West-Australië

Het gigantische West-Australië is een deelstaat met veel woestijn, ongerepte natuur en een waanzinnig mooie kustlijn van maar liefst 12.500 km. Als West-Australië een land was, zou het op nr. 10 staan van de grootste landen ter wereld. Over dit deel van Oz wordt ook wel gezegd dat het het echte Australië is. Met een diversiteit aan klimaten - van gematigd in het zuidwesten tot tropisch in het noordwesten-, duizenden kilometers aan verlaten wegen, omgeven door kilometers roestbruin-oranje gekleurde ijzervlaktes, termietenhopen zo hoog als bomen en in het uiterste noorden zelfs krokodillen. 

In West-Australië kun je urenlang wandelen op uitgestrekte stranden, zonder ook maar een voetafdruk tegen te komen. In het uiterste noorden van West-Australië, de Kimberley, stuit je op schitterende watervallen en oeroude rotsformaties. Het zuidelijkste gedeelte van deze deelstaat is een speelveld van witte zandstranden, kleine stadjes en veel groen. In hoofdstad Perth woont zo’n 75 % van de bevolking van de staat.  Perth is de 4e grootste stad van Australië qua bevolkingsaantal en kent de meeste zonuren van allemaal. Kortom; West-Australië en diens schitterende bezienswaardigheden mag je als reiziger absoluut niet overslaan bij een bezoek Down Under. 

bezienswaardigheden west-australië

West-Australië zit vol mooie en veelzijdige natuur. Tijdens een rondreis kom je dan ook veel mooie bezienswaardigheden tegen.

perth

Perth is een levendige en grote stad en een heerlijke plek om een paar dagen door te brengen. Het is de hoofdstad van West-Australië en je zit hier helemaal goed wat betreft stranden. De stad wordt omringd door negentien stranden en dit geeft de stad haar laid-back karakter. Perth ligt ongeveer even dichtbij Zuidoost-Azië, als bij de grote Australische steden in het oosten, waardoor de stad makkelijk te bereiken is. Je vindt in de stad veel mooie musea en parken. 

Nationale Parken in  West-Australië

West-Australië is de ideale plek als je graag veel bijzondere natuur wil zien. Je vindt hier maar liefst 96 nationale parken. Als je een rondreis maakt door dit deel van Australië en je bent van plan om meer dan drie nationale parken te bezoeken, zorg dan dat je een speciale "four week holiday pass" aanschaft bij een willekeurig information centre. Dit pasje geeft je een maand lang toegang tot alle nationale parken. Als je langer gaat rondreizen kun je ook een "annual park pass" aanschaffen. Dit pasje is geldig in West-Australië voor de duur van een jaar.

Deze pas is niet geldig voor de Tree Top Walk in Pemberton (zuidwesten van West-Australië) en Monkey Mia bij Shark Bay. Daarnaast betaal je extra kampeerkosten als je ’s nachts op een van de natuurcampings verblijft. Het ligt aan de faciliteiten hoeveel je betaalt per nacht.

de mooiste plekken in West-Australië

West-Australië is gezegend met veel ongerept natuur en je kan hier dus heel goed wandelen en hiken. Van het ruige, tropische landschap van de Kimberley tot het koele, vruchtbare en beboste zuidwesten. Via Buswalking Australia vind je uitgebreide informatie over interessante hikes. Ben je een fanatieke hiker, waag je dan aan de Bibbulmun Track. In totaal leg je maar liefst 963 km af. Er zijn onderweg minimalistische ‘shelters’ die maximaal zestien man kunnen huizen en ook van watertank voorzien zijn. De beste hike-tijd voor dit deel van West-Australië is het einde van de winter tot het einde van de lente (augustus-oktober). Dit kan wel voor extreem koud en nat weer zorgen maar dat is wel aangenamer dan de zeer hete zomers.

Kamperen 

West-Australië is rijk aan zeer minimalistische kampeerterreinen, vooral in veel van de National Parks zijn er kampeermogelijkheden. Slapen in een swag in de outback, onder de schitterende sterrenhemel is eigenlijk verplichte kost als je door dit geweldige land reist. Er is weinig mooier.

Duiken en snorkelen

In de buurt van Perth vind je verschillende plekken waar je goed kan snorkelen. Een voorbeeld is het knusse Rottnest Island waar je met een veerboot voor een dag of langere vakantie naartoe kan. Ten noorden van Perth is de Coral Coast het snorkel- en duikgebied. Volgens velen minstens net zo mooi als de Great Barrier Reef en een stuk minder toeristisch.

Surfen in West-Australië

De omstandigheden voor zowel beginners als ervaren surfers zijn uitstekend in West-Australië. Traditioneel gezien is surfen het grootst in het zuidwesten van WA; van Yallingup tot Margaret River, maar ook rond Perth zijn er tal van mogelijkheden. 

Margaret River wijn en surfen 

Ongeveer drie uur ten zuiden van Perth, vind je wijnregio en gelijknamig stadje Margaret River. Dit gebied is misschien wel het mooiste en in elk geval een van de meest vooraanstaande wijnregio’s van Australië. De regio staat bekend om de Bordeaux-stijl wijnen en surfcultuur en kent een koeler klimaat. Het stadje Margaret River is een knusse, hippe locatie waar de lokale bewoners zo uit een reclame voor surfmerk Rip Curl lijken te zijn gestapt. Voor een avond livemuziek en sfeer moet je bij de plaatselijke pub Settler’s Taverne zijn. Koffie drink je bijvoorbeeld bij het hippe Brew Shack of Riverside en relaxen doe je op een van de prachtige stranden in de omgeving. Gnarabup Beach is bijvoorbeeld zeer geliefd bij surfers van alle niveaus en kent ook een gezellig strandcafé: White Elephant.

Margaret River wijn

Margaret River is een autoriteit op het gebied van rode wijn. Wat betreft wijnmakerijen heb je dus meer dan genoeg keus, maar een aanrader is onder andere het mooie Leeuwin Estate, met dagelijks proeverijen in een karakteristiek, historisch gebouw. Voor bierliefhebbers is de Cheeky Monkey Brewery een aanrader. Veel van de wijnmakerijen hebben gratis proeverijen: laat je informeren bij de Information Centre in hoofdstraat Bussel St.

Surfen in Margaret River

Dankzij de ligging is Margaret River een van de beste surfplekken ter wereld. Ga naar het mooie Yallingup, waar niet alleen de wijn voortreffelijk is, maar waar vrijwel altijd goede golven zijn. Ook Gnarabup Beach is rijk aan surfbreaks voor zowel beginners als amateurs. Margaret River is de plek waar jaarlijks professionele surfers tegen elkaar strijden tijdens de Margaret River Pro, een wedstrijd die jaarlijks tussen maart en april plaatsvindt.

The Pinnacles en Lancelin

Anderhalf uur ten noorden van Perth stuit je op het pittoreske Lancelin. Dit kustplaatsje heeft prachtige witte duinen en staat bekend om de kite- en windsurf mogelijkheden, maar is ook geschikt voor de beginnende surfer. Accommodatie is beperkt, maar er zijn verschillende wildkampeer mogelijkheden in de buurt van Lancelin.

Het stadje ligt ook maar een uurtje van de Pinnacles woestijn af, met duizenden kalkstenen en puntige zuilen die oprijzen uit de woestijnondergrond van wel 400 hectare in Nambung National Park. 500.000 jaar geleden zijn ze onder de grond ontstaan maar pas in 1934 zijn de kalkstenen ontdekt. Een indrukwekkend natuurverschijnsel. 

Geraldton

In deze met zon doordrenkte ‘hoofdstad’ van het midwesten vermaak je je non stop in het water. Zwemmen, surfen, suppen, kiteboarden, duiken; het aqua-aanbod is ruim. Geraldton, door locals liefkozend ‘Gero’ genoemd, is een stuk bruisender dan de andere ‘towns’ tussen Perth en Darwin, maar heeft nog steeds dat typische laid-back karakter van een kleine strandstad. Kampeermogelijkheden zijn er ook in de omgeving van Geraldton, maar het stadje heeft ook prima accommodatie, waaronder een mooi, schoon en sfeervol hostel in het hart van de stad: Offshore Backpackers. Dit is ook the place to be als je op zoek bent naar werk als backpacker.

Blowholes bij Quobba Point

Niet ver van het kleine Carnarvon vandaan vind je een heel speciaal natuurverschijnsel, die ook wel de 'Blowholes' worden genoemd. De zee stuit hier met een enorme snelheid tegen de rotswanden op die uit verschillende lagen, kleuren en gaten bestaan. De gaten in de plateaus, de Blowholes, daar gaat het dus met name om. Het woeste zeewater wordt om de 20 seconden door de gaten als een raket omhoog gelanceerd en laat het water tot wel 20 meter hoog opspuiten. Het geluid wat erbij geproduceerd wordt maakt het nog indrukwekkender.

Kalbarri National Park

Roodbruine rotsformaties tegen het decor van de Indische Oceaan: Kalbarri National Park ligt zo’n twee uur rijden van Geraldton en op 570 km van Perth. In dit gebied komen de Murchison rivier en de Indische Oceaan elkaar tegen. Het is een ruig park met spectaculaire rotswanden rond de monding van de rivier. Tijdens de winter- en lentemaanden vind je in dit park ook prachtige bloemenvelden. Er zijn gratis kampeerterreinen in de buurt van het park en in het stadje Kalbarri is er (beperkte) accommodatie.

Shark Bay en Monkey Mia

Shark Bay is een baai gelegen op de meest westelijke punt van Australië. De baai staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Shark Bay ligt op 650 km afstand van Perth en heeft een aantal indrukwekkende witte zandstranden en de meest gevarieerde zeegrasbedden ter wereld waar honderden zeekoeien wonen. Er zijn ontzettend veel zeedieren, waaronder dolfijnen en, zoals de naam al doet vermoeden ook haaien. Eigenlijk is het al voldoende om te picknicken ergens in dit gebied, met als uitzicht het mooie, turkooisblauwe water.

Coral Coast

Voor sommigen is dit gebied misschien wel een hoogtepunt tijdens een reis door West-Australië. De Coral Coast is een kustgebied dat zich kenmerkt door helderblauw water, uiteenlopende zeedieren zoals walvissen (in het juiste seizoen), walvishaaien, roggen en schildpadden en het prachtige Ningaloo Reef en Ningaloo Marine Park. Vergeleken met de Great Barrier Reef is dit gebied een stuk minder toeristisch, maar misschien wel net zo indrukwekkend voor de fervente duikfanaat. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier namelijk prachtig koraal, waar je vooral als duiker veel van kunt zien. Voor de snorkelaar is het wat moeilijker, omdat veel van het ‘oppervlakkige’ koraal helaas dood is. Verblijven tijdens een bezoek aan Ningaloo Marine Park, kan in het stadje Coral Bay.

Accommodatie coral coast

Een mogelijke verblijfplaats voor kampeerders is Caravan Village. Er is verder het hostel Ningaloo Club, waar je terecht kan. Voor de luxepaardjes is er Ningaloo Reef Resort. Coral Bay heeft helaas geen gratis kampeermogelijkheden. Het beste is om buiten het hoogseizoen te boeken, dat loopt van april tot oktober. Vermijd ook de Australische schoolvakanties als je kan.

Ningaloo Reef: snorkelen, duiken en walvissen spotten

Ningaloo Reef is in tegenstelling tot de Great Barrier Reef geen barrière rif, maar een rif dat vlak onder de kust ligt. Behalve mooie vissen en schildpadden, zwemt ook de bijzondere walvishaai in dit gebied. Als je niet wil duiken, kan je natuurlijk ook snorkelen. Het wordt wel pas na 500 meter echt interessant, dus met een bootje iets verder de zee op, is wel aan te raden. Dichter bij de kust is er ook koraal te zien, maar een groot gedeelte daarvan is helaas dood koraal. Je kunt een een boottocht voor het duiken of snorkelen boeken bij Ningaloo Marine Interactions. Deze organisatie regelt ook de boottripjes waarbij je dolfijnen en walvissen kan spotten.Tussen november en februari heb je bovendien de mogelijkheid om de grote zeeschildpadden te treffen in Ningaloo Reef.

Bij Ningaloo Kayak Adventure kan je bovendien een avontuurlijke kajaktour boeken of een kano of wetsuit en snorkelgerei huren. Verstandiger is om, mits je geen eigen snorkelspullen hebt, dit al bij aanvang van je reis aan te schaffen bij KMart, zodat je niet per dag minimaal $10,- betaalt om de spullen te huren.

Exmouth

Dit is een relatief vlak stadje, met vooral veel bezienswaardigheden buiten de stad. Slechts 1 km buiten de stad vind je Town Beach, maar iets verderop ook het mooiere Bundegi Beach, een geliefd strand bij de locals. Exmouth kent verder een Turtle Centre.

Exmouth ligt bij het geweldige Cape Range national park waar je je dagen kan vermaken met snorkelen, zwemmen, duiken en wandelen. Dit mooie nationale park heeft veel mooie kampeerplekken maar is tussen april en september zeer populair. Je kan online een kampeerplekje boeken in die periode wat zeker een aanrader is als je in het park wil verblijven. Neem genoeg drinkwater en eten mee want in het park is alleen een toeristenwinkeltje en er is geen drinkwater te krijgen omdat het gebied extreem weinig regen krijgt.

In het Cape Range national park vind je onder andere het schitterende Turquoise Bay. Dit snorkelgebied heeft interessant koraal en vissen. Het snorkelen wordt pas leuk in het gebied dat ongeveer 300 meter ten zuiden van het strand ligt (vanaf parkeerplaats Drift). Je moet zo’n 50 meter zwemmen en je vervolgens door de stroming mee laten nemen. Kijk wel uit voor sterke stromingen, zeker als je geen sterke zwemmer bent. Het strand is hier lekker rustig, dus echt een aanrader als je in het hoogseizoen WA’s kust aan doet.

Vervoersmogelijkheden West-Australië

Buiten Perth zijn de ov-mogelijkheden in West-Australië zeer minimaal. Het huren of kopen van een auto is dus eigenlijk een must als je niet met een georganiseerde tour meewil, tenzij je gaat liften. Benzine is relatief goedkoop, maar probeer wel zoveel mogelijk te tanken in grotere plaatsen of buiten toeristische gebieden als Coral Bay, waar de prijzen een stuk hoger liggen.

Tours in West-Australië

Als je toch liever niet rijdt, of een soloreiziger bent, dan kan je natuurlijk ook met een georganiseerde tour mee. Het scheelt je geregel en er zijn meer dan tien verschillende opties, voor elk budget. De WA Visitor Centre van Perth heeft een uitgebreide selectie van brochures over de verschillende tours. Je kan bijvoorbeeld terecht bij AAT Kings Australian Tours of Outback Spirit.

Accommodatie West-Australië

Voor een echte WA-ervaring kamperen eigenlijk wel een must in deze deelstaat. In West-Australië kan je in de meeste gebieden wildkamperen. Op relatief toeristische plaatsen als Coral Bay en in national parks betaal je om te kamperen. Wil je liever niet kamperen, houd dan rekening met prijzige accommodatie ten Noorden van de hoofdstad Perth. Daarnaast zul je dan over het algemeen niet in national parks kunnen overnachten want daar zijn meestal alleen kampeermogelijkheden. Hostels zijn schaars en voor een sfeerloos motel betaal je algauw zo’n $70 per nacht. In Perth heb je natuurlijk wel meer opties. Hostels en hotels zijn er in overvloed en de prijzen van met name hostels liggen een stuk lager dan in de rest van WA. In het zuidwesten zijn er overigens ook meer accommodatiemogelijkheden. Kamperen is de beste optie voor het gebied ten noorden van Perth.

West-Australië : reistips voor een rondreis

Reizen in West-Australië is anders dan de rest van het land. Ten Noorden van Perth strekt het droge Australische landschap zich uit. De afstanden tussen stadjes en dorpjes worden steeds groter hoe noordelijker je komt. De aarde wordt roder en de vegetatie sporadischer. Schitterend blauwe zee en witte stranden verbazen je elke keer als je de kust aandoet.  En ondanks de droogte zie je toch veel dieren zoals kangaroes, wallabies, emoes en ’s nachts de slome echidna en in de tropen de gigantische goanna-hagedis en overal kleurrijke papegaaien.  En hoewel het ook wel het ‘echte Australië’ wordt genoemd, heeft deze kust aanzienlijk bizar genoeg minder bezoekers dan de Oostkust. Als je op pad gaat in West-Australië zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

wikicamps

Download de app WikiCamps. De app kost je een paar euro, maar staat vol met (gratis) campings met duidelijke omschrijving en daarnaast ook wegenkaarten van Australië. Deze app is ook offline te gebruiken.

neem altijd water mee

Door de enorme afstanden en gebrek aan water, is het belangrijk om altijd extra water bij je te hebben voor het geval je auto het begeeft.  Mocht je dit overkomen, probeer dan je auto van de weg af te halen en wacht in de schaduw op hulp. Australiërs zijn enorm behulpzaam dus als je naar de eerste auto zwaait zullen ze zeer waarschijnlijk stoppen om je hoe dan ook te helpen. Blijf altijd bij je auto op afgelegen plekken, zo kunnen hulptroepen je vinden en helpen.

benzine en reservewiel

Ditzelfde geldt voor benzine. Roadhouses met benzine en wat basisproducten liggen ver uit elkaar. Neem daarom een of twee extra jerrycans benzine mee. De benzineprijzen zijn namelijk hoog buiten de 'grotere' steden in West Australië. Met twee extra jerrycans benzine red je het vaak om alleen te hoeven tanken in de 'grotere' en goedkopere steden/dorpen zoals Geraldton, Carnarvon, Port Hedland e.d. 

Zorg daarnaast altijd voor in ieder geval 1 goed reservewiel, zeker als je bijvoorbeeld het Karajini National Park ingaat of de geasfalteerde wegen verlaat.

telefoon

Reken niet op bereik met je mobiele telefoon in afgelegen gebieden. Meestal heb je geen bereik meer zodra je 10-20 kilometer van een stadje verwijderd bent. Het beste bereik heb je met Telstra 3G of 4G, maar dan nog heb je op afgelegen plekken geen bereik.

noodsituaties

Mocht je in een echte noodsituatie zitten, dan kun je altijd proberen om 112 te bellen ook al heb je geen bereik. Als er een netwerk is, zal je telefoon toegang krijgen tot dat netwerk om het alarmnummer te kunnen bellen. Mocht je niemand kunnen bereiken, blijf dan rustig. Als je bij een weg bent, wacht op de eerst volgende auto die langskomt. Als je op een afgelegen plek staat, blijf bij je auto mits je weet dat dichtbij mensen te vinden zijn die je kunnen helpen.

laat iemand weten waar je bent

Als je een echt afgelegen gebied ingaat, laat dan iemand weten wanneer je daarnaartoe gaat en wanneer je ongeveer terugkomt. Op deze manier kunnen zij de nodige hulpinstanties inschakelen als je niet binnen die tijd contact opneemt of terugkomt.

rijd niet in het donker

In het donker rijden is niet slim omdat de meeste dieren in Australië ’s nachts actief zijn. Zij zijn daarom erg kwetsbaar als er grote auto’s en trucks langsdenderen. Slangen liggen ’s nachts graag op het warme asfalt.  En kangaroe’s kunnen onverwachts uit bosjes schieten en veel schade of erger veroorzaken. Daarnaast zijn er in het Noorden van het land zo goed als geen hekken om dieren als koeien, schapen en geiten binnen te houden. De boerderijen zijn zo enorm groot dat dat geen nut heeft en teveel kost. En als je een koe op je bumper krijgt wordt het toch een heel ander verhaal.

road trains

Ook rijden er veel 'road trains', dit zijn enorme vrachtwagens met vaak 1 of 2 aanhangers tot 45 meter lang. Zij kunnen niet makkelijk remmen of aan de kant gaan. Hou hier rekening mee en als je langzamer bent dan zij op 'gravel roads', ga dan van de weg af en laat ze passeren. Als ze je wel inhalen kunnen er veel steentjes omhoog vliegen en jouw voorruit beschadigen.

dieren in West-Australië

Australië heeft een aantal gevaarlijke dieren zoals slangen, spinnen, schorpioenen en natuurlijk krokodillen in het verre noorden. Wees hoe dan ook voorzichtig. Laat nooit je tent openstaan. Houd je schoenen binnen zodat er niets in kan kruipen. Loop niet blootvoets door gras of onbekend terrein, maar draag schoenen en het liefst een broek met lange pijpen. En zwem in het noorden niet in rivieren of in de zee als je niet zeker weet dat het veilig is.

zonnebrandcreme

De zon in Australië is erg sterk door gebrek aan vervuiling, gaten in de ozonlaag en de afstand tot de evenaar. Onderschat de kracht van de straling niet en doe altijd zonnebrandcrème op met minimaal factor 30. Zelfs op bewolkte dagen is de straling sterk en verbrand je makkelijk en snel. Veel Australiërs zwemmen met een ‘rashie’ aan, een zwemshirt. En kinderen hebben altijd petjes en hoedjes op om hoofd en nek te beschermen. Bruin word je  toch wel, zelfs met factor 30 op.

sluit een goede verzekering af

Reis je met een huurauto, zorg dan absoluut dat je er een volledige verzekering bijneemt. Dit is vaak erg prijzig (hoe groter de auto, hoe duurder natuurlijk) maar wel raadzaam omdat kosten bij schade gigantisch kunnen oplopen.

ga goed uitgerust op pad

Zorg dat je goed uitgerust bent als je gaat kamperen. Hoewel het uiterste noorden van WA erg warm kan zijn, kan het in alle andere gebieden ‘s avonds soms zeer afkoelen en zelfs vriezen en sneeuwen in de winter. Een dikke slaapzak en misschien zelfs een fleecedeken zijn geen overbodige luxe. Kampeergerei scoor je voor een prima prijs bij Kmart.

Walvissen

In het juiste seizoen zijn deze giganten te zien, in het Westen zul je voornamelijk de bultrugwalvis, de zuidkaper en de blauwe vinvis tegenkomen. In april trekken de bultrugwalvissen van het Zuiden naar het Noorden waar ze hun kalveren krijgen in de tropische ondiepe wateren. In augustus trekken de moeders met kalveren van het Noorden naar het Zuiden. Regelmatig zijn de walvissen te zien vanaf het strand, maar het beste zijn ze natuurlijk te zien vanaf een boot.

Beste Reistijd

In de zomer zomermaanden(november tot maart) is het het drukst rond Perth en in het Zuidwesten. Hoewel veel mensen Australië associëren met warme temperaturen is niets minder waar want in het Zuiden zijn winters vaak koud en nat. Sneeuw en vorst komen regelmatig voor tussen mei en september. Tussen april en september is het het hoogseizoen in de tropen van Australië. De tropische winter met perfect weer trekt zowel internationale toeristen als veel Australiërs die de koude winter in het Zuiden ontsnappen door maanden naar het Noorden te gaan. Van oktober tot april is het Noorden een "no go" door het moesson- en cyclonenseizoen wat reizen gevaarlijk en zeer onaangenaam maakt. Augustus en september zijn de maanden waarin de prachtige bloemenvelden (wild flowers) te zien zijn ten noorden van Perth. Augustus is ook de gunstigste maand voor surfliefhebbers. Bovendien zijn er verschillende festivals in bepaalde towns, zoals Kununurra en Exmouth.

Geschreven door Naz Taha op 19 Dec 2019 09:20.

vliegtickets

  • Voor slechts €7225.79 naar Geraldton Nu boeken
  1. Michiel.. 22 Apr 2012 15:35

    Moet geweldig zijn om het westen met een auto door te rijden. Ga dat ooit nog doen.

  2. Jensje 26 Jun 2012 04:59

    Ja, het is zeker geweldig!! Ik heb het gedaan en woon er nu nog!!

  3. Gerard Schippers 25 Aug 2012 08:07

    Heeft iemand een indicatie van de kosten en hoeveel tijd moet je minimaal uittrekken?

  4. Erik 27 Aug 2012 09:14

    Het lijkt me dat er je er zo lang over kunt doen als je wilt. Wat de minimale tijd is durf ik niet te zeggen.

    Ik weet dat wij op een ander stuk ongeveer 1000 kilometer per week reden.

  5. danielles 20 Oct 2014 20:38

    Wij willen graag in 2016 voor 3 maanden naar Australie gaan en dan voornamelijk de Westkust. Denken eraan om dec-jan-febr te gaan. Is dit een redelijk seizoen om van Adelaide uit naar boven te rijden ?