Bespaartips tijdens het verblijf in een hostel

Australië is niet bepaald goedkoop, of het nu om hostels, vervoer of activiteiten gaat, bij een reis down under gaat je geld hard. Hostels, ook wel 'Backpackers' genoemd zijn er in overvloed, maar de kunst is om hier zo min mogelijk aan uit te geven. Als (budget)reiziger geef je immers het liefst alleen geld uit aan zaken waar je echt blij van wordt tijdens je reis. Bovendien wil je zo lang mogelijk doen met je geld. Daarom een artikel geheel gewijd aan handige bespaartips, o.a. voor hostels, maar ook andere zaken, zoals brandstof en boodschappen.

Besparen door kortingskaarten

Een goed uitgangspunt bij het boeken van een hostel is te kijken of het hostel korting geeft met een van de vele kortingskaarten. We schreven  eerder over reizen met kortingskaarten. Als je een van deze kortingskaarten aanschaft, krijg je enkele dollars per nacht korting op hostels die bij de uitgever van de kaart zijn aangesloten. Meestal krijg je er een handig boekje bij waarin alle hostels staan, waarin ook kortingsbonnen voor activiteiten e.d. zitten. Er zijn ook een aantal hostelketens die hun eigen kortingskaart (ledenkaart) uitgeven, zoals YHA, Nomads (de MADcard) en Base. Als je de maximale korting hieruit wilt halen, moet je wel steeds bij dezelfde hostels overnachten. 

Meerdaagse korting op hostels

Veel hostels geven korting bij een verblijf van meerdere dagen. Zo bestaan er ‘drie voor de prijs van twee’ kortingen, maar ook weekprijzen (waarbij je vaak een complete nacht gratis krijgt) en zelfs maandprijzen waarbij je tot een week gratis overnachtingen kunt krijgen. De kortingen worden overigens niet altijd geadverteerd (met name maandprijzen), maar soms ook helemaal niet gegeven, al staat dit wel op de folder (vaak in het laagseizoen). Vraag dit dus altijd even na bij de receptie van het hostel. Dit is hatuurlijk vooral handig als je zeker weet dat je ergens langer blijft. Bijvoorbeeld wanneer je op zoek gaat naar werk.

Boekingssites

Er zijn verschillende manieren om je bed te boeken en het loont vaak de moeite om even rond te kijken naar verschil in prijzen. Bekende reserveringswebsites als ‘Hostelworld’ en ‘Hostelbookers’ rekenen altijd administratiekosten, vaak is het goedkoper om via de website van het hostel zelf te boeken. Een andere, misschien nog gunstigere website is Booking.com. Het voordeel van deze site is dat je in de meeste gevallen geen geld kwijt bent als je op tijd annuleert. Op tijd wil vaak zeggen dat je zo'n twee dagen voor aankomst moet reserveren. Doe je dit niet, dan wordt er alsnog een deel in rekening gebracht. Het nadeel van Booking.com is overigens wel dat ter plekke boeken vaak voordeliger is. Soms heb je die luxe echter niet. Bezoek je Darwin bijvoorbeeld in het hoogseizoen, dan is de kans groot dat hostels zijn volgeboekt.

Ook kan er een verschil zijn in het aanbod van kamers. Hostels maken namelijk minder winst op kamers die geboekt worden via dit soort boekingssite’s en zullen dus nooit hun volledige aanbod aan bedden daar aangeven. Mocht je op een boekingssite dus lezen dat er geen bed meer beschikbaar is (wat vaak het geval is als je voor dezelfde dag nog wilt boeken), kijk dan even op de website van het hostel zelf of geef ze een belletje. Het is goed mogelijk dat ze nog een bed beschikbaar hebben.

Reserveren

Het van te voren boeken van een kamer heeft om te beginnen het voordeel dat je zeker bent van een bed. Dit is met name verstandig als je na een lange reis ergens moe (of heel vroeg of laat) aankomt. Mocht er op de dagen van jouw verblijf een groot evenement in de omgeving plaats vinden, dan kan het ook best druk raken. En voor hostels die in de buurt van (en zeker middenin) een uitgaansgebied liggen kun je er vanuit gaan dat de vrijdag en zaterdag sneller volgeboekt zijn. Bijvoorbeeld in Darwin, waar hostels in het hoogseizoen al snel vol raken.

Buiten de zekerheid kan het ook zo zijn dat het boeken via het internet voordeliger is. Sommige hostels hebben een goedkopere internetprijs dan wanneer je het hostel op de dag zelf inloopt (of wanneer je een reservering via de telefoon maakt). Met name in het laagseizoen kun je bij diverse hostels ook ‘internet special beds’ vinden. Dit zijn bedden (vaak een of twee per dag) die extra goedkoop worden aangeboden om gasten te trekken. Ben je er snel bij kan dit erg gunstig voor je zijn!

Prijsverhogingen

Houd er rekening mee dat aan het begin van elke nieuwe maand er in een hostel meestal wel een prijsverandering plaatsvindt. Ook houden hostels altijd de concurrentie goed in de gaten en dit kan soms voor plotselinge prijsverhogingen zorgen. Als je ruim van tevoren boekt, weet je zeker dat je eventuele verhogingen voor bent. Mocht de eigenaar van het hostel besluiten de kamerprijs in november omhoog te gooien en jij hebt al een boeking in juni gemaakt, dan heb je daar dus lekker geen last van! 

Annuleren

Het enige nadeel van het lang van tevoren boeken is wel dat je reisplannen misschien in de loop der tijd veranderen. En het mooie van reizen is natuurlijk de vrijheid om spontaan ergens heen te gaan, of juist langer op een plek te blijven. Vaak is er wel een 24- of 48 uurs annuleringsbeleid,  zoals op Booking.com. Enkele hostels hebben ook het beleid dat nachten op feestdagen of tijdens grote evenementen niet worden vergoed.

Vraag na of je hostel aan terugbetaling (refunds) doet, of dat je eventueel een ‘credit note’ (tegoedbriefje) kunt krijgen. Vaak kun je het resterende bedrag dan voor een bepaald aantal weken/maanden bewaren en gebruiken op het moment dat je weer in het hostel verblijft.

Mocht je dus geen geld willen verliezen bij het eventueel annuleren van je nachten, lees dan van tevoren altijd goed het annuleringsbeleid van het hostel door of kijk op boekingwebsites goed wat de regels van betreffende accomodatie zijn.

Reisperiode

Zoals eerder gezegd, kan de periode waarin je reist (hoog- of laagseizoen) voor dramatische prijsverschillen zorgen. In Australië zul je merken dat de (lente- en zomer)maanden september-februari meestal voor hogere prijzen zorgt, dat de prijzen in de ('herfst')maanden maart-mei aflopen en dat de (winter)maanden juni, juli en augustus het laagst zijn.  

Reken er vooral tijdens periodes als Kerst en Oud en Nieuw op dat de prijzen erg hoog liggen. je In sommige gevallen willen hostels dan ook dat je een minimum aantal nachten blijft. Ben je bijvoorbeeld van plan in Sydney te zijn voor Oud en Nieuw, reken dan op een minimum van 10 dagen (meestal vanaf 23 december tot 2 januari).

Locatie

Hostels in het hartje van een dorp of stad kunnen zich veroorloven om meer te vragen dan hostels die net even buiten het centrum liggen. Als je dus op je budget moet of wilt letten, is het zeker de moeite om een paar honderd meter verder te lopen en zo weer een paar dollar van je nachtprijs af te snoepen.

Voordeel aan hostels aan de rand van het centrum kan wel zijn dat deze accommodaties veel meer ruimte hebben en een zwembad, eigen bar, buitenruimte e.d. meestal vaker te vinden is!

De beste bedden

Een reden waarom je weer wél bij een boekingsite zou willen boeken, is dat de kans dat je een betere kamer krijgt iets hoger is. Doordat je na je verblijf een e-mail uitnodiging krijgt een recensie over het hostel te schrijven, zal de hostel manager er vaak voor kiezen de betere kamers te reserveren voor gasten die geboekt hebben via (voornamelijk) Hostelworld en Booking.com

Mindere bedden

Als je op een koopje uit bent, kun je bij de receptie ook vragen voor een bed in een kamer die iets minder netjes is dan de standaard. Dit zijn vaak de kamers waar de 'long termers' (gasten die voor langere tijd in het hostel verblijven en er soms ook werken) zitten. Doordat deze gasten vaak een complete huisraad om zich heen verzameld hebben, is het er een flinke troep. Maar als jij met een beetje korting in zo'n kamer best een nachtje wilt verblijven, dan zal de hostel manager daar alleen maar blij mee zijn. Verkocht is ten slotte verkocht!

Extra Kortingen

Ga eens na wat jouw hostel aan extra activiteiten/kortingen biedt. Zo kan het zijn dat het hostel een entertainment manager heeft die je elke dag aan gratis drankjes in een bar kan helpen, zijn er dagelijkse gratis wandeltochten te vinden, hebben sommige hostels een eigen bar waar ze regelmatig prijzen weggeven of kun je kortingen op (of soms zelfs gratis) ontbijt, lunch en avondeten krijgen. 

Er zijn hostels die 'Welcome Packs' bieden (met daarin kortingsbonnen, gratis simkaarten, gratis hulp bij het zoeken van werk), gratis (of goedkoop) internet hebben, een gratis ophaalservice van het vliegveld voor je kunnen regelen. Altijd om vragen dus, de kans is groot dat je ook op dit soort extra diensten enorm kunt besparen!

Gebruik je talent

Met name in de kleine, zelfstandige hostels zullen er veel klusjes zijn die uitbesteed worden aan gasten met een paar goede werkhanden. Dus kun je goed schilderen, bedradingen aanleggen, (de)monteren, werken met computers, enz. dan kan het best zijn dat ze je in het hostel een gratis nacht of bijdrage aan de reiskosten kunt verdienen. Dit werk kan best divers zijn: zo zijn er gasten die fantastische muurschilderingen kunnen maken en die in ruil voor een kamer op de hostelmuren/deuren schilderen... als je talent hebt, wees dan niet te bescheiden om dit te promoten!

Werkhostels

Een aantal hostels zullen ook regelmatig op zoek zijn naar gasten die willen schoonmaken in ruil voor een (paar) gratis nacht(en). Bij dit soort baantjes is het vaak wel zo dat je al in het hostel moet verblijven om hiervoor gevraagd te worden en is het gunstiger als je een langere periode in het hostel kunt blijven. Er zijn ontzettend veel reizigers die dit werk willen doen, dus als je maar voor een weekje een baantje zoekt zijn er al snel 10 anderen die dit drie of meer weken willen doen en die worden dan eerder gekozen. Een hostel binnenlopen en vragen of je voor een gratis nacht op dezelfde dag even de keuken schoon mag maken of iets dergelijks heeft meestal echt geen zin. 

Couchsurfen

Dit is een bijzondere manier om geld te besparen. Couchsurfen is bedoeld om tijdens je reis in contact te komen met mensen die een of enkele nachten een bank of extra kamer ter beschikking stellen. In ruil wordt gevraagd dat ook jij bereid bent zo nu en dan een couchsurfer te ontvangen, of op een andere manier iets terug te doen voor deze open-minded community Behalve het besparen op je overnachting, is dit een mooie kans om locals of andere reislustigen, te leren kennen en interessante verhalen uit te wisselen, bijzondere tips en informatie te krijgen en samen leuke activiteiten te ondernemen. Vooral als je alleen reist, is couchsurfen een aanrader. Naast dat je flink bespaart op accommodatie, leer je vaak ontzettend leuke mensen kennen.

Besparen op drank en bioscoop

Ga je graag naar de film? Doe dit dan op een dinsdag, ofwel 'cheap tuesdays', in sommige bioscopen 'super tuesdays'. Een filmkaartje kost je dan $11 of $12 in plaat van $19 of $20 AUD. Mega bioskoopketen HOYTS biedt ook gunstige kortingskaarten aan, voor de echte filmfanaten. Ga je dus langere tijd in Oz wonen en bang dat je de geliefde pathekaart gaat missen: schaf dan de Australische equivalent aan bij HOYTs.

Een avondje uit kan erg prijzig zijn in Australië. Zoek dan uit welke cafés een happy hour hebben: cocktails zijn overal in Australië ontzettend duur (denk aan zo'n $17 voor een Long Island Iced Tea). Happy hour gaat in Oz vaak ook op voor wijn en mixdrankjes: haal bijvoorbeeld meteen vier in plaats van twee drankjes, als het een lange avond wordt.Voor degenen die het kunnen verdragen is Goon de goedkoopste manier om alcohol te nuttigen. Goon is wijn in een zak. Aldi verkoopt daarnaast flessen witte en rode wijn voor niet meer dan $3.-.

Echt goedkope foodspots vind je in grote steden zoals Melbourne en Sydney. In de eerstgenoemde stad kun je vaak al pizza eten voor minder dan $5. Over het algemeen hebben pubs ook goede deals, al liggen de prijzen wel een stuk hoger dan in pubs in bijvoorbeeld Engeland.

Dan is er nog het fenomeen BYO, ofwel bring your own. Je mag in bepaalde restaurants, vaak degenen zonder alcoholvergunning, je eigen drank meenemen. Je moet wel een eenmalig klein bedrag, corkage genoemd, betalen, maar daarna ben je dus alleen geld kwijt aan het eten.

Besparen op boodschappen

De grootste supermarkten van Australië zijn Coles en Woolworths, ook wel Woolies genoemd. Bij beiden krijg je zoals eerder gezegd bij besteding van een bepaald bedrag een kortingsbon voor benzine. De supermarkten hebben ook, net als onze eigen Jumbo en Albert Heijn, wekelijks mooie deals. Soms is Coles goedkoper, maar veel huismerkproducten van Woolies zijn relatief goedkoop. Het loont om te kijken welke acties de supermarkten week tot week hebben. Je vindt de winkels in alle grote steden. Mijd kleine ketens, zoals IGA en Seven Eleven. Beiden zijn erg prijzig. Tot slot heb je ook Aldi in sommige steden. Aldi in Australië is helaas over het algemeen wel minder goedkoop dan in Nederland. Kijk ook op de versafdeling van Coles en Woolworths. Voor een garnalen- of kipspies betaal je soms maar $1.-

Hoewel Australië bekend staat als een duur land, is dat niet op alle fronten het geval. Voor alcohol betaal je gemiddeld inderdaad meer dan in Nederland en ook de prijs van zuivel is fors hoger dan in Nederland. Producten als vlees en brood zijn soms juist goedkoper. De prijs van fruit en groente verschilt m.u.v. uitschieters zoals paprika's, niet veel van Nederland. Supermarkten hebben vaak scherpe deals en soms is de plaatselijke groenteboer spotgoedkoop. Het is een kwestie van goed rondkijken en een beetje op de hoogte zijn van aanbiedingen, zodat je niet de hoofdprijs betaalt.

Besparen op brandstof

Het goedkoopst tank je over het algemeen in Australië op dinsdagen en woensdagen.Vermijd tanken in het weekend, want de prijzen liggen dan doorgaans hoger. Ook op feestdagen liggen de prijzen hoger. Over het algemeen liggen de benzineprijzen in Australië een stuk lager dan in Nederland. Gemiddeld zal dit tussen de $10 en $1.50 liggen in Australische dollars (AUD) natuurlijk. Controleer je boodschappenbonnen van supermarktketens Coles and Woolworths in de gaten. Als je een bepaald bedrag aan boodschappen uitgeeft, krijg je korting op benzine met je bon. Haal verder overtollig gewicht uit de auto en rijd niet te hard: bij een snelheid van meer dan 100 km/uur gaat het brandstofverbruik onnodig hard omhoog. Een gelijkmatig tempo voorkomt dat je telkens moet remmen en weer optrekken. Zo bespaar je niet alleen aan brandstof, maar voorkom je ook het risico op een boete. De prijzen van boetes liggen ontzettend hoog in Australië. Een andere manier om te besparen op brandstof, is natuurlijk door de kosten te delen met medereizigers. Reis je solo, dan is het alsnog mogelijk om via Facebookgroepen zoals Australia Backpackers of prikborden in hostels een of meerdere reisgenoten voor een roadtrip te vinden. Je kunt samen een auto of camper huren en zo alle kosten delen. 

Nog meer bespaartips

Kijk voor fikse kortingen op activiteiten ook op Bookme.com.au. Natuurlijk zijn er tijdens het reizen nog meer zaken waar je op kunt besparen. Heb je onze andere artikelen al gelezen?

Vergeet ook niet om binnen onze website of het forum te zoeken op 'korting' of 'goedkoop reizen'. Heb je zelf nog andere bespaartips bij het verblijven in een hostel of op andere onderdelen van je reis? Deel het op het forum van Around The Globe. Ga in gesprek met andere reizigers en help elkaar goedkoop de wereld over!

Geschreven door Nienke Krook op 12 Jan 2017 15:28.