Antwerpen
Vervoer naar Antwerpen
De makkelijkste manier om in Antwerpen te komen is met de (hispeed)trein. Vanaf Amsterdam kost het je twee uur om er te komen, vanaf Rotterdam een uurtje. Een retourtje vanaf de grens (Roosendaal) kost je ongeveer 10 euro. Als je jonger bent dan 25 krijg je korting op je kaartje. Het treinkaartje kun je in Nederland gewoon uit de automaat halen. Als je in Antwerpen een treinkaartje wilt kopen naar Nederland kan dit niet bij de automaat maar moet je in de (meestal erg lange) rij bij het internationale loket aansluiten.
Als je een enkeltje koopt is je treinkaartje twee maanden geldig. Je hoeft echt niet te stempelen, het kan ook niet. Mocht je niet gecontroleerd worden, dan kun je binnen twee maanden nog een keer naar Antwerpen met hetzelfde kaartje. Een enkele keer zijn er grenscontroles in de trein of op het station aan de grens. Als je je niet kunt legitimeren kun je echt niet verder, dus vergeet je paspoort/identiteitskaart niet.
Je kunt natuurlijk ook prima met de auto naar Antwerpen. Er staat wel vaak file, vooral op vrijdag en zondag.De files kun je vermijden door op een P&R te parkeren. In de stad zelf zijn verschillende parkeergarages maar daar betaal je uiteraard de volle prijs (19 euro per 24 uur). De goedkoopste optie is om buiten de stad te parkeren (aan de linkeroever) of bij de Metropolis. Daar kun je gratis parkeren en verder reizen met de tram richting centrum (zie verderop). Kom je vanaf Breda kies dan voor de Metropolis (hier is een ticketautomaat voor het openbaar vervoer beschikbaar).
Openbaar vervoer in Antwerpen
Het openbaar vervoer in Antwerpen is goed geregeld en niet duur. Als je van te voren een kaartje koopt (bij oa. het loket van ‘de Lijn’ op het Centraal Station, bij de supermarkt of bij verschillende automaten op stations) is het goedkoper. Als je van plan bent om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer kun je een tien-rittenkaartje kopen voor 9 euro. Je kaartje is geldig voor zowel de bus als de metro en de tram. Er is niet veel verschil tussen de routes van de bus, tram en metro, de tram is vaak vol en de snelste manier om ergens te komen is in de meeste gevallen de bus.
Koop je een kaartje in de bus/tram/metro dan kost dit je 2 euro.
Daarnaast kun je door de gehele stad ook fietsen huren. Dit systeem heet Velo. Een dagpas kost je 3 euro en voor 7 euro heb je de hele week een fiets. Je parkeert en haalt ze op alle drukke/toeristische plekken. Om gebruik te maken van deze service heb je een creditcard nodig. Je kunt je vervolgens via een app, per telefoon op via de website registreren. Kijk voor meer info op de website. Zorg dat je niemand achterop neemt, daar wordt je voor bekeurd!
Eten en drinken
Je kunt in Antwerpen praktisch overal eten en drinken. Er zijn veel restaurantjes in de straat van het CS naar het centrum. Ook in het oude historisch centrum van Antwerpen zijn veel restaurantjes, variërend van pizzeria’s tot luxe Franse keuken. Als je echt Antwerps wilt eten, kun je voor de mosselen gaan of voor friet met stoofvlees. Het eten is gemiddeld iets goedkoperen dan dat in Nederland. Bij de meeste pizzeria’s kun je met een studentenkaart 20% korting krijgen.
Een vrij nieuw restaurant in de wijk ‘het Eilandje’ is het Felixpakhuis, dat van een oud pakhuis nu een hip restaurant/concertzaalgebouw is geworden. Het is niet heel goedkoop maar je zit er erg mooi aan de haven en het eten (en de wijn) zijn top, en de bediening erg vriendelijk. In het weekend kun je er ontbijten met bubbels voor 14 euro p.p. Dit kun je het beste wel even reserveren. Ook leuk om uit te gaan ’s avonds als er een leuk optreden is.
Redelijk dichtbij het centrum vind je een ‘studentenrestaurant’ Bon bini wat niet erg duur is en waar je echt van allerlei soorten eten kan krijgen. Het is een gezellig en leuk ingericht restaurantje met hele vriendelijke bediening. Op donderdag kan je er een daghap eten en krijg je een verrassingsmenu.
Mocht je overdag trek hebben in zoet, de beste suikerwafels kun je in de hoofdstraat krijgen (Meir). Voor 1,80 heb je daar een verse suikerwafel, waar je ze in restaurants nog wel eens opgewarmd krijgt. Ga gewoon op de geur (of de rij) af. Als je trek krijgt in een biertje kun je het echte in Antwerpen gebrouwen ‘Bolleke den Koninck’ bestellen.
Uitgaan
Je kunt leuk uitgaan in Antwerpen, maar het is wel handig om van te voren te bedenken waar je naar toe wilt. In het historisch centrum zijn een aantal bruine kroegen en karaokebars. Ook is er een leuk jazzcafé, De Muze, waar bijna elke avond livemuziek is. Zorg wel dat je op tijd een tafeltje hebt (Melkmarkt 5).
Antwerpen heeft ook een aantal clubs buiten het centrum waar je het best met de taxi heen kunt. De NOXX is een discotheek gelegen in het havengebied van Antwerpen en heeft vaak grote DJ’s. Het is een van de grootste discotheken van Europa, daar moet je van houden. Muziek varieert van urban tot house. Check van te voren even de website, soms kan je daar ook de kaarten kopen in de voorverkoop. De entreeprijs ligt rond de 10 euro.
Cafe D’Anvers is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen café maar een club redelijk dichtbij het centrum van Antwerpen. Het gebouw is een voormalig kerk midden in de rosse buurt van Antwerpen. Op de benedenverdieping is het house/techno/electro wat de klok slaat, boven is het r&b. De entreeprijs ligt rond de 12 euro (in de voorverkoop via de website, vaak rond de 8 euro).
In het zuiden de stad (’t Zuid) kun je ook leuk uitgaan. Dit is een wat duurdere wijk dan de rest van Antwerpen maar er zijn veel leuke kleine hippe cafeetjes. Er gaat elke vijf minuten wel een bus of tram naar ’t Zuid. Je kan eventueel ook lopen, vanaf het centrum kost je dat ongeveer 30 minuten.
Mocht je graag naar de bioscoop willen, de Metropolis in Antwerpen is een van de grootste bioscopen van Europa (Groenendaallaan 394). De bioscoop heeft in totaal 24 zalen dus er zal altijd iets voor je tussen zitten. De bioscoop ligt echter wel ver uit het centrum, het handigst is om de bus of de tram (lijn 6) te nemen vanaf de Rooseveltplaats (de busplaats naast het Centraal Station). Behalve dat de Metropolis een enorme bioscoop is, is er verder niet veel bijzonders te zien en kun je ook naar de bioscoop in het centrum, die is ook goedkoper (Van Ertbornstraat 17).
Bezienswaardigheden
Antwerpen heeft veel leuke bezienswaardigheden en musea. Het oude centrum is op zich al erg de moeite waard om te bekijken en even op een terrasje neer te ploffen, maar ook buiten het oude gedeelte is genoeg te doen. De Onze Lieve Vrouwe kathedraal mag (en kan) je echter niet missen. Op de groenplaats precies in het midden van het centrum staat deze indrukwekkende gotische kerk. Meestal wordt er binnen in de kerk een tentoonstelling gehouden waar je een paar euro voor moet betalen, maar dat is zeker de moeite waard.
De haven
Antwerpen heeft een van de grootste havens van Europa en er gaan elke dag schelderondvaarten (5 euro p.p.) en korte en lange havenrondvaarten (10 euro p.p.). De rondvaarten zijn erg leuk, maar neem een warme jas mee want als je alles goed wilt kunnen zien, zul je buiten op het dek moeten zijn. Tijdens de tochten wordt er uitleg gegeven over de geschiedenis van de haven en wordt er uitgelegd wat er gebeurt links en rechts. Zelfs voor mensen die niet per se iets met havens hebben is het toch interessant omdat je nog een beetje mee krijgt van het Vlaams koloniaal verleden. De boten vetrekken vanaf de Havenkaai 14 aan de Londenbrug. Kijk van te voren even goed op de kaart. Er gaat nauwelijks openbaar vervoer naar toe dus lopen is in de meeste gevallen het snelst.
De vrijdagmarkt
Ben je op vrijdagochtend in Antwerpen dan mag je een bezoekje aan de vrijdagmarkt niet missen! Op deze markt mag je vanaf 9 uur rondkijken en om 10 uur wordt vervolgens de veiling gestart. Fietsen, meubels, vazen, antiek, strijkijzers ect worden allemaal verkocht. Is er geen interesse dan wordt er meer en meer bij het artikel gezet zodat uiteindelijk alles verkocht wordt. Zo kan het zijn dat mensen met 10 kasten voor 2 euro weggaan. Erg leuk wanneer je wat zoekt maar ook zonder interesse in de spullen is het een geweldig tafereel waar je uren naar kunt kijken!
Museum aan de stroom
Vlakbij de Londenbrug ligt het Museum Aan de Stroom (MAS). Een museum waar de Antwerpen nu al ontzettend trots op zijn. Het museum laat Antwerpen zien als een wereldstad met internationale contacten over de hele wereld. Het MAS heeft ook contacten met allerlei andere kleine musea in de stad, dus mocht je iets willen weten over de geschiedenis van Antwerpen dan moet je hier zijn
Antiekbuurt
De Kloosterstraat en de omgeving daarvan is de antiekbuurt van Antwerpen. Het is een hele gezellige buurt en mocht je interesse hebben in antiek dan is het een Walhalla. Tussen de antiekwinkeltjes in zitten ook veel hippe woon en lifestyle winkeltjes.
Diamantmuseum
Vlakbij het Centraal Station was tot 2010 het Diamantmuseum te vinden. Het was een vrij groot en heel interactief opgezet museum. Destijds waren er niet alleen uitgestalde diamanten, maar ook uitgebreide informatie over het winnen van diamant en de diamanthandel die zich vooral in Antwerpen concentreert en waar letterlijk miljarden in omgaan. Gelukkig kun je nu bij DIVA terecht voor om meer over de hedendaagse diamantenhandel te weten te komen.
Rubenshuis
In een zijstraat van de grote winkelstraat kun je het Rubenshuis vinden (Wapper 9-11). Dit is het geboortehuis van Rubens die hier niet alleen gewoond en geschilderd heeft, maar ook een grote kunstverzameling heeft achtergelaten. Dit alles is nog in het Rubenshuis te zien. Bij het kopen van een kaartje krijg je een boekje waar beknopte informatie in staat over elk object dat in het museum te zien is. Een fijne manier om snel te weten te komen waar je nu eigenlijk naar staat te kijken. De suppoosten van het museum zijn ook erg bereid om je meer over Rubens te vertellen. De toegangsprijs is 1 euro voor mensen onder de 26, en anders 6 euro. Elke laatste woensdag van de maand is het museum gratis.
Ruien
Als je eens iets anders wilt doen dan anders en een sterk gestel hebt is er sinds kort de mogelijkheid om Antwerpen ondergronds te zien. Antwerpen heeft een middeleeuwsgangenstelsel dat vroeger als riool gebruikt werd (ruien). Tegenwoordig kun je er met een gids door wandelen, die je vertelt over het ontstaan van de ruien en over waar je precies bent (onder de grote markt of het stadhuis bijvoorbeeld). Na de tocht door de ruien (het eerste deel met een bootje, maar daarna met laarzen en een pak aan) loop je de tocht nog ‘bovenlangs’. Als het erg hard regent gaat de tocht niet door en krijg je de tocht alleen bovenlangs. De ruienwandeling moet je ruim van te voren reserveren want de wandeling zit soms maanden van te voren vol (vooral in het weekend).
Winkelen
In modestad Antwerpen kun je goed winkelen. In de grootste winkelstraat (Meir) vind je alle grote ketens maar ook veel winkels die niet in Nederland zitten. Ga even de stadsfeestzaal binnen, dit is een oud gerenoveerd paleis waar winkels in zitten, zeker de moeite waard. Heb je meer te besteden, de straat Hopland is de Belgische P.C. Hooftstraat. Op het Lombardenvest kun je de wat kleinere winkeltjes vinden. Ook zijn daar een aantal leuke tweedehands winkeltjes. Ga je voor design, de Nationalestraat is dé modestraat van Antwerpen, met de luxe boetiekjes en het modemuseum.
menasil 28 Sep 2010 07:54
Leuk en uitgebreid artikel!

Maar volgens mij mag je niet in de Hispeed met je automaatkaartje of is dat tegenwoordig anders?
Op het Groenplein kan je goedkoop eten bij Da Giovanni. Al heb ik wel het idee dat ze de pizza in de magnetron opwarmen, zo snel als die klaar waren voor een groep van 30 man, kan niet
En als je met een grote groep bent, doe dan de SmikkelSmakkelroute. Met allerlei Antwerpse lekkernijen, leer je wat over de geschiedenis van de stad.
Will 28 Sep 2010 19:07
Je kan ook op (bepaalde delen van) de kaaien gratis parkeren. Je zit dan letterlijk op 5 minuutjes wandelen van de Grote Markt/Groenplaats.Die parking staat natuurlijk bijna altijd vol op drukke momenten, dus je moet chance hebben