Darwin
Darwin in Australië is voor de meeste reizigers hét vertrekpunt voor Litchfield en Kakadu National Park, maar ook de stad zelf is de moeite waard.
Bezienswaardigheden darwin
Het centrum van Darwin is niet groot. Dit is helemaal niet erg, want in de hitte wil je niet teveel lopen. In Smith Street ligt de mall, waaraan een aantal bekende winkels liggen. Stel je er niet teveel bij voor, maar voor wat kleine dingetjes is het prima.
Mitchell Street is een van de bekendste straten in Darwin. In deze straat liggen vrijwel alle hostels en bars en discotheken. Ook vind je hier diverse restaurantjes. Ver hoef je 's avonds dus niet te lopen als je wilt stappen of gezellig een drankje wilt doen.
Wil je up close and personal komen met de zoutwaterkrokodil, dan ga je naar Crocosaurus Cove, ook gelegen aan Mitchell Street. Dit is een uniek aquarium, met als grootste attractie de Cage of Death. Hier kun je een kooiduik maken in een bassin met een 5 meter grote zoutwater krokodil. Goedkoop is het niet.
esplanade
Aan de zuidkant van de stad is een groot park, de Esplanade. Hier kun je lekker wandelen, een broodje eten en relaxen in het gras. Er wandelen ibissen rond en de bomen zitten af en toe vol rainbow lorikeets (kleine gekleurde papegaaien). Je kunt afdalen naar het ‘kiezelstrand’ (eigenlijk meer hele grote keien) om een blik te werpen op enkele mangrovebomen. Tussen de keien kun je soms "fiddle crabs" zien zitten (felgekleurde krabbetjes met een reuzeschaar).
Als je de Esplanade afloopt, kom je uit bij Darwin's waterfront. Overdag kun je hier afkoelen in de gratis lagoon. Echt schoon ziet het water en niet uit, maar het is toch wel verfrissend. Naast de lagoon ligt een golfslagbad. Hier kun je vertoeven in het frisse water en lekker dobberen op de zwembanden die je gratis kunt gebruiken. Rondom beide lagoons liggen verschillende winkels en restaurants.
stranden darwin
Hoewel Darwin aan zee ligt, zijn er dicht bij het centrum geen stranden. Daarvoor moet je even een flinke wandeling maken of een fiets huren, bus nemen of je eigen auto meenemen. Ga dan bijvoorbeeld naar Mindil Beach, iets buiten het centrum. Houd er rekening mee dat je niet het hele jaar door zomaar kunt zwemmen. Tussen oktober en mei zwemmen hier box jellyfish (giftige kwallen) en die wil je beslist niet tegenkomen. En er blijft altijd het risico op krokodillen, al wordt er bij populaire stranden wel goed opgelet door "life guards". Zwem nooit bij een strand of in een rivier waar geen beveiliging of duidelijkheid is of er wel of geen krokodillen kunnen zitten.
Een andere strand dat nog redelijk in de buurt ligt is Casuarina Beach. Zowel op dit strand als op het Mindil strand is de zonsondergang werkelijk schitterend.
Halverwege Mindil beach ligt het Northern territory natuurhistorisch- en Aboriginal Art museum. Toegang is gratis en het is zeker de moeite waard om hier even door heen te lopen. Hier kun je ook informatie vinden over de 'cyclone Tracey' die in 1974 zo goed als de hele stad verwoestte.
aquascene
Bij ‘Aquascene’, aan het einde van de Esplanade, kun je voor een paar dollar vissen voeren. Er komen enorme beesten vanuit de zee om hier eten te halen. Leuk om eens grote vissen, inclusief enorme roggen, te zien. De roggen zwemmen naar hun eigen plek, maar jij mag tussen de enorme ‘Milkfish’ staan om te voeren.
botanische tuin en charles darwin national park
Zoals veel Australische steden heeft Darwin een botanische tuin. Het is er rustig en je kunt heerlijk door de verschillende landschappen wandelen en genieten van de vele vogels die de tuin tot hun huis hebben gemaakt.
Iets verder uit het centrum kun je in het Charles Darwin National Park een wandelingetje maken. Maak er geen dagtour van, maar als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om de kust vol mangrovebomen te zien en de skyline van Darwin vanuit een andere hoek te bekijken.
Daarnaast vind je hier munitieopslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Niet veel mensen weten dat Darwin flink heeft geleden in de oorlog en is gebombardeerd door de Japanners.
winkelen
Behalve deze bezienswaardigheden is Darwin ook een goede plek als je op zoekt bent naar een origineel Aboriginal Art souvenir. Ook hier veel 'made in China' prullaria, maar ook genoeg kleine Artwinkeltjes waar je wat originelers kunt kopen. Je vindt dit verder in Australië veel minder, dus koop het hier en steun (bij de juiste winkels) de lokale gemeenschap.
Het centrum van Darwin heeft geen echte grote winkelcentra. Mocht je een K-mart zoeken of allerlei andere praktische winkels, dan is het grote Casuarina winkelcentrum ten Noorden van de stad 'your best bet'. Dit is het grootste winkelcentrum in het Noorden van Australië en heeft goede airconditioning. Vanuit de stad kun je er komen met eigen vervoer of het openbaar vervoer.
Overnachten in Darwin
Vlakbij het centrum liggen meerdere hostels. Houd bij het boeken in de gaten hoe de keuken eruit ziet. Er zijn meerdere hostels die een gesloten keuken hebben, zonder airco en daar wil je niet je potje in koken. Je valt er bijna flauw van de warmte. MOM (Melaleuca on Mitchel) heeft bijvoorbeeld een prachtig dakterras, redelijke kamers en ze mogen er biertjes tappen maar de keuken is een verschrikking. Chillis ertegenover heeft een heerlijke open keuken, maar een kleiner dakterras. De kamers zijn iets kleiner en ze hebben geen bar.
Vanwege de extreme hitte is het raadzaam te kiezen voor een hostel in de buurt van het centrum, zodat je niet steeds een eind hoeft te lopen voor je in het centrum bent.
Er zijn meerdere campings in de buurt van de stad, de meeste zijn prijzig en druk in het droge seizoen. Gratis kamperen is verboden in Darwin en niet aan te raden vanwege veel diefstal uit auto's. De meest rustige camping is Lee Point ten Noorden van het centrum en in de buurt van het ziekenhuis en het gigantische winkelcentrum Casuarina.
Eten en drinken
De haven is de laatste jaren enorm veranderd en een gezellige buurt geworden. Bij de Stokes Hill Wharf kun je redelijk geprijsd ‘fast food’ halen (van verse vis tot Aziatische lekkernijen) en dit buiten aan het water opeten. Het heeft een havensfeertje, inclusief soms de geur van vis, maar je hebt ook kans om te eten terwijl dolfijnen langs zwemmen. Echt goedkoop eten kun je in The Vic on the Mall. Veel touroperators geven hier ook kortingskaarten (gratis eten) voor. Het eten is vrij basaal, maar het vult de maag. Op het terras kunnen soms possums langs komen.
Darwin staat bekend om de markten met tropisch en Aziatisch eten. De meest bekende markt is de Mindil Beachsunset market in het droge seizoen. Elke zondagavond (16.00 - 21.00 uur) en donderdagavond (17.00 - 22.00 uur) kun je hier heerlijk onder de palmbomen tussen stalletjes struinen. Van alles is er te vinden, van leuke toeristische souvenirs tot allerlei heerlijk eten (er is zelfs een poffertjeswagen). Er spelen live bandjes en je kunt je heerlijke snacks bij zonsondergang op het strand opeten.
Op zaterdagochtend is er een markt in Parap met veel eetstalletjes en erg veel leuke souvenirs. De beste laksa soep van Darwin wordt hier verkocht!
Op zondagochtend is er een groente- en fruitmarkt in Rapid Creek. Ook hier kun je lekkere (Aziatische) snacks kopen.
Klimaat en beste reistijd darwin
Hoewel Darwin de laatste jaren flink groeit, is het nog steeds een gezellige stad waar je van winkel naar winkel loopt om af te koelen in de airconditioning. Want boven alles, is Darwin warm. Het Noorden van de Northern Territory kent namelijk een tropisch klimaat. Zo rond september begint er de 'build up' naar het natte seizoen. Dat betekent dat de luchtvochtigheid enorm toeneemt en het af en toe flink regent, het is dan erg benauwd en heet.
Dat is ook de tijd dat het mogelijk is dat cyclonen zich vormen op zee in de tropen en af en toe kan het al flink regenen. Het is geen ideale tijd om in het verre noorden te reizen, zeker niet als je kampeert. De nachten koelen nog wel redelijk af, maar door de luchtvochtigheid is het plakkerig en benauwd. Van december tot ongeveer begin mei is het 'wet season' in Darwin. Er zijn dan veel zware regens (torrential downpours). Gemiddeld valt er in de tropen dan rond de 2 meter regen tussen december en maart. Veel gebieden, zoals de Kimberley, worden grotendeels ontoegankelijk. Rivieren overstromen en sommige wegen zijn voor dagen of soms weken afgesloten. Het is dus geen ideale tijd om hier te reizen.
Dan is het de meeste ideale tijd in de tropen, in de winter, 'The Dry' van mei tot september. Koele nachten van rond de 20 graden, lage luchtvochtigheid en aangename zonnige dagen (25-30 graden). Reizen en kamperen is perfect rond deze tijd, het nadeel is dat het het drukste toeristische seizoen is. Ook hebben de schoolkinderen in het noorden hun grote schoolvakantie van half juni tot eind juli hebben ze gemiddeld 6 weken vakantie. De Australiërs houden van kamperen, dus in die periode is het overal erg druk maar dat is niet te vergelijken met druk in Europa.
HM 15 Feb 2017 23:02
Goede avond,
ik worstel al een tijdje met het probleem dat wij Darwin bezoeken tussen 24-29.04.2017 en dat ik geen tour vind die Kakadu en Katherine deftig combineert in de periode 25-26-27-28.04.2017. Mijn dochter wil met ons meereizen en vliegt vermoedelijk over van Cairns naar Darwin of via ander vervoer. Zij is een jaar in Australië. Ik had graag volgende gedaan: Nourlangie of Ubirr/East Alligator River/Bowali/Jim Jim of Twin falls/Yellow water cruise/Nitmiluk kloven/Cutta Cutta tot Mataranka en terug naar Darwin. Vragen/opmerkingen:1. Wet season - te doen alleen? 2. Afwachten en bij aankomst regelen of vooraf? 3. Te druk programma voor 4 dagen? 4. Logement?
Ik geraak er helemaal niet uit. Wij starten in Cairns, doen de hele East Cost, Blue Mountains, Sydney, Canberra, Hunter Valley...met de auto. Vliegen van Sydney naar Uluru (4-daagse geleide trip). Vliegen naar Darwin. Reisperiode 30.03 - 30.04.2017. Kunt u me een beetje wegwijs maken in the North? Dank je wel, groet, Hilde Maes