Geld en budget voor Cuba

Geld in Cuba is een verrassend complex onderwerp. Zo zijn er twee verschillende munteenheden in omloop, kun je er vrijwel niet pinnen (en dus moet je van te voren inschatten hoeveel geld je nodig hebt) en het land is duurder dan de meeste mensen verwachten.

Munteenheid

Er waren altijd twee verschillende munteenheden: de convertible peso (CUC, alleen voor toeristen) en de ‘gewone’ peso (CUP, het wettige betaalmiddel voor Cubanen). Sinds 1 januari 2021 is de CUC geen wettig betaalmiddel meer. 

Kun je pinnen en met creditcards betalen?

In Cuba is het niet mogelijk te pinnen met je Nederlandse bankpas. Je kunt bij een bank soms wel geld opnemen, maar lang niet elke creditcard werkt. Je krijgt bij de bank 25 pesos voor elke euro die je pint.

Kun je geld wisselen in Cuba?

Wij raden  aan om géén geld op te nemen in Cuba, maar al het geld wat je nodig hebt voor activiteiten, vervoer, overnachtingen en fooi in contanten mee te nemen. Euro's en dollars zijn in Cuba echt van grote waarde. Bij een wisselkantoor krijg je voor elke contante euro 125 pesos, dat is al 5x zoveel als wanneer je geld opneemt bij de bank. 

Ook kun je geld wisselen op de zwarte markt. Dat wordt niet aangeraden, dus wees daar heel voorzichtig mee. Ze spreken je op straat constant aan met 'change the money?', maar ook je Airbnb-host kan voorstellen geld te wisselen. Volg dan goed je gevoel. Daar krijg je vaak tussen de 250 of zelfs 270 pesos voor een euro. Het scheelt dus wel veel geld, zeker als je aan het backpacken bent. 

Tel bij het wisselkantoor handmatig je euro's uit als je ze overhandigt, zodat het duidelijk is hoeveel je precies geeft en tel goed na en controleer je bonnetje. Met name op de luchthaven zitten er soms individuen in het wisselkantoor die heel makkelijk een tientje laten verdwijnen. Niet altijd natuurlijk, maar het gebeurt wel af en toe. Het gekregen geld met het bonnetje moet je ook altijd weer even natellen in het zicht van de baliemedewerker. Let op de openingstijden van de CADECA’s, want vaak gaan ze tussen de middag van 12 tot 13 uur dicht en sommigen zijn ook op zondag gesloten. Zorg dat je op tijd nieuw geld wisselt, want als het kantoor net die dag dicht zit vanwege intectenverjaging of toevallig de biljetten op zijn (beiden zaken gebeuren daadwerkelijk) dan zit je zonder en dat is natuurlijk vervelend.

BEtalen in restaurants en winkels

Vraag voordat je ergens gaat zitten goed na welke wisselkoers zij hanteren. Soms lijken de prijzen heel gunstig, maar rekenen ze 100-150 pesos voor 1 euro. Bij andere restaurants kan het weer wat duurder lijken, maar rekenen ze 270 pesos voor een euro.

Geld als souvenir

Van de pesos cubanos zijn het 1 peso stuk en het 3 peso biljet beroemd, omdat Ernesto Che Guevara erop staat. Het is nog steeds gewoon in omloop. Soms wordt het door slimme Cubanen voor (veel!) geld als souvenir aan toeristen verkocht. Voor het biljet alsmede de munt vragen ze in het algemeen 1 CUC.

Is het gebruikelijk om een fooi te geven in Cuba?

In Cuba is het gebruikelijk dat je fooi geeft, als mensen behulpzaam zijn geweest of in bars en restaurants. 10% fooi op de rekening is een goede indicatie. Veel Cubanen leven zelfs bijna volkomen van fooien, want hun gemiddelde maandloon bij de staat is maar zo’n 20-30 CUC per maand. Als je dan af en toe 1 CUC fooi van toeristen kunt krijgen, is dat een flinke aanvulling van je salaris. Je ziet daarom veel ‘onofficiële banen’, van mensen die proberen fooi te vangen. Reis je als toerist door Cuba met een huurauto, dan zul je bijvoorbeeld  vaak individuen treffen die aanbieden voor 1CUC op je auto te passen. Je komt er bijna niet omheen, maar als je bedenkt hoe weinig het staatsloon is en hoe duur sommige huishoudelijke producten zijn, dan geef je die CUC misschien toch wat makkelijker.

Wat kost een reis naar Cuba?

Reizen door Cuba is minder goedkoop dan sommigen denken. Zo liggen de prijzen een stuk hoger dan in veel landen in Zuidoost-Azië of Midden- en Zuid-Amerika. Als je het daarentegen vergelijkt met Europa of Amerika, is reizen door Cuba wel voordeliger.

Hier vind je enkele voorbeelden van prijzen:

  • slapen in een casa particular (Cubaanse b&b) = $20 - $40 per nacht
  • flesje water = $1
  • een maaltijd in een paladar met salade en een drankje = $8-15
  • sandwich ham/kaas  = $3, met een drankje $4-5
  • pizza van de straat en uit de magnetron = $0.50
  • echte pizza in een restaurant= $5-7
  • kreeftmaaltijd in een paladar = $15-17
  • fles rum = $3 (goedkoop!)
  • Cuba libre of een mojito = $3
  • een pakje met 10 dunne sigaartjes = $17
  • dikke sigaren = tussen de $4 en $9 per stuk
  • huur kluisje in een hotel = $2
  • pakje koekjes (als je ze kunt vinden) = $1
  • entree voor musea of bezienswaardigheden = gemiddeld $3-5
  • georganiseerde tours, bijv. vanuit Varadero naar Havana $70-100 per dag
  • zwemmen met dolfijnen = $60-$110

Wanneer je in Havana bent en slaapt in een casa particular, eet bij goedkope eettentjes, alleen maar rondloopt en bijna nergens entree betaalt, kan je voor $40 per persoon per dag rondkomen. Zodra je iets duurder slaapt, openbaar vervoer neemt of tours gaat doen verdubbelt dit bedrag zich makkelijk. Reken met z’n tweeën minimaal op $80-$120 als dagbudget als je individueel rondreist – en denk eraan dat je dit dus contant moet meenemen, want pinnen in Cuba met je Nederlandse bankpas kan niet! Neem ook altijd een paar honderd euro meer mee, zodat je echt niet zonder komt te zitten. Je weet nooit welke onverwachte gebeurtenissen zich voordoen!

Budgettips 

Het is altijd handig als je wat Spaans spreekt, dan kan je vaak betere prijzen krijgen. Ga er maar vanuit dat je als toerist standaard meer betaalt dan een Cubaan, maar met wat geduld en goede grappen in het Spaans zal de prijs vanzelf nog wat zakken.

Verder kent Cuba een hoogseizoen en laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van november t/m maart en kent de hoogste prijzen. Ook de maanden juli en augustus zijn qua prijzen hoogseizoen, ook al is het dan orkaanseizoen. De maanden april t/m juni en september-oktober zijn laagseizoen en dan zijn de prijzen van casas particulares $5-10 per nacht goedkoper. Ook kun je in het laagseizoen makkelijker afdingen op tours en privétransport.

Soloreizen door Cuba is behoorlijk duur, omdat hostels vrijwel niet bestaan en je daarom altijd een kamer in een casa particular in je eentje betaalt. Dat is dus de dubbele prijs dan als je met z’n tweeën zou reizen. In Havana zijn tegenwoordig wel enkele hostels met dormrooms te vinden, waar je betaalt voor slechts een bed.

Wil je echt ‘on a budget’ reizen, probeer dan te reizen zoals de Cubanen zelf het doen. Dus niet met een huuauto of Viazulbus, maar met lokale collectivo’s oftewel oldtimerstaxi’s. Elke grote plaats heeft een ‘piquera’ waar de oldtimertaxi’s vertrekken en voor een paar dollar ben je uren onderweg. Het is niet comfortabel, zeker niet veilig, maar wel een avontuur en zeker goedkoop.

Geschreven door Edith Huntink op 19 Apr 2024 08:54.

  1. xschippe 20 May 2010 21:16

    Pinnen is wel degelijk goed te doen.
    Ben nu in Cuba en inmiddels in de 4de plaats en tot nu toe heb ik in iedere plaats (Havana, Cienfuegos, Camaguey en Holguin) kunnen pinnen met mijn Visa Card. Bankpas werkt inderdaad niet. Kosten vallen ook wel mee 3% over het bedrag, een stuk beter dan bij de wisselkantoren.

    De prijzen die je noemt zijn zeker wel de maximumprijzen, het kan meestal stukken goedkoper, een casa kost eerder 20 dan 40, heb tot op heden niet meer dan 25 betaald. In Camaguey zelfs voor minderdan 20 CUC geslapen in een HI Hostel (incl HI korting).
    Kreeft gegeten voor 10 CUC, (incl soep, wijntje en ijsje toe!),
    "Echte" pizza gegeten bij Italiaan voor 3 CUC,
    Musea meest 1 a 2 CUC,
    een duik van 45 min incl materiaal, 35 CUC.
    Havana is wel wat duurder dan elders.

  2. menasil 20 May 2010 21:54

    Ik wil volgend jaar naar Cuba maar heb een Mastercard, kan ik zeker weinig mee?

    Dit is wel een nadeel eigenlijk dat bankpassen het niet doen maar het heeft ook wel weer iets :) Handig zo'n overzicht.

  3. bolletjeom 21 May 2010 09:43

    @xschippe
    ik noem geen maximum prijzen. ik noem prijzen zoals ik ze (3 maal) ervaren en betaald heb. En een Casa particulares is tussen de 20 en 40 omdat het laatste niet vreemd is in Havana en onder de 20 eerder een uitzondering is en ik realistisch wil blijven.
    Een aantal grote musea in Havana zijn 8 euro. de kleinere 5. Buiten Havana zijn niet veel musea al zijn die wel vaak iets goedkoper. 5 leek me een aardig gemiddelde

    Pinnen kan niet!! dat schrijf ik zo op omdat de gemiddelde backpacker bij pinnen denkt aan de bankpas. En dat gaat dus niet. Ik wil dat dit duidelijk is en mensen niet die kant op vertrekken met alleen een bankpas op zak (ik heb het gezien).
    Verder heb je aan je mastercard creditcard bij de automaten ook niet veel. Zelf heb ik geen visacard maar de mensen met wie ik was hebben uiteindelijk maar 1 automaat gevonden waar ze terecht konden. (januari dit jaar)
    ik geloof de prijzen die jij betaald hebt onmiddelijk hoor!! ik leg alleen uit wat mijn ervaringen waren en waarom ik sommige dingen opgeschreven heb zoals het er nu staat

  4. LovesStedentrips 21 May 2010 09:59

    Mijn ervaring is dat pinnen op zich wel kan (met bepaalde Creditcards), maar de commissie die je erover betaald is echter belachelijk. Kijk maar op je afschrift als je thuiskomt. Met je Mastercard kun je in de grote toeristenhotels wel terecht als je wat wilt afrekenen en bij de banken en cadecas kun je met je Mastercard wel geld halen op vertoon van je paspoort, maar betaal je wel weer een berg commissie. Het voordeligst is nog steeds het wisselen van Euro's naar CUCs en als je echt een leuk koopje op straat wilt kun je een aantal CUCs wisselen voor CUPs, kun je op straat Cubaanse ijsjes kopen, welke smaak is altijd maar even afwachten ;-)

    In Havana Vieja kun je zeker weleens CUC 35 kwijt zijn voor een casa, zeker als je via via ergens terecht komt, dan krijgt degene die jouw gebracht heeft CUC 5 voor het brengen van de nieuwe klanten. Cubanen zijn creatief, haha (en wie neemt het ze kwalijk...) In stadjes als Viñales en Trinidad waar bijna elk huis een casa is, kun je al overnachten voor CUC 15 per nacht en eten bij je casa is inderdaad meestal het voordeligst en het lekkerst (vaak iets van CUC 8/9 en ontbijt CUC3/4).

    Cuba is niet zo voordelig als bijv Aziatische landen, maar met een beetje creativiteit kun je er ook prima terecht met een kleiner budget.

  5. menasil 23 May 2010 15:05

    Ik was even nieuwsgierig en zocht alvast naar adressen waar je traveller cheques zou kunnen kopen; nu is dat al tijdje aan het uitsterven en zag ik dat ze bij het GWK ze wel hebben, maar dan American Express en laten Cubanen dat nou niet zo leuk vinden ;)

    Toch maar bergen contante euro's meenemen of tzt nadenken over een VISA card (al is die wel weer duurder dan m'n Mastercard }:|)

  6. PeterDB 09 Jun 2015 09:01

    Met VISA kan je goed en overal terecht in Cuba, ik ben net terug van een rondreis door Cuba.
    Een tip voor VISA kaart houders, (deze tip heb ik zelf van Visa gekregen) Stort het bedrag dat je nodig hebt, voor dat je naar CUBA gaat, op je rekening van VISA. Als je in Cuba met visa betaald dan rekent VISA in Nederland 5% extra kosten per betaling. Heb je het bedrag al op je rekening staan dan rekent VISA in Nederland maar 1% kosten per betaling.
    Overigens is de luchthavenbelasting bij vertrek sinds 1 mei afgeschaft. Ik ben op 8 mei teruggekomen en heb geen kosten betaald.
    Bij marktkraampjes kan je gewoon afdingen, vooral in toeristische kraampjes, in winkels staat er een prijs wat je gewoon moet betalen.

  7. Sana 25 Nov 2015 18:12

    Hallo,

    Ik ga met een goede vriend aankomende winter (midden December) naar Cuba. Hoeveel geld (euro's/CUC's) raden jullie aan om mee te nemen? Ben er 9 dagen. Is het voordeliger om daar het plaatselijke geld te regelen? Of kan je dit veel beter in Nederland doen? (ivm commisies, wisselkoersen e.d.)