Meditatie cursus Thailand
Thailand is een geweldig land vol mooie bezienswaardigheden. Het is dan ook erg populair onder toeristen, zowel reizigers die een paar weken de tijd hebben als reizigers die een langere tijd in het land verblijven. Als je langer de tijd hebt in Thailand kan je ervoor kiezen om een cursus te doen. Zo zijn meditatiecursussen in Thailand erg populair. Dit zijn twee voorbeelden van cursussen die je zou kunnen volgen tijdens je reis naar Thailand.
Mediteren in de Doi Suthep tempel in Chiang Mai, Thailand
De eerste meditatiecursus is een basiscursus meditatie die je kan doen in de Doi Suthep Tempel in Chiang Mai. Ik heb de volledige basiscursus meditatie gedaan, die 3 weken duurt. De meditatiecursus is voor iedereen geschikt: van onervaren mensen tot pro's. Je hebt 4 manieren om te mediteren: liggend, zittend, lopend en staand. Zittend en lopend doe je het meest en deze houdingen vormen de basis, liggend eigenlijk alleen voor het slapen gaan, en staand is een extra'tje.
Is de cursus zwaar?
Ik vond van wel, daarom raad ik mensen zonder enige meditatie voorgeschiedenis aan om ongeveer 10 dagen te gaan. Doordat je niet mag praten raak je een beetje geïsoleerd in je eigen wereld. De regels kan je zo strikt nemen als je zelf wilt, persoonlijk vond ik het wel fijn om af en toe even met iemand te praten, mijn gedachtes op te schrijven of iets te lezen.
Hoe meld ik me aan voor de meditatiecursus?
Ik heb de meditatie cursus gevonden door te surfen op internet. Aanmelden kan via fivethousandyears. Stuur een e-mail met de datum dat je zou willen komen. Je kan ook gewoon langsgaan bij de tempel. Wanneer er plek is kan je direct je intrek nemen.
Wat kost het?
De gehele cursus is op basis van donatie, wat je dus kan missen en wat je de cursus waard vindt. Ik denk dat de meeste backpackers rond de 5 euro per dag schenken. Er zijn er ook die niks geven (vrij asociaal in mijn ogen) maar ook mensen die een baan hebben en meer geven.
Wat kan je verwachten?
Je kan intrek nemen van 1 dag tot de basiscursus, die 3 weken duurt. De basiscursus is vrij pittig zonder enige meditatie-ervaring, maar wel te doen (het is mij ook gelukt, alhoewel ik wel het af en toe behoorlijk 'zwaar' had). De meeste mensen verblijven rond de 5 dagen, ik adviseer minimaal 10 dagen te blijven om resultaat te hebben. Na 10 dagen wordt het een stuk zwaarder.
Het dagelijkse schema was als volgt:
4:30 opstaan
6:30 ontbijt
8:00 dhamma (=leer boeddhisme) talk
11:00 lunch
14:00 gesprek met teacher
Tussen deze tijden werd verwacht dat je mediteerde. Het is natuurlijk onmogelijk om dit continue te doen (qua concentratie en fysieke belasting), dus wisselde ik dit af met rondjes om de tempel lopen. Het principe van de course is dat je tot jezelf komt, wie je echt bent en 'true happiness' vindt. Dit moet bereikt worden door vipassana meditatie, maar evenzo belangrijk door continue 'mindfull' te zijn. Dit betekent kortweg je gedachten in het heden te houden, en als je loopt 'lopen, lopen, lopen' denken tot aan 'plassen, plassen, plassen'. Om je gedachten nog verder vrij te maken, waren er nog een aantal andere regels:
-Gij zult niet doden
-Gij zult niks jatten
-Gij zult niet praten
-Gij zult niet lezen, muziek luisteren, dansen, zingen etc
-Gij zult geen seksuele handelingen verrichten
-Gij zult alleen eten tussen 6-12 uur 's morgens
-Gij zult niet meer dan 6u per dag slapen
-Gij zult geen drugs en alcohol consumeren
Overigens was je vrij in doen en laten, in tegenstelling tot meditatiecursussen in bijvoorbeeld Myanmar waar ze strenger zijn.
Hoe strikt is het?
Er zijn een aantal regels waarvan verwacht wordt dat je jezelf hieraan houdt. De belangrijkste zijn: niet praten met andere mediteerders, niet lezen/muziek luisteren, en niet eten na 12u 's middags. De eerste is voor veel mensen wel lastig, de laatste had ik zelf geen problemen mee. De sfeer is vrij relaxed, je hoeft niet bang te zijn dat je echt op de vingers gekeken wordt. Ze gaan ervan uit dat je serieus meedoet en uiteindelijk doe je het natuurlijk ook voor jezelf. Mindfull: kenmerk van de vipasanna meditatie is dat je probeert om continue in het 'heden' te denken. Je probeert je gedachten niet te laten afdwalen, vooral tijdens het mediteren natuurlijk, maar ook als je dit niet doet.
Waar slaap je tijdens de meditatiecursus?
Je slaapt in je eigen kamer, ongeveer 16m2. Douchen is vrij koud in de bergen
Kleding: dressed in white. Mag ik alcohol drinken: nee.
Wanneer kan je het beste de meditatiecursus doen?
Tijdens het regenseizoen nemen veel Thai hun intrek voor meditatie alsmede om monnik worden. Dit is dus de drukste, maar wel de leukste periode. Deze periode wordt afgesloten rond half oktober met 'boeddhist lent'. Drie weken is vrij pittig maar erg bevredigend. Ik denk wel dat je mentaal enige veerkracht moet hebben, dus als je snel van je a propos bent, ga dan maximaal een week. Na 10 dagen komt de omslag.
10-daagse meditatiecursus in suan mokkh
De tweede cursus kan je doen in zuidoost-Thailand, op zo’n 50 kilometer van de stad Surat Thani. Hier ligt het prachtige boeddhistische tempelcomplex Wat Suan Mokkh. Bij dit complex hoort de zogenaamde International Dharma Hermitage, alwaar je al mediterend tien dagen lang kunt genieten van de oorverdovende symfonie van cicaden, het gezang van de vele tropische vogels en, als het een beetje meezit, van de stilte in je eigen hoofd.
Hoe werkt de meditatiecursus?
Samen met je medecursisten leef je tien dagen lang volgens een strikt schema op het afgesloten terrein van de International Dharma Hermitage. Tijdens de cursus wordt er niet gesproken. Tien dagen lang eet, drinkt, baadt, wandelt en…mediteert men dus mét elkaar, maar wel in stilte. Mannen en vrouwen slapen in verschillende gebouwen en worden ook tijdens alle activiteiten van elkaar gescheiden; de mannen altijd links, de vrouwen altijd rechts.
In Wat Suan Mokkh draait alles om “Mindfulness door ademhaling”, oftewel Anapanasati. Dit betekent dat je je constant en bij alles wat je doet (dus niet alleen tijdens de meditatiesessies), concentreert op je ademhaling. Deze techniek kun je na afloop van de cursus ook toepassen in het dagelijks leven.
Uitleg hierover krijg je tijdens de vele zogenaamde dhamma- en meditation talks, die elke dag gegeven worden door verschillende monniken die in het klooster leven.
Hoe kom je er?
Op zo’n zes kilometer van het complex ligt het gezellige dorpje Chayia. Dit dorpje heeft een treinstation. Kom je hier aan met de trein, dan kun je een (motorbike)taxi of een songtaew nemen naar de International Dharma Hermitage. Vanaf Surat Thani is het complex bereikbaar per songtaew of per minibusje. Deze rit duurt ongeveer anderhalf uur. De songtaew zal waarschijnlijk iets goedkoper zijn, maar houd er wel rekening mee dat die op veel plaatsen zal stoppen of zelfs een omweg zal maken. Je doet er in dat geval dus langer over. Voor andere routes en uitgebreide informatie kun je het beste even kijken op de site van Wat Suan Mokkh.
Let op, het tempelcomplex zelf ligt aan de ene kant van de weg en de International Dharma Hermitage aan de andere kant. Van A naar B is zo’n twintig à dertig minuten lopen.
Hoe meld je je aan voor de meditatiecursus?
Voor deze meditatiecursus kun je je niet van tevoren aanmelden. De cursus start op elke eerste dag van de maand en duurt tien dagen (en een ochtend).
Langer of korter is in Suan Mokkh niet mogelijk. De registratie vindt plaats op de laatste dag van de voorgaande maand. Wil je dus bijvoorbeeld van 1 t/m 10 (eigenlijk 11) april de cursus doen, dan dien je je op 31 maart vóór 15:00 bij het complex zelf te registreren. Je hoeft niet bang te zijn dat er geen plek meer voor je is, want het meditatiecentrum heeft een hoop slaapplaatsen. Volgens mij komt het zelden voor dat de cursus vol is.
Mocht je onverhoopt te laat komen, dan is de kans groot dat je je nog wel mag registreren. Het is echter beter om te zorgen dat je op tijd bent, anders mis je een hoop belangrijke informatie die wordt gegeven tijdens de welkomstspeech. Ook mis je dan een heerlijke lunch.
Wil je er zeker van zijn dat je een bed bemachtigt, dan kun je de nacht voor de dag van registratie gratis overnachten in een slaapzaal in het tempelcomplex (aan de andere kant van de weg), zodat je je de volgende ochtend meteen kunt registreren. Het voordeel hiervan is dat je dan alle tijd hebt om het terrein te verkennen, een mooi plekje uit te zoeken in de meditatiehal en dat je het leukste klusje (waarover later meer) kunt uitkiezen. Overigens zijn ontbijt en lunch op de registratiedag gratis.
Wat wordt er van je verwacht?
Erg belangrijk is het kledingvoorschrift. Men dient ten alle tijde zowel de schouders als de knieën te bedekken. T-shirts zijn geoorloofd. Deze regel geldt overigens ook voor de heren. Het grootste deel van het jaar is het erg warm, dus zorg dat je voldoende (luchtige) kleding bij je hebt, zodat je niet elke dag je kleren hoeft te wassen. In een winkeltje op het terrein kun je eventueel ook kleding kopen, maar als je er speciaal om vraagt, kun je meestal ook wel iets lenen.
Verder zijn er een aantal regels waar men zich strikt aan dient te houden. Zo mag je bijvoorbeeld niet doden (nee dames, dus óók geen muggen of spinnen), niet stelen, niet aan seks denken, niet spreken, geen verdovende middelen gebruiken, niet eten tussen de maaltijden, niet dansen, niet zingen, niet schrijven, geen muziek luisteren, geen films (of ander vermaak) kijken op je laptop of telefoon, geen sieraden dragen en nergens liggen, behalve in je bed of op je yogamat. Ook moet je je opgeven voor minstens één klusje (chore). Er wordt van je verwacht dat je je klusje “mindful” en naar behoren uitvoert. Op de dag van de registratie vind je een lijst met klusjes, waarvan je er een of meer mag uitkiezen, zoals bijvoorbeeld bladeren vegen, de tafels afnemen na het eten, de meditatiehal aanharken, enzovoorts.
Indien je dit wenst, kun je je rugzak in het kantoor zetten, zodat je tijdens je retraite niet in de verleiding komt om bijvoorbeeld een boek te gaan lezen. Paspoorten en telefoons moeten bij aanvang van de cursus worden afgegeven. Als je wordt “betrapt” met een telefoon, zul je het terrein moeten verlaten.
Voor alle andere zaken geldt dat je zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je eigen retraite en het al dan niet slagen daarvan. Hoewel dat niet de bedoeling is, kun je er dus voor kiezen stiekem een boek of een i-pod je kamer in te smokkelen. Echter, om optimaal te profiteren van deze tiendaagse cursus zou ik iedereen aanraden de regels na te leven; een boek lezen kun je altijd nog, een meditatieretraite doe je waarschijnlijk maar een keer.
Hoe ziet je dag eruit?
De eerste acht dagen wordt elke dag hetzelfde (strakke) schema aangehouden:
- 4:00 opstaan
- 4:30 morning reading
- 4:45 zittend mediteren
- 5:15 yoga (optioneel)
- 6:45 kwartiertje pauze om je waterfles te vullen en/of een rondje te wandelen
- 7:00 dhamma talk
- 8:00 ontbijten (elke dag hetzelfde; rijst met groentjes), klusjes en rusten/douchen/kleding wassen/bijkomen in de hot springs
- 10:00 dhamma talk
- 11:00 lopend of staand mediteren
- 11:45 zittend mediteren
- 12:30 lunchen (elke dag anders, altijd vegetarisch en altijd héérlijk), klusjes, rusten/douchen/kleding wassen
- 14:30 meditatie instructie/zittend mediteren
- 15:30 lopend of staand mediteren
- 16:15 zittend mediteren
- 17:00 chanten en “loving kindness meditatie” (optioneel)
- 18:00 warme (soya)(chocolade)melk drinken, klusjes en rusten/douchen/kleding wassen/bijkomen in de hot springs
- 19:30 zittend mediteren
- 20:00 wandelingetje om het meer (met de groep)
- 20:30 zittend mediteren
- 21:00 doodmoe in je bed vallen
- 21:30 lichten uit
Elke dag wordt in de eetzaal het schema opgehangen, zodat je weet welke activiteit op welk tijdstip en waar plaatsvindt. Om het einde van een activiteit aan te kondigen, wordt de kloosterbel geluid. Ook ’s ochtends vroeg word je gewekt door de kloosterbel. Indien je bang bent dat je je verslaapt, kun je eventueel vragen of de opzichter van de slaapzaal ’s ochtends even op je deur wil kloppen.
Persoonlijk vond ik het wel prettig om te kunnen zien hoe laat het was, dus ik heb na een paar dagen mijn duikcomputer uit mijn rugzak gevist, aangezien telefoons ten strengste verboden waren. Hier zat ook een alarm op, dat ik af en toe gebruikte als ik in de rustpauzes even een dutje wilde doen. Als je een horloge draagt of een reiswekkertje in je kamer zet, voorkom je dat je bijvoorbeeld in de rustpauze vijf minuten voor tijd nog je kleding of jezelf gaat wassen en je dan dus opeens moet haasten. Tussen de rustpauzes en ‘s nachts worden de dorms afgesloten.
Op dag 9 en 10 is er een aangepast schema. Op deze dagen ben je vrij om te mediteren waar, wanneer en hoe je zelf wilt. Het is ook dan echter niet mogelijk om tussen de rustpauzes door de dorms te betreden.
Waar woon je tijdens de cursus?
Er zijn twee dorms, een voor mannen en een voor vrouwen. Let wel, met “dorm” bedoelt men hier geen slaapzaal, maar een afgesloten terrein met kamers rondom. Iedereen heeft dus een eigen kamer (zonder badkamer).
Bereid je voor; je bed is van beton en er ligt geen matras op. Je slaapt alleen op een bamboe matje. Wel hangt er een klamboe en krijg je een deken. Beide dien je bij vertrek zelf uit te wassen. Het hoofdkussen is van hout (volgens velen niet zo oncomfortabel als het klinkt). Als je rugklachten hebt, kun je eventueel vragen om een matrasje, maar verwacht hier niet te veel van en wees er snel bij, want er zijn er maar een paar. De yogi’s onder ons kunnen eventueel op hun zelf meegebrachte yogamatje slapen.
Douchen is een verhaal apart, want er zijn geen douches. De “douches” bestaan uit grote betonnen bakken met water, waar je jezelf afspoelt door met een klein bakje water over je lijf te gieten. De vrouwen zijn verplicht hierbij een sarong te dragen. Het is nogal een gehannes om onder die sarong elk plekje van je lijf schoon te schrobben, wat wel prettig zou zijn, aangezien je poriën door de extreme hitte heel wat zweet uitstoten. Ook geen overbodige luxe met het oog op je buren, dus.
Een kleine, ondeugende insiderstip: ga “douchen” op het toilet. Ook hier staan emmers met water en kun je je ongegeneerd naakt vertonen; de spinnen en de salamanders vertellen het niet door. ’s Ochtends en ’s middags mag je ook lekker weken in de hotsprings. Goed voor de doorbloeding na al die uren zitten. Het water is behoorlijk heet, dus wees voorzichtig. Ook hier is een sarong overigens verplicht. Zorg dus dat je er een bij je hebt, dan wel aanschaft in het winkeltje aldaar.
Is de meditatiecursus zwaar?
Dat is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben moeite met de stilte, anderen weer met de twee maaltijden per dag. Ik persoonlijk had eigenlijk alleen last van slaapgebrek, hoewel ik normaal niet zo’n grote slaper ben. Het is echter behoorlijk vermoeiend om je zoveel uren per dag te concentreren en het vele zitten kan een aanslag zijn op je lijf. Zorg dus dat je goed uitgerust aan de cursus begint. Verder kun je jezelf behoorlijk tegenkomen. Wees ook hier op voorbereid. Doordat je zo in je eigen wereldje leeft, gebeurt er van alles in je binnenste. Ook hier worstelden veel mensen mee.
Wat kost het?
In tegenstelling tot vele andere retraites werkt Suan Mokkh niet op basis van donaties, maar betaal je een vast bedrag van 2000 Baht (+- 50 euro). Dit is uiteraard all-inclusive en aan het eind van de tien dagen krijg je ook nog een flinke stapel boeken mee.
Algemene tips
- Zorg dat je goed uitgerust bent
- Neem voldoende (luchtige) kleding mee
- Neem een zaklamp mee
- Neem een horloge of reiswekkertje mee
- Draag slippers en geen schoenen (ivm het vele aan- en uittrekken)
- Neem voldoende (veel!) muggenspray mee
- Neem alleen mee wat je nodig hebt, zodat je niet wordt afgeleid
- Er is een winkeltje op het terrein. Hier kun je spulletjes kopen als toiletpapier, wasmiddel, muggenspray etc., maar ook kleding. Indien je niet voldoende geschikte kleding bij je hebt, kun je ook kleding lenen.
- Respecteer je medecursisten en laat ze met rust
- Neem een regenjas of poncho en ook warme kleding mee (’s nachts kan het soms fris zijn)
- Neem een laken(zak) o.i.d. mee
- Als je ’s nachts vaak moet plassen, vraag dan om een kamer in de buurt van het wasgebouw
- Maak gebruik van de hot springs; het ontspant en verfrist je lichaam
- Zorg dat je wat geld bij je hebt, voor het geval je iets nodig hebt uit het winkeltje
- Geef je over…
- Geniet!
- Hou vol!
SemDreijer 06 Sep 2012 20:27
Ik was er eigenlijk over aan het denken om volgend jaar een maand /vijf weken naar Thailand te gaan. Na het lezen van dit artikel leek het mij een geweldige ervaring en kans om een bhoedistische meditatiecursus te volgen. Ik wilde dan wel de de foundation course van 3 weken volgen. Kan ik gewoon een reservering maken voor de Foundation Course? Op de site staat namelijk dit:
1. Short Stay 4 days , 5 days, 7 days, 10 days, 14 days.
2. Foundation Course 21 days.
3. Advanced Review Course 13 days. ( Must be pass foundation course)
Note: - Course must be taken in the order. Not less or more than that programe.
Travelator 07 Sep 2012 04:43
Ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee, maar een tempel die mij vaak wordt aangeraden door de lokale bevolking is de Suan Mokkh Tempel in Surat Thani.
http://www.suanmokkh-idh.org/idh-general.html
Schijnt iets minder toeristisch te zijn en mensen zeggen vaak dat deze tempel erg "puur" is.
Veel Thai bezoeken deze tempel ook of hebben hem bezocht.
travel2 23 Jan 2013 20:08
wat klinkt dit gaaf zeg! lijkt me erg leuk om te doen.
Weet iemand ook of het ergens in Cambodja mogelijk is??
Travelator 25 Feb 2013 14:17
Ik heb een heleboel vragen die ik online niet beantwoord krijg.
Hopelijk komt Dexter zo af en toe nog eens om het hoekje gluren...
Of wellicht kan iemand anders mijn vragen beantwoorden.
Bijvoorbeeld:
* Ik las iets over een countdown timer die je zou moeten meenemen. Geldt dat nog steeds of is dat inmiddels afgeschaft?
* Ik begrijp dat je maar heel weinig spullen mag meenemen. Ik weet ook dat er bepaalde regels zijn (waar ik me over het algemeen ook aan wil houden), maar bepaalt de cursist zelf de inhoud van zijn/haar rugzak? Kan ik bijvoorbeeld stiekem een spiegeltje meenemen of een klein notitieboekje? Af en toe even iets opschrijven lijkt me voor mij persoonlijk wel heel belangrijk, anders hou ik het echt niet vol, denk ik.
* Ik hoor dat heel veel mensen vroegtijdig afhaken. Dexter, was dat tijdens jouw verblijf ook het geval? En indien je het gevoel hebt dat je gillend gek aan het worden bent en je het echt niet meer kunt volhouden, ben je dan vrij om te gaan en hoe gemakkelijk is dit?
* Is er in de tempel een plek om je overtollige bagage af te geven of moet je dat van tevoren zelf allemaal regelen en kun je alleen binnenkomen met je kleine rugzakje?
* Mag je altijd zelf bepalen welke meditatievorm je kiest, of ben je een aantal uren per dag verplicht om zittend (evt in een groep) te mediteren? (Ik heb nogal wat fysieke ongemakken; zal de leeftijd wel zijn)
* Je schrijft dat na tien dagen "de omslag" komt. Ondanks het feit dat ik erg gevoelig ben en daardoor niet altijd even stabiel, wil ik, naar aanleiding van deze opmerking toch proberen voor de 21 dagen te gaan. Wat is precies die omslag waar je het over hebt? En kun je ook voor tien dagen gaan en eventueel verlengen of andersom, of zijn de programma's afgesteld op een van tevoren bepaald verblijf?
* Krijg je alleen maar rijst te eten (ergens gelezen) of is er ook wel wat groenvoer aanwezig?
* Ik heb nog nooit gemediteerd (lachen gieren brullen). Krijg je van tevoren wat instructies??
Veel vragen, er komen er vast nog wel meer : )
Hopelijk kan iemand ze/een aantal ervan beantwoorden.
Bij voorbaat dank!