Moeten we wel onze baan opzeggen en gaan reizen?

Misschien herken je jezelf in ons: hij wil dolgraag (weer) een keer de wereld rond en zij (ik) weet het allemaal nog niet zo goed want: ‘wat als…?’

Daar waar mijn vriend al jarenlang de wereld heeft rondgereisd zijn Griekenland en Turkije mijn ‘exotische’ wapenfeiten (nou ja, ik heb hem een keer in Argentinië opgezocht toen hij in Zuid Amerika rondreisde; een hele ervaring!). En nu wilde hij nog een (voorlopig) laatste keer lang op reis omdat, in zijn woorden, ‘we de deur niet meer uitkomen, zodra we aan een gezin beginnen’. Nu denk ik dat dit allemaal wel wat mee zal vallen en daarbij kan iets dichter bij huis ook best mooi zijn, toch?

Naar mate de jaren verstreken werden zijn droom & drang om te reizen echter steeds sterker en werd mijn nieuwsgierigheid toch ook wel geprikkeld. Wat is dat dan, dat reizen? Moeten we het dan misschien toch maar doen..?

De mensen die mij kennen weten dat ik er tot aan de dag van vertrek erg dubbel in zat. Tot het eind aan toe twijfelde ik of ik er goed aan zou doen om zo lang op reis te gaan. Want: ‘wat als..?’ Mijn niet zo leuke vakantie-ervaring het jaar daarvoor (paniekaanval) en het overwerkt raken op mijn werk en toen thuis komen te zitten vorig voorjaar hielpen daar natuurlijk ook niet echt bij. Steeds meer kwam ik vast te zitten in mijn angsten. Want wat als ik op reis zus… of wat als ik op reis zo… en ik kan dan niet… en er is dan niemand die… en die faciliteiten in sommige landen dat is toch..? en als mijn vriend en ik.. en als het vliegtuig nu eens… en onze banen opzeggen, is dat...? en een onbekende huurder in ons huis, is dat wel…? enz. enz. Ik kwam er steeds meer in vast te zitten. Soms van kwaad tot erger en tot tranen aan toe. Wie heeft ooit in z’n hoofd gehaald te zeggen dat de ‘voorpret’ al de helft van de reis is..?!

En toch heb ik besloten om te gaan! Ik had namelijk ook steeds een gevoel van ‘wat als ik het niet doe?’ Wat loop ik dan allemaal mis? En moet ik die angsten niet juist aangaan in plaats van er voor weg te lopen? Krijg ik niet de rest van mijn leven spijt als ik niet ga? En naar huis kan ik altijd, toch..?! Kortom; ik heb de sprong in het diepe genomen en wat ben ik daar nu blij om!!

Ik ben mijn angsten aangegaan en wat ben ik blij dat ik ze heb overwonnen en wat is het (achteraf) allemaal meegevallen! Deze ervaringen samen had ik nooit willen missen en we zijn nog weer dichter naar elkaar toegegroeid. We hebben het in vele opzichten heel goed gehad op de reis en daar ben ik erg dankbaar voor!

Vooraf dacht ik dat ik naar mate de reis zou vorderen iedere dag een doel zou missen. Ik kwam er echter al snel achter dat het reizen zelf het doel (en een volledige dagbesteding) is. Het van A naar B gaan, het zien, ruiken, voelen, ervaren en beleven van een land is een doel op zichzelf!

Wat ik een interessante ontdekking bij mezelf vind, is dat juist de landen met een totaal andere cultuur mij het meeste bij zullen blijven. Dit is in tegenstelling tot wat ik vooraf altijd dacht, want: westers = bekend= veilig = leuk. Toen we na Rusland, Mongolië, China, Vietnam, Cambodja, Laos en Bali eenmaal in Australië aankwamen dacht ik nog steeds dat vanaf dat moment het mooiste nog moest komen (de verwachtingen waren dus hooggespannen want de maanden ervoor waren al bijzonder mooi geweest!). In ‘natuur opzicht’ is dat voor een deel ook wel zo gebleken. Australië, en vooral Nieuw-Zeeland, zijn qua natuur prachtige landen.

Echter, de niet-zo-westerse landen die wij daarvoor hadden bezocht waren zó anders dan wat wij gewend zijn dat alleen al het lopen op straat, boodschappen doen of  eten in een restaurant een belevenis op zich is. In Australië en Nieuw-Zeeland moet je daarentegen veel actiever dingen bedenken (en bakken met geld uitgeven) om het gevoel te hebben dat je iets gedaan/beleeft hebt die dag. Ga in Hanoi op de hoek van de straat staan en je zal je geen moment vervelen! Sterker nog, je ogen rollen uit je kassen van verbazing en verwondering! Zo anders, zo bijzonder, die geur, geluiden etc.

Het is nu ‘the-week-after’ en we zijn dus nog maar net thuis van onze 7 maanden op reis. Ik kan terugkijken op een geweldige ervaring die ik voor geen goud had willen missen! Ik heb kennisgemaakt met allerlei andere culturen, de geschiedenis van diverse landen, (eet) gewoonten, totaal andere, bijzondere en prachtige natuur. Ik heb geleerd meer te relativeren in materieel opzicht en de prachtige ervaringen samen met mijn vriend zal ik de rest van mijn leven meenemen in mijn herinnering.

Maar het belangrijkste: ik heb mijzelf overwonnen in vele opzichten! Het is erg bijzonder te merken juist het onbekende waar ik vooraf zo’n angst voor had achteraf  de ervaringen blijken te zijn die mij het meeste zullen bijblijven. Misschien juist wel daarom..

Om af te sluiten; als je jezelf in ons herkent waarbij de één dolgraag de wereld rond wil en de ander het allemaal nog niet zo goed weet (want: ‘wat als…?’), dan hoop ik dat mijn ervaringen je kunnen helpen om een besluit te nemen. Overal ter wereld zijn er aardige en behulpzame mensen! Overal ter wereld houden mensen van lekker eten! Overal ter wereld zijn er bedden en dekens! (Bijna) overal te wereld kun je doormiddel van skype, mail, msn etc. in contact blijven met je familie en vrienden thuis! En met een beetje nieuwsgierigheid & een open houding tegenover andere mensen, culturen en gewoonten dan zul je gegarandeerd een onvergetelijke tijd beleven! Niets om bang voor te zijn!

Wil je in meer detail lezen hoe we onze reis beleefd hebben bezoek dan zeker ook ons weblog eens.

Groetjes Hans en Lieselore

Geschreven door Hans en Lieselore op 05 Apr 2017 19:18.

  1. Erik 26 Feb 2012 13:08

    Heel erg leuk artikel!

  2. Tikva 26 Feb 2012 13:25

    Mooi geschreven en mooie foto's!

  3. Erik 27 Feb 2012 08:38

    Is er nog iemand meer die hier ooit zo sterk last van heeft gehad?

  4. menasil 01 Mar 2012 07:34

    Ik denk wel eens... zal ik eens lang gaan reizen, nu kan het nog!

    Maar ik heb tegelijkertijd een hele leuke baan en die wil ik niet zomaar kwijt. Als ik weg ga, dan kom ik er niet meer terug ivm een reorganisatie die gaat komen. Onbetaald verlof zou een optie zijn maar daar zijn ze niet zo happig op. Door de reorganisatie worden vacatures niet zomaar open gesteld en we zitten nu al met zware onder capaciteit ;) En ja, mijn drang om daardoor weg te gaan is wel veel minder sterk omdat ik het naar m'n zin heb :)

  5. Metor 01 Mar 2012 16:47

    Heel herkenbaar! Vanaf vandaag officieel werkloos en dakloos, morgen begint onze reis over de aardbol 8-)

  6. jolandatew 19 Mar 2012 10:04

    You go girl!! Heb het vorig jaar ook gedaan, Mijn appartement en super leuke baan opgezegd, om mijn passie en droom achterna te gaan in Australie, waar ik voor de 2e keer geweest ben maar nu voor een jaar wonen, werken en reizen.. Prachtig!! Inmiddels weer terug en nog elke dag heimwee! Maar wel een ervaring in de pocket die niemand je meer afneemt.
    Een huis vindt je overal, vrienden en familie blijven wel en een baan vinden is soms lastig, maar komt ook wel weer goed.. :)

  7. menasil 19 Mar 2012 10:39

    Haha, een huis overal vinden? ;)

    Ik heb al problemen met een normale huurwoning te vinden dankzij de EU regelgeving en net niet genoeg verdienen voor een koopwoning. Heb met geluk een appartementje kunnen vinden dat ik nog redelijk kan betalen maar normaal gesproken zit je op de private markt al rond 1000 euro per maand voor een huurwoning ;)

  8. aussiesteef 21 Jul 2012 03:49

    Inmiddels sinds 2010 weg uit Nederland, en voor iedereen die twijfelt, vraag jezelf af als je morgen omver wordt gereden door een vrachtwagen...wat heb je gedaan? wat heb je bereikt? heb je alles eruit gehaald wat erin zit?

    Ik ben als mens meer gegroeid en mezelf spiritueel gevonden in de laatste 2 jaar. Iets wat ik al die jaren daarvoor niet heb kunnen vinden tijdens mijn carrière.

    Vele mensen zijn zeer ambitieus met name met hun carrière, wat heel goed is, maar wat is het waard, als je afgestuurd bent in Marketing (ik) commerciële economie, communicatie?

    het is niet zo concreet als dokter of piloot.
    En vele mensen zullen het niet beamen maar het heiligt voor andere zaken, zoals leuk wonen, en misschien 2x of meer per jaar op vakantie naar turkije of spanje, of die leuke auto rijden.

    Maar is het echt je diepste verlangen?!
    Vraag iedere willekeurig persoon op straat als ze morgen nog willen vertrekken met een zak geld om de wereld te verkennen...een ruime meerderheid zal direct ja zeggen...

    Maar vraag of je een 2,5 ton hypotheek over wil nemen met een VW golf van de zaak en een "ambitieuze" baan, denkt men toch wel iets verder dan zijn neus lang is.

    Kortom, er is niks te verliezen, en alleen maar te winnen, je zal je baan verliezen en carrièremogelijkheden missen, maar je zal een beter mens worden en jezelf vinden op verschillende niveau's van bewustzijn...en sommige komen terug en gaan toaal iets anders doen, iets waar ze vanuit het diepste in hun geloven dat het beste is om te doen en ook daarbij iets bij te dragen aan de mensheid.

    wat is nou belangrijker dan dat?

  9. Moira 21 Jul 2012 04:47

    Zo dachten wij er ook over en hebben bijna 4 jaar rondgereisd dit kon omdat mijn man part-time voor NL kon blijven werken in de IT. Wij konden het niet meer vinden in NL dus nu wonen we sinds 1.5 jaar in Auckland, Nieuw Zeeland. Ben nog elke dag dankbaar dat ik hier mag wonen in dit land. Terug naar NL gaan moet er niet aan denken ja om op bezoek te gaan bij mijn familie en vrienden. Je moet gewoon doen wat het beste bij jezelf past en de regisseur zijn van je eigen leven, dan gaat het je vast lukken.

  10. Linda85 21 Jul 2012 07:58

    Ik herken ons (ik en mijn vriend) ook heel erg in dit verhaal. Alleen dan is hij degene die liever niet wil. Voor hem hoeft het allemaal niet zo. We hebben een jaar geleden een huis gekocht, we zijn allebei militair (hij momenteel voor 8 maanden in Kunduz Afghanistan en ik volgende week 3mnd Somalië. Hij is al zolang en zovaak van huis, dat hij liever thuis is in de maanden dat hij niet voor werk in het buitenland zit of gewoonweg een simpele strandvakantie in europa.
    Ik ben in mei/juni 2 maanden wesen reizen in Zuid Amerika en dit was een ongeloofelijk fantastische ervaring die ik nooit had willen missen maar nu zou ik dat ook graag met hem willen delen (hij zat toen al in Kunduz). Maar ik krijg hem maar niet zover om dit te doen. We hebben allebei genoeg vrije dagen om iig 1,5mnd weg te kunnen, maar hij ziet t gewoon niet zitten :-( em om dan weer alleen te gaan wil ik ook niet aangiezien ik volgend jaar ook word uitgezonden naar Afghanistan.
    Ik denk ook dat als we samen zon reis zouden maken dat we dan dichter naar elkaar groeien.. Maarja ik kan m niet dwingen. Nu eerst maar ff een exotische bestemming uitzoeken om 2 weken te chillen (dec/jan) en hopelijk kan ik m nog overhalen om in 2013 iig 1,5/2mnd te backpacken :-)

  11. Reismeis 21 Jul 2012 09:43

    Wij vinden reizen echt fantastisch, maar eerlijk gezegd.. Vind ik mijn werk en het huis waar we in wonen ook fantastisch!!

  12. Travelator 21 Jul 2012 10:19

    Reismeis schreef:Wij vinden reizen echt fantastisch, maar eerlijk gezegd.. Vind ik mijn werk en het huis waar we in wonen ook fantastisch!!
    Leuk om ook eens deze kant te horen van iemand...
    Iedereen zegt altijd alleen maar hoe vreselijk jaloers hij/zij is, terwijl het ook een keuze is die men maakt.
    Mensen vergeten vaak dankbaar te zijn voor wat ze wél hebben (en waarvoor ze gekozen hebben); zekerheid, een eigen plek, voldoening uit werk en/of sociale contacten, meer financiële middelen, eventueel een liefhebbend gezin etc...
    Leuk en bijzonder dat jij dat wel bent, RM : )

  13. ivonne 21 Jul 2012 11:27

    In de laatste vijf jaar hebben wij twee keer een langere reis gemaakt. De eerste keer naar Australie, met een stop in Thailand en Indonesie op de heen- en terugreis. Afgelopen winter met de rugzak door Zuid-oost Azie. Beide keren een geweldige ervaring die zeker een verrijking is geweest van ons leven.
    Wij hebben geen kinderen, werken verder al ons hele leven. Sinds een paar jaar is het werk op los-vast basis en als er tijd is na de klussen plannen we een reis in.
    Zo'n lange reis is een ervaring op zich, je komt jezelf op allerlei gebieden tegen en als stel zijn wij er alleen maar beter op geworden. Hoewel het echt niet elke dag een pretje is maken juist ook die rare of zware dingen de reis tot wat hij is.
    Ik ben het er wel mee eens dat het thuis zitten met baan, zekerheden en verplichtingen niet alles is. Om me heen vinden veel mensen het dapper dat we zo lang weg gaan en ons leven baseren op los-vast werk, maar tot nu toe gaat het ons prima af. Bij thuiskomst is het flink lobbyen en solliciteren, maar inmiddels kunnen we ook terugvallen op een netwerk van werkgevers en een schat aan werkervaring. Na onze laatste reis hadden we binnen een paar weken beiden weer werk.

    Ofwel; niet bang zijn, ga ervoor!
    We kunnen in ieder geval niet wachten tot we weer een volgende keer zo lang op pad kunnen!!

  14. Snoes 21 Jul 2012 14:03

    inderdaad! Hier ook een jaar onbetaald verlof geregeld voor een jaarje Zuid Amerika!! Ik had het ervoor over om mijn baan op te zeggen. Voor oa. Menasil en anderen die dat niet durven..... je ben je nog jong en gezond, je hebt nhog kansen genoeg om werk te vinden. Straks ben je ouder en gaat rondreizen niet zo makkelijker.... enne als je baas failliet gaat is je vaste contract ook echt geen flikker waard... jammer dat je je tegen laat houden door werk, ken na je reis nog 30 jaar werken hoor :)
    Als je ook niet te kieskeurig bent kun je na je reis ook gewoon een tijdje ongeschoold werk doen, inpakken in een fabriek ofzo. Sja het verdient wat minder maar die reis heeft je in je hart al super-rijk gemaakt!

  15. Reismeis 21 Jul 2012 15:56

    Travelator schreef:
    Reismeis schreef:Wij vinden reizen echt fantastisch, maar eerlijk gezegd.. Vind ik mijn werk en het huis waar we in wonen ook fantastisch!!
    Leuk om ook eens deze kant te horen van iemand...
    Iedereen zegt altijd alleen maar hoe vreselijk jaloers hij/zij is, terwijl het ook een keuze is die men maakt.
    Mensen vergeten vaak dankbaar te zijn voor wat ze wél hebben (en waarvoor ze gekozen hebben); zekerheid, een eigen plek, voldoening uit werk en/of sociale contacten, meer financiële middelen, eventueel een liefhebbend gezin etc...
    Leuk en bijzonder dat jij dat wel bent, RM : )
    Lief!
    Ach, zo denk ik erover. Duizend mensen, duizend meningen. Ik ben absoluut niet jaloers, het is juist fijn dat mensen dit doen en ze moeten er met volle teugen van genieten, ik geniet op mijn beurt weer van hun verhalen en foto's ^O^
    Ik kies ervoor om mijn baan te behouden, een baan waar ik ontzettend van geniet en waar ik meer energie van krijg dan ik erin stop (oké, met uitzondering van de laatste weken voor de zomervakantie hahaha). Wij kiezen ervoor en zijn in de gelegenheid om een mooi huis te kopen in een fijne, betrokken en gezellige straat. Een fijn huis, ons thuis, in een mooie omgeving waar we iedere dag weer van genieten. Het is een kwestie van kiezen, niet van durven. Niets om je voor te schamen, niets om verantwoording over af te hoeven leggen.
    Bovendien hoef je echt niet persé op reis om 'jezelf tegen te komen', ons leven in Nederland (en zo'n drie keer per jaar daarbuiten) is ook zéér avontuurlijk en dat komt ook alleen maar ten goede van onze relatie ;)
    En de wil om je diepste verlangen na te streven? Tja, een mens kan wel van alles willen, maar uiteindelijk heb je niks te willen :)

  16. kellyhuijbers 21 Jul 2012 16:53

    Ik zou graag willen maar zoek dan eerst een baan om te sparen, dan weer opzeggen en hopen op weer een baan, is toch lastig met het hoge percentage werkloosheid tegenwoordig..

  17. menasil 21 Jul 2012 17:09

    Snoes schreef:inderdaad! Hier ook een jaar onbetaald verlof geregeld voor een jaarje Zuid Amerika!! Ik had het ervoor over om mijn baan op te zeggen. Voor oa. Menasil en anderen die dat niet durven..... je ben je nog jong en gezond, je hebt nhog kansen genoeg om werk te vinden. Straks ben je ouder en gaat rondreizen niet zo makkelijker.... enne als je baas failliet gaat is je vaste contract ook echt geen flikker waard... jammer dat je je tegen laat houden door werk, ken na je reis nog 30 jaar werken hoor :)
    Als je ook niet te kieskeurig bent kun je na je reis ook gewoon een tijdje ongeschoold werk doen, inpakken in een fabriek ofzo. Sja het verdient wat minder maar die reis heeft je in je hart al super-rijk gemaakt!
    Volgens mij lees jij mij post niet goed ;) Ik vind mijn baan op dit moment te leuk om op te geven. Bovendien is het wat Reismeis ook zegt, ook in je huidige leven heb je dingen waarvoor je bewust kiest.,... dus is dit echt tegenhouden? Als m'n werk mij echt niets kon schelen, was ik daar allang weg natuurlijk... toevallig laatst nog met iemand over gehad...als ik nog 2 jaar werk, heb ik 5 jaar werkervaring en ben ik nog maar 26 maar zitten we hopelijk wel in een iets betere markt, dan heb je ook sneller leukere banen bij terugkomst want je hebt wel die ervaring :)

  18. LaosFan 21 Jul 2012 21:46

    Ik lees het nu pas en het is een erg leuke column. Niet dat het op mijn situatie van toepassing is maar toch leuk om te lezen. Gewoon 'doen' is vaak mijn advies.

  19. ActivityInt 23 Jul 2012 09:50

    Heel leuk! Ik heb onlangs "A map for Saturday" gekeken...ook zo'n film die motiveerd om weg te gaan, nét als jouw verhaal. Een dikke aanrader om eens te kijken. Bedankt!

  20. Sandervh 23 Jul 2012 11:04

    Ik heb het geluk dat ik het met men werk zo heb kunnen regelen dat ik na 4.5 maand reizen gewoon weer terug in dienst kan worden (staat al zwart op wit met hantekening eronder *O* ) en dat met het feit dat ik nog geen jaar in dienst ben. Maar mochten ze dit niet hebben willen doen denk ik dat ik och ontslag had genomen. ben pas 23 dus werk vinden is nog geen probleem met mijn leeftijd..

  21. menasil 23 Jul 2012 11:08

    Je hoort juist dat in bepaalde sectoren werk vinden op jongere leeftijd lastig is omdat er wordt verwacht dat je 5 jaar werkervaring hebt omdat veel junior functies nu worden wegbezuinigd. In mijn sector is dat helaas zo.

  22. Snoes 23 Jul 2012 11:22

    en wat als je terugkomt en geen baan meer hebt, dan is dat toch geen probeem! (Als je een hypotheek en/of kinderen hebt om te betalen is dat wat anders. Maar dat zijn ook keuzes die je ooit gemaakt hebt....)
    Er zijn genoeg banen waar je meteen kan beginnen, alleen misschien niet in jouw vakgebied. Als je niet te kieskeurig bent en best een (half) jaartje in een magazijn wil inpakken / fruit plukken / schoonmaken, dan is er volop werk. Maar de meesten willen dat juist gewoon niet omdat ze dan minder verdienen en het werk gewoon niet willen doen. Ik moet nog minstens 30 jaar werken, dus het is echt niet erg als je een tijdje zonder werk zit.

    Als ik terug kom, ben ik qua geld een beetje armer maar mijn hart is een stuk rijker!

  23. Tikva 23 Jul 2012 11:32

    In het magazijn is op dit moment echt geen werk genoeg.. Juist in het productiewerk zijn grote groepen werkloos, dit uiteraard ook afhankelijk van waar je woont.

    Ik heb zelf een aantal jaar geleden de keuze gemaakt om mijn baan op te zeggen en te gaan reizen. Echt een geweldige tijd gehad en gelukkig daarna redelijk snel wat anders gevonden maar wel zo verstandig geweest om wat extra te sparen zodat we bij thuiskomst het in ieder geval 3 maanden konden uitzingen dit terwijl mijn partner al vrijwel zeker bij zijn oude baan terug mocht komen (wat uiteindelijk ook gebeurde). Maar het is niet alleen een nieuwe baan wat tijd en geld kan kosten, maar ook nieuw huisje (behangetje is ook niet gratis), nette kleding voor werk etc wat ook wel wat kost.

    Zou iedereen aanraden om ook nu nog op reis te gaan als dat je droom is, maar mijn advies is zeker nu nog meer dan een paar jaar terug om een buffertje te hebben voor als je terug komt. De thuiskom dip is al erg genoeg zonder acute geld problemen. Op dit moment ben ik echter perfect happy met mijn huisje en leven hier en ook tijdens vakantie kan je genoeg zien. Een verre reis is echt geen must hoor..

  24. Travelator 23 Jul 2012 12:23

    Snoes schreef:en wat als je terugkomt en geen baan meer hebt, dan is dat toch geen probeem! (Als je een hypotheek en/of kinderen hebt om te betalen is dat wat anders. Maar dat zijn ook keuzes die je ooit gemaakt hebt....)
    Er zijn genoeg banen waar je meteen kan beginnen, alleen misschien niet in jouw vakgebied. Als je niet te kieskeurig bent en best een (half) jaartje in een magazijn wil inpakken / fruit plukken / schoonmaken, dan is er volop werk. Maar de meesten willen dat juist gewoon niet omdat ze dan minder verdienen en het werk gewoon niet willen doen. Ik moet nog minstens 30 jaar werken, dus het is echt niet erg als je een tijdje zonder werk zit.

    Als ik terug kom, ben ik qua geld een beetje armer maar mijn hart is een stuk rijker!
    Ik ben het op zich wel met je eens, ik heb dezelfde denkwijze en probeer zoveel mogelijk in het nu te leven.
    Zolang je bepaalde problemen niet erkent, zijn ze er ook niet.
    Maar je brengt de dingen misschien een beetje te zwart/wit. Je probeert mensen bijna te overtuigen van jouw waarheid, maar die is niet per se die van een ander.
    (Langdurig) reizen is niet voor iedereen weggelegd.
    De meeste mensen kiezen voor een ander leven, namelijk eentje met zekerheden. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje en bijna iedereen leert in z'n jeugd dat het zo hoort; carrière, grote auto, mooi huis, goede baan, gezin, zoveel mogelijk geld verdienen.
    Als mensen tegen mij zeggen dat ze jaloers zijn (ik ben voor onbepaalde tijd op reis), wijs ik ze meestal op alles wat zij wel hebben en ik niet en vraag ze dan of ze bereid zouden zijn om dat allemaal op te geven.
    99 van de 100 keer is het antwoord nee.
    Het gaat er denk ik niet zozeer om welke keuze je maakt, maar dat je tevreden bent met de keuze díé je uiteindelijk gemaakt hebt. En dat je altijd dingen kunt veranderen als je ontevreden bent. Dat vergeten veel mensen helaas, ze laten zich leiden door allerlei externe factoren en dat is jammer...
    Anyway, iedereen maakt z'n eigen keuzes, gebaseerd op z'n eigen wensen, angsten, beperkingen enz....
    Hoe onterecht sommige van die redenen voor een ander ook lijken, ze zijn er niet voor niks, en dus zijn ze altijd gegrond.
    Dat heeft ieder ander maar gewoon te respecteren...

    : )

  25. Sandervh 23 Jul 2012 12:29

    Mooi gerzegd travelator!

  26. Snoes 23 Jul 2012 13:13

    Misschien komt mijn mening zwartwit over... mag je vinden, het was niet zo bedoeld :)
    Ik vind het gewoon jammer dat heel veel mensen die droom om te reizen hebben en zich laten tegenhouden door een baan. Wat de berichten (niet perse hierboven, gewoon in het algemeen) over mensen die geen werk kunnen vinden, ik vraag me soms ook echt af hoe hard ze zoeken en wat hun sollicitatiekwaliteiten zijn. Ik ken persoonlijk nl. niemand die maandenlang uitzichtloos thuiszit. Hooguit enkele weken.

    En ik denk dat de twijfelaars misschien het reizen nog niet graag genoeg willen om hun veilige leventje los te laten. En dat mag, wie ben ik om te zeggen dat iedereen een wereldreis moet maken?
    Ik denk alleen dat sommige mensen inderdaad teveel vasthouden aan “hoe het hoort” Je hebt gelijk dat we dat allemaal vroeger geleerd hebben. (hard werken voor een koophuis/kinderen/dikke auto etc)
    Maar er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar de dingen waar mensen spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen. Bijna iedereen heeft er spijt van dat ze teveel tijd op kantoor hebben doorgebracht. Niemand heeft er, verrassend genoeg, spijt van dat ze te weinig tijd op kantoor hebben doorgebracht.

  27. LaosFan 23 Jul 2012 13:21

    Ik had het er gisteren toevallig nog met een vriend van me over. Hij werkt bij een groot bedrijf (gedetacheerd) en krijgt nu eindelijk zijn verdiende vaste contract. Natuurlijk is hij daar blij mee. Hij wil die vastigheid (net als 95% van de mensen, denk ik) en dat lijkt dus inderdaad de aard van het beestje gecombineerd met de culturele opvattingen daarover en het systeem waarin we leven.

    De versoepeling van het ontslagrecht druist dan ook volledig in tegen dat gevoel van relatieve zekerheid dat mensen graag willen (daar had ik het kort ook nog met hem over). Ergens in mijn leven is het besef gekomen dat ik het een beetje anders wil doen. Diverse factoren maken dat misschien ook makkelijker voor me (geen hypotheek, geen dure auto, geen vriendin/ vrouw en geen kinderen). Iedereen zit anders in elkaar natuurlijk.

    Als snel gaan mensen oordelen over die stap in de onzekerheid die reizen heet (zeker als je dan ook je huurhuis opzegt en stopt met je werk). Sommigen vinden het stom, anderen kijken ernaar met een mengeling van jaloezie en afgunst (misschien soms ook omdat ze het nooit hebben gedaan, toen het nog wel kon) en anderen kunnen het begrijpen. Duidelijk is mij wel geworden dat het door heel veel mensen niet echt begrepen wordt. Zeker niet in de wat meer 'traditionele' delen van de samenleving.

    Ik oordeel er niet teveel over. Ik denk dat het deels een eigen keus is van mensen om te kiezen voor de vastigheid of voor de onzekerheid. Heel veel dingen zijn ontzettend relatief en ik moet zeggen dat ik soms ook wel worstel met die gedachtes. Op het eind overheerste bij mijn keuzes voor vorige reizen toch het gevoel dat ik de wereld wil zien en ervaren en dat dat in mijn ogen (nu in ieder geval nog, ik kan niet in de toekomst kijken) belangrijker is dan het kopen van een huis, het rijden van een grote auto, het hebben van een vast contract en al dat soort dingen.

  28. Erik 23 Jul 2012 13:32

    Los van mijn persoonlijke mening: Opvallend vind ik dat bij de reacties vooral wordt gekeken naar het "nu". Iedere maand dat je niet werkt bouw je niets op. Ik noem het even bewust geen pensioen, omdat deze misschien niet meer bestaat als "wij" oud zijn. Opbouwen kan bijvoorbeeld ook door een hypotheekvrij huis of spaargeld voor de oude dag. Is het dan niet zo dat je als je jong bent een mooier leven hebt, maar deze misschien moet compenseren op je oude dag?

  29. Snoes 23 Jul 2012 13:42

    Erik schreef:Los van mijn persoonlijke mening: Opvallend vind ik dat bij de reacties vooral wordt gekeken naar het "nu". Iedere maand dat je niet werkt bouw je niets op. Ik noem het even bewust geen pensioen, omdat deze misschien niet meer bestaat als "wij" oud zijn. Opbouwen kan bijvoorbeeld ook door een hypotheekvrij huis of spaargeld voor de oude dag. Is het dan niet zo dat je als je jong bent een mooier leven hebt, maar deze misschien moet compenseren op je oude dag?
    Laat ik mijn persoonlijke drijfveer even noemen: ik heb een hele tijd in o.a. Australie rondgereisd. Mijn ouders hebben daarna ook plannen gemaakt om in Australie te gaan reizen. Ze hebben daar familie wonen en zijn nog enthousiaster geworden na mijn verhalen. Deze reis zou gemaakt worden als mijn vader met pensioen zou gaan, met een camper een half jaartje het land door. Toen bleek mijn moeder helaas voor de 2e keer kanker te hebben. Ze is ondertussen overleden, ze hebben een reisje van een maand daar gemaakt. Mijn moeder had nog zoveel plannen met mijn vader samen.... Dit heeft me toen ontzettend aan het denken gezet... doen wat je graag wil want er komt misschien geen "later". Mijn ouders hadden ook een vast contract, een hypotheek afgelost, o zo veel zekerheid.... Die ineens niks waard is als je gezondheid je in de steek laat.
    Als ik de pech heb dat ik niet 90 ga worden, en van de dokter hoor dat ik bija doodga, dan wil ik geen lijst "dingen die ik nog wil doen" afwerken. Dan wil ik zeggen: ik heb mijn hele leven van voor tot achter genoten en ik ben klaar om te gaan"

  30. Erik 23 Jul 2012 13:52

    Ik kan me helemaal vinden in je beredenering en kan het ook begrijpen. Ik lees soms een weblog of hoor verhalen van mensen die al 5 jaar aan het reizen zijn. Wat ik me dan wel eens afvraag is of zij als ze ooit terug komen naar Nederland:

    • een sociaal leven hebben
    • een inkomen hebben waarvan ze kunnen leven
    • je echte vrienden hebt (of alleen vluchtige kennissen waar je het tijdelijk leuk mee hebt gehad)
    • of je aan werk kunt komen wanneer je net op een lastige leeftijd zit wanneer je besluit te stoppen met reizen?
    Gewoon praktisch gezien lijkt me deze levensstijl niet haalbaar om een te groot gedeelte van je leven te doen?

    Zelf denk ik ook dat je moet genieten zoveel het kan, maar dat je ook soms een beetje naar de langere termijn moet kijken dan alleen het nu? Dat het een periode in je leven moet zijn, maar niet je hele (werkbare) leven?

  31. Reismeis 23 Jul 2012 14:15

    +100 karmapunten voor Trav!

    En daar laat ik het bij :)

  32. LaosFan 23 Jul 2012 14:22

    Je hebt een punt aangesneden waar ik ook weleens over na heb gedacht. Pensioen opbouw e.d. heb ik ook weleens overdacht. Ik heb nu niks opgebouwd. Mocht ik de pensioengerechtigde leeftijd halen dan is het maar afwachten. Maar wie weet begin die opbouw bij mij wat later. Het zijn wel dingen waar ik over na heb gedacht, maar waar ik me allemaal ook weer niet te druk over maak.

  33. Snoes 23 Jul 2012 15:01

    Mee eens: Ik ga dan ook "maar" 1 jaar. En ben al eerder 1 jaar weggeweest.
    5 jaar lijkt me ook wel lang, dan heb je inderdaad weinig binding met je oude leventje hier.

  34. Yvonnetje 23 Jul 2012 15:17

    Snoes schreef: Ik denk alleen dat sommige mensen inderdaad teveel vasthouden aan “hoe het hoort” Je hebt gelijk dat we dat allemaal vroeger geleerd hebben. (hard werken voor een koophuis/kinderen/dikke auto etc)
    Tegenwoordig lijkt het er juist op dat je voor een langere tijd gereisd hoort te hebben. Heb je niet voor minstens een paar maanden rondgereisd dan is dat tegenwoordig 'raar'. Sommige mensen kiezen er bewust voor juist te gaan werken, te trouwen een huis te kopen en wat meer vastigheid te hebben.
    Erik schreef:Wat ik me dan wel eens afvraag is of zij als ze ooit terug komen naar Nederland:
    • een sociaal leven hebben
    • een inkomen hebben waarvan ze kunnen leven
    • je echte vrienden hebt (of alleen vluchtige kennissen waar je het tijdelijk leuk mee hebt gehad)
    • of je aan werk kunt komen wanneer je net op een lastige leeftijd zit wanneer je besluit te stoppen met reizen?
    Ik woon nu bijna twee jaar in het buitenland, hoewel ik wel werk is mijn salaris geenszins te vergelijken met wat ik in Nederland zou kunnen verdienen.
    In Nederland had ik een druk sociaal leven, ik sportte in teamverband, had verschillende vriendengroepen en was blij als ik soms een avondje lekker op de bank kon hangen. Nu ik niet meer in Nederland woon merk ik dat de vriendschappen verwateren en minder hecht worden. Hoe makkelijk communiceren het ook is, het lijkt toch altijd tegen te vallen hoe vaak je dat doet. Mijn leven hier is zo anders dan het leven dat mijn vrienden in Nederland hebben, we maken bijna niks van elkaar bewust mee.

    Financieel gezien heb ik het in China redelijk goed, maar mocht ik onverhoopt terug moeten naar Nederland om mochten mijn vriend en ik verhuizen naar een land waar de kosten voor levensonderhoud hoger liggen, dan hebben we wel een (klein) probleem.
    Leven op deze manier is leuk, maar met het salaris zal het er in de toekomst niet inzitten om een huis te kopen of in Nederland/Amerika te gaan wonen. Daar is simpelweg geen geld voor. En dat baart me soms wel eens zorgen. Meer vastigheid op werk- en woongebied, daar wordt, naast alle reizen die we nog zouden willen maken, met regelmaat over gefantaseerd.
    Reizen en het 'nu' zijn leuk, maar er is een reële kans dat je ook nog in het 'later' leeft en daar moet je, in mijn ogen, toch ook wel rekening mee houden.

  35. Travelator 23 Jul 2012 15:34

    @Snoes: Ik vind je mening absoluut niet zwart-wit. Sterker nog, ik ben het helemaal met je eens!
    Net als jij durf ik ook veel risico's te nemen bij het najagen van mijn dromen.
    Ik wil niet belerend klinken (al doe ik dat nu wel), maar ik vind dat je best wat milder mag zijn naar mensen die -op dit vlak- niet zo doortastend zijn als jij (en ik mouahaha)...
    Ik heb even vlug op je blog gesnuffeld en kwam daar ook al meteen ergens een vooroordeel tegen.
    Iedereen leert zijn of haar lessen op zijn of haar eigen moment. Sommige mensen doen er wat langer over en anderen leren het nooit.
    Maar meer nog dan dat ik het betreurenswaardig vind dat mensen op hun zogenaamde sterfbed spijt hebben van de dingen die ze niet hebben gedaan, vind ik het betreurenswaardig dat mensen niet van zichzelf accepteren dat ze waarschijnlijk een gegronde reden hadden om die dingen niet te doen, hoe "stom" die reden ook mag lijken.
    Iedereen heeft zo zijn angsten, het is belangrijk om daar niet overheen te walsen (en ook ik doe dat heus wel eens/veel te vaak, zowel bij anderen als bij mezelf).

    Verder de praktische kant, ik vind het ook makkelijk om niet na te denken over pensioen. Ik ben nu 36 en dat is zo ver van mijn bed.
    Maar ik ben niet stom.
    Ik ben veel mensen tegengekomen die hun geld tot op de laatste cent "opreizen" (of anderszins opmaken) en dan opeens een probleem hebben.
    Daar zou ik gek van worden. Ik probeer altijd een buffer te hebben (ik kan onderweg werken voor NL opdrachtgevers) en wacht nooit tot het laatste moment, zodat ik iets achter de hand heb als er iets misgaat...
    Op een gegeven moment zal ik deze constructie ook wel gaan hanteren om iets van "pensioen" op te bouwen.

    Heftig, dat verhaal van je moeder en geweldig dat jij daardoor de keuzes hebt gemaakt die voor jou goed zijn.
    Zo heeft elke gebeurtenis, hoe verdrietig ook, een mooie en goede kant!
    Dat laatste is trouwens ook mijn motto...

    ps. bedankt voor de achterlijk vele karma punten, maar zoveel bijzonders zeg ik nu ook weer niet...

  36. Snoes 23 Jul 2012 16:58

    @travelator
    "Ik heb even vlug op je blog gesnuffeld en kwam daar ook al meteen ergens een vooroordeel tegen."

    wat bedoel je hiermee?... mijn blog?

  37. Travelator 23 Jul 2012 17:07

    Snoes schreef:wat bedoel je hiermee?... mijn blog?
    Je ATG weblog...?

  38. Snoes 23 Jul 2012 17:23

    oh dat... dat is een reisblog van 8 jaar geleden. Toen was ik 23 en iets minder volwassen vergeleken met wat ik nu ben.
    Welk vooroordeel ik daar heb geschreven, ik heb geen idee want ik weet de teksten niet precies. Het is i.i.g. niet mijn bedoeling geweest om daat 8 jaar later hier iemand mee te kwetsen :) Dus als ik dat gedaan heb, bij deze een grote Sorry daarvoor!
    En ja hier ook gewoon pensioen geregeld, 2 jaarsalarissen op spaarrekening als dat werk zoeken na het reizen wat langer duurt. Ik ben een beetje kort-door-dr-bocht soms (maar dat had je al door) maar niet dom of onverantwoord... gelukkig maar!

  39. ubiytsa 23 Jul 2012 19:29

    Ik werk nog niet, dus dat zal voor mij nu nog geen probleem zijn :P Ik denk dat ik na mijn volgende studie nog wel een half jaartje weg ga voordat ik echt begin met werken.

  40. hildo 23 Jul 2012 21:10

    Travelator schreef:Ik ben het op zich wel met je eens, ik heb dezelfde denkwijze en probeer zoveel mogelijk in het nu te leven.
    Zolang je bepaalde problemen niet erkent, zijn ze er ook niet.
    Misschien ben ik de enige die er zo over denkt. Maar ik vind dit wel erg naïef gedacht tot het punt van struisvogelpolitiek. Als je er niet er over wil nadenken, dan bestaat het probleem niet en misschien gaat het vanzelf wel weg. Die denkwijze heeft ons (lees hier europa al een aantal keer in de problemen gebracht). Het grootste voorbeeld kan ik het verdrag van Munchen aandragen.
    Travelator schreef:(Langdurig) reizen is niet voor iedereen weggelegd.
    De meeste mensen kiezen voor een ander leven, namelijk eentje met zekerheden. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje en bijna iedereen leert in z'n jeugd dat het zo hoort; carrière, grote auto, mooi huis, goede baan, gezin, zoveel mogelijk geld verdienen.
    Afgezien van de twee ´echte´ zekerheden, zoals je gaat dood en je moet belasting betalen :) , streeft iedereen toch naar de enige zekerheid van geld verdienen. Zonder het eerste is het toch verdomd lastig om de dingen te doen die je wilt doen en zelfs bij mensen die voor onbepaalde tijd op reis gaan zoeken zekerheid in ´tijdelijk werk´ om in hun behoeftes te kunnen voldoen. Dat de maatschappij ons een ´ideaal beeld´ opdringt van baan met carrière, huis, gezin/kinderen (en zeker als je boven de 30 komt) zijn mijn inziens geen zekerheden, maar een beeld waar wij aan moeten voldoen. Als de massa dan het platgetreden pad volgt (zonder te vragen), dan krijg je dit :)
    Travelator schreef:Als mensen tegen mij zeggen dat ze jaloers zijn (ik ben voor onbepaalde tijd op reis), wijs ik ze meestal op alles wat zij wel hebben en ik niet en vraag ze dan of ze bereid zouden zijn om dat allemaal op te geven.
    99 van de 100 keer is het antwoord nee.
    Iedereen heeft een bepaald 'comfort-level' wat men minimaal wil hebben en er zijn er waar weinig die het met de geneugten (<- sarcastisch) van een 'backpack trip' op een reis van onbepaalde duur kunnen omgaan. Ook ik zou met zo'n tijdsduur verlangen naar een stukje regelmaat. Al is het alleen maar om diepere sociale contacten te hebben in plaats van altijd het zelfde oppervlakkige gesprek.
    Travelator schreef:Het gaat er denk ik niet zozeer om welke keuze je maakt, maar dat je tevreden bent met de keuze díé je uiteindelijk gemaakt hebt. En dat je altijd dingen kunt veranderen als je ontevreden bent. Dat vergeten veel mensen helaas, ze laten zich leiden door allerlei externe factoren en dat is jammer...
    Anyway, iedereen maakt z'n eigen keuzes, gebaseerd op z'n eigen wensen, angsten, beperkingen enz....
    Hoe onterecht sommige van die redenen voor een ander ook lijken, ze zijn er niet voor niks, en dus zijn ze altijd gegrond.
    Dat heeft ieder ander maar gewoon te respecteren...
    Da's helemaal waar!

  41. Travelator 24 Jul 2012 00:51

    hildo schreef:
    Travelator schreef: Zolang je bepaalde problemen niet erkent, zijn ze er ook niet.
    Misschien ben ik de enige die er zo over denkt. Maar ik vind dit wel erg naïef gedacht tot het punt van struisvogelpolitiek. Als je er niet er over wil nadenken, dan bestaat het probleem niet en misschien gaat het vanzelf wel weg. Die denkwijze heeft ons (lees hier europa al een aantal keer in de problemen gebracht). Het grootste voorbeeld kan ik het verdrag van Munchen aandragen.
    Hier had ik even een knipoogje achter moeten zetten ; )
    Hoewel ik zelf probeer zo weinig mogelijk beren op de weg te zien die er (nog) niet zijn.
    Een voorbeeld van zo'n beer is pensioenopbouw...
    hildo schreef: Afgezien van de twee ´echte´ zekerheden, zoals je gaat dood en je moet belasting betalen :) , streeft iedereen toch naar de enige zekerheid van geld verdienen. Zonder het eerste is het toch verdomd lastig om de dingen te doen die je wilt doen en zelfs bij mensen die voor onbepaalde tijd op reis gaan zoeken zekerheid in ´tijdelijk werk´ om in hun behoeftes te kunnen voldoen. Dat de maatschappij ons een ´ideaal beeld´ opdringt van baan met carrière, huis, gezin/kinderen (en zeker als je boven de 30 komt) zijn mijn inziens geen zekerheden, maar een beeld waar wij aan moeten voldoen. Als de massa dan het platgetreden pad volgt (zonder te vragen), dan krijg je dit :)
    Simpelweg geld verdienen om te kunnen eten vind ik niet "kiezen voor zekerheid". Natuurlijk heeft men geld nodig om te kunnen leven, dat staat buiten kijf. Ik bedoel dat mensen iets laten (zoals een reis maken) omdat ze anders hun zekerheden verliezen, zoals een vast contract of een huis.
    Deze dingen zijn voor mij persoonlijk niet belangrijk, maar voor vele anderen wel.
    Die laatste zin snap ik niet.
    hildo schreef: Iedereen heeft een bepaald 'comfort-level' wat men minimaal wil hebben en er zijn er waar weinig die het met de geneugten (<- sarcastisch) van een 'backpack trip' op een reis van onbepaalde duur kunnen omgaan. Ook ik zou met zo'n tijdsduur verlangen naar een stukje regelmaat. Al is het alleen maar om diepere sociale contacten te hebben in plaats van altijd het zelfde oppervlakkige gesprek.
    Grappig, ik vind de contacten op reis juist zo mooi en intens! Niks oppervlakkigs aan...(ja, soms wel natuurlijk, maar dat is thuis ook).
    Ik hecht wel degelijk waarde aan de contacten die ik onderweg opdoe, maar ik reis altijd alleen, misschien scheelt dat..
    Die "Waar kom je vandaan, waar ga je heen, hoe lang ben je onderweg, waar ben je geweest-gesprekjes" vermijd ik standaard. Dat vind ik (meestal) zo oninteressant. Er zijn trouwens echt HEEL veel mensen die zo'n gesprekje beginnen.
    Wat ik soms wel mis, zijn mensen die mij door en door kennen, mijn vrienden dus. En mijn ouders.
    Maar met enkelen van hen heb ik nog wekelijks of zelfs vaker contact.
    Als ik ergens mee zit, kan ik het altijd bij ze kwijt.
    I O+ Skype!

  42. Moira 24 Jul 2012 03:35

    Ja ik heb samen met mijn man bijna 4 jaar rondgereisd. Dit omdat inderdaad mijn man onderweg part-time werkte als freelancer in de IT. Wij konden inderdaad niet meer aarden in Nederland dus dat is voor ons ook de rede geweest om te kijken of we in een ander land konden gaan wonen, dat is gelukt dmv een procedure, dat we nu in Nieuw Zeeland wonen. Als je te lang weg bent zoals Eric ook schrijft dan is het lastig om te aarden in Nederland.
    Ik woon nu samen met mijn man 1.5 jaar in Nieuw Zeeland en vind het heerlijk de rust en de ruimte. Wij hadden niet superveel vrienden maar wel een sociaal leven in Nederland. Wij hebben dit opgegeven door te gaan reizen.

    Hoe het nu gaat is dat alles vanaf een afstand gaat in Nederland. Als ik in Nederland ben dan ga ik langs bij mijn vrienden en familie daarna heb ik contact via skype,facebook en twitter.
    Mis ik mijn familie en vrienen ja tuurlijk, mis ik Nederland nee totaal niet.

    Het is een keuze die je maakt in het leven en ja wij hebben zelfs toen mijn man part-time werkte geld weggelegd voor ons pensioen. Hier in Nieuw Zeeland werkt het als je 10 jaar in dit land heb gewoond en geleefd en belasting hebt betaald heb je recht op een pensioen. Hier kun je van leven maar het is geen luxe. Dus zorgen we zelf voor extra pensioengeld voor onze oude dag.

    Nogmaals ieder moet doen waar ie zich goed bij voelt, in ieder geval kijk ik terug op 4 jaar reizen als een verijking van mijn leven. Blijf ik voor altijd in Nieuw Zeeland, weet ik niet misschien gaan we weer reizen of misschien vanwege familie omstandigheden, dat ons dwingt om in Nederland te wonen je weet het nooit.

  43. hildo 24 Jul 2012 16:36

    Travelator schreef:
    hildo schreef:
    Travelator schreef: Zolang je bepaalde problemen niet erkent, zijn ze er ook niet.
    Misschien ben ik de enige die er zo over denkt. Maar ik vind dit wel erg naïef gedacht tot het punt van struisvogelpolitiek. Als je er niet er over wil nadenken, dan bestaat het probleem niet en misschien gaat het vanzelf wel weg. Die denkwijze heeft ons (lees hier europa al een aantal keer in de problemen gebracht). Het grootste voorbeeld kan ik het verdrag van Munchen aandragen.
    Hier had ik even een knipoogje achter moeten zetten ; )
    Hoewel ik zelf probeer zo weinig mogelijk beren op de weg te zien die er (nog) niet zijn.
    Een voorbeeld van zo'n beer is pensioenopbouw...
    Ik snap wat je bedoeld, maar uiteindelijk is het kijken naar mogelijke problemen ook goed. Dan kun je ook mogelijke oplossingen bekijken ;-) Het gaat dan om het glas halfvol/halfleeg principe en dan ben ik natuurlijk voor het eerste!
    Travelator schreef:
    hildo schreef: Afgezien van de twee ´echte´ zekerheden, zoals je gaat dood en je moet belasting betalen :) , streeft iedereen toch naar de enige zekerheid van geld verdienen. Zonder het eerste is het toch verdomd lastig om de dingen te doen die je wilt doen en zelfs bij mensen die voor onbepaalde tijd op reis gaan zoeken zekerheid in ´tijdelijk werk´ om in hun behoeftes te kunnen voldoen. Dat de maatschappij ons een ´ideaal beeld´ opdringt van baan met carrière, huis, gezin/kinderen (en zeker als je boven de 30 komt) zijn mijn inziens geen zekerheden, maar een beeld waar wij aan moeten voldoen. Als de massa dan het platgetreden pad volgt (zonder te vragen), dan krijg je dit :)
    Simpelweg geld verdienen om te kunnen eten vind ik niet "kiezen voor zekerheid". Natuurlijk heeft men geld nodig om te kunnen leven, dat staat buiten kijf. Ik bedoel dat mensen iets laten (zoals een reis maken) omdat ze anders hun zekerheden verliezen, zoals een vast contract of een huis.
    Deze dingen zijn voor mij persoonlijk niet belangrijk, maar voor vele anderen wel.
    Die laatste zin snap ik niet.
    Ik snap wat je daar bedoeld, maar vind het zelf geen zekerheden. Meer een bepaald niveau van comfort wat men niet wil opgeven. Want tegenwoordig is een (vaste) baan ook geen zekerheid meer. Dat er een relatie is met de economische situatie valt niet te ontkennen, maar dan ga je m.i. kijken naar de zekerheid van geld. Heb ik voldoende geld om nadat ik terug kom weer aan de gang te komen en heb ik dan dezelfde levensstandaard (als je dat wilt ;-) )
    Wat ik bedoelde met de laatste zin, is dat de meeste mensen een beeld (huisje/boompje/beestje) nastreven wat in onze maatschappij als 'verantwoord' verwachten en mensen die dit niet doen en afwijken deels voor gek verklaren ;-)
    Travelator schreef:
    hildo schreef: Iedereen heeft een bepaald 'comfort-level' wat men minimaal wil hebben en er zijn er waar weinig die het met de geneugten (<- sarcastisch) van een 'backpack trip' op een reis van onbepaalde duur kunnen omgaan. Ook ik zou met zo'n tijdsduur verlangen naar een stukje regelmaat. Al is het alleen maar om diepere sociale contacten te hebben in plaats van altijd het zelfde oppervlakkige gesprek.
    Grappig, ik vind de contacten op reis juist zo mooi en intens! Niks oppervlakkigs aan...(ja, soms wel natuurlijk, maar dat is thuis ook).
    Ik hecht wel degelijk waarde aan de contacten die ik onderweg opdoe, maar ik reis altijd alleen, misschien scheelt dat..
    Die "Waar kom je vandaan, waar ga je heen, hoe lang ben je onderweg, waar ben je geweest-gesprekjes" vermijd ik standaard. Dat vind ik (meestal) zo oninteressant. Er zijn trouwens echt HEEL veel mensen die zo'n gesprekje beginnen.
    Wat ik soms wel mis, zijn mensen die mij door en door kennen, mijn vrienden dus. En mijn ouders.
    Maar met enkelen van hen heb ik nog wekelijks of zelfs vaker contact.
    Als ik ergens mee zit, kan ik het altijd bij ze kwijt.
    I O+ Skype!
    Ik reis ook vaak alleen en heb best wel een goede gesprekken met medereizigers en locals (vaak meer met de locals). Maar omdat je vaak snel weer een andere kant opgaat (reizigers) of verder trekt (locals) blijft het vaak bij korte gesprekken. En soms heb ik ook wel eens het gevoel van 'ik vertrek over een paar dagen weer, dus waarom al die moeite' Dus dan doe ik het zelf. :-)

    Als ik lang op reis ben, mis ik vaak de lange 'discussies' en diepgaande gesprekken met vrienden of familie. Al biedt Skype een goed alternatief (is trouwens niet te vergelijken met een gesprek face to face en een biertje of wijntje)

  44. Snoes 24 Jul 2012 17:06

    Travelator schreef: Grappig, ik vind de contacten op reis juist zo mooi en intens! Niks oppervlakkigs aan...(ja, soms wel natuurlijk, maar dat is thuis ook).
    Ik hecht wel degelijk waarde aan de contacten die ik onderweg opdoe, maar ik reis altijd alleen, misschien scheelt dat..
    Die "Waar kom je vandaan, waar ga je heen, hoe lang ben je onderweg, waar ben je geweest-gesprekjes" vermijd ik standaard. Dat vind ik (meestal) zo oninteressant. Er zijn trouwens echt HEEL veel mensen die zo'n gesprekje beginnen.
    I O+ Skype!
    Waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat oninteressant.... ik denk dat dit juist voor velen een begin is om contact te leggen. Want diepe gesprekken krijg je niet zonder elkaar eerst een beetje te "leren kennen" voor zover dat mogelijk is. Hoe begin jij zelf meestal een gesprekje met een vreemde?

    Ik vind het contact met andere reizigers zo leuk om te horen waar ze al geweest zijn, vooral als ik die kant op ga reizen. Kunnen we weer info uitwissen over hostels, tours etc. Uiteindelijk ben ik max een jaar weg geweest, dus mijn vrienden van thuis zijn nog steeds mijn vrienden nu. Ik kan met mede-reizigers een hoop plezier en ook wel diepe gesprekken voeren. Maar uiteindelijk verwateren die vriendschappen toch als je elkaar uit het ook verliest. Met mijn vrienden thuis heb ik een betere band, die kennen me ook door en door, en ja die mis ik inderdaad ook het meeste.

  45. ubiytsa 25 Jul 2012 11:32

    Ik denk dat je zulke gesprekjes inderdaad eerder hebt als je alleen reist. Zelf ben ik enorm op mezelf en ik heb een hekel aan geforceerde gesprekjes. Het moet dus puur toeval zijn dat ik met iemand begin te praten. Bijvoorbeeld door iets wat er om ons heen gebeurt, wat toch wel heel speciaal is. In een hostel, tja, als je bij een ander zit ga je natuurlijk niet niets zeggen, maar goede gesprekken zullen er ook niet uit ontstaan :)

    Overigens zal ik nooit een gesprek afslaan wanneer iemand tegen me begint te praten hoor. Ik begin het alleen niet zelf ;)

  46. LaosFan 25 Jul 2012 11:49

    Interessant en leuk om te zien dat hier een levendige en inhoudelijke 'discussie' is ontstaan n.a.v. het artikel.

    Ik ben iemand die graag praat en ik knoop ook in Nederland/ België graag gesprekken aan met mensen. Ik heb in de bus en trein regelmatig met 'vreemden' erg leuke en interessante gesprekken gehad. Ik zou graag zien dat dat wat normaler wordt en dat men wat opener is naar elkaar toe. In mijn ogen zou een samenleving daar echt op vooruit gaan.

    Op reis (ik reis vaak alleen) spreek ik graag met andere reizigers maar ook met de lokale mensen (al is daar soms een taalbarriere). Gesprekken met locals zijn vaak erg interessant en ik herinner me nog de keren dat ik in de bus, trein, op een terras etc. etc. erg leuke contacten had met lokale mensen (vooral in Indonesië, Laos en China). Zo ben ik eens aan de praat geraakt met een Chinese vrouw waar ik later ook even thuis ben geweest om kennis te maken met haar man/ vriend (een soldaat). In hostels e.d. is het vaak inderdaad het standaardverhaal (where are you from, where did you travel etc.). Soms wel een goed begin van een goed gesprek en andere keren blijft het daarbij. Om eerlijk te zijn vind ik het soms wel jammer dat je met sommige mensen naderhand geen contact meer hebt.

    Mijn sociaal leven heeft wel 'geleden' onder het reizen denk ik. Je raakt toch wat meer onthecht en met sommigen wordt het contact minder. Ik heb niet veel echte vrienden maar wel veel mensen die ik al lang ken en waar een vriendschappelijke relatie mee is.

    Ieder mensen is anders, iedereen maakt andere keuzes en dat is maar goed ook. Persoonlijk vind ik het soms wel jammer dat het in bepaalde hostels en plaatsen lastig is om in contact te komen met andere reizigers. Soms sluiten mensen zich er voor af lijkt het wel. Sommige stelletjes of groepjes lijken ook totaal geen contact te maken met anderen en dat te negeren. De eigen keus natuurlijk maar een deel van het moois van het reizen is in mijn ogen dat je met zoveel mensen in contact komt (vaak helaas alleen uit westerse landen in de hostels). Dat zie ik als een echte verrijking :)

  47. Travelator 25 Jul 2012 14:03

    Snoes schreef: Waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat oninteressant.... ik denk dat dit juist voor velen een begin is om contact te leggen. Want diepe gesprekken krijg je niet zonder elkaar eerst een beetje te "leren kennen" voor zover dat mogelijk is. Hoe begin jij zelf meestal een gesprekje met een vreemde?

    Ik vind het contact met andere reizigers zo leuk om te horen waar ze al geweest zijn, vooral als ik die kant op ga reizen. Kunnen we weer info uitwissen over hostels, tours etc. Uiteindelijk ben ik max een jaar weg geweest, dus mijn vrienden van thuis zijn nog steeds mijn vrienden nu. Ik kan met mede-reizigers een hoop plezier en ook wel diepe gesprekken voeren. Maar uiteindelijk verwateren die vriendschappen toch als je elkaar uit het ook verliest. Met mijn vrienden thuis heb ik een betere band, die kennen me ook door en door, en ja die mis ik inderdaad ook het meeste.
    Ik begin ook niet zo vaak gesprekken, want ook ik ben erg op mezelf.
    Als ik een gesprekje begin, is dat meestal met een local, omdat ik vragen heb over de religie/voedsel/kleding/cultuur etc...
    Uiteraard kom ik ook heus wel in contact met westerlingen, maar net als bij ubiytsa is dat vooral wanneer ik me in een bepaalde situatie bevind. Net als "thuis" dus eigenlijk. In Nederland ga ik ook niet zomaar aan mensen vragen waar ze vandaan komen en waar ze geweest zijn o.i.d.
    Dit onderwerp komt bij mij juist pas aan de orde als ik iemand wat beter heb leren kennen, want dan ben ik ook echt geïnteresseerd.
    Ik merk dat westerlingen elkaar altijd maar weer opzoeken. Ikzelf heb die neiging minder, al ga ik het ook niet bewust uit de weg of zo. Ik zoek het gewoon niet op.
    Vaak werken mensen dat standaard rijtje vragen af en gaan dan weer verder. Ik bedoel dat ik het op zo'n moment niet zo interessant vind. Wanneer men mij uit het niets die vragen stelt, geef ik wel antwoord, maar ik stel de vragen nooit terug :@
    Natuurlijk kun je hartstikke goede tips krijgen van mensen over bepaalde plekken, maar die krijg ik liever van mensen van wie ik weet dat ze een beetje dezelfde interesses hebben als ik...
    En soms heb ik wel degelijk geweldige (diepgaande) gesprekken met iemand zonder dat ik überhaupt zijn of haar naam weet.
    O, en mijn huidige beste vriendin in Nederland heb ik op reis leren kennen! : )
    LaosFan schreef: De eigen keus natuurlijk maar een deel van het moois van het reizen is in mijn ogen dat je met zoveel mensen in contact komt (vaak helaas alleen uit westerse landen in de hostels). Dat zie ik als een echte verrijking :)
    Ik kijk hier toch een beetje anders tegenaan...
    Ik vind het juist een verrijking om alleen te (leren) genieten van dingen en ik merk ook dat ik dingen veel (heel veel) intenser beleef als ik alleen ben dan wanneer ik samen met iemand reis.
    Als ik behoefte had om zoveel mogelijk onder de mensen te zijn, was ik wel samen met iemand op reis gegaan.
    Alleen reizen is voor mij een heel bewuste keuze en al ben ik zeer sociaal en maak ik heel makkelijk contact, toch ben ik (op reis) het liefst alleen.

  48. LaosFan 26 Jul 2012 11:31

    Travelator: In mijn ogen is mensen ontmoeten (locals maar ook andere reizigers e.d.) erg interessant. Dat neemt niet weg dat alleen ook heel erg van dingen kan genieten en mooie dingen mee maak.

  49. Make_it_legendary 26 Aug 2012 11:53

    Wat zou ik zooooo graag een paar maanden de wereld rond reizen ! Ik vraag me echt af hoe iedereen het doet want het is echt zo duur ! Ik ben ook zeer close met mijn familie en heb een hondje zitten thuis. Hoe gaan jullie daarmee om ???

  50. Travelator 26 Aug 2012 12:34

    Ik kan mijn (nl) werk overal vandaan doen ( *O* ) en de snoeten van mijn familie en vrienden zie ik regelmatig op Skype : ))

  51. LaosFan 26 Aug 2012 12:35

    Het hoeft niet schrikbarend duur te zijn. Dat ligt aan de keuzes die je maakt.

    Hondje zou ik bij familie of vrienden laten als die er goed voor kunnen zorgen. En de anderen zie je wel weer terug als het goed is. Daar gaat iedereen anders mee om natuurlijk.

    Ik zou wel zeggen: doe het als je het heel graag wilt. Probeer een soort van plan te maken en ga ervoor!

  52. Make_it_legendary 26 Aug 2012 12:38

    LaosFan schreef:Het hoeft niet schrikbarend duur te zijn. Dat ligt aan de keuzes die je maakt.

    Hondje zou ik bij familie of vrienden laten als die er goed voor kunnen zorgen. En de anderen zie je wel weer terug als het goed is. Daar gaat iedereen anders mee om natuurlijk.

    Ik zou wel zeggen: doe het als je het heel graag wilt. Probeer een soort van plan te maken en ga ervoor!

    Enige tips hoe ik aan zo'n plan begin :P ik zou niet weten waar te beginnen ! xx

  53. Jenny 26 Aug 2012 12:42

    Make_it_legendary schreef:
    Enige tips hoe ik aan zo'n plan begin :P ik zou niet weten waar te beginnen ! xx
    Lees eens wat artikelen op dit forum over reizen. Lees eens wat reacties in de vele topics. (De zoekfunctie kan nuttig zijn, maar er staat ook altijd een lijstje met gerelateerde posts onder aan de pagina.) Lees verhalen en blogs van reizigers.

    Je bent zeker niet de enige!

  54. Make_it_legendary 26 Aug 2012 13:05

    Jenny schreef:
    Make_it_legendary schreef:
    Enige tips hoe ik aan zo'n plan begin :P ik zou niet weten waar te beginnen ! xx
    Lees eens wat artikelen op dit forum over reizen. Lees eens wat reacties in de vele topics. (De zoekfunctie kan nuttig zijn, maar er staat ook altijd een lijstje met gerelateerde posts onder aan de pagina.) Lees verhalen en blogs van reizigers.

    Je bent zeker niet de enige!
    Thanks ! zal ik zeker doen. Ben blij datk niet de enige ben :) Ik ga me dadelijk eens verdiepen in wat opzoek werk ^O^

  55. Sandervh 26 Aug 2012 18:47

    Make_it_legendary schreef:Wat zou ik zooooo graag een paar maanden de wereld rond reizen ! Ik vraag me echt af hoe iedereen het doet want het is echt zo duur ! Ik ben ook zeer close met mijn familie en heb een hondje zitten thuis. Hoe gaan jullie daarmee om ???
    Zon reis is duur, ik zelf heb in januari de keuze gemaakt dat ik ook voor langere tijd rond wou gaan trekken in azie, heb toen een heel plan opgezet met hoeveel het daar ging kosten aan de hand van dit forum + nog andere sites. Toen realistisch gekeken hoeveel ik zou kunnen sparen en nog wel leuke dingen kon doen. Dat leuke dingen nu nog doen vind ik zelf ook heel belangrijk! als je dit spaarplan hebt opgezet (koste in mijn ogen even de meeste tijd) dan gaat het daarna vanzelf, ik zit nu 3.5 maand voor men vertrek en hoef eigenlijk niks meer te doen. alle spullen in de loop der tijd gekocht waardoor je die kosten ook kunt spreiden. Hoef nu alleen nog maar mijn Visum aan te vragen en dan kan ik vertrekken.

    Qua familie ben ik niet zoo close maar met men vriendin wel natuurlijk en daar ga ik gewoon regelmatig mee skypen!

  56. Rebec 24 Jun 2013 20:38

    Heel mooi artikel! Geeft me zeker meer zelfvertrouwen om mijn reis naar Australië te gaan maken!

    Ik heb een beetje vluchtig door de 'oude' discussie hierboven gescrold. Ik denk dat ik lekker een half jaartje - jaartje ga reizen door Australie en dan toch wel wil gaan settelen ergens. Daarna gewoon mooie reisjes van een maand maken naar mooie verre landen. Reizen kun je altijd.. ook als je een baan hebt!

  57. jaz 25 Jan 2015 20:52

    om eerlijk te zijn
    ik durf de zekerheid van een baan en huis niet op te geven
    meschien heefd het mee te maken dat ik licht verstandelijk beperkt ben
    en dat ik daarom die zekerheid nodig heb
    of meschien zit het gewoon niet in mijn aard
    maar toch ben ik al trots de keer en 1ste keer dat ik alleen naar vloog

    ja ik ga reizen
    alleen niet de lange reizen zo als jullie

  58. Jenny 25 Jan 2015 22:18

    Jaz, ieder reist op zijn manier! Ik ben verschillende keren langere tijd weg geweest, en geniet nu van korte tripjes. Niks mis mee :)

  59. LaosFan 08 Mar 2015 23:54

    Intussen heb ik wel gezien hoe ontzettend anders mijn leven is dan het leven van sommige van mijn vrienden. Alles is na mijn eerste vertrek (2006) anders gegaan lijkt het en inmiddels zie ik mijn terugkeer naar Laos ook bijna als een terugkeer naar een tweede 'huis'. Dat neemt niet weg dat ik sommige dingen ga missen en sommige mensen ook enorm zal missen, maar mijn reizen (en het elders wonen) hebben mijn leven in mijn ogen niet 'slechter' gemaakt.