Kamperen in Australië
Kamperen is de laatste jaren minder populair, maar nog steeds geliefd bij reizigers in Australië. Met campervan of auto en tentgerei het land doorkruisen en je tentje middenin de Outback opzetten. Het échte Outback Australië beleef je pas echt als je gaat kamperen. Van wildkamperen, tot luxe campings, door het hele land vind je uiteenlopende kampeerspots. Helaas zijn campervans niet goedkoop, maar kent Australië wel enorm veel mogelijkheden om gratis te kamperen, ook wel freecamping genoemd. Het zijn vaak plekken die ontzettend mooi en sereen zijn, met weinig andere toeristen en 's nachts een schitterende sterrenhemel. Dit artikel omvat de interessantste campings per Australische deelstaat en alle tips die je nodig hebt om goed voorbereid aan je kampeertrip te beginnen.
WikiCamps app
Download allereerst de WikiCamps. De app kost je €5,- maar staat vol met (gratis) campings met duidelijke omschrijving en daarnaast ook wegenkaarten van Australië. Deze app is ook offline te gebruiken en handiger en goedkoper dan de gebruikelijke kampeergids die je bij iedere bezoekerscentra kunt kopen.
Sanitair
De gratis campings of overnachtingsplekken hebben meestal alleen een longdrop toilet. Dit is een toilet met een enorm diep gat eronder en er is geen water om mee door te trekken. Over het algemeen zijn ze verrassend schoon. Er hangt zelfs vaak een rol wc-papier. Soms is er een nog een kraan of zeep waarmee je je handen kan reinigen zonder water te gebruiken. Dit is zelden drinkwater, maar je kunt er wel de afwas mee doen. In hele droge gebieden staan er vaak plastic bakjes onder voor wat water voor de lokale vogeltjes. Vul gerust een dergelijk bakje even aan als het leeg is.
Bij tankstations kun je vaak douchen, mogelijk tegen een kleine vergoeding. Je kunt het ook bij zwembaden proberen als je het netjes vraagt of op een camping waar je niet overnacht.
Waar veel mensen niet van op de hoogte zijn is dat ieder mens een gevaar kan zijn voor de volksgezondheid. Ieder mens kan namelijk drager zijn van de Giaria Lablia (Giardiasis) parasiet. Die via de ontlasting in (drink) water terecht kan komen en op die manier zowel mens als dier kan besmetten. Een vervelende darminfectie is dan het gevolg. Om besmetting van andere mensen en dieren te voorkomen is het zaak dat je nooit je behoefte doet op een plek waar je ontlasting terecht zou kunnen komen in water. Kijk dus goed om je heen voordat je een plekje zoekt en bedenk ook waar het water allemaal kan komen in het regenseizoen. Het beste is om een kuiltje te graven en de boel na afloop keurig af te dekken. Neem daarom een klein tuinschepje mee als je de bosjes in gaat.
Water
Zorg dat je zelf altijd voldoende water meeneemt als je gaat kamperen. Onderweg en op (bush) campings is namelijk niet altijd water te krijgen. Zorg dat je altijd minimaal 30 liter bij je hebt. Ook voor het geval je ergens onverwachts strand door bijvoorbeeld autopech. In Australië ligt alles ontzettend ver uit elkaar. De kans dat je in 'the middle of nowwhere' strandt en lang moet wachten op hulp, is dus aanwezig. Drink ook nergens het water uit een meer in Australië zonder dat je het water hebt behandeld. Je loopt namelijk de kans om de Giardia parasiet op te lopen.
Eten drinken en Vuur
- Meestal zit er bij je huurcamper een grote gasfles met daarop een kookpit. Deze gasflessen kan je bij ieder benzinestation en "hardware stores" zoals Mitre 10 of Bunnings laten vullen. Gemiddeld doe je een paar maanden met je fles, al ligt het er aan hoeveel je je gas gebruikt. Soms vullen ze niet bij een benzine station maar staan er volle gasflessen klaar. Als je dan een lege fles achterlaat betaal je alleen voor het gas.
- Bezit je nog geen gasfles, dan kun je die ook bij een benzinestation of de ketens BIGW en Kmart kopen
- Heb je net een volle fles, let dan op dat deze niet gaat lekken als er overdruk ontstaat. Dit komt voor wanneer de temperatuur stijgt is in je auto. Is er overdruk ontstaan, laat dan een klein beetje gas ontsnappen buiten de auto. Het is overigens het veiligst om met gas buiten de auto of busje te koken, kook nooit in een afgesloten kleine ruimte.
- In de National Parken zijn vaak vuurplaatsjes waar je op mag koken. Soms ligt er zelfs al brandhout klaar. Wees voorzichtig met het gebruik van Gum trees als kampvuurhout. De olie die de blaadjes bevatten kunnen een vlam veel harder aanwakkeren dan dat je in eerste instantie van plan was. Dit is ook een oorzaak van vele bosbranden. Bouw je vuurtje dan ook rustig op en kijk wat het hout doet!
- Zorg dat je altijd enkele $1 en $2 munten bij je hebt. Op veel parkeerplekken staan bbq’s, soms zijn ze gratis, soms kosten ze enkele dollars.
- Reis je naar de Outback of rurale gebieden in Queensland, Victoria of bijvoorbeeld West-Australie, hou er dan rekening mee dat het er doorgaans krioelt van de vliegen! Ze kunnen geen kwaad, maar vormen voor sommigen een plaag omdat ze voortdurend op je gezicht proberen te landen. Deze vliegen proberen o.a. via jouw speeksel aan hun dagelijkse dosis proteïne te komen. Met name tijdens het koken en eten op kampeerterreinen kan je er hinder van ondervinden. Je kunt een typische Aussie-hoed aanschaffen met vliegennetje, maar ook insectenspray werkt redelijk om ze op afstand te houden.
Koelen
- De meeste kampeerders overnachten minstens een keer op een kampeerterrein waar geen elektra is. Daarom heeft ook bijna iedere Australiër of backpacker baat bij een koelbox (in volksmond wel een ‘Eski’ genoemd). Bij ieder benzinepomp kun je zakken met ijsblokken kopen. Voor ongeveer $5 - $8. Hiermee koel je deze koeltas voor zo'n twee dagen. Een solide blok smelt langzamer dan een zak ijsblokjes. Hoe voller je box hoe langzamer je ijs smelt. Let er wel op dat je box dus uiteindelijk erg nat wordt dus pak je eten goed in plastic zakjes. Laat altijd eerst al het water eruit lopen voordat je nieuwe zakken met ijs erin legt.
- Op de meeste betaalde campings is een gemeenschappelijke keuken met een koelkast. Als er ook een vriesvakje is dan leg je hier een met water gevulde plasticfles in die je later kunt gebruiken als koelelement.
- Een andere manier om je eski koel te houden is een flinke zak diepvriesgroente! Je slaat zo twee vliegen in één klap. Je hebt eten en de koelbox is tijdelijk gekoeld. Diepvriesgroente is ook nog eens een flink stuk goedkoper dan vers.
Autobestuur tips
- Het is in Australië verboden om uit te wijken voor dieren. Eventuele opgelopen schade aan de auto wordt niet vergoed door de verzekeraar. Het is namelijk levensgevaarlijk om uit te wijken omdat je dan botsingen en ongelukken kunt veroorzaken.
- Ook na schemer rijden in landelijke gebieden kan uitgesloten zijn door je autoverzekering in verband met een te groot botsgevaar met bijvoorbeeld kangoeroes, koeien of ander wild. De meeste dieren in Australie zijn 's nachts actief door de extreme temperaturen. Probeer te voorkomen om 's nachts te rijden buiten bewoonde gebieden, het kan levensgevaarlijk zijn.
- Dirt road rijden mag meestal ook niet als je een huurauto hebt, maar dat heeft te maken met de locale wegenwacht. Toch moet je het vooral wel doen (nadat je hebt geïnformeerd wat de staat van de weg is). Heb je pech op zo'n stuk dan laat je je gewoon naar en verharde weg slepen door een van de aardige Aussies die je tegenkomt en bel je daar de wegenwacht van die staat.
Algemene tips
- Let altijd goed op de benzinestand en houdt de afstand in de gaten tot het volgende benzinestation.
- Er zijn gelukkig veel alcoholcontroles (vooral op zaterdagochtend/ middag).
- Ooit wel eens inkopen gedaan bij het Leger des Heils? Voor kampeergerei zijn deze goedkope Salvation Army-winkels echt ideaal. Let op de rode ‘Salvation Army’ (of kortweg Sally's) borden of de blauwe St. Vinnies of Rode Kruisborden langs de weg.
- Zorg dat je goed uitgerust bent als je gaat kamperen. Hoewel het uiterste noorden van Australië erg warm kan zijn, kan het in sommige andere gebieden ‘s avonds soms zeer afkoelen en zelfs vriezen en sneeuwen in de winter. Een dikke slaapzak en misschien zelfs een fleecedeken zijn geen overbodige luxe . Kampeergerei scoor je voor een prima prijs bij Kmart. Ook BIGW heeft soms interessante acties.
Kampeerplekken
Voor een compleet overzicht van alle wild kampeerplekken, zogenaamde 'rest areas' en Outback road houses kun je de WikiCamps app downloaden of de prijzige Australia Touring Atlas van Hema Maps aanschaffen. De Hema is niet hetzelfde als de Nederlandse HEMA. Deze map heeft alle betaalbare kampeeropties op een rij gezet en zelf uitgebreid beoordeeld. Een ander interessant boek is ‘Camps Australia Wide’. Dit boek staat vol met gratis en goedkope kampeerplekken in alle staten van Australië. Bijzonder handig als je rondtrekt. Ook zitten er wegenkaarten in, dus dat scheelt weer in de kosten.
Het is in Australië met een camper goed mogelijk om langs de weg te overnachten op bijvoorbeeld een parkeerplaats. Dit gebeurt veel, maar het zijn niet de veiligste plekken om te overnachten. Kies dus bij voorkeur een plek waar ook andere mensen overnachten. Dit maakt het niet alleen veel veiliger, maar vaak ook nog gezelliger.
Ook in de Lonely Planet staan een aantal campings vermeld. Maar het is zeker een aanrader om af en toe een Tourist Information Center in te lopen en daar alle folders mee te nemen over de omgeving en campings. Wie weet zitten er leuke aanbiedingen tussen die niet in de boeken vermeld staan.
Hieronder volgt een overzicht van een paar van de diverse (gratis) kampeerplekken ofwel freecamps. Uiteraard zijn dit alleen de plekken die bij hun op de route lagen in de staten Northern Territory, Queensland en New South Wales.
Northern Territory
Tip voor dit gebied: Zoutwaterkrokodillen komen tot 200 kilometer landinwaarts voor in zoet water. Ga dus niet in rivieren of andere wateren zwemmen in het noorden en op kampeerplekken in die regio. Lees altijd goed de waarschuwingsborden en houd je hier ook aan. Incidenten waarbij toeristen in aanraking komen met krokodillen vinden helaas nog steeds plaats.
Suburbs of Darwin.
- Sundowner Caravan Park - $10 p.p.p.n
(Normal campsite, nothing special but clean).
Kakadu National Park
- Malabanjbanjdju – Free (our mark: 8)
(Long drop toilet, fireplace, no shower or water, overlooking a little lake with many birds) - Gungurul – Free (our mark: 7)
(Long drop toilet, fireplace, no shower or water)
Tip: Overige gratis activiteiten: Ranger Talks, Entree Visitor center Beatrice Hill, free coffee for the driver at gas stations in de Northern Territory.
Overige Northern Territory
- Camping Edith Falls - (our mark: 8.5)(Great location with wallabies in the evening all around you, swimming in the lake or under the waterfall)
- South Warlock Rest Area (37 km south of Mataranka ) – Free (our mark: 5) (No toilet, no shower, with water and fireplace)
- Juno's Horse Centre(Tennant Creek) - (our mark:8.5) (Camping on a cattle station for, horses, cattle, water tank pool, fly free sitting area)
- Heavitree Outback Lodge/Campsite (Alice springs) - (our mark:7.5)(Cheapest unpowered sites in Alice Springs, Rock wallabies feeding also possible for non-guests)
- Yulara Campsite (The only camp site near Ayers Rock) - (our mark: 7) (De dichtstbijzijnde gratis kampeerplek bij Uluru is 50 kilometer er vandaan heen en terug)
- Kernot Range Rest Area (101 km west of Erldunda) – Free (our mark: 8) (Water, no toilet, fireplace and lot of shadow)
- Barrow Creek Caravan Park (very basic) - (our mark: 5) (270 km from Alice springs, 230 kilometres from Tennant Creek)
Queensland
- Camooweal Roadhouse/Caravan Park - 9our mark: 6)
- Julia Creek Rest Area - Free(No facilities, next to road)
- Fletcher Creek Rest Area (42 km north of Charters Towers) – Free (Our mark: 8) (Lots of space next to a little River, loads of birds, wallabies and kangaroos, toilet and cold showers)
- Undara's Lavatubes Campsite - (our mark: 8 ) (Second night for free for wicked vans)
- Platypus Campground (Lake Tinaroo) - (Location: 10 Facilities: 6) (Only toilets, next to the lake and 3 km dirt road)
- Palm Cove Caravan Park - (our mark: 7.5) (Sea view in upmarket beach town)
- Rainforest Village - (our mark: 8.5) (Campsite between Daintree and Cape Tribulation, loads of space and a very good self-catering kitchen)
- Caravan Park Pandanus (Port Douglas) - $ 22 p.n. (our mark: 6) (Cheapest, but very small sites)
- Riffle Creek Rest Area (33 km SW of Mossman) – Free (our mark: 8) (A donation of $2 is requested, quiet spot with loads of space, toilets only)
- Upper Liverpool Creek Rest Area. Japoonvale – Free (our mark: 7.5)
- (29 km SW of Innisfail, near a creek with fire flies, toilet and water only)
- Caravan Park Sea breeze (Airlie Beach) - (Our mark: 7) (Cheapest option in Airlie Beach)
- Waverley Creek Rest Area - Free (our mark: 6)
- (8 km South of St Lawrence turnoff, next to the main road, with toilets, fireplace and water)
- Workmans Beach Camping Area (Agnes Water) - (our mark: location: 10 Facilities: 7)
(In the dunes, lovely bay with a beautiful little beach, compost toilet and one outdoor cold shower, water and BBQ) - Lake Monduran Recreation Area - (Our mark: 8.5) (Everything brand new!, there is a platypus and koala colony) Lake Boomanjin (Fraser Island) - (our mark: location: 9 Facilities: 7) (Fenced campground, toilet, water and cold showers)
- Central Station Campground (Fraser Island)- (our mark: Location: 8 Facilities: 7)(Hot showers $1, reservations required)
- Caravan Park Coconut Grove (Hervey Bay) - (our mark: 6) (Loads of permanent residents)
New South Wales
- Green Gully Campground in Oxley Wild rivers National Park – (Our mark: Location: 8 - Facilities: 6.5 incl. firewood) (Walking distance from Wollomombi Falls and Gorge, toilet only and fire place)
- Valla Beach Resort - (Our mark: 7) (8 km North of Nambucca Heads, very big resort but beautiful location)
- Caravan Park surrounded by Booti Booti National Park (With the green cathedral)(cheaper than the National Park next door) – (Our mark: 8) (Two meters from the beach and the lake)
- Bouddi National Park Camp Site (Patty Beach) - (Our mark 8) ($ 7 per day car entry fee or Annual Year Pass, toilet, Gas Bbq, cold outdoor shower)
- Kriskindle Guesthouse (Sydney) - (for parking and sleeping in your van) (Our mark: 6) (Use of toilet and shower only, not the kitchen)
- Budderoo National Park – Free (our mark: 7) ($11 entry fee at Minnamrra rainforest walk or annual year pass, only toilet and fire place)
- Murramarang National Park - (our mark: 8.5) (Pretty beach, beautiful walks, sea, cliffs and kangaroo’s on the beach)
- Numeralla River Rest Area – Free (Our mark: 6.5) (20 km North of Cooma, toilet only, small but next to the river)
- Canberra's Exhibition Park - (our mark: 6.5) (Close to the city and next to the racecourse)
- Thredbo Diggins Bush camp (Kosciuszko National Park - Snowy Mountains) - Free (Our mark: Location: 9 Facilities: 6) (Only toilet and fire place, entry fee to National Park $ 16 per day or annual pass)
- Eden Caravan Park - (Our mark: 8.5) (Lake view and the sounds of the ocean)
- Bittangabee Bay Bush camp (Ben Boyd national Park) - Free
Kortom, Australië is rijk aan zeer gevarieerde kampeerterreinen, van minimalistisch tot wat luxere kampeerspots. Vooral in veel van de National Parks zijn er kampeermogelijkheden. Slapen in een swag in de outback, onder de schitterende sterrenhemel is eigenlijk verplichte kost als je door dit geweldige land reist. Er is weinig mooier!
Revolucion 06 Oct 2010 14:27
Echt goede info! dank aan allen!
zijn bovenstaande campings gewoon met 2WD te bereiken?
bolletjeom 06 Oct 2010 19:45
de lijst komt van mijn hand en is wel al een paar jaar oud. We hebben alles bereikt met een camperbusje. hoewel niet alles verhard was en dus eigenlijk niet mocht van de verhuurder....maar het kon wel