Uluru (Ayers Rock)

Als je aan Australië denkt, is toch wel een van de eerste dingen die in je opkomt Uluru, of de voormalige naam Ayers Rock. Dit is die grote rode steen die ineens vanuit het niets opduikt uit de woestijn. Uluru is de grootste monoliet op aarde. Hij steekt 348 meter boven de grond uit en wetenschappers zeggen dat nog twee derde ervan onder de grond ligt. De omtrek is ongeveer 9 kilometer. Kortom een ontzettend indrukwekkend gezicht. 

Elk jaar bezoeken zo’n 400.000 mensen “het hart van Australië”. En eigenlijk mag je dit prachtige natuurschoon niet overslaan tijdens een rondreis door Australië. Het aparte aan Uluru is dat de kleur van de rots lijkt te veranderen als de zon onder gaat. De gloed wordt steeds roder, met het roodste punt net voor de zon onder gaat. Het omgekeerde gebeurt wanneer de zon opkomt. Dit is zeker de moeite waard om voor op te staan. Al is het niet echt zo dat je daar als een eenzame cowboy (of cowgirl) rustig kan zitten genieten van de zonsopkomst over het algemeen. Er zijn vaak nog honderden andere toeristen met camera’s die met bussen tegelijk aangevoerd worden. Desondanks is het toch een unieke ervaring. Behalve van een afstandje kijken kun je de Rock ook van dichtbij zien.

wandelroutes bij uluru

Er zijn verschillende wandelroutes rondom de Uluru, waaronder de 10 km lange Base Walk. Deze wandeling loopt rondom en je krijgt zo nog een beter beeld van hoe groot Uluru is. Ook wordt duidelijk dat de monoliet helemaal niet zo vlak is als de foto’s doen geloven. Er zijn veel uitsteeksels, inhammen en stukken die gecorrodeerd zijn. Het is wel verstandig om wandelingen in de morgen of de namiddag te maken in de warme zomermaanden. Neem in ieder geval weer veel water mee.

Uluru is een heilige plek voor de Aboriginals. Zij namen het dan ook zeker niet in dank af dat toeristen dit heiligdom konden beklimmen. Het is daarom sinds oktober 2019 verboden om Uluru te beklimmen. Omdat sommige delen van de rots nog meer heilige betekenis hebben dan andere stukken is het verboden bepaalde stukken te fotograferen. Die plekken betreden kan gezien worden als grafschennis. Respecteer de Aboriginal cultuur en hou je aan deze regels!  

Vervoer naar Uluru

Je kunt naar Uluru reizen met je eigen vervoer, bijvoorbeeld vanuit Alice Springs wat 470 km rijden is. Je moet dan wel een toegangsprijs betalen. Een kaartje kun je kopen bij de toegangspoort van het park waar je vanzelf voorbij komt. Je moet het kaartje altijd bij je hebben omdat je gecontroleerd kunt worden. 

Als je geen eigen vervoer hebt, kun je met één van de talloze tours vanuit Alice Springs meegaan. Het beste is om in Alice Springs te starten met een 3-daagse tour. Je overnacht bij deze tours vaak in een swag, de Australische manier van kamperen. Iets wat je eigenlijk niet mag missen als je hier bent. Een swag is een canvas slaapzak met een ingebouwd matras en je ligt in de natuur waar het mogelijk is de geweldige sterrenhemel te bekijken.

Er is één plaats waar je kunt verblijven bij Uluru, en dat is Yulara, Ayers Rock Resort). Het is een klein  toeristenplaatsje met een aantal overnachtingsmogelijkheden, een benzinestation, wat eetmogelijkheden, een informatiecentrum, een postkantoortje en een supermarktje. De prijzen voor een overnachtingsplaats zijn hoog in vergelijking met andere plaatsen, maar je hebt geen keus als je de zonsopkomst of ondergang wil zien aangezien Yulara naast Uluru ligt. Er is één camping, de Ayers Rock Resort Campground. Ook is er een YHA hostel. Er rijdt een gratis shuttle bus over het resort die bij alle accommodaties stopt en je naar de supermarkt en restaurantjes kan brengen. 

Uluru-Kata Tjuta cultural centre
 

Meer informatie over de betekenis van Uluru voor de Aboriginals en over de Aboriginal cultuur in het algemeen kun je vinden in het Uluru-Kata Tjuta cultural centre, ongeveer 1 km voor Uluru vanaf Yulara. Hier vind je allerlei displays en filmpjes die je meer vertellen over deze oorspronkelijke bewoners van Australië. Ook kun je er echte Aboriginal souvenirs kopen zoals kunst, didgeridoo’s en boomerangs. 

Geschreven door Erik van Erp op 29 Dec 2019 21:06.

  1. bolletjeom/rudi 30 Oct 2006 16:25

    Zoals de tekst ook al vermeld:
    de aboriginals hebben liever niet dat de rots belommen word. Niet alleen omdat het heilige grond is voor ze maar vooral omdat er te vaak mensen overleiden bij de klim ( windstoten, glad maar ook hartinfarcten).
    Een aboriginal ranger heeft ons uitgelegd waarom zij het zo erg vinden als dit gebeurd, los van het feit dat de hulpdiensten wel erg ver weg zijn dus het voor je eigen veiligheid misschien wel verstandig zou zijn om de klim niet te doen is het ook wel zo aardig naar de bevolking om hun wens te respecteren.

  2. Eric 12 Dec 2006 19:10

    Als het voor hun heilige grond is dan is die reden al genoeg om dat ding niet te gaan beklimmen! Toon toch is wat respect voor de lokale cultuur!!!!!

  3. ikke 31 Jan 2007 19:33

    hmff, volgens mij ben je een beetje gek geworden op die Uluru. Ik vind dat je hun cultuur moet respecteren! Ik houd m'n spreekbeurt over australie en ik ga natuurlijk ook een stukje over de Uluru houden!

  4. Wouda 28 Feb 2007 19:41

    Ik hoe toevallig ook mijn spreekbeurt over Australie, ik ben er zelfs geweest. Maar dat was een lange tijd geleden.

    Tegenwoordig zijn er enorm veel blanke die voor de rechter party is. Er zijn dus daar enorm veel ouderwetse "upperclas" gekken die zeggen dat 1% aboriginals 1% te veel is! Ik vind dat je de aboriginals moet respecteren. Ik zou het ook niet leuk vinden als er een kolonie zou vormen in ons land die zich enorm verspreid waardoor de orginele bevolking van 't land weggejaagd wordt.

  5. Een reiziger 04 Dec 2009 14:59

    Ik doe mijn spreekbeurt over Ayers Rock.
    In de info. van hierboven staat dat jullie de berg hebben beklommen om 13.00 uur . Maar verder in de tekst staat dat de klim gesloten is tussen 8.00 uur 's morgens en 16.00 uur 's namiddags.
    Dan klopt het toch niet : waarschjnlijk staat er ergens een fout in !!