Tasmanië

Tasmanië is terecht een immens populaire reisbestemming in Australië. Het eiland zit vol mooie en bijzondere bezienswaardigheden. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met alle informatie zodat je je makkelijk kunt oriënteren voordat je zelf je reis naar het prachtige eiland gaat plannen.

Algemene informatie en geschiedenis van Tasmanië

Tasmanië is een van de zes staten van Australië en de enige staat die tevens een eiland is. Het ligt net ten zuiden van Australië, is ongeveer anderhalf keer groter dan Nederland en wordt bewoond door slechts een half miljoen mensen. De meeste inwoners wonen rond de grote steden Hobart en Launceston waardoor de rest van het eiland pure rust uitstraalt. Ideaal als vakantiebestemming dus.

De hoofdstad van Tasmanië is Hobart, dat is de tweede oudste stad van Australië. Abel Tasman was de eerste ontdekkingsreiziger die Tasmanië aandeed toen hij er op 24 november 1642 aankwam. Hij noemde het eiland 'Van Diemen's Land', naar de gelijknamige Oost-Indische gouverneur die Abel Tasman de opdracht gaf de zeeën te verkennen. Het eiland bleek geen waarde te hebben voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie en werd meer dan een eeuw met rust gelaten, tot de Engelsen in Sydney arriveerden in 1788. Van Diemen's Land werd gebruikt als tussenstop van en naar New South Wales, met name omdat er zoveel zoet water voor handen was op het eiland. 

Al snel werden de gevangenen ('convicts') uit Groot-Brittannië ernaar overgebracht en aan het werk gezet in werkkampen. Tegen 1850 was de helft van het aantal inwoners in Van Diemen's Land een 'convict'. De werkcondities in de kampen waren slecht en Hobart en Launceston werden overspoeld met ziektes, prostitutie en dronkenschap. In 1856 kwam er een einde aan het 'experiment' van 'convict'-export naar Van Diemen's Land en om van de slechte reputatie als 'werkeiland' af te komen, werd de naam van het eiland gewijzigd in Tasmanië, naar Abel Tasman. De ontdekking van goud bracht een hoop gelukzoekers naar het eiland in de periode tussen 1870 en 1880. Er was sprake van een enorme goud- en houthakindustrie. Deze industrie was zo groot dat de milieubeschermingsorganisaties in de jaren 80 van de twintigste eeuw zich begonnen hard te maken voor het behoud van de natuur. Nog steeds zijn er regelmatig acties om de regenwouden te redden.

De Tasmaanse Aboriginals
 

Toen Abel Tasman als eerste Europeaan het eiland ontdekte, leefden er naar alle waarschijnlijkheid zo'n 10.000 Aboriginals op het eiland. De komst van de Europeanen was een slecht teken voor de originele bewoners van Tasmanië. Grond werd van ze afgenomen en ingezet voor landbouw. Hierdoor verloren ze dus hun jacht- en leefgebied. Bovendien eisten Europese ziekten en gedwongen arbeid onder slechte omstandigheden het leven van veel van hen. Tussen 1829 en 1834 werden alle overgebleven Aboriginals overgeplaatst naar Flinders Island om ze zogenaamd manieren bij te brengen en het christelijke geloof te leren. De meesten stierven door wanhoop, slecht eten, gebrek aan hygiëne en de vele ziektes die de Europeanen meebrachten. Van de 135 overleefden slechts 47 Flinders Island. Zij werden in 1847 overgeplaatst naar Oyster Cove in Zuid-Tasmanië. Ondanks verschillende 'Aboriginal communities' is de laatste volbloed Tasmaanse aboriginal in de 19e eeuw overleden.

hoe lang naar tasmanië?

Tasmanië heeft voor iedereen wat te bieden, van de cultuur en historie rondom Hobart en Launceston tot aan de een schat aan prachtige natuur en wildlife daarbuiten. Neem dan ook de tijd voor Tasmanië en zorg dat je in ieder geval 2 weken de tijd hebt op het eiland. Dit is al aan de korte kant, maar dan kan je wel een aantal van de hoogtepunten bezoeken. Een periode van vier weken in Tasmanië is ideaal voor een rondreis. 

Klimaat en beste reistijd Tasmanië

Tasmanië kent net als Nederland vier seizoenen. Het is er zomer tijdens onze wintermaanden. De dagen zijn er dan over het algemeen warm en soms zelfs heet, ondanks dat er af en toe een flinke regenbui kan vallen. Meestal is het goed weer tot aan maart wanneer de herfst begint en de temperatuur flink lager wordt. De beste reistijd voor Tasmanië zijn dan ook onze wintermaanden.

Ondanks dat het 's winters nog zonnig is, kan het soms zo ver afkoelen dat de temperaturen het vriespunt bereiken. Het is er gewoonweg koud, regenachtig en er zijn flinke stormbuien. In de lente nemen die wat af en wordt de kou afgewisseld met warme dagen. Breng altijd warme kleren mee want zelfs in de zomer kan het sneeuwen op sommige plaatsen (vooral in de hooglanden) en het kan 's nachts flink afkoelen.

Hoe kom je op Tasmanië?

Aangezien Tasmanië een eiland is, zijn er twee mogelijkheden om er te komen: per boot of met het vliegtuig. 

Vliegen: vanuit verschillende grote vliegvelden in heel het land gaan er rechtstreekse vluchten naar Hobart of Launceston. Zo kan je bijvoorbeeld directe vluchten nemen vanuit Melbourne, Sydney, Brisbane en Adelaide. 

Boot: er zijn twee 'Spirit of Tasmania'-boten, ze varen elke nacht heen en weer tussen Melbourne en Devonport. De overtocht duurt 10 uur en je vertrekt 's avonds. In het hoogseizoen (mid december tot eind januari) gaan er twee boten per dag: een 's avonds en een 's ochtends. Het voordeel van de veerboot is dat je je voertuig mee kan nemen naar het eiland. 

Vervoer op Tasmanië
 

zelf rijden

De beste manier om het eiland te verkennen is per auto, campervan of motor. Dat kan met je eigen voertuig, maar er zijn ook veel plekken waar je een voertuig kan huren. Met eigen vervoer kom je op de mooiste plekjes die het eiland te bieden heeft, soms via onverharde wegen. Alleen het rondrijden is al erg de moeite waard op Tasmanië; vanuit de auto heb je vaak mooi uitzicht over bergen, de oceaan of kilometers regenwoud. Huurauto's zijn volop verkrijgbaar rondom de luchthavens van Launceston en Hobart en in de haven van Devonport. Van de goedkoopste optie, een Hyundai Getz (hiervan rijden er een hoop rond op het eiland) tot de duurdere 4x4 wagens en campervans.

bus

Er zijn verschillende busmaatschappijen op het eiland waar je behalve losse tickets ook buspassen kunt kopen. Kijk echter goed naar de opstapplaatsen en de condities want deze verschillen per maatschappij. De twee grootste aanbieders zijn Redline Coaches en Tassielink.

tour

Wil je mensen leren kennen en je laten rijden dan kan je ook meegaan op een tour. De meeste bureaus bieden verschillende tochten aan, je kan dus zelf kiezen waar je heen wilt en hoe lang je met de groep op reis wilt. Voor meer opties kun je altijd een 'information centre' binnenstappen.


fiets

Tasmanië is ook een populair eiland onder fietsers. Mocht je actief aangelegd zijn en niet schrikken door de vele bergen, pak dan de fiets en neem de tijd om het eiland te ontdekken. Reserveer zo'n vier weken om het hele eiland rond te fietsen en alle goede plekjes te zien. 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Tasmanië

nationale parken tasmanië

Zo'n 21 procent van Tasmanië bestaat uit nationale parken waar je eindeloos kunt wandelen op zoek naar watervallen en mooie uitzichten vanaf de vele bergen die het land rijk is. In 1982 zijn de vier grootste nationale parken van Tasmanië op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst.

Je moet entree betalen voor de meeste parken, daarvoor kan je een pas kopen bij de grote informatiecentra en bij aankomst in de populaire parken bij de rangers.

De 'holiday pass' is aan te raden omdat je de prijs er na drie nationale parken al uit hebt, vooral als je met een groep in een auto rondreist. Er zijn 19 nationale parken op het eiland waarvan minstens de helft zeker de moeite waard is. 

wateractiviteiten Tasmanië

Er is genoeg te doen op en in het water: zwemmen, vissen, kayakken, raften, zeilen, surfen, snorkelen en duiken. Ga mee met een (dag)tocht of huur je eigen snorkel en/of duikuitrusting of boot bij een van de vele bedrijven aan de kust. Ten zuiden van Tasmanië kan je bijvoorbeeld duiken in grote 'bossen' bestaande uit kelp, grote zeewierachtige planten. De 'bossen' worden met het jaar kleiner door de opwarming van de oceanen dus wees er snel bij als je dit natuurlijk wonder wilt aanschouwen.

Tasmanië kent bovendien veel meren en men heeft in veel van deze meren forel uitgezet voor vissers. Een vislicentie is vereist om te mogen vissen in Tasmanië, maar de meeste meren zijn zo afgelegen dat de kans wel erg klein is dat je gecontroleerd wordt.

grotten

Wat veel mensen niet weten is dat er ook veel grotten in Tasmanië te vinden zijn. De beste van Australië, zelfs. Er zijn er maar een aantal zijn open voor publiek, maar die zijn absoluut de moeite waard. De grotten zijn op zo'n 1.5 uur vanaf Launceston, dichtbij Mole Creek.

de kusten van TasmNië

Elk deel van Tasmanië heeft zo zijn eigen mooie bezienswaardigheden.

De zuid-oostkust van Tasmanië

Aan de zuid-oostkust van Tasmanië vind je naast prachtige natuur ook een aantal van de mooiste steden van het eiland. Zo ligt hier bijvoorbeeld de hoofdstad Hobart. De markt in Hobart en Mount Wellington staan bij helder weer garant voor een fantastisch uitzicht.

bruny island

Verder is Bruny Island zeker een aanrader. Dit eiland ligt net voor de kust van Tasmanië. Hier kan je dolfijnen, pinguïns en witte wallabies spotten. 

mount field national park


Zo'n 70 km ten noordwesten van Hobart ligt Mount Field National Park, beroemd om zijn Russell falls. Daar rondom zijn een aantal korte wandelingen te maken naar andere watervallen en een bos met de hoogste bomen op Tasmanië. Tip: ga in het donker terug naar de Russel Falls om de 'glow worms' in de rotsen langs het pad te zien. Er is een 16 km lange onverharde weg omhoog naar het ski gebied van Mount Field. Vanaf daar zijn prachtige lange wandelingen te maken naar de top van Mount Field of langs zogenaamde 'tarns' (diepe gletsjermeren). Neem warme en waterbestendige kleren mee. 

Tasman peninsula

Tasman Peninsula is ook een mooie plek. Zo kan je hier Port Arthur bezoeken. Het is een vroegere gevangenis vol met oude prachtige gebouwen. Ben je niet bang aangelegd? Ga dan 's avonds mee op ghost tour. Ook zijn er prachtige wandelingen te maken langs steile kliffen in Tasman National Park.

Maria island

Net ten noorden van het Tasman Peninsula ligt Maria Island, geheel nationaal park verklaard. Hier vind je geen winkels, auto's en zelfs geen stroom. De ferry vertrekt vanuit Triabunna. Op het eiland kan je kamperen of in een simpel hostel overnachten. Erg gaaf is de zonsondergang bij de 'painted cliffs'. Je kan ook een 2-3 daagse 'island walk' doen. Een andere mooie wandeling is naar Bishop and Clerk, hiervoor kan je beter geen hoogtevrees hebben want het eindpunt is op een erg steile klif. Verbluffend mooi uitzicht, dat wel!

De oostkust van Tasmanië

Freycinet national park

Ook de oostkust van Tasmanië heeft veel te bieden, zoals het Freycinet National Park waar de bekende Wineglass Bay ligt. Het is een stevige klim naar het uitzichtpunt op Mount Amos, maar dat is absoluut de moeite waard. De overige stranden bij dit schiereiland zijn ook erg mooi, ga vooral zwemmen in het azuurblauwe water.

bicheno

Bicheno is vooral een bijzondere plek, omdat je hier goed pinguïns kan spotten. Het leukst is een pinguïn-tour rond zonsonderhang. Je ziet dan veel pinguïns over het strand lopen op zoek naar hun nesten aan de kust. 

bay of fires

Ook de Bay of Fires is een schitterende plek om te bezoeken. Prachtig witte stranden, azuurblauw water, de zon lijkt altijd te schijnen en de dorpjes met vissersbootjes zien er vreselijk romantisch uit.

Het noord-oosten van Tasmanië
 

In dit deel van Tasmanië vind je een aantal mooie nationale parken die je kan bezoeken. Zo zijn Mount William National Park en Ben Lomond National Park erg goed voor 'bush walking'. Aan de kust in Mount William National Park kan je ook goed surfen, zwemmen en vissen.

Het noorden van Tasmanië
 

launceston

In het noorden van het eiland vind je een andere grote stad: Launceston. Rondom de stad vind je een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo is de Gorge zeker de moeite waard. Hier kan je een prachtige wandeling maken. Ten westen van Launceston vind je Mole Creek National Park waar je de grotten ingaat voor ondergronds avontuur.

Nationale parken

In Narawntapu National Park is volop wildlife te zien, tegen het eind van de middag komen de wombats uit hun hol en begrazen de grote grasvelden. Naast wombats zijn er ook veel kangoeroes en wallabies te zien.

 

 

Ook Cradle Mountain/Lake St. Clair National Park is niet ver rijden vanaf Devonport of Mole Creek en voor de wandelaars onder ons een hoogtepunt. De fameuze 'Overland Track' start in Cradle Mountain National Park en neemt 65 km in beslag tot aan Lake St. Clair waar je de veerboot naar het 'visitor centre' kan nemen of de laatste 17,5 km langs het meer kan lopen. De wandeling duurt 5-6 dagen en kent vele zijpaadjes onderweg die leiden naar bergtoppen en andere bezienswaardigheden. Van november tot april moet je vanwege de populariteit een fee betalen om de tocht te mogen doen. Dit is aan de dure kant en er zijn ook genoeg mogelijkheden voor dagwandelingen rond Cradle Mountain en Lake St. Clair die zeker de moeite waard zijn.

Minder populair, maar zeker niet minder mooi: 'Walls of Jerusalem' National Park. Dot nationale park grenst aan de oostkant van Cradle Mountain National Park. Hier moet je je auto achterlaten en te voet met je tent en uitrusting het nationale park betreden. Neem zeker 3 dagen/2 nachten om het park te verkennen want het is er schitterend.

Vlakbij Burnie ligt Fernglade, hier stroomt een rivier waar vaak vogelbekdieren te zien zijn. In Burnie zelf worden tegen zonsondergang gratis pinguïn-tours georganiseerd door een groep vrijwilligers. Net als op veel andere plekken in Tasmanië komen de pinguïns in het donker het strand op waggelen.

Het westen van Tasmanië

De weg die van Hobart in het oosten naar Strahan in het westen loopt, doorkruist het Franklin-Gordon Wild Rivers National Park. Onderweg zijn er een aantal stops voor (korte) wandelingen die de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld naar Nelson Falls, de Donaghys Lookout met een uitzicht over Frenchmans Cap. Er is een 3-5 daagse wandeling naar de top van Frenchmans Cap maar deze vergt veel van je en is een van de moeilijkste wandelingen in Tasmanië.

Verder is het zuid-westen van Tasmanië complete wildernis en als geheel tot nationaal park verklaard. Het is vrijwel ontoegankelijk, maar er zijn een aantal plaatsen waar je meerdaagse wandelingen kan starten en eindigen. Bijvoorbeeld ten zuiden van Lake Pedder of in het zuidelijkste puntje van Tasmanië, Cockle Creek.

De westkust is dun bevolkt en er zijn maar een klein aantal dorpen te vinden. Bezoek Strahan voor de enorme zandduinen, een boottocht over de Macquarie Harbour of de bekende zonsondergangen. Vlakbij Rosebery begint een wandeling naar de Montezuma Falls, met 104 m de hoogste waterval in Tasmanië.

Geschreven door Sjoerd Nijsse op 12 Sep 2019 14:44.

vliegtickets

  • Voor slechts €1724.07 naar Hobart Nu boeken
  1. sien 06 Nov 2007 11:57

    wij (2 personen) gaan in december naar tasmanie, vliegen op hobart en gaan met de auto rondtoeren, willen vanuit devonport met de boot en/of auto?? naar melbourne wat is hiervan de prijs ?? hebben jullie nog nuttige tips voor ons, hebben de tickets kado gekregen en moeten nu alles zelf uitzoeken wat niet zo meevalt

    met dank sien

  2. Jacqueline Teeuwisse 06 Nov 2010 21:39

    Hallo, ook wij gaan in december naar Tasmanië, maar vliegen op Melbourne. Wij maken de overtocht heen en terug met de boot. De prijs die wij betaald hebben voor 4 personen en een landrover en een aanhangkampeerwagen (ieder 5 meter lengte) was 1514 Auss. dollar. Dit hebben wij echter al in Februari geboekt, omdat het in december druk kan zijn i.v.m. hoogseizoen in Australië
    Je kunt boeken op: spiritoftasmania.com.au. Goede reis.