 ook mogelijk om de beroemde bollen van binnen te bekijken.  

De beroemde bollen van het Atomium

In de bollen is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en de Expo in 1958. Aan de hand van informatieborden en voorwerpen uit die tijd, word je meegenomen in de geschiedenis. Via trappen en roltrappen ga je van bol naar bol en kun je onderweg genieten van uitzicht over Brussel. Soms zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Zo was er tijdens ons bezoek een prachtige lichtshow. We waren al met al bijna één uur zoet met een bezoek aan deze tentoonstelling. Na een bezoek aan de permanente tentoonstelling, kun je met de lift naar de hoogste bol om te genieten van 360 graden uitzicht over Brussel en omgeving vanaf 92 meter hoogte. Hou er wel rekening mee dat je voor de lift in een lange wachtrij zal moeten aansluiten. Hier is helaas geen fast track voor beschikbaar. 

Om de bollen te bekijken en te genieten van het uitzicht, dien je een kaartje te kopen. Een ticket kost normaliter €16,00. We raden je echter aan om een ticket online te kopen zodat je in ieder geval één wachtrij over kan slaan. Online kost een ticket 16,95 en je kunt deze kopen via de website van het Atomium. Hou er rekening mee dat de online tickets uitverkocht kunnen zijn. Dus koop je ticket ruim op tijd. Je hebt dan alleen niet gegarandeerd mooi weer.  

Neem voor het Atomium de metro naar station Heizel (lijn 6 richting Roi Baudouin). Vanaf daar is het een kleine vijf minuten lopen. 
 
Gelegen bij het Atomium is het Brupark. Hier vind je onder andere een mega bioscoop met IMAX, een tropisch zwemparadijs Oceade en Mini Europa. Dit is een soort Madurodam maar dan met Europese gebouwen. Je kunt een combi-ticket kopen met het Atomium. Bij regenachtig weer is het alleen geen geschikt park om te bezoeken want het is niet overdekt. 
 
Bij je ticket voor het Atomium is een bezoek aan het Design Museum inbegrepen. 
 
Let op: Het Atomium is alleen inbegrepen in de Brussel Card als je een supplement hebt gekocht. 

Basiliek van Koekelberg 

De Basiliek van Koekelberg, die pas in 1979 is voltooid staat als vierde op de lijst van grootste religieuze gebouwen. Het is ook echt een enorm gebouw. Het is bereikbaar via een leuk park waar groene vogels in de bomen zitten. Je kunt tegen betaling in de koepel, vanuit waar je een prachtig uitzicht over Brussel hebt. Je bereikt de basiliek via metrostation Simonis (metrolijnen 2 en 6). Voor meer informatie kijk op de website van de Basiliek van de Koekelberg.

Het Jubelpark

Dit park ligt vlak aan de Europese wijk en is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Aan de rand van het park staat een indrukwekkende triomfboog. Verder liggen er aan het park verschillende musea zoals het Museum van Kunst en Geschiedenis en het Museum van leger- en krijgsgeschiedenis. Helaas ontbrak het ons aan de tijd om hier een bezoekje aan te brengen. 

De triomfboog van het Jubelpark

Het Huis van de Europese GeschiedeniS

Het Huis van de Europese Geschiedenis is gelegen aan de Belliardstraat in de Europese wijk, vlakbij het Europees Parlement.  De naam zegt het eigenlijk al, dit museum gaat over de geschiedenis van Europa. In een permanente tentoonstelling van enkele verdiepingen word je aan de hand van allerlei voorwerpen en beeldmateriaal stap voor stap meegenomen in de geschiedenis van Europa. Je begint met de mythen rondom het ontstaan van de naam en word uiteindelijk meegenomen naar de belangrijkste gebeurtenissen in de verschillende landen in Europa door de jaren heen. Als rode draad loopt daar de Europese samenwerking doorheen.  
 
De tentoonstelling is zeer interactief. Via een tablet hoor je meer over de verschillende objecten en het verhaal van Europa. De rondleiding via de tablet is in alle talen van Europa beschikbaar, dus ook in het Nederlands. Hoewel op de website zelf wordt aangegeven dat een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis circa 1,5 uur duurt, is onze ervaring dat je er het beste een dagdeel voor uit kan trekken. Het is namelijk een zeer uitgebreide permanente tentoonstelling, verspreid over 4 verdiepingen. Daarnaast is er ook een tijdelijke expositie. Deze bevindt zich op de eerste twee verdiepingen en het onderwerp wisselt regelmatig.  
 
De toegang tot het museum is gratis. Het museum is elke dag geopend maar de openingstijden wisselen. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van het Huis van Europese Geschiedenis.

Het museum is ongeveer 2 kilometer lopen vanaf de Grote Markt. Je kunt ook met een metro naar de halten Maalbeek en Schuman (metrolijnen 1 of 5) en vanaf daar verder naar het museum. Er is een toegangscontrole waarbij je spullen en jijzelf door een scanner moeten. In het museum zijn kluisjes beschikbaar voor dagrugzakken. Koffertjes passen hier niet in. 

De Kruidtuin 

De Kruidtuin is een oase van rust midden in chaotisch Brussel. Het is oorspronkelijk aangelegd als Botanische tuin in 1826. De Kruidtuin ligt tussen de drukke verkeersaders van Brussel-Noord en Sint Joost, niet ver van het station Brussel Noord. De tuin bestaat onder meer uit Iris- en rozentuinen. Je kunt er zeker in de lente genieten van prachtige bloemen. Wij vonden het een heerlijk plekje om even te ontsnappen aan de drukte. Het metrostation Kruidtuin/Botanique ligt er naast.

Lente in de Kruidtuin

Sint-Jans-Molenbeek

Molenbeek komt meer negatief in het nieuws dan wat anders, maar toch is het de moeite om een wandeling tot in het hart van dit drukke district van Brussel te maken. Het is één van de eerste plaatsen waar immigranten uit Marokko en Algerije zich vestigden, en dat merk je ook: er is bijna geen blanke persoon meer te zien. Maar de sfeer is bedrijvig, en je kan je laten onderdompelen in de Marokkaanse cultuur, met heel wat theehuisjes, supermarkten en winkels met waren aan spotprijzen. Als je Dansaertstraat van aan de Beurs helemaal uit wandelt, loop je vanzelf Molenbeek binnen. Je kan ook de metro nemen tot halte 'Graaf van Vlaanderen'. Molenbeek ligt aan de overkant van het kanaal, waar grote windmolentjes de flanken versieren. Niettemin is enige waakzaamheid geboden, want er is best wel wat criminaliteit. Ga dus 's nachts zeker niet alleen op stap, vermijd afgelegen straten en haal niet alleen geld uit de muur.

Zondag Zuidmarkt

De bekendste en grootste markt in Brussel vind je elke zondag onder en rond het Zuidstation. Het aantal kraampjes is duizelingwekkend en je vind er alles wat je hartje maar wensen kan. Van vers fruit en groenten over allerlei kruiden, lekkere hapjes, kleding schoenen tot een grote bloemenmarkt. Neem je tijd, snuister rond, en geniet van de zondagse sfeer.

De Koninklijke Serres van Laken

In de maanden april en mei is er een speciale opening van de Koninklijke Serres van het Paleis in Laken. Alleen tijdens deze maanden is het mogelijk om deze tuinen te bezoeken. Niet geheel toevallig zijn deze maanden gekozen want de kleuren van de bloemen zijn dan op hun best. De exacte data van de openstelling worden bekend gemaakt op de website van de Belgische Monarchie. Kijk hier wanneer de Koninklijke Serres in Laken geopend zijn. De verkoop van de tickets gaan hard. Meestal gaan de tickets in maart al in de verkoop. 

Ter Kamerenbos 

Dit grote bos van 124 hectare groot is een oase van rust. Het is heerlijk om er even de drukte van de stad te ontvluchten. Er liggen prachtige 19-eeuwse gebouwen, een grote vijver met een leuk eilandje in het midden, een ponymanage voor de kinderen en verschillende café'tjes met mooie terrasjes. 

Striproute

Een leuke manier van Brussel ontdekken is via de striproute. In Brussel zijn er veel stiptekeningen gemaakt op gebouwen. De Brusselaren zijn ook trots op hun strips, getuige het stripmuseum en het Marc Sleen museum hier schuin tegenover. De in 2016 overleden Marc Sleen wordt in België gezien als een groot stripauteur. De striproute zou op internet staan, maar daar staan alleen de punten en dan moet je zelf de route maar maken. Voor € 0,50 kan je in het stripmuseum de routekaart kopen. Wellicht kan je deze ook kopen bij de informatiepunten. Deze route leid je ook langs alle highlights van Brussel, vlak langs de grote markt, Manneke Pis en nog vele andere mooie punten. Langs cafés en restaurants waar je juist de Brusselaren veel ziet zitten.

Eén van de vele strips op de muur in Brussel

Mocht je benieuwd zijn naar nog meer Streetart? Neem dan eens een kijkje op de website Parcours Streetart Brussel voor meer inspiratie en het uitstippelen van een leuke wandelroute. 

Eten en drinken in brussel

Brussel zit vol gezellige plekken om iets te eten of drinken. Je kan hier echt alle kanten op want er zijn restaurants van allerlei verschillende nationale en internationale keukens. 

België staat bekend om een aantal typische lekkernijen en die vind je natuurlijk ook terug in Brussel. Zo zitten hier veel chocolatiers en tentjes waar je Brusselse wafels kan halen. Ook vind je hier natuurlijk friettenten in overvloed waar je de beroemde dikke Vlaamse frietjes kan halen.  
 
Zelf vonden wij het lekkerste eten in de Europese Wijk nabij het Schuman plein en het Luxemburg plein. Omdat deze wijk van oudsher gericht is op de Europese instituties en vooral hun klandizie door de week moeten binnen halen, zijn veel eetgelegenheden in het weekend gesloten. Toch hebben wij in het weekend heerlijk ontbeten bij To Meli (Griekse delicatessen) en Papillon (o.a. brood met roerei) nabij het Schuman Plein. Door de week staan hier vaak rijen vanwege de lekkere koffie. Mocht je lekker Italiaans willen eten ga dan naar Positano.  

Het Luxemburgplein in Brussel waar verschillende restaurantjes zijn gevestigd

Door heel Brussel vind je verder filialen van de bekendere Franse keten Paul waar je belegde broodjes, croissants en koffie en thee to go kan halen maar ook kan zitten voor een ontbijt of diner. Daarnaast zijn er ook meerdere filialen van Leopold waar je terecht kan voor een (laat) ontbijt of lunch. De Vlaamse pot vonden wij in Café Grimbergen, hoewel aan de prijs, waren de gerechten enorm groot en zaten wij na afloop goed vol.  Daarnaast hebben wij goede ervaringen met de Tepanyaki in het Japans restaurant Kabuki. Van buiten lijkt het net een ‘vreetschuur’ maar als je een reservering plaats voor het Tepanyaki menu dan heb je gegarandeerd een leuke avond en lekker eten. Ook was dit één van de weinige rolstoelvriendelijke restaurants in Brussel. 

Je kunt in Brussel vaak online reserveren via de app Tablebooker. Reserveren is aan te raden omdat veel restaurants in het weekend en de populaire toeristenmaanden vol zitten. Ook zijn veel restaurants aangesloten bij The Fork of het Google reserveringssysteem waardoor je via Google snel en makkelijk een reservering kan plaatsen. 

Overnachten in Brussel 

Hotels in overvloed in Brussel, vaak ook aan de prijs. Als je wat goedkoper wil overnachten moet je juist in het weekend naar Brussel. Zeker in de Europese wijk zijn de hotels dan goedkoper dan door de week omdat de Europese wijk dan nagenoeg uitgestorven is. Een aanrader is het Thon Hotel EU. Mocht je dichterbij het centrum willen zitten dan zou je Motel One in de Koningsstraat kunnen overwegen. Het viel ons op dat het ontbijt erg duur is in de hotels. Gelukkig heeft Brussel heel veel eetgelegenheden waar je goed kan ontbijten zoals je eerder hebt kunnen lezen! 

Vervoer in brussel

Brussel is een overzichtelijke stad die makkelijk te voet te verkennen is. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum en daarvoor kan je dus het beste te voet gaan. Wel is Brussel heuvelachtig. Wil je toch liever met het openbaar vervoer of wil je het Atomium bezoeken? Dan kun je het beste de metro pakken. Je kan dan kiezen voor een dagkaart, waarmee je de hele dag onbeperkt kan reizen of je kan kiezen voor een 5- of 10-rittenkaart. Kaarten koop je makkelijk in de automaat bij het metrostation. Verder kan je er ook nog voor kiezen om een fiets te huren om Brussel mee te verkennen of huur een elektrische step. Wij ontdekten dat dit veruit het populairste vervoersmiddel is in Brussel. Er zijn meerdere aanbieders. 

Deelvervoer zoals fietsen en stepjes zijn erg populair in Brussel

Vervoer naar Brussel

Hoewel Brussel op een kleine 2,5 uur rijden ligt vanaf Utrecht, staan er dagelijkse (zeker door de weeks) enorme files en de parkeertarieven zijn hoog. De beste manier om naar Brussel te reizen is dan ook met de trein. Je kunt zowel met de Intercity Brussel als met de Thalys naar Brussel reizen. De Intercity Brussel doet er vanaf Amsterdam zo’n 2 uur en 47 minuten over. Met de Thalys ben je zo’n 1 uur en 53 minuten onderweg. Tickets voor beide treinen zijn 4 maanden voor vertrek verkrijgbaar en te boeken via NS International. 

De Intercity Brussel is het goedkoopste en is verkrijgbaar vanaf €25,00. Deze prijs geldt ook als je vanaf een ander station (bijvoorbeeld Groningen) naar het vertrekstation van de Intercity Brussel moet reizen. Je hele treinreis is inbegrepen. Vertrek je vanaf een station dichter bij Brussel, bijvoorbeeld Rotterdam Centraal dan is de prijs lager. In het weekend ligt de minimale prijs hoger, dan betaal je vanaf €36,50. Zorg wel dat je uiterlijk 7 dagen van te voren boekt want als je binnen één week voor vertrek boekt, dan ligt de prijs hoger. Het is een flexibel ticket. Dat betekent dat je gedurende de gehele dag gebruik kan maken van je ticket. Je zit over het algemeen niet vast aan één bepaalde trein. Daarnaast heb je ook geen vaste zitplaats. Op drukke momenten kan het wel betekenen dat je moet staan. De Intercity Brussel stopt op meerdere stations in Brussel en je mag op elk station uit- of instappen. Er is wel een uitzondering: In de zomer van 2023 worden er beperkingen opgelegd aan het flexibel kunnen reizen met de Intercity Brussel en is een reservering verplicht. 
 
De Thalys kan ook goedkoop maar dan zul je er bijtijds bij moeten zijn. Het goedkoopste ticket is namelijk 29 euro vanaf Amsterdam Centraal. Bij de Thalys geldt dat hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de reis is. Het ticket is niet flexibel en koop je dan ook voor een specifieke treinreis. Ook kan het zijn dat een trein volledig uitverkocht is dan wel dat zelfs een hele dag uitverkocht is. Het voordeel is dan wel weer dat je een vaste zitplaats krijgt toegewezen en je dus altijd verzekerd bent van een plekje. Je dient wel altijd naar het station te reizen van waar jouw Thalys ticket geldig is. Indien je daar namelijk niet verschijnt, kan het zijn dat jouw zitplaats opnieuw in de verkoop gaat voor iemand die op een vertrekstation een ticket koopt dat later op de route ligt. Mocht je nog met de trein naar het vertrekstation moeten dan kan je bij het boeken van het Thalys ticket ook meteen een ticket aanschaffen voor de rest van je reis. Zorg wel dat je speling inbouwt en je dus ruim op tijd op het vertrekstation van de Thalys arriveert. Regelmatig worden in drukke periodes nieuwe treinritten in het systeem gezet, het kan dus zijn dat je ook nog dichterbij je vertrekdatum goedkopere tickets vindt.  

Geschreven door Anne op 02 Jun 2023 15:09.

vliegtickets

  • Voor slechts €311.53 naar Brussel Nu boeken