15 beste tips voor beginnende backpackers

Voor het eerst backpacken is spannend en je weet nog niet wat je kunt verwachten van een lange reis. Met deze tips ga je in ieder geval goed voorbereid op reis. 

1. Reisinformatie

Een reisgids verslaat nooit tips van reizigers. Een reisgids van voor tot achter helemaal doorspitten lijkt de beste voorbereiding die er is, maar een reisgids veroudert snel. Daarom is het slim om daarnaast of in plaats daarvan medereizigers ter plekke om tips te vragen. Check wel of het een zelfde “type” reiziger is als jij.

2. Bagage

Onderschat het belang van een goede reisgarderobe niet. Teveel spullen inpakken is een typische beginnersfout. Hoe meer je bij je hebt, hoe meer je moet dragen. Enkele lichte, stevige, goed te combineren kledingstukken die snel drogen zijn handig om mee te nemen. Start je reis in een stad, dan is bijna alles dat je nodig hebt ook ter plekke te koop. Kies voor een backpack die bij je lichaam past en vergeet niet een kleinere tas mee te nemen. Bekijk ook onze inpaklijst.

3. Take it slow

Langzaam reizen loont. Het is heel verleidelijk om zoveel mogelijk te willen zien en doen in een land, maar de mooiste herinneringen zijn vaak de onverwachte dingen die gebeuren als je rustig aan doet. Plan dus niet veel en geniet van de plekken waar je komt. Door langzaam te reizen kun je op een plek die je echt leuk vindt langer blijven. Bovendien is langzaam reizen goedkoper dan snel reizen. Je bent minder onderweg en bespaart daardoor reiskosten.

4. Alleen op reis 

Alleen op reis gaan, betekent niet alleen blijven. Het idee helemaal alleen naar een vreemd land te gaan, vinden veel mensen zo eng dat ze er alles aan doen om een reisgenoot te vinden. Maar soloreizigers blijven niet alleen. Mensen zijn sociale dieren en als je openstaat voor contact, zul je genoeg leuke mensen ontmoeten. Natuurlijk zijn er wel eenzame momenten, maar die zijn er ook met een reispartner met wie het niet klikt.

5. Wc-papier

Wc-papier is niet iets waar je thuis over nadenkt, maar op reis sleep je altijd een rol mee. Je zit namelijk al snel in de problemen als je het tijdens een lange busrit niet bij je hebt. Ook zul je - in Azië bijvoorbeeld - vaak in restaurants en guesthouses zonder wc-papier belanden. Toiletpapierinkoopmanagement is belangrijk om comfortabel te reizen.

6. Visa

Zorg dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over visa die je eventueel nodig hebt. Niets is zo vervelend als je reis naar de Verenigde Staten die niet doorgaat, omdat je niet 72 uur van tevoren het ESTA-formulier ingevuld hebt. Je kunt gemakkelijk checken of je een visum nodig hebt; op Around the globe vind je over bijna alle landen visa-informatie.

7. Dagboek

Tijdens het reizen ben je vaak te druk om een reisdagboek bij te houden. Je bent met allerlei andere dingen bezig, maar probeer er toch wat tijd voor vrij te maken. Een paar jaar na de reis worden je herinneringen steeds vager en dan ben je blij dat je alles toch hebt opgeschreven.

8. Geld

De kosten die je tijdens je reis maakt, zijn nooit zo laag als je had gehoopt. Er zijn altijd andere reizigers die in India maar tien euro per dag uitgeven of 15 euro in Thailand. Het klinkt allemaal super en als je hard aan het sparen bent, is het verleidelijk alleen naar deze voorbeelden te kijken. De realiteit is dat zulke bodemprijs-reizen maar weinig mensen gelukkig maken. Wat meer sparen of wat korter blijven en het naar je zin hebben, is een stuk fijner. Het is niet fijn om bij elke uitgave te moeten wikken en wegen of het het wel waard is.

9. Alles is teveel

De wereld loopt niet weg. Vooral bij het maken van een planning kun je jezelf helemaal gek maken. Er is zoveel te zien en nu je een langere reis gaat maken, wil je misschien zoveel mogelijk zien. Toch zul je er snel achter komen dat je niet alles kunt zien en doen. Raak niet gefrustreerd, maar bewaar je inspiratie voor een andere keer.

10. Papierwinkel

Maak back-ups van belangrijke documenten en neem een reisverzekering. Om te reizen heb je maar drie dingen nodig: een paspoort, een pinpas en je gezondheid. Al het andere is gemakkelijk te vervangen. Zorg dus voor een goede reisverzekering en deel de gegevens met iemand die je goed kent. Maak een scan van je paspoort en e-mail die naar jezelf. Mocht je je paspoort kwijtraken, dan vergemakkelijkt dit het proces van het aanvragen van een nieuw exemplaar. Zorg ook voor een reserve pinpas, een credit card of 100 dollar of euro cash. Als je portemonnee gestolen wordt en je je reserve budget op een andere plek bewaart, dan heb je in ieder geval de middelen om te eten en slapen. Machtig daarnaast iemand voor je bankrekening. In geval van nood kan diegene een nieuwe pas voor je aanvragen en opsturen.

11. Veiligheid

Reizen is best wel veilig. Laat je niet gek maken door vreemde horrorverhalen. De meeste reizigers overkomt helemaal niets. Gebruik in alle gevallen je gezonde verstand en zorg dat je wegblijft uit situaties waarbij je vooral op intuïtie moet vertrouwen. 

12. Freedom!

Plannen zijn er om te veranderen. Een backpackreis geeft vrijheid! Maak daar gebruik van en laat je niet vangen in je eigen (van tevoren gemaakte)  plannen.

13. Rust

Slaap is je vriend. Een goede nachtrust doet echt wonderen. Soms ben je moe, gaar en chagrijnig. Stop met reizen, investeer in een relaxt hotel en doe een dagje rustig aan. Daarna voel je je vast veel beter!

14. Acclimatiseren

Ben je zenuwachtig voor je eerste reis, kies dan voor gemak. Dit betekent niet dat iedereen op zijn eerste reis naar Thailand moet gaan, maar zoek in het land waar je naartoe gaat een echte backpackersplek uit om te starten. Ga je bijvoorbeeld naar Lima, boek dan vooraf een hostel met veel positieve reviews voor de eerste nachten, neem een airport pick-up en doe eventueel een georganiseerde stadswandeling. Je hoeft dan nog niet veel zelf te regelen en je kunt rustig acclimatiseren in een omgeving met allemaal mensen die hetzelfde doen als jij.

15. Weet waar je naartoe gaat

Hoewel tips van andere reizigers vaak het leukst zijn, is het belangrijk je vooraf in te lezen over het land. Dit is vanzelfsprekend slim om te zien of de bestemming aan je wensen voldoet, maar ook om het een en ander over de cultuur te weten. Je kunt voor flinke verassingen komen staan als je daar niets over weet en je wilt natuurlijk niemand beledigen met een handeling waarvan je dacht dat het heel onschuldig was.  

Geschreven door Tikva .. op 06 Nov 2017 10:56.

  1. Erik 16 Jun 2011 09:04

    Koop goed spul om mee op reis te nemen, en wees kritisch tijdens het kopen.

    Heb al meerdere keren gemerkt dat er toch echt een verschil zit tussen de spullen en het gemak dat je mee kunt nemen. Ook hier kun je bij veel andere reizigers navraag doen wat het beste bevalt.(of gewoon goed opletten tijdjes je reis)

  2. Jenny 16 Jun 2011 09:11

    Hmmmm, ik heb nooit WC papier bij me....

    Gooi het WC papier niet zomaar in de WC, er zijn zat landen waar de afvoer dat niet aan kan. Papier hoort in het bakje naast de WC.

    En voor de vrouwen: tampons zijn in het buitenland vaak moeilijk te krijgen, neem ze meer uit NL! Ook zijn onze condooms naar het schijnt beter.

  3. Moira 16 Jun 2011 10:19

    Ik heb nooit toiletpapier bij me gehad maar wel een hoop pakjes tissues die hebben een dubbele functie.

  4. WizardOfOss 16 Jun 2011 10:31

    Ik heb meestal wel een paar rollen onderin m'n tas zitten:
    - niet overal zijn ze er zo scheutig mee, toch lastig als je bij hoge nood eerst naar de winkel moet rennen...
    - goed stootkussen!
    - altijd handig om kwetsbare souvenirs goed in te pakken
    - neemt ruimte in beslag, dwingt je daardoor je tas kritisch in te pakken, en later kan je die ruimte altijd nog gebruiken voor souvenirs

  5. bolletjeom 16 Jun 2011 13:39

    heb altijd een rol bij me. sloop het kartonnetje eruit, duw de rol plat en bewaar hem in een plasticzakje. Een natte rol is een drama.

    andere tip ( in de catagorie slaap genoeg): Neem vakantie tijdens je vakantie!! Las af en toe een pauze in van 2/3 dagen waarin je van je zelf niet hoeft te verkassen, op zoek naar een bus kaartje of 3 tours af te werken. Je hebt het soms echt even nodig om alle indrukken te verwerken en even bij te komen. Reizen kost behoorlijk wat energie.

  6. Globetrot 16 Jun 2011 19:49

    Even off-topic: Waarom nemen jullie toiletpapier mee?

  7. Ralph 16 Jun 2011 20:04

    Globetrot schreef:Even off-topic: Waarom nemen jullie toiletpapier mee?
    Om iets mee af te vegen :Y

  8. WizardOfOss 16 Jun 2011 20:24

    Multifunctionele tasvulling...

  9. Jenny 16 Jun 2011 20:39

    marshall schreef:
    Globetrot schreef:Even off-topic: Waarom nemen jullie toiletpapier mee?
    Om iets mee af te vegen :Y

    Ik zeg: linkerhand en water! *_* O-)

  10. El Niño 22 Jun 2011 10:34

    Prima lijstje, complimenten! Wel wat veel godoe over TP (normaal gesproken mijn stokpaardje :-)).

    Ik zou eraan toe willen voegen: weet wat je leuk vindt. Volg niet blind de highlights van de LP op. Als kerken en/of ruines je niet heel erg boeien, doe er dan ook niet te veel. Klim in plaats daarvan een berg op ofzo :-).

    Verder zou ik zeggen: besteed extra aan dacht aan risicospreiding (niet al je geld, paspoort, pinpas en creditcard in 1 mapje....) en let op slechte buurten in steden. Vaak is het best ok om er overdag doorheen te lopen, maar wil je er liever niet overnachten. Liever iets mindere slaapplek op goeie locatie.

    Er kan nog veel gezegd worden over bagage, maar ik zou er 1 ding uit willen lichten: neem genoeg sokken en onderbroeken mee. Een vies T-shirt gaat nog wel, maar meerdere dagen dezelfde stinksokken aan is echt smerig...

  11. hariejak 22 Jun 2011 18:54

    Tip 16: Vertrekken!

  12. geertroeffen 23 Jun 2011 17:46

    Luister wat de locals te vertellen hebben over no-go areas en eventuele kledingadviezen.

    Best vervelend om in het oranje door Belfast te lopen als net de oranjemarsen bezig zijn. (wordt niet door iedereen gewaardeerd).

  13. _Susanne_ 16 Aug 2011 13:20

    Enkele tips voor de souvenirliefhebbers en tijdens het reizen van je reis:
    - laat grotere items of handgemaakte kleding vervoeren via schip- of luchtpost, hoeft niet duur te zijn en komt vrijwel altijd aan.
    - loop je tegen het einde van je reis? Dan komt de flightbag heel goed van pas, stop je backpack erin samen met eventuele (niet-breekbare) souvenirs.

    - mijn GOUDEN slaaptip: oordopjes
    - stop in je handbagage altijd een reserve onderbroek, sokken, sjaal en eventueel korte broek. Mijn bagage is wel eens later gekomen en in een warm tropisch land ben je blij dat je dan reservespullen bij je hebt. Sjaal is voor vliegtuigen, bussen en kamers met airco. Fijn om je hals te bedekken of een klein dekentje van te maken!

  14. El Niño 16 Aug 2011 13:27

    Nee, oordopjes + eye shades :-).

  15. Marea 16 Aug 2011 14:53

    Tijdens een reis doe je veel nieuwe indrukken op.
    Daarom is het (inderdaad) goed om ook tijd in te lassen om die indrukken te verwerken, en weer met nieuwe moed verder te gaan.

    En als ik een vervolgdeel van mijn reis aan het organiseren ben, dan realiseer ik me: Dit is nu even 'werken' aan mijn reis; ik concentreer me op het geregel ... En daarna komt dan weer de vrijheid van het reizen en genieten. Organiseren is dus niet 'balen' of 'ongeduldig worden, zich ergeren', maar een soort tussentijdse korte voorbereidingsperiode voor het vervolg van de reis.

  16. Michiel.. 06 Apr 2012 21:13

    - Neem een ipod of wat dan ook mee met veel muziek. Heerlijk in de bus/trein muziek luisten. Heb nu nog als ik bepaalde nummers weer eens hoor dat ik weer zowat op reis ben.
    - Als er een keer een mindere dag tussen zit, bedenk dan dat op reis echt elke dag weer iets leuks/tofs/indrukwekkends kan brengen.
    - Het backpackers volk is over het algemeen erg sociaal.
    -

  17. El Niño 07 Apr 2012 10:47

    Tip 17: Mensen die continu met een iPod op hun harses rondlopen zijn in het algemeen wat minder sociaal. Tip 18: als je niet op je 21e slechthorend wilt zijn, zet dan niet de hele tijd die iPod op je kop.

  18. Travelator 07 Apr 2012 14:33

    Tip 19: Als je El Niño ergens tegenkomt, snok dan je oordoppen uit je oren : )

  19. Reismeis 07 Apr 2012 15:45

    Tip 19A: Of laat ze juist zitten.....

    O-)

  20. semplar 09 Apr 2012 12:20

    Tip 20: Neem een camera/fototoestel mee! en leg mooie plaatjes vast zodat je nog lekker terug kan kijken, ook tijdens het reizen!

  21. El Niño 09 Apr 2012 12:37

    Huh...die stond er inderdaad nog niet bij. Scherp Semplar. Is net iets belangrijker dan zo'n iPod :-).

  22. Niellles 27 May 2012 08:32

    Naald, draad, veiligheidsspeld en 1 of 2 reserveknopen. Weinig dingen zo vervelend als midden in de jungle ergens achter blijven haken en een knoop verliezen -ja ik spreek uit ervaring. Gelukkig had m'n oma me een handig naai-setje toegestopt voor vertek (ten grote van een creditcard en een halve centimeter dik) IDEAAL!

    Een zakmes (verwacht niet dat je zelf op je voedsel moet gaan jagen maar het komt zo nu en dan van pas.)

    Een rol electrisch-tape, een stuk steviger dan gewoon plakband -m'n voorkeur zou uitgaan naar een rol ducttape maar die is zo groot. Zo heb ik de oplader van m'n telefoon al eens kunnen repareren, maar ook handig als het rekje van je ventilator nogal kleppert, of wat dan ook! (TIP die ik kreeg van een Canadees die ik in Yogja zag; paar stroken ducttape op de buitenkant van je LP plakken....)

    En wellicht het meest belangrijk: STA OPEN VOOR DINGEN DIE JE NIET ZAG AANKOMEN. Heb je een plan wees dan niet bang om er van af te wijken, ontmoet mensen waarvan je nooit zou verwachten dat je met ze om zou gaan en spreek met de locals.

  23. Travelator 27 May 2012 11:41

    Ik heb platte duct tape gevonden bij de Bever. Ideaal. Heb het al vaak gebruikt. Om gaten in klamboes te dichten bijvoorbeeld : )
    Zakmes gebruik ik ook heel vaak. Om m'n mango's en mangostans open te snijden bijvoorbeeld. En om m'n flesjes open te maken.
    Ook tie ribs mogen niet ontbreken in je bagage...

  24. tisa 30 May 2012 17:06

    Klein, handig zakboekje om al je reisindrukken, verhalen, annekdotes of wat dan ook in op te schrijven. Zal je een paar jaar later héél dankbaar voor zijn. Ook handig om je uitgaven telkens in te noteren. En een balpen/potlood uiteraard :p

    Zakmes of beter gezegd een Victorinox. Een mes kan je nog wel overal vinden, maar een kroontjeswipper? Of kurkentrekker? Schroevendraaier, pincet,... HEEL erg handig dat ding.

    Zaklamp (Led Lenser) ook enorm handig.

  25. Kimberlyverh 31 Aug 2014 14:56

    De locals in aziatische landen zijn schuw.
    Dit betekend dus dat ze niet snel naar een toerist toe zouden komen, tenzij je hulp vraagt.
    Gouden tip voor backpacken in aziatische landen: Wanneer een aziaat tegen jou begint te praten, wil die wat van je.

  26. Travelator 31 Aug 2014 15:05

    Kimberlyverh schreef: Gouden tip voor backpacken in aziatische landen: Wanneer een aziaat tegen jou begint te praten, wil die wat van je.
    Huh? Echt niet. Aziaten zijn juist heel open. Ik heb twee jaar in Azië rondgereisd en werd aan de lopende band aangesproken door mensen. Gewoon omdat ze het leuk vinden om een praatje te maken.
    Deze theorie gaat mooi niet op. Gelukkig! ^O^

  27. Kimberlyverh 31 Aug 2014 15:08

    - Antibiotica kuur; mocht je een blaasonsteking krijgen dan hoef je niet direct naar de arts ter plaatse. Dit scheelt kosten voor een consult + je hebt medicijnen waarvan je weet dat ze werken en je weet wat je slikt.
    - Kussenhoes; Je weet nooit waar je op slaapt.
    - Desinfectiegel; Heb het nog niet voorbij zien komen, maar fijn als je je handen kan desinfecteren op elk moment van de dag.
    - Talengids; localen zullen het zoals in elk ander land waarderen als je probeert hun taal te spreken (basiswoorden)
    - Neem je een spiegelreflex camera mee, kijk voor een B-grip. Kun je gemakkelijk met een riem om je middel maken en je hebt dus niet het hele gewicht om je nek hangen.
    - Moneybelt; Draag je om je middel, hier kunnen verschillende dingen in (afhankelijk van de grootte van de moneybelt)
    -Hoesttabletjes of dampoo; wij zijn airco niet dagelijks gewend, maar in verschillende accommodaties staat de airco vrijwel altijd aan. fijn als je dan iets bij je hebt.
    - Kopie van je paspoort (evenals een ingescande versie naar je mailadres)
    - Pasfoto

  28. Kimberlyverh 31 Aug 2014 15:09

    Travelator;
    Ik heb het dan over plekken zoals het vliegveld etc.

  29. Jenny 31 Aug 2014 17:09

    Ik neem nooit medicijnen mee (behalve paracetamol). De meeste medicijnen kun je in bv. Azie en Zuid-Amerika bij de apotheek aanschaffen voor een fractie van wat het in Nederland kost.

    Ik ben één keer in Indonesie naar een arts (ziekenhuis) geweest. Kosten consult: 3 euro :)

  30. AnnemiekeinZA 25 Apr 2017 17:38

    Een goede zaklamp heb ik altijd mee, gel om mijn handen te wassen of vochtige tissues. Zonnenbril, hoed, Deet.

    Ben weleens in Maleisië naar een ziekenhuis geweest voor een infectie, consult kosten toen ,25 gulden cent en de medicijnen waren gratis.

  31. mirjam2109 11 Mar 2018 06:36

    Ik heb altijd een buisje bij me (waar bruistabletten in hebben gezeten) met daarin tie-rips (kabelbinders) van verschillende grotes, veiligheidsspelden en touw in heb zitten, om het buisje heb ik duct tape gewikkeld. Heel handig en al veel gebruikt (vaak niet eens voor mijzelf).
    Grote tie-rips, die niet in het buisje passen, heb ik ook altijd in mijn hand bagage zitten.

  32. mirjam2109 11 Mar 2018 06:38

    En neem een los slotje mee, in sommige hostels hebben ze kastjes die je op slot kunt doen met je eigen slotje.

  33. ErwinP 11 Mar 2018 16:25

    Neem vooral niet te veel mee.
    Ga voor lichtgewicht.

    Ben je aan het inpakken vraag jezelf dan altijd af: ''Ben ik het nodig?'' Alleen bij volmondig ja inpakken, bij een nee of misschien thuis laten.
    Dit telt al voor outdoor reizen waar niks te koop is, laat staan in de steden waar alles te koop is.

    Handig zo'n Victorinox, maar al snel veel zwaarder dan een normaal mes en je kunt er veel minder goed mee snijden/wrikken etc (waar een mes voor is). Met een beetje creativiteit kan een normaal mes 95% van wat een Victorinox kan. En flesjes bier gaan ook open met een gewoon mes/tafelrand/aansteker/steen etc etc :)

  34. Erik 12 Mar 2018 15:03

    lichtgewicht spulletjes zijn meestal ook een stukje duurder, maar als je het kunt veroorloven zeker de moeite waard.

  35. ErwinP 12 Mar 2018 15:25

    Erik schreef: 12 mar 2018 15:03 lichtgewicht spulletjes zijn meestal ook een stukje duurder, maar als je het kunt veroorloven zeker de moeite waard.
    Niet eens altijd.
    Lichtgewicht is iets duurder, ultra lichtgewicht veel duurder terwijl het verschil tussen de laatste 2 stappen vaak maar erg klein is.
    Verder zijn veel dure spulletjes zijn van super lichte materialen, dat hebben ze goed, maar vaak hangt er veel te veel aan. Er wordt vanalles gedaan om producten comfortabeler of ''handiger'' te maken. Houdt wel in gedachten dat niks lichter is dan iets dat er niet is dus het kan zo zijn dat je bij de iets goedkopere spulletjes minder draaglast hebt. Vaak zijn de extra friemeltjes niet eens zo handig als de verkoper deed vermoeden dus wou je dat je het niet had mee genomen.

    Dit leidt gelijk tot mijn volgende tip: Luister niet te veel naar de verkoper! (in willekeurige outdoor winkel)
    Buiten dat het je veel geld kost (je eigen keuze natuurlijk) moet je als zij hun zin krijgen een aanhangwagen meenemen voor alle gadgets en prullaria.
    Doe dit voor de gein eens wel, leg alles op een bult en vraag het ze in een backpack te stoppen en er een rondje mee te lopen _O-

    Mijn eigen reizen zijn doorgaans outdoor/trekking met een aardig budget dus iets anders dan backpakking, maar er zijn veel raakvlakken.

  36. Erik 12 Mar 2018 15:30

    Heb je toevallig wat voorbeelden van spulletjes die jij erg handig vind (lichtgewicht zijn) en niet al te duur? Ben erg benieuwd of we hier misschien een leuke review van kunnen maken.