Algemene backpack vragen
Wanneer ik in Sydney of een andere stad aankom, welk hostel raden jullie dan aan?
In elke grote stad als Sydney, Melbourne, Brisbane en Cairns zitten enorm veel hostels. Welk type hostel geschikt is voor jou hangt af van hetgeen je zoekt; typische feestsfeer of liever een rustiger hostel.
Bijna alle hostels zijn tegenwoordig aangesloten bij algemene boekingssites. Hier kun je zien wat er beschikbaar is, wat de prijs per nacht is, wat de faciliteiten zijn, foto’s en beoordelingen van reizigers die daar al overnacht hebben. Op die manier kun je prima inschatten of een bepaald hostel bij jou past.
Een aantal bekende boekingssites zijn:
Uiteraard kun je ook op het Around the Globe-forum kijken. Hier hebben reizigers hun mening gegeven over hostels waar zij geslapen hebben. Sommige hostelketens zijn niet aangesloten bij een boekingssite, zoals YHA, zij hebben een eigen boekingswebsite.
Tip: Het is bijna onmogelijk vooraf te plannen waar je op welk tijdstip zult zijn. Veel backpackers boeken van een hotel/hostel voor de eerste week of voor de eerste paar dagen. Vanuit Australië is het praktischer een vervolgadres te boeken. Je ontmoet daar ook andere backpackers, van hen hoor je de beste tips.
Wat kost een gemiddelde overnachting in een hostel?
Ga je overnachten in een hostel in één van de grote steden, ga er dan vanuit dan je zeker $25 - 35 (AUS) per nacht kwijt zult zijn. Overnacht je bij één van de hostelketens, zoals YHA of VIP en ben je in het bezit van een membership-kaart, dan krijg je per nacht $1,- tot $3,- (AUS) korting. Buiten de stad liggen de prijzen per nacht ongeveer tussen de $20,- en $30,- (AUS) per nacht. In Cairns kun je in een aantal hostels slapen voor maar $15,- per nacht. Er is vaak de actie drie nachten betalen, vierde nacht gratis, onder andere in Nomads Esplanade.
Wat zijn de meest gangbare backpackers membership cards?
Welke kortingskaart voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van welke soort hostels jouw voorkeur hebben en van het aantal weken dat je in Australië blijft. De ketens YHA en NOMADS zijn de wat duurdere backpackers-kaarten. Deze ketens hebben minder hostels door heel Australië dan bijvoorbeeld de VIP-hostelketen.
- YHA
Steriel, standaard inrichtingen, veel comfort - VIP
Chille sfeer, soms wat mindere hostels, commercieel. - NOMADS
Chille sfeer, meestal goede hostels
Bij een chille sfeer moet je denken aan een plek binnen het hostel waar je kunt gaan zitten en een drankje kunt drinken, met of zonder muziek.
Verblijf je langer dan enkele weken in Australië, dan verdient zo'n backpackers-kaart zich vanzelf terug. Per overnachting kun je enkele dollars.
Hoeveel geld heb je ongeveer nodig voor 3 maanden rondreizen in Australië (excl. vliegticket vanuit Nederland)?
Wanneer je korter dan drie maanden naar Australië gaat en op een toeristenvisum het land binnengaat, hoef je niet aan te kunnen tonen dat je $5000,- op je bankrekening hebt staan. Wanneer je een Work and Holiday Visum hebt, is dit bedrag wel nodig. Ga er vanuit dat je minimaal €1200,- per maand kwijt bent aan kosten met betrekking tot overnachten, transport en eten en drinken. Hier zijn tours niet meegerekend. Dit is als je zuinig tot verstandig met je budget omgaat. Vooral als je in de grote steden bent, zul je zien dat het geld op je bankrekening razendsnel slinkt. Het is aan te raden om voldoende geld mee te nemen. Veel reizigers willen ook zo snel mogelijk naar Australië, maar kijk ook even bij punt 10 waarom je beter in Nederland kunt sparen.
Hoe duur is een binnenlandse vlucht?
De prijs van een binnenlandse vlucht is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal stoelen op de door jou gekozen vlucht. Vaak geldt; hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de vlucht. Kijk voor meer informatie bij Vliegen in Australië.
Hoeveel kost het huren of kopen van een auto?
Klik op de link voor meer informatie over het huren van een auto of camper in Australië. Informatie over het kopen van een auto vind je hier. Je kunt tegenwoordig een auto voor $300 kopen, maar ook voor $3.000. Je zult zelf ter plekke zien of een auto wel of niet betrouwbaar is. Wanneer mensen op het laatste moment hun auto moeten verkopen, heb je de meeste kans op een goede deal!
Zijn er internetcafés in Australië?
In alle grote steden en in vrijwel elk dorp zit wel een internetcafé. Buiten de steden zijn de prijzen per uur hoger dan in de steden. Houdt rekening met $3 of $4 per uur. De verbinding is over het algemeen een stuk trager dan in Nederland. Praktisch elk hostel heeft ook internetfaciliteiten, al dan niet tegen betaling.
In elke grote stad zitten travel-agencies waar je vaak een halfuur gratis kunt internetten, een goed voorbeeld hiervan is Tribal travel. Wicked travel heeft ook gratis internet, maar eist echter wel dat je een keer iets bij hen boekt.
Tip: In de bibliotheek kun je vaak gratis gebruikmaken van internet. Soms dien je van tevoren te reserveren of mag je maar een beperkte tijd gebruik maken van de computer.
Wat moet ik weten wanneer ik wil gaan werken in Australië?
Tot en met 2016 konden 18- tot en met 30-jarigen een Work Holiday visum krijgen en werken en reizen in Oz. Met ingang van 1 januari 2017 is 19 jaar de minimale leeftijd om het visum te krijgen. Ook de maximale leeftijd verandert; vanaf 2017 kun je tot en met de leeftijd van 35 jaar naar Australië voor Working Holiday.
Op het moment van schrijven staat de Australische dollar sterk ten opzichte van de euro. Omdat de koersen continu wijzigen schetsen we hier twee scenario's
De euro is meer waard dan de Australische dollar
Als de euro meer waard is dan de Australische dollar, is het aan te raden om zoveel mogelijk in Nederland te werken en te sparen voor je vertrek naar Oz. In Nederland ligt het loon gemiddeld hoger dan in Australië. Je krijgt vakantiegeld en wanneer je bijvoorbeeld als student een bepaalde inkomensgrens niet bereikt, dan kun je de betaalde loonbelasting terugvragen. In Australië betaal je per 1 januari 2017 19% inkomensbelasting. Wanneer je in Nederland werkt, kunnen je vaste lasten een stuk lager zijn. Wanneer je bijvoorbeeld nog bij je ouders woont, hoef je waarschijnlijk geen of minder kosten te maken voor internet, je overnachtingen, eten et cetera. Nog een laatste financiële tip: als de euro meer waard is dan de Australische dollar, trek je uit de pinautomaat in Australië meer dollars voor je in Nederland verdiende euro's.
De Australische dollar is meer waard dan de euro
De Australische dollar is flink in waarde gestegen. Dit betekent dat je veel minder Australische dollars krijgt voor je euro. Jammer als je hard voor die euro's hebt gewerkt. Wanneer je van plan bent om andere landen (dan Australië) te reizen, kan het nuttiger zijn om in Australië te gaan werken. In het land zelf maakt het niet zoveel uit. De lonen en de kosten zijn redelijk in verhouding. Maar zodra je naar een ander land gaat, kun je de sterke Australische dollar inwisselen tegen andere valuta, met een veel gunstigere koersen.
Het werk dat je als reiziger in Australië kunt doen is vaak eenvoudig en lichamelijk zwaar werk. Vrouwen worden vaak ontzien, maar dat neemt niet weg dat het niet te vergelijken is met een baan in Nederland. Werken moet je deels doen om langer in Australië te blijven en voor de ervaring. Niet om geld te sparen. Werken in Australië kan een zeer mooie ervaring zijn, mits je de vrijheid hebt om te kunnen vertrekken wanneer het je niet bevalt en wanneer je een leukere baan vindt.
Hoe vind ik werk in Australië?
Australische werkgevers weten ook dat wanneer een reiziger op zoek is naar werk deze negen van de tien keer weinig tot geen geld meer heeft. Sommige werkgevers maken hier gebruik van door je steeds het idee te geven dat er binnenkort werk beschikbaar komt, terwijl je in hun hostel verblijft. Per jaar komen duizenden werklustige backpackers naar het land. Wanneer het seizoen goed is, is er volop werk, maar nog steeds volop aanbod voor de werkgevers. Besef dat goed.
Baantjes in de horeca zijn beschikbaar, maar een stuk lastiger te krijgen. Werkervaring is een must, net als doorzettingsvermogen om het baantje binnen te slepen. Voor werk waarvoor je mogelijk gestudeerd hebt, geldt dat werkgevers niet altijd zitten te wachten op iemand die voor vier weken administratief werk komt doen of vier weken als webdesigner komt werken.
Werk vinden in Australië kan een uitdaging zijn. Lees meer over werken vinden in Australië.
Hoe krijg ik mijn Australische belasting terug nadat ik in Australië gewerkt heb?
Let op! Tot en met 2016 was een Work Holiday Visum extra interessant omdat je als backpacker geen loonbelasting betaalde. Per 1 januari 2017 komt hier verandering in. Dan betaal je 19% inkomstenbelasting over het geld dat je in Australië verdient. Dit percentage wordt geheven tot $37.000. Heb je $37.000 verdient, dan zijn de algemene Australische belastingregels van toepassing op het loon dat je daarna verdient.
Informatie voor mensen die tot en met 2016 in Australië werkten:
Wanneer je als backpacker hebt gewerkt en het land verlaat, kun je je Australische belasting terugvragen. Dit geldt enkel voor mensen die tot en met 2016 in Australië werkten. Met ingang van 2017 betalen backpackers 19% inkomstenbelasting. Er zijn verschillende instanties waar je dit voor je kunt laten doen, scheelt een hoop rompslomp. Controleer van tevoren goed welke tarieven zij hanteren. Veel agencies vragen een percentage van het totale bedrag dat jij terug gaat krijgen, met een minimaal bedrag van $100. Verwacht je veel geld terug te krijgen, dan kan dit dus behoorlijk oplopen. Een prima agency om je belasting bij terug te vragen is de TravellersXpress. Dit bedrijf hanteert een standaard bedrag, ongeveer $120 en dit zal dus niet hoger uitvallen. Op hun website staat precies vermeld welke documenten je nodig hebt om de Australische belasting terug te kunnen vragen. Uit ervaring kunnen we vertellen dat de service erg goed is. Heb je nog vragen? Kijk op het forum of lees dit gedetailleerde artikel over het terugvragen van belasting in Australië.
Ik ga (alleen) naar Australië en wil graag werken en langer dan 3 maanden blijven, wat moet ik regelen?
Ten eerste de zaken die je moet regelen wanneer je in Nederland bent:
- Machtig je ouders/verzorgers voor je bankrekening
- Vraag het juiste visum aan (via http://www.immi.gov.au)
- Boek een vliegticket
- Zorg dat je ouders/verzorgers weten wat je globale plan is, hoe ze je kunnen bereiken, geef ze kopieën van belangrijke papieren zoals paspoort, rijbewijs en verzekeringspolis en je vluchtnummers. Hoe meer informatie je ouders/verzorgers hebben, hoe gemakkelijker zij jou kunnen helpen.
- Haal een buitenlands rijbewijs indien je van plan bent auto te rijden (aan te vragen bij de ANWB)
- Ga je werken, sluit dan ook een passende reisverzekering die werkongevallen dekt.
- Wil je extreme sporten beoefenen, zorg dan dat je ook hiervoor verzekerd bent.
- Zorg dat je telefoon simlock vrij is, zodat je ook een lokale simkaart kunt gebruiken.
- Breng een voorraad medicijnen voor de periode die je in het buitenland doorbrengt in orde. Alles is verkrijgbaar in Australië, maar soms kan het gemakkelijker zijn medicijnen mee te nemen, zoals de pil. Informeer bij voorbeeld bij de Travel Doctor wat de mogelijkheden zijn.
- Zeg abonnementen die je niet meer nodig hebt op. Zeg ook (eventuele) lidmaatschappen op.
- Bekijk wat de kosten zijn om in het buitenland te pinnen.
- Bekijk of het voor jou haalbaar is om ook een creditcard aan te vragen. Dit is niet noodzakelijk, maar soms wel gemakkelijk voor online boekingen en als extra betalingsback-up.
- Zorg voor een geldpotje voor je thuiskomst.
- Boek de eerste paar nachten in een ho(s)tel.
- Regel je transfer van het vliegveld naar je ho(s)tel. Deze mensen staan dan op je te wachten wanneer je aankomt en brengen je direct naar een plek waar je tot rust kunt komen.
- Vraag een Tax File Number (sofinummer) aan. Dat is vereist wanneer je gaat werken.
Aangekomen in Australië zijn er de volgende zaken die je kunt doen:
- Relax en geniet van het feit dat je in Australië bent aangekomen :)
- Mocht je nog geen plan hebben, zet er een uit op basis van de informatie die overal te verkrijgen is. Zoals in hostels en in boekingsbureau's.
- Zorg dat je een Australische bankrekening opent. ANZ wordt veel gebruikt door backpackers, maar er zijn nog tal van andere banken, hier hebben we ook over geschreven. Wil je weten waar ANZ zit, dan kun je dat op de website terug vinden. Het aanvragen van een bankrekening werkt hetzelfde als in Nederland. Loop een van de vestigingen binnen en vraag om een rekening. Teken wat papieren en laat je paspoort zien. Nu ben je in het bezit van een Australische rekeningnummer waarop je jouw salaris kunt laten storten.
- Vraag een Tax File Number (sofinummer) aan, wanneer je dat nog niet gedaan hebt. Deze is vereist wanneer je gaat werken. Op de site kun je ook het adressen vinden wanneer je aanvullende vragen hebt of je Tax File Number in Australië zelf wilt aanvragen.
- Wanneer je graag wat hulp wilt bij het vinden van werk, kun je jezelf inschrijven bij Work and Travel Company. Zij hebben een ruim aanbod aan vacatures voor reizigers die willen werken.
- Regel een medicare membership bij de medicare vestigingen in grote steden, zoals Sydney en Melbourne. Een lidmaatschap is gratis en zorgt dat een onverhoopt bezoek aan een huisarts kosteloos is. Een consult in Australië kost normaal gesproken zo'n 70 dollar. Voor medicijnen moet je natuurlijk wel betalen.
Wat moet je eerst regelen een visum of een vliegticket?
Je kunt het beste eerst een visum regelen. Je weet namelijk nooit zeker of dat je deze krijgt. Bijvoorbeeld omdat je een strafblad hebt of omdat je op medisch vlak geen goedkeuring krijgt. Heb je jouw visum binnen (vaak kan dit snel online geregeld worden), dan kun je daarna een vliegticket boeken.
Hoe zit het met stroom en adapters?
Wanneer je van plan bent om richting Australië te gaan, vergeet dan niet om een wereldstekker mee te nemen of een stekker die speciaal voor de Pacific landen is. De plug lijkt een beetje op de Amerikaanse, alleen staan de Australische meer in een 'v-vorm'. Wanneer je in bezit bent van deze stekker zul je geen probleem hebben om je telefoon of laptop op te laden of wanneer je andere Europese apparaten wilt gebruiken.
m.van Scheijndel 26 May 2006 08:20
Hallo,
Mijn dochter Rebecca zit nu ongeveer 5 maanden in Australié. Nu gaat ze binnenkort naar Thailand. Haar beste vriendin uit Nederland wil haar daar gaan opzoeken. Waar kan zij het beste een ticket boeken en hoe moeten ze dat verder doen? Zal ik haar in contact brengen met jullie? Trouwens een geweldige verbetering. M'n complimenten
A. Hubers 26 May 2006 10:38
Ik ga in September naar Australië toe voor 5 maanden. Ik ga hier een cursus intensief engels volgen bij de organisatie EF. Ik vroeg mij nu af voor welke Visum ik nu in aanraking kom?
Erik 26 May 2006 11:20
@m. van Scheijndel
Je zou eens kunnen kijken op cheap tickets Verder is het goed om veel sites in de gaten te houden. De prijzen wisselen sterk van tijd tot tijd en organisatie.
iris 28 May 2006 13:28
Hoi,
ik ga januarie 2007 samen met mijn vriend jaar naar Australie, maar vind het moeilijk om te beslissen waar ik mijn reis zal gaan beginnen, heeft er iemand misschien tips voor mij, ivb auto kopen en werk zoeken, waar ik dat het beste kan doen?
Erik 12 Jun 2006 11:37
@bert,
Naar wie ben je opzoek? Mail me eventjes!
Erik
Bart 15 Sep 2006 17:50
Hallo,
ik lees helemaal niets over hoe je een Tax File number aan vraag (een sofinummer). Dit heb je toch nodig om wit te werken? Of krijg je dat bij je visum direct?
Erik (webmaster) 11 Oct 2006 09:00
@ Bart,
Wanneer je gaat werken in Australie moet je even kijken bij "werken in australie" volgens mij staat daar wel het een en ander vermeld over hoe je aan een taxfile nummer komt (komt er vooral op neer dat je die gewoon bij de belastingdienst in australie aan moet vragen en dat is het dan)
Richard 10 Jan 2007 09:15
Hallo,
ik wil in de periode april-augustus naar Australië gaan, dit is de winterperiode. In welke mate is dit waarneembaar of kan ik beter een paar maandjes in de zomer van Australië gaan?
rudi 10 Jan 2007 13:29
richard, ik heb je vraag verplaatst naar het Forum! dan krijg je meer antwoorden.
winter-ozz-t442.html#p1781
sandra 05 Mar 2007 18:42
Hallo, ik over weeg naar australie te gaan, voor waarschijnlijk een half jaartje, maar ik wil daar werken, een auto en een betrouwbare slaapplek hebben.
Als ik daar werk vind (waarschijnlijk in de land en tuinbouw) hoeveel geld moet ik van mezelf meenemen daar gedurende 5 a 6 maanden te zijn?
groetjes sandra
evelien 13 May 2007 20:55
weet iemand of je een visa voor australie op kan halen in amerika???
Sjekdim 14 Jun 2008 14:07
Beste mensen,
Ik wil heel graag op voor 2 á 3 weken op vakantie naar Australië willen. Zou iemand mij kunnen vertellen hoe duur het ongeveer is (ticket en hotel en alles inclusief).
Kan iemand mij ook advies geven over de plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken in Australië????
Met vriendelijke groet,
Sjekdim
Jesse
Erik 17 Jun 2008 08:11
Sjekdim: Twee a drie weken voor Australië is erg kort. Je moet er vanuit gaan dat als je direct o Australië vliegt je zeker een paar dagen nodig hebt om van je jetlag af te komen. Daarnaast een paar dagen Sydney en de Blue Mountains verkennen en dan is je eerste week mogelijk al voorbij. Als je al zo kort wil gaan zou ik zeggen om één plekje te kiezen en dat te bekijken. Maar eigenlijk lijkt het me niet echt de moeite waard om zo kort naar zo'n ver land af te reizen.
Mocht je nog meer vragen hebben wil je die dan in het forum stellen? Je krijgt dan ook sneller en meer antwoorden omdat daar meer mensen actief zijn
sabina 22 Nov 2008 06:37
Je kan een werk/backpackvisum online aanvragen tegenwoordig. Kost ongeveer 130 euro
sabina 22 Nov 2008 06:38
Voor 3 a 4 weken kun je beter naar nieuw zeeland gaan
denise 05 Feb 2009 13:23
Hai,
ik ga dit jaar september voor min. 3 maanden naar australie met een vriendin. we gaan niet werken alleen maar reizen. heeft iemand nog goeie tips wat we zeker niet mogen missen?
Stefan 21 Jun 2009 12:57
Hallo iedereen,
Ik ga in augustus 2010 reizen in Australie, nu heb ik wat adresjes waar ik kan overnachten, waaronder in melbourne en sydney, maar ik zou graag een auto willen kopen, maar in me eentje is de opgave te groot! Zijn er misschien mensen die rond die tijd ook gaan reizen en ben je geintresseerd om misschien samen met mij een auto te kopen?...en te reizen? IK woon in Amsterdam en ben druk bezig met sparen en dergelijke, praten lijkt me altijd leuk! Groetjes Stefan
sanne 06 Oct 2009 15:04
hallo,
ik ben nu 17 maar wil op mn 18/19 een half jaar naar australie samen met een vriendin.
hoeveel geld zou je nodig hebben? ik dacht zelf aan 4000 p.p excl. vliegticket.
en we zijn dan nog geen 21 dus moeten we een busje kopen heeft iemand tips hoe dat het beste kan?
Keri 28 Dec 2009 22:38
@ Stefan
Hey ik ga ook rond Augustus 2010 voor igv een half jaar naar Australië. Ik wil niet alleen reizen en zoek dus nog mensen om (stukken) mee te reizen. Ik hoor graag van je wat je plannen zijn nu (zie dat je bericht van juni is...)
Keri
Melissa 08 Feb 2010 21:25
Hoihoi, ik vertrek 21 februari voor 2,5 maand naar Australie. Ik heb een work and holiday visum. Nu weet ik dat ik een minimum aantal geld op mijn rekening moet hebben maar ik weet niet precies hoeveel dat is. Ook heb ik weer gelezen dat als je minder als 3 maanden gaat, je je geld niet aan hoeft te tonen. Kan iemand antwoord geven op mijn vraag? Want iedereen zegt wat anders.
Dankje
Sacha26 29 Aug 2016 15:11
Ik vlieg 9 september naar Australië en ga daar direct werk zoeken. Als ik online mijn Tax File Number wil aanvragen kan dit 28 dagen duren maar ik weet niet waar ik dan precies verblijf.
Is het veilig om eventueel mijn adres te geven van mijn eerste Hostel waar ik sowieso een week verblijf?
Ik kan het daar natuurlijk ook regelen maar wil niet een maand wachten tot ik kan werken. Wat is handig?
Erik 29 Aug 2016 15:36
Je kunt een postbus aanvragen in Sydney bijvoorbeeld. Daar kun je al je post naar toe laten sturen en als je weet dat er post is laat je het doorsturen naar het adres waar je dan verblijft. Houd er rekening mee dat het ongeveer een week kan duren voordat de doorgestuurde post bezorgd wordt.